..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > pelin onay




6 Ocak 2003
Gidiþimin bir derinliði olmalý  
gitmek gerekiyorsa, gidebilmeli insan..

pelin onay


...Gidiþimin bir derinliði olmalý, þnokerle dalýnmalý ama havasýz býrakmamalý..Suskunluk adý altýndaki bütün silahlar tutukluk yapmalý, hedefi bulamamalý ama panzerler çalýþmalý..Gidiþimin gürültülü bir yaný olmalý yani, rahatsýzlýk vermeli, uyku kaçýrmal


:HFIE:
Yaðmur damlalarýndaki hüznü özlediyse yürek, yaðmur yaðan yerlere mi gitmek lazým acaba..? Evet, gitmekten bahsediyorum..Herkes bir yerlere gittiðine göre, gidilen yerlerde can alýcý, ilginç, matrah ve gönül fetheden bir þeyler olmalý..Herkes bir yerlere gittiðine göre, gidilen yerlerde deniz huzur, toprak hasret, þarkýlar keyif kokuyor olmalý..Herkes bir yerlere gittiðine göre, gidilen yerlerde sevda baþtan çýkarýcý olmalý..Herkes bir yerlere gittiðine göre, bunda bir iþ olmalý..Balonlar bile sabýrsýzlanýyor, sýyrýlýyor ve kayýyorlar parmaklardan, gökyüzüne kavuþacaðý için çýldýrýyor. Balonlar bile bir yerlere gidiyorlar..bunda inceden bir ayar olmalý..Þarkýlar gidenleri çaðýrýyor, þiirler gidene özlem yüklü,, romanlarda hasret var, içilen her kadehte gidene falsolu bir sitem var..Bu gidenler büyük insanlar olmalý, herkes onlarý çaðýrdýðýna göre..Bu gidenler çok deðerli olmalý, herkes onlarý özlediðine göre..Birisini görüyorsun, gel otur, diyorsun, gitmem lazým, diyor..Nereye? Sen de mi..?Sokaktan geçenler bile gidiyor..ben susuyorum, anlamýyorum, anlamsýzlaþýyorum..Hani ortaya bir soru atýldýðýnda (bu da garip oldu, soru atýlmaz ki sunulur!), bir bilene soralým derler ya, biz de bir gidene soralým..Soralým bakalým nereye gider bu insanlar..Acaba bildik ve tanýdýk bir yerlere mi..? Mutlaka öðrenmek lazým..

(Havai fiþekler patladý biraz önce..Tüm þehir rengarenk oldu, denize renkler düþtü. Gidenler
de bu harikalýðý gördüler mi acaba..? Bak þimdi merak ettim çünkü inanýlmazdý..)

Sahi, bir de gidenlerin arkasýndan dökülen göz yaþlarý var. Hem gidiyorlar, hem de aðlatýyorlar. Vay vay vay, olaya bak..Ýçtikçe içiyoruz, sarhoþ oluyoruz, gitme tarzýnda çakýr keyif mesajlar atýyoruz, neden yaptým ki oluyoruz sonra, gururumuzu sigara alýrken herhalde bir yerde düþürdük, geri dönüp izlerimizde onu arýyoruz, isyan boðazýmýzda düðümlenip kalýyor, her çýðlýk atýþýmýzda bir parçasýný kusuyoruz..Gidenler dünyayý kurtaran adamlar olmalý, bizler sanýrým bu yüzden kahroluyoruz..

Yok arkadaþ, hal böyleyse benim de gitmem lazým. O zaman öðreneceðim orada mutluluk ve huzur var mý diye..Bu yüzden gitmem gerek..Kaldýðým için boðuluyorum belki...kaldýðým için sürekli sorunlar gelip, biz senin kardeþiniz, diyor belki..kaldýðým için bu susuzluðum belki..olamaz mý ki..?

Evet, evet..mutlaka gitmem lazým, o zaman öðreneceðim bunlarý..( gideceksen git ama, fazla uzattýn demeyin, anlatýyorum iþte, bir dakka..) Evet gitmeliyim ama bunun adý kaçmak olmamalý..kaçarsam gitmiþ olmam ki..Öyle bir gidiþim olmalý ki; arkamdan gelmemeli acýlar, beni takip etmemeli iki yüzlü gülüþler, dokunmak istediðinde bana ulaþamamalý yüreðe bulanmayan eller, sadece bedeniyle seviþen vücutlar izlerimi bulamamalý yani..Öyle bir gidiþim olmalý ki, ben bile anlamamalýyým nasýl gittiðimi, ben bile fark etmemeliyim..Gidiþimin bir anlamý olmalý, bir hikayesi, bir mesajý..Kelimeler sýfatlaþmalý hatta somutlaþmalý...dokunabilmeliyim kelimelere, belki onlar da bana....Gidiþimin bir fragmaný olmalý, merak edilmeli, alt yazýsýz türkçe olmalý..Gidiþimin oscar’a aday bir film müziði olmalý, ayakta alkýþlanmalý, insanlar mest olmalý..Giderken sadece ben gitmeliyim, yardýmcý oyuncular perde kapanýrken arkada kalmalý..Gidiþimin bir aðýrlýðý olmalý, baþý dik olmalý, gururu adýmlarýnda olmalý...Öylesine deðil böylesine olmalý..Sahibi olduðum ya da olmak zorunda kaldýðým bütün aldanýþlar ben giderken el sallamalý..gidiþimin bir önemi olmalý yani, önemsenmeli..Bedeni bana uymayan, uzun boylu bütün vedalar, gitmemem için yalvarmalý ama ben duymamalýyým...Gidiþimin bir derinliði olmalý, þnokerle dalýnmalý ama havasýz býrakmamalý..Suskunluk adý altýndaki bütün silahlar tutukluk yapmalý, hedefi bulamamalý ama panzerler çalýþmalý..Gidiþimin gürültülü bir yaný olmalý yani, rahatsýzlýk vermeli, uyku kaçýrmalý, uyutmamalý..Hani nasýl bir anda gelen bir haber þaþýrtýr yüzlerimizi; gidiþimin haberi flash olarak çýkmalý, son dakika haberi olmalý, þaþkýnlýk yaratmalý, kaygý uyandýrmalý..Bu gidiþin rengi mavi, mevsimi sonbahar olmalý..Yosun kokusu bulaþmalý izlerine, papatyalar gülümsemeli, yaðmur inadýna sevgiyle ýslatmalý yani..Gidiþimin anlaþýlýr bir yaný olmamalý, anlaþýlmamalý, gizem yaratmalý....anason kokan bir tadý olmalý, sodalý olmalý, birden çarpmamalý..

“Ben gidersem ruhum sen kal dünyada” diye söylüyor þarkýsýný Sibel Sezal..Ben gidersem ruhum da benimle gelmeli, yabancý bedenlerde öksüz yaþamamalý, yalnýz olmamalý..Gidiþim bir bütün olmalý anlýyor musunuz, yarým kalmamalý,ekmek arasý hasret kokmamalý...Yürekten söylenmeli þarkýlar, ruhum giderken dinginliði dans ederek yaþamalý..Gidiþimin ritmik ve artistik bir konsepti olmalý..
-nereye gidiyorsun?
-bilmem..
-insan bilmediði bir yere gider mi..?
-bilmediðim için gidiyorum zaten, öðrenmek için..

Gidiþimin koordinatlarý bilinmemeli, haritada görünmemeli, rakýmý belli olmamalý..gidiþim radara yakalanmamalý yani..Sizleri bilmem ama benim gidiþimin yönetmene ve senariste ihtiyacý yok..gidiþim kamerasýz ve suflesiz olmalý..Alt tarafý gideceðim deðil mi, ne çok þey istedim böyle...Eee benim gidiþim kolay deðil, bol ayrýntýlý olmalý..Ayrýntýlarda gizlidir asýl önemli olanlar...gidiþimin önemli ve öngörülü bir yaný olmalý..

Neyse, hadi ben gittim artýk..Sizlere oralarda neler olduðunu, gidenlere neden cazip geldiðini söylemek isterdim elbette ama her giden gibi benim de dönmeye niyetim yok. Þimdi, her zaman iç çekerek dinlediðim, ahlara ve vahlara sardýðým ama söylemekten de her nedense garip bir zevk aldýðým þarký, dudaklarýma itinayla oturuyor..Hadi siz de bana eþlik edin, beraber söyliyelim:

bir çok giden / memnun ki yerinden
çok seneler geçti, çok seneler geçti / dönen yok seferinden

Dedim ya, gidiþimin bir derinliði olmalý..bir gün sizlerin de gidebilmeniz dileðiyle... Sahi merak ettim þu an, sizin gidiþiniz nasýl olmalý, neye benzemeli, hangi tatda olmalý ve nasýl bir fon üzerinde uyarlanmalý..? Yoksa siz bir yerlere gitmek istemediniz mi hiç..? Sahi siz neden kalýyorsunuz..? Yoksa mutlu musunuz..?....Cevaplarýnýz beni þaþýrtabilir, duymadan uzaklaþayým bari, yoksa gidemeyebilirim...!!!!

Hadi ben gittim

Görüþmemek üzere..


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
19 Ocak 2010
Her okuyuþumda ayrý tad aldýðým, bazý farkýndalýklarý hatýrladýðým, bazýlarý ile yeni tanýþtýðým, özel, etkili, anlamlý ve içten bir yazý.Kimdi giden, kimdi kalan? Giden mi suçludur her zaman.Kimin olduðunu hatýrlayamadýðým þarký sözü takýldý aklýma, google Aylin Aslým ýn diyor.Ýkili iliþkileri düþününce de, tavý gelmiþti demirin hissi ruha düþünce,iþte o zaman gidebilmek, giderken arkanda bir yýkýntý býrakmadan gidebilmek yürek ister.Yýkýntý haline gelmeden ayakta durabilmek ise ayrý meziyet.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem

:: Muhteþemsin
Gönderen: Gül Özay / , Türkiye
11 Eylül 2008
Merhaba,Yahya Kemal'in sessiz gemi þiirinden sonra okuduðum ölümü anlatan en güzel,en manalý yazýydý.Yüregine saðlýk.

:: ..
Gönderen: eylulay / , Türkiye
21 Aðustos 2008
..her gidiþ, en büyük dönüþtür aslýnda! döndüm yine... sevgiyle Pelin

:: "gitmek gerekiyorsa,gidebilmeli insan.."
Gönderen: Zeynep Kübra Altuntaþ / Ankara/Türkiye
19 Aðustos 2007
Sevgili Pelin, BÝr okur olarak yazýný büyük bir zevkle okudum.Her satýrda yeni birþeyler öðrendim.Yazýnýn akýcýlýðý,anlatýmý takdire þayan....Bu güzel yazýndan ötürü çok teþekkürler... Baþarýlar diliyorum....

:: Müthiþsin Pelin!
Gönderen: Nesrin Göçmen / Ýzmir/Türkiye
8 Eylül 2004
Gidiyorum sevgili Pelin, hem de yýllardýr gidiyorum, nereye gittiðimi, neden gittiðimi bilmeden.... Derinlik, akýcýlýk yüklü düþündürücü bir yazý, kutluyorum, sevgimle.....

:: tebrikler
Gönderen: HAKAN / ankara
10 Ocak 2003
BAZEN BÝRÝLERÝ BÝR BAÞKASININ TERCÜMELERÝNÝ HABERSÝZ YAPARMIÞ ;BEN DE YAZINDA BUNU YAKALADIM.ELÝNE,DUYGULARINA VE KALEMÝNE SAÐLIK.

:: Nereye götürür hayat seni..
Gönderen: Birkan Askan / Bursa
9 Ocak 2003
Nereye götürür hayat..içinde nefeslendikçe daha çok..kime varýr yollar..kimden../nasýl bulunmuþtur anlamý..nasýl yaþanacaktýr onda herþey..bilir bilmesine ama..anlatamaz..Gidilen yollarýn derinlikleri..yüreðinde saklý../Kalemine ve düþlerine saðlýk..Baþarýlar dilerim..

:: GÝDÝÞ MÝ:)
Gönderen: BÝNNUR EDÝSAN / ANKARA
8 Ocak 2003
Merhaba: Yazýlarýndaki derinlik yeter pelin..Gitmeden de bir gidiþin derinliði ancak bu kadar güzel anlatýlabilir:) Seni okuyanlar anlayacaktýr elbette..Yüreðin yine kalemine dökülmüþ, yine çok beðendim yazýný.Ellerine ve aklýna saðlýk diyelim. Sevgiler BÝNNUR




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn düþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Göz yaþlarýmý biriktiriyorum

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Susuyorsun...devam et...
kýrýldým aþk'a ama onun haberi yok
Gidiyorum
Ben Yaðmurda Hiç Dans Etmedim
Bu senin son gidiþin miydi sevgili..?
Benim için yapar mýsýn..?
Bana Daðlarý ve Göçebeliði Anlatma
Kadýn Olmak
Prematüre Aþklar
Ýlke Ersoy'a Mektuplar 1 / Sardunya Zamanlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Üþüyorum... /... Sesimi Ört [Þiir]
Nisan Yaðmuru... /... Olma [Þiir]
Dilimde Ay Tutuldu... /... Dilsizim [Þiir]
Düþüme Düþtün... /... Canýn Acýmadý Ya [Þiir]
Kelimeleri Býrak, Ýþimiz Dokunmak [Þiir]
Ses (Ým) Duvardan Düþtü... /... Kaldýrýn [Þiir]
Düþünürken sizi [Þiir]
Düþ (Me) Ler... /... Aþk Bitti [Þiir]
Bana biraz hüzün ver usta, sek olsun! [Þiir]
Ýsmimi Unutma [Þiir]


pelin onay kimdir?

þiir tutkusu,müzik hayatý,deniz sevdalýsý,aþk ise bitiremediði romaný. . orhan veli'yle ayný derdi paylaþýyor; bir de raký þiþesinde balýk olabilse. .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet,Orhan Veli,Attilla Ýlhan,Murathan Mungan,Þükrü Erbaþ,Hayyam,Yýlmaz Odabaþý, Cemal Süreya, Buket Uzuner,Oðuzhan Akay, Akgün Akova,Altay Öktem, Akif Kurtuluþ,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © pelin onay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.