..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarına verdiği addır. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > İş Dünyası ve Aile Yaşamı > furkan dede




1 Ekim 2019
Özgüven Geliştirme Teknikleri  
Özgüvensizlik neden ortaya çıkar

furkan dede


Yaptığımız en büyük hatalardan birisi içimizdeki eleştirel sesi çok fazla dinlemek ve dostumuz gibi kabul etmemizdir.


:ACGJ:
Özgüvensizlik neden ortaya çıkar

Özgüvensizlik öyle bir problemdir ki sanki içinizde bir kurt var gibidir ve durmadan içinizi kemirir. Siz bir şey yapmak istediğinizde ortaya bir şey koymak istediğinizde o kurt ortaya çıkar ve bunları yapmanızı engeller. Özgüven problemi yaşayan bir insan sınıfta o konuyu bildiği halde el kaldırıp kendini ifade edemez. Uzun zaman aşık olduğu kıza kendini ifade edemez. İş yerinde başarılı olduğu halde kendini gösteremez. İstemediği şeylere hayır demekte zorlanır bir bakar ki aslında istemediği çok şeye evet demiş. Bu tarz sıkıntılar yaşadığı için hayattan çok daha az bir kısmını alır. Dolayısıyla ortada özgüven problemi vardır ve sonrasında değersizlik ve depresif duygular ortaya çıkabilir. Çünkü hak ettiğinden çok daha azını almıştır kişi.
Özgüvensizliğin temelinde yetersizlik ve değersizlik duygusu vardır.

Özgüvensizlik süreci nasıl gerçekleşiyor

Sınıfta hoca bir soru sordu biliyorsunuz, el kaldıracaksınız ve cevaplayacaksınız ve içinizdeki ses size şunları söyler; sen bildiğini mi zannediyorsun, sen bir yanlış söyle de gününü gör der ve içimizdeki eleştirel ses bunları söyler ve cesaretimizi kırmak için her şeyi söyler. İçimizdeki özgüveni kırmak için içimizdeki o eleştirel sesin farkına varmak çok önemli. Eleştirel ses bizden bağımsız bir şey sanki beynimizde bir ur gibi devamlı yaptığımız davranışları engelliyor. Eğer özgüven problemleri aşmak istiyorsak içimizdeki sesi dinlemeden bir şeyler yapmak ve bu sesin farkına varıp yavaş yavaş yok etmek çok önemli.


Yaptığımız en büyük hatalardan birisi içimizdeki eleştirel sesi çok fazla dinlemek ve dostumuz gibi kabul etmemizdir. İlk yapmamız gereken şey içimizdeki sesin dostumuzun olmadığına karar vermek ve onu susturmamız. İlk başta içimizdeki sesi durdurmak kolay değil, ne yaparsak yapalım o ses oradan dır dır etmeye devam edecek onu bir kenara alıp onunla savaşmayı bırakıp işimize bakmamız çok önemli.

Bir masanın başına oturun ve sırası ile yazın. Ne yapmak istiyorsunuzda özgüven problem problemi yaşadığınız için bunlardan kaçınıyorsunuz. Yazdığınız problemlere bir ile on arası puan veriyoruz. On karşılaşmaktan en çok çekindiğimiz senaryo. En kolayından en zoruna doğru bunları denemeye başlıyoruz. Ben nasıl yapacağım, nasıl bununla başa çıkacağım diyeceksiniz. Kaygınız ile başa çıkabilirsiniz, iradeyi ortaya koyduktan sonra en kolay olanından başlıyoruz. En kolayı olanı bir prova yapıyormuş gibi denemeye başlıyoruz. Kolay olmayacak ama bir yerden başlamamız lazım.


Kendi başınıza yapacağınız deneyler

Kendi korktuğunuz şeyleri belirlediğiniz ve bunların yanında komik gelebilir ama bulunduğunuz şehirde lüks bir mağaza tespit edin ve gidin oraya, cebiniz para olmadan gidin ve oradaki satış görevlisini gıcık edene kadar 3-4 tane elbiseyi değiştirin ve almadan çıkın. Zor gelecektir ama en azından o psikolojiyi aşmış ve kendinizi başarılı hissedeceksiniz.
Otobüse biniyorsunuz, fazla kartı olan var mı? diye herkesin duyacağı şekilde söylüyorsunuz. Bunu yaptıktan sonra aslında bu durumun o kadar da kötü olmadığının farkına varacaksınız.
Özgüven problemi yaşayan insanlar yeni insanlar ile tanışmaktan zorlanır. Ne konuşacağım diye düşünmeyi bırakıp, parkta oturan kişi ile, bakkaldaki insan ile bir diyalog başlatın. Memleketi, siyasi konular ile ilgili konuşma başlatın. Önemli olan hiç tanımadığımız birisi ile bir diyalog geliştirmek.


Sizde kendinize göre buna benzer örnekler bulabilirsiniz, önemli olan cesaretinizi zorlayıcı olması. İlk başta zor gelse de sonrasında bu tarz örnekleri başardığınız zaman kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Adım adım ilerleyin

İkinci adımda ise önümüze çıkan fırsatları kaçırmamamız çok önemli. Bir soru mu sordu, kendinizi ortaya çıkaracak bir fırsat mı oldu, kendinizi kötü hissetsenizde ona rağmen kendinizi öne çıkarmak çok önemli. İlk önce içimizdeki sesi keseceğiz ve sonrasında önümüze çıkan fırsatları daha iyi değerlendireceğiz. Bu tarz şeyleri yaparken korkularımızdan birisi rezil olmaktadır, eğer siz rezil olmadığınızı düşünüyorsanız rezil olmamışsınızdır. Hata yapmaktan korkmayın çoğu zaman insanlar yaptığınız hataların farkına bile varmaz. Bir şey yaparken insanlar ne der gibi düşüncelerin arkasından gitmek gereksiz. Bunları denedikten sonra kendiniz örnekler bulun ve bir şekilde korkularınızdan kaçındığınız ortamlardan içeri gidiyorsunuz ve değişimi adım adım fark edeceksiniz.

https://www.radyodinle.online/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Nikah Şekeri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Kibariye – Peri Kız Şarkı Sözleri [Şiir]
Dudak Kenarı Şarkı Sözleri [Şiir]
Herkes İnsanı Savunuyor [Şiir]
Kişisel Blog Nedir? [Deneme]
Kara Delikler [Bilimsel]


furkan dede kimdir?

İçime attıklarım içimden atamadıklarım.

Etkilendiği Yazarlar:
Tolstoy


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © furkan dede, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.