..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Hüseyin Ýbiþ




1 Haziran 2020
El Alem Ne Der  
mutlu ol yeter

Hüseyin Ýbiþ


insanlar neden yaþamlarýnýn bir köþesinde el alem ne der sorusuna yer veriyorlar?


:GJC:
ELALEM NE DER
Ýnsanlar neden yaþamlarýnýn bir köþesinde elâlem ne der sorusuna yer veriyorlar?
Bizim insanýmýz çoðunlukla bu cümlenin arkasýna sýðýnarak yapýlanlarý hata olmasa da hata olarak görmeyi kendisine büyük bir görev bilmektedir. Geniþ olmasýný istediðimiz ufkumuzun daralmasýnda en önemli sebep olmaktadýr insanlarýn kendi omuzlarýna yüklemekte olduklarý gereksiz görev. Bu genellikle ücra köþelerde yaþamakta olan insanlar tarafýndan idrak edilir. Fakat kendi üzerlerine bir sorumluluk olarak yüklemekte olduklarý elalem ne der sorusunun arkasýna sýðýnmanýn kendilerine hiçbir þey kazandýrmayacaðýndan bihaber olmaktadýrlar. Hiç düþünmüyorlar kendilerinin ve karþýlarýnda duran þahýslarýn düþüncelerinin baþa bela olan elalem ne der sorusu yüzünden olumsuz bir hal alacaðýný. Zihinleri bulandýran farklý fikirlerle geliþen insanlarýn boþluklara itildiðine þahit olmamak için diyebilmeliyiz ki benim senin yaptýklarýndan düþündüklerinden elâleme ne ama bunu demek yerine baþkalarýnýn bizleri idare etmesine izin veriyor farkýnda olmadan kendi irademizin yok olmasýnýn en önemli sebebi kendimiz oluyoruz. Hislerimize kilit vurulmasýna ön ayak olarak duygularýmýzý düþüncelerimizi birkaç kelimeden oluþan soruya teslim ederek hayatýmýzda büyük kayýplarýn oluþmasý için ilk adýmlarý atmaktan çekinmiyoruz. Aslýnda bahsi geçen soruya kendimizi kurban ediyoruz. Hayatýmýzda olumsuz deðiþiklikler oluyor yazýmýn baþýndan bu yana ele almýþ olduðum birkaç kelime. Öyle birkaç kelime demekle geçiþtirilecek bir þey deðil bu elâlem ne der sorusu yüreklerin baþýnda derin yaralar açan insanlarýn zihinlerinde büyük karýþýklýklar yaratan büyük ve önemli bir konu. Düþünüyorum da anlatmaya satýrlar yetmez. Ben her zaman insanlara þöyle hitap ederim elâlem ne der sorusunu duyduðum zaman elâlemi ne ilgilendiriyor bizim neler yaptýðýmýz, nasýl düþüncelerle hareket ettiðimiz. Ama ne yazýk ki ben fikirlerimi insanlara anlatmakta baþarýya ulaþamýyorum.
Sizlerle bu konuda paylaþmam gerektiðini düþündüðüm bir þey daha var: Diyorum ki hayatý içerisine sýðdýrmaya çalýþtýðýnýz birkaç kelime sizi ve yaþadýðýnýz hayatý içerisine sýðdýramayacak kadar küçük. Sözü geçen bu soru yüzünden bir tekne misali fýrtýnaya kapýlýp alabora olmak da var, amansýz azgýn bir sele kapýlýp boðularak yok olup gitmek de var onun için de býrakýn þu elâlem ne der tanýsýný da hayatýnýzý periþan etmeyi de mantýklý hareket etme yolunda yürümeyi seçin. Bilinmelidir ki yapmakta yahut geçmiþte yapmýþ olduðunuz hatalarýnýzla bahsi geçen birkaç kelime ile yargýlanýyorsunuz. Sizlere söz hakký bile tanýnmýyor, dilleri iþgal eden elâlem ne der sorusundan sizlerin kendinizi müdafaa edebilmenize müsaade edilmiyor. Karþý çýkmanýz bile kabahatlerin en büyüðü oluyor bu birkaç kelimeden ibaret olan soruya. Çünkü beyinleri istila etmiþ insanlarý kendine kurtulmamacasýna mahkûm etmiþtir. Hiçbir þeyin sizleri mahkum etmesine ve sizleri mahcup durumlara düþürmesine müsaade etmeyin bu sizin hayatýnýzda uðramakta olduðunuz kayýplarýn baþlangýcý olur. Siz deðerli okurlarýma yukarýda anlatmak istediklerimi pekiþtirebilmek için bir örneklendirmede daha bulunacaðým. Bilirsiniz deðirmenler vardýr içine atýlan buðday vb. ürünleri attýkça öðütür, un haline getirir. Fakat bir de boþ deðirmenler vardýr içerisine hiçbir þey atýlmayýnca kendi kendisini öðütür. Beyin de bir nevi deðirmene benzer içerisine bilgi yüklersiniz o da bilgileri öðütür ama içerisine bilgi yüklenmediði takdirde o da boþ deðirmen misali kendisini öðütmeye baþlar. Ýnsanlar da baþka insanlarý bu elâlem ne der sorusu ile öðüterek düþüncelerini anlamsýz bir hale getirir. Bu örneklendirmeyi neden yaptýðýma gelince yukarýda sýkça sözünü etmekte olduðum elalem ne der sorusunun bizleri uðratmakta olduðu zararý ziyaný göstermek istedim. Evet, benim neden bu soruyu farklý satýrlara döktüðümü merak edenler vardýr elbette. Bu merakýn da giderilebilmesi için son bir kaç cümle daha yazarak yazýmý sonlandýrmayý düþünüyorum. Boþ umutsuzluklara gebe kalan þu baþ belasý birkaç kelimeden oluþan soru yüzünden beyinlerinizi boþ bir deðirmen haline getirerek umutsuzluklarýn kucaðýna býrakmayýn. Kendinizi ve sevdiklerinizi hayatta büyük bir etki yaratan elâlem þunu der elâlem bunu der düþüncesine býrakarak elâlemin diyeceklerine kurban etmeyin.
Kendi düþüncelerinizle hayatýn yaþamaya deðer olduðu kanaatinde olun. Unutmayýn ki yapmýþ olduðunuz hatalarýnýzýn sorumluluðu bir tek size aittir. Sizin yaþamakta olduðunuz hayat hiçbir zaman elâlemi ilgilendirmez. Sizin hayatýnýz iyisi ile kötüsü ile size aittir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn
Ýmtihanlarýmýz Baþarýsýzlýkla Sonuçlanmasýn
Engellere Yenilmeyelim
Ýnsanlýðý Kinin Karanlýðýna Býrakmayýn
Özgüveninizden Mahrum Kalmayýn
Gözlerinizde Ýntikam Ateþi Yanmasýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Zihinlerinizi Boþluklar Ýþgal Etmesin
Karakterinizden Ödün Vermeyin
Etrafýnýza Küçümseyen Gözlerle Bakmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.