..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýstanbul > Yudum ÞAÞMAZ




6 Aralýk 2003
Dumanlý Hayal Kahvesi  
Yudum ÞAÞMAZ
Kendimi öyle güzel sýkýþtýrdým ki satýr aralarýna, telif hakkýndan dava açabilirim tüm þarkýlarýna ..


:BFEA:


Rock’n Dark Festivali dahilinde Çubuklu Hayal Kahvesi’nin ilk ev sahibi Duman’dý. En son, yýlbaþýnda Park Orman’da izlediðim Duman’ýn tadý damaðýmda kalmýþtý, gitmeliydim. Giriþ makul; 20 milyon. Ýstinye’den kalkan tekneler de trafik bahanesini ortadan kaldýrýyor zaten. Cuma gecesiydi üstelik, kendimizi ödüllendirme arayýþýna girmiþiz bir kere!

 




Huþu içinde boðazýn sularýný yararak ilerlerken yanýmdakilere “iyi ki gidiyoruz, buna ihtiyacým vardý” hesabýný çýkarýp, karþýlýðýnda aldýðým gülümsemelerle gecenin bahþiþini kotardým. Çubuklu Hayal Kahvesi’ne yanaþtýðýmýzda, kýyýdaki suyun güzelliðine paranoya ile yaklaþýp ‘hala Ýstanbul’da mýyýzþaþkýnlýðýný üzerimden atamadan kapýda oluþan kuyruðun sonuna ekledim kendimi. “Reina’ya bile daha hýzlý girmiþtik yav” diye düþünürken, kriterlere kilitlendim.

Kapýdakilerin listede bulamadýklarý isimlerimiz, geriye dönülmemek þartýyla çevrilen sayfalar arasýnda kaybolmak üzere iken, iþaret parmaðýmýn þanýna yakýþýr þahlanmasýyla dikkati çektim, bedenlerimizin baþlýklarýna... Ýki kiþi bizden önce bizim isimlerimizle girmiþ içeri girmiþ meðer, ben psiþik kurgularýmýn temelleriyle meþgulken,O çoktan elini cebindeki kimliklere atmýþtý.

Bu küçük çaplý kargaþadan sonra içeri girdiðimizde, güdümlü hayranlýðýmýz ile sahneyi aramaya koyulduk. Duman seyri için, boðaz manzarasýný küçümseyip içeri kapanacaðýmýzý fark edince, giriþe yakýn bir yerlerde beklemeye baþladýk. Etrafa bakýndýðýmda Yasemin Kozanoðlu’nun elinde mikrofon, peþinde kamera, bir o yana bir bu yana koþuþturduðunu gördüm; anlamlandýramadým.

Bu kadar sabýrsýz bir kitleyi en son Dünya Ticaret Merkezi’nde, 96’da görmüþtüm, Viyana Kapýlarý vardýr belki bir de; bunca zorlanan. Biraz aktarma olsa da, uçuþ yüksek irtifada seyir etti.

Sahneye çýktýlar ve sahneyi Ýstanbul ile paylaþtýlar; yani daha ilk þarký ile aklýmýzý aldýlar. Bir ara sahnede 1930’larýn Almanya’sýný gördüm; o yýkýcýlýkta. Kimi zaman da Fenerbahçe’nin 103 golle þampiyon olduðu seneyi. Davulcuyu bir Schumacher sayýp, ileri Duman üçlüsünü de Oðuz-Rýdvan-Aykut þeklinde deðerlendirdim. Çok yemiþ, çok atmýþlardý o sene. Bir masal gibi...

Burada bir yüksek not da izleyicilere. Çeþitli parçalara bölünmelerine raðmen eþsiz bir uyum içindeler. Þarký aralarýnda “Pearl Jam” diye baðýran da var, Asya’dan parça isteyenler de... Hatta bir an, arkalardan “Zebhuldura!!” diye baðýrýldý. Metalik zamanlarda takýlmýþ gençler de eksik deðildi yani. CHP’ye taþ çýkartacak bir hizip potansiyeliyle, bu eðlence: bravo. Kalabalýðýn dolmuþuna erken binen bendeniz, üçüncü þarký baþladýðýnda ter içindeydim. Her hafta bir Duman konseri baþarýlý bir rejim reçetesi kalsýn akýllarda...

Dumanýn sahnesini anlatmak deðil amacým, onu bilen bilir. Ama seyirci öyle güzeldi ki, ikinci albümde Sezen Aksu cover’ý ile popülistleþtiðini bahane ederek gruba tavýr alanlarý kýnýyorum. Býrak söylesin be kardeþim, Sezen hatta Müslüm, kendine benzettikten sonra ne fark eder? Emanet durmuyor ki üzerinde.

Ara vermeksizin süren sahne performansý bitti diye korkarken bis’e çýkýp ‘haberin yok ölüyorum’u söylemeleri, merhametimizi uyandýrdý ve istemesek de gecenin bittiðini kabullendik.

Geceyle ilgili baþka bir ilgi çekici not ise köfteciler. Mekana çapraz konuþlanmýþ köfteciler ýzgaranýn üzerinde yaklaþýk 120 köfte stoklamýþ, av bekliyorlardý. Gece kulübünde mangal. Dali tablolarýndan biri sanki. Biri Duman’ýn acýktýracaðýný bunlara fýsýldamýþ olmalý.

Dönerken, içtiðimiz Efes Darklarýn ve biraz da Duman’ýn kafasýnda, boðazýn sularýna kaydýk yýldýzlarla... Teknede yine “aman oradan geldi rüzgar, yok buradan geldi” bunalýmý yaþandý. Þekil deðiþtirmekten, ambiansýn da hakkýný veremedik; ona yanýyorum. Sadece yanaþýrken birkaç yalýya takýldý gözüm. Adamlar ne rahat be kardeþim, Lord hesabý, dük hesabý.. “Paso denizi göreyim” demiþ komple cam yaptýrmýþlar bir de, tekne vesaire.. Arkadaþ ne geyik yaptýk be..

Hiçbir þey keyifli bir konsere benzemez. Birkaç gün ayný akustiðin verkaçlarýyla yaþarsýnýz. Güzel kareler donar. Ya da kareler ancak güzelse donar. Düþündüm de; ilk tek baþýmalýðýmýn vokali gibi hissettiriyor Duman.. Duman altý günlerimin yüksek kafasý, düþmelerimin çayý, kahvesi oluyor ..

Güzel bir müziðin, Seattle doðumlu sancýlarýnda haykýrmak için kudreti zehir olmamýþ bir vokal ..

içimdeki aþk,elimdeki saz yeter canýma...
diyerek ruh saðlýðýný havaya uçuruyor..

Unutmaya çalýþýlan her þeyi ýsrarla hatýrlatýyor..



Kendimi öyle güzel sýkýþtýrdým ki satýr aralarýna, telif hakkýndan dava açabilirim tüm þarkýlarýna .. Herkesin anlayamayacaðýný düþündüðüm mecazlara buladým söylediklerini .. kendim için..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýstanbul kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Creamfýelds
Siyah Ýnci Ýstanbul'un Boynunda

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tam Bir Karnaval;" Eski Açýk, Sarý Desene"
Görsel Lynch Kılavuzu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saat Dokuzu Geçmemeli... [Öykü]


Yudum ÞAÞMAZ kimdir?

bir denek gibiyim, hissediyorum. fakat kendini de bu lanet deneye, böylesine kaptýran var mýdýr, merak ediyorum. ne ulaþmam gereken bir beyaz peynir sevdiklerim, ne de bir sarkacýn peþinde gözlerim . . bu arada bir çift can sýkýntýsý diliyorum; her gün baþka bir ihtimalin kýyýsýnda deliriyorum . .


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yudum ÞAÞMAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.