..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Kültür Çatýþmalarý > Þafak Karadeniz*




4 Temmuz 2005
Amerika ve Cinsel Kaos!..  
Türk Referanslarý!..

Þafak Karadeniz*


Kadýn ve erkek kimlikleri konusunda amerikan sosyal ikliminde ‘unisex’ bir yaklaþým hissedilir.. Yani Türk toplumunda kadýn erkek iliþkilerinde ‘maskülen domination’ yani ‘adam’ kültürünün ve raconunun kadýn erkek her k


:CDBF:
Amerika Ve Cinsel Kaos!..

ABD nin bir numaralý Hanýmefendisi Laura Bush artýk bundan sonraki çalýþmalarýný erkek çocuklarýna yardýma yönlendirecekmiþ..Sebep olarak da erkek çocuklarýnýn tek baþlarýna iþlerini idame ettireceklerine ve bireyselliklerini tamamlayabileceklerine dönük yaygýn inancýn yanlýþlýðýna inanmasýymýþ..

Bu haberi geçen küçük bir haber olarak Türk medyasýndan takip ettim. Sýradan bir Türke enteresan ve anlaþýlmaz bir hassasiyet olarak gözüken bu çabayý kendi kiþisel deneyimlerimle irdelemek ve harmanlamak niyetindeyim..Yazýnýn sonuna kadar okuyun lütfen özellikle Türk erkekleri için sürprizli olacak..

Amerikada kadýn hareketinin temelinde ekonomik olarak iþgücü ihtiyacýný zorlamasýnýn etkisiyle özellikle ikinci dünya savaþýnda sonra sürekli artan hak kazaným savaþý sonucu çok basit yatay kadýn erkek eþitliðine kadar ulaþmýþ bir eþitlik anlayýþýný görürüz.. Dikkat ederseniz yatay eþitlik dedim ama bu yatay eþitlikte kadýn lehine önemli sosyal ve hukuksal imtiyazlar geliþtirilmiþ ve yatay eþitlik kavramý kadýn lehine zenginleþtirilmiþtir. Örnek vermek gerekirse amerikada çok yaygýn olarak baþvurulan ‘sexual herrasment’ - sözlü ve fiziki cinse taciz - konusunda yaygýn olarak bu iddiayý kadýnýn ýspatlamasý deðil suç isnad edilen erkekðin bu iddianýn aksini ýspatlamasý gerekir.. Bu denli imtiyaza iþaret örnekleri çoðaltmamýz mümkün..Ama asýl konu bu deðil..

Kadýn ve erkek kimlikleri konusunda amerikan sosyal ikliminde ‘unisex’ bir yaklaþým hissedilir.. Yani Türk toplumunda kadýn erkek iliþkilerinde ‘maskülen domination’ yani ‘adam’ kültürünün ve raconunun kadýn erkek her kesimde kabulu ve hatta erkek çocuklarda bizzat karþý cins olan anne tarafýndan teþviki ve pohpohlanmasý ünlü bir psikiyatristin deyimiyle erkekliðin kýþkýrtýlmasý bu iklimde þekillenmiþ bir türk erkeðinin sýradan bir amerikan homojen kültüründe ‘native’ amerikan sosyal iklimiyle karþýlaþtýðýnda amiyane tabirle burnunu sürter, aptallaþtýrýr ve cin çarpmiþa çevirir... iþte bu yazýnýn konusu olan kaosun baþlangýç noktasý buradadýr..nasýl mý?..Toplumlarýn cinsiyeti varsa Türk toplumu erkektir Amerikan sosyal aktinde ise baskýn bir cinsiyet aramak hatadýr..Türk erkeðinin bu denli kýþkýrtýlmadan arýndýrýlmasý deyim yerindeyse amerikalý hemcinsleri gibi ev kedisine dönüþtürülmesi gerekecektir.. Peki bu kolay mý?.. Kesinlikle Hayýr.. Peki Gerekli mi?..Yazýnýn sonunu bekleyin .. Neden mi.. basit öneklere giriyoruz þimdi kararýnýzý kendiniz verin..

Sýradan bir Amerikalý genç bir Türk erkeðinin tavýr ve hareketlerini iltifatlarýný ve ilgisini þaþýrtýcý ancak son tahlilde tacizci bulur.. daha yakýndan tanýdýkça baskýcý saygýsýz ve onlarýn deyimiyle ‘sanctianary’ gelir. Bu Ýlk imaj hemen her amerikalý kadýn da þaþýrtýcý derece benzerlik gösterir.. Hatta metropol ve demokrat Türk erkeði de ayný imajý býrakabilir.

Peki Ya Türk Erkeði? Türk erkeðininin Amerikaya gidiþ amacýna tesir eden faktörlerden önemli bir tanesi de çoðunlukla karþý cinse yönelik cinsel özgürlüktür ve altkültürde þekillenen battalgazi tekfurun kýzý imgelemidir. Ýlk intibada Amerikalý genç kýzlarýn sosyal alandaki flörtöz liberalliðini de gördü mü aman nazar deðmesin. Ama kazýn ayaðýnýn hiç te öyle olmadýðý esas oðlanýmýz tarafýndan kýsa sürede anlaþýlacaktýr.

Özellikle sýradan bir Amerikalý, yabancý kültürlere karþý cahil ve çoðunlukla özellikle güney eyaletlerinde yobaz derecesinde hatta ýrkçý eðilimler içerisinde önyargýlarla doludur. Özellikle müslüman erkeklere karþý!..Türkseniz karþýlaþacaðýnýz ilk sorulardan bir tanesi kaç tane karýnýzýn olduðu þeklinde olacaktýr. Ve enteresan bir istatistiki þampiyonluðumuzu Amerikalý çoðu kadýn bilir!.. Kadýna karþý Þiddet!..

Yani olay, ne kadar iyiniyetli ve demokrat bir haleti ruhiyede içerisinde olsanýz dahi sarpa sarmaya baþlamýþtýr.. Tam olarak Körler Saðýrlar birbirini aðýrlar!..Akýllý adam yabancýlýðýný ve göçmenliðini hemen hisseder..Akýlsýzsa onyýllaraca sürebilecek nafile bir çabada karþý cins avcýlýðýyla bar köþelerindeki sarhoþ redneck kýzlarýný kovalamaya materyalist ve kant bireyselciliðiyle þekillenmiþ çýplak striptiz dansçýlarýnda sevgi ve þefkat arayýþýna zavallýca ve cahilane devam eder.

Amerikalý Kadýn Türk Kadýný gibi de deðildir.. Çoðunlukla þiþmandýr, iridir yüzü ve göz renkleri soluktur.Yüz ifadesi tipik bir anglo-sakson tavrýndadýr. Az makyaj yapar. Parfümü az ve ancak partnerinin hissedebileceði mesafede sýkar. Taký incik boncuk efemine aksesuar pek kullanmaz. Ev kadýnýysa Nancy Reagan Türünde bir saç biçimi temiz albenisiz ve bol kýyafetler ve türk erkeðine ölü gelebilecek renkleri tercih eder. Kariyer kadýnýysa üniformik koyu renkli bol takýmlar tercih eder. Özellikle güney eyaletlerinde etek boyu dizkapaðýný dahi bir kaç parmak geçemez.. Ve özellikle giyim kuþamýnda kadýnsý hatlarýný belli edecek kýyafetlerden ve hal ve hareketlerden kesinlikle uzak durur..Bildiðimiz anlamýyla efemine naz kapris çalým ve albeni jest ve mimiklerden eser yoktur..Ýlgisini hissedebilmek için vucut dilinden ziyade kullandýðý lugate odaklanmanýz gerekecektir..Yani ancak ingilizceye tam olarak hakim olduðunuzda kadýnýn farklýlýðýný, kadýnlýðýný hissedersiniz... Genç kýzsa çoðunlukla naif ve dinsel ahlakla þekillenmiþtir ya da ucuzdur ortasý yoktur..Eðer gençseniz, türkseniz ve yaþýnýz da testestorenin tavan yaptýðý bir dilime tekabül ediyorsa sosyal ve cinsel cehenneme hoþgeldiniz!..Bildiðiniz anlamýyla ‘kadýn’sýz bir toplumdasýnýz..Belki de askerliðiniz de dahi kendinizi bu denli kadýnsýz hissetmemiþsinizdir... Ama garip ve ironik olan þudur; bu sosyal kurallarýn ve aseksüalitenin oluþum sürecini Amerikan kadýný belirlemiþtir.. Bu sosyal alan Amerikalý kadýn için saðlýklý güvenli ve medenidir...Sosyal alan demiþken internet ve kablolunuz yoksa kamuya açýk televizyonlarda kadýn erkek öpüþmesini dahi bulamazsýnýz.. Hatta bize sempati öpücüðü gelebilecek cinsel aktiviteler dahi çocuklarý etkileyeceði gerekçesiyle sansürlenir.. Sansürlenmeyen ve ya az sansürlenen populer programlarýn baþýnda ise Jerry Springer türü ‘reality show’lar gelir bu programlarda kahraman sunucu konuklarýn en çarpýk iliþkilerini en ince detayýna kadar azgýn ve güya ahlakçý seyirci gazýyla gözler önüne serer sonunda da öznel ahlakçý bir söylemle programýný bitirir!.. ‘Býrakýnýz yapsýnlar býrakýnýz etsinler..’ mantalitesinde torbadan düþenleri teþhir ve kavga ettirir.. Özelde amerikalý ve genelde tüm batý toplumlarýna gözlenip türk toplumunda görülmeyen bir özellik daha vardýr baþkalarýnýn hatalarýndan çaresizliklerinden ve aczlerinden zevk alma..Bunu otoyolda lastiðiniz patladýðýnda da gelen geçenin tacizlerinden anlayabilirsiniz..Size enteresan ve gayri insani gelir. Onlar için normaldir.

Türk tabiriyle artýk ‘abazansýnýz’. Abazanlýk sadece Türk erkeklerine mahsus bir husus deðildir; ‘alien’ olmanýz, durumunuzu aðýrlaþtýrmasýna raðmen þu gerçeði bilmeniz de fayda var Amerikalý Erkekler de cinsel açýklýk ve doyum bakýmýndan avrupalý kadýnlara hayrandýr. Ýliþkiye geçme müddeti avrupada bir kaç haftaysa amerikada ayný evi paylaþsanýz dahi bu müddet aylar hatta yýllar alabilir.Amerikan kadýnlar cephesinde takip edilen formel ahlak anlayýþýnda ise nasýl ingiliz alman kadýnýna ‘fahiþe’ der Amerikalý Kadýn için tüm Avrupalýlar öyledir ve dýþlanmaya ‘ignore’ edilmeye mahkumdur. Neyse tekrar ‘türk’ leþirsek iðrenç sokak veya ucuz hotel fahiþeleriyle Hugh Grant vari bir iliþkiye girmek veya striptiz kýzlarýnýn pahalý okul fiyatlarýný desteklemek(!) çoðunlukla kaçýnýlmaz bir tercih halini alabilir artýk!..

Yazýnýn konusu olan onlarýn normallerini ikinci istatistiki gerçekle diðer paragrafta þekillendirmeye çalýþalým..

Birinci amerikan istatistiði Aamerikada neredeyse buldumcuk tavrýnda kutsallaþtýrýlan kadýn haklarý savunuculuðu uðruna ülkemiz erkeklerinin sabýkasýnýn genelleþtirilmesiyle alakalýyken ikinci istatistik yine bir amerikan istatistiði olmakla beraber farký amerikan toplumuyla alakalý olmasýdýr. Amerika dünyanýn eþcinsellik oraný en yaygýn toplumudur. Resmen bu oran yüzde onyediye tekabül etse de Amerikalýlarýn yarýya yakýn bir kýsmý cinsel kimliklerini net olarak tasvir etmekte hayatlarýnýn en az bir döneminde karmaþaya düþmektedir. Onlarýn deyimiyle profesyonel olmazsa da bazen ikinci ligte ‘straight’ olmayan iliþki modellerine tevessül edilebilmektedir. Çok güzel bir hatunun ‘butch’ arkadaþý olmasý sýradan bir vakýa olarak karþýnýza çýkabilirken ayný durum ipleri ve paradigmalarýný modern amerikan kadýnýna kaptýrmýþ erkeklerde de sýklýkla ortaya çýkmaktadýr. Artýk ‘swinger’ ‘bi’ ‘hedonist’ ‘kinky’ gibi türkçede karþýlýðý dahi olmayan yüzlerce cinsel kavramý daðarcýðýnýzda en azýndan kavram boyutunde kabul sürecinin subjesi olabilmelisiniz. Dikkat ederseniz yine ‘türk’ leþiyoruz. Kýz arkadaþýnýzýn arkadaþlarýyla içkili bir bara gitmesine müsaade edebiliyorsunuz ve ya heyecanlý bir cinsel macera sonucunda evine yöneldiðiniz partnerinizin eski kocasý ve çocuklarýyla salonda karþýlaþabilme ihtimalini dahi tolere edebiliyorsunuz veya erkek farklýlýðýndan bunalýp lezbiyen ve ‘soft’ bir iliþki modeline sapan ve kamusal sosyal kurumlarýn tedavi etmeye çalýþtýðý orta yaþtaki kadýnlarýn öyküleri kulaðýnýza çarpýyor. Amerikalý kadýnlarla evlenen Türk erkeklerinin aldatýlma hikayelerinin kanýksanacak derecede yaygýnlaþmasý karþýsýnda çaresiz sessiz çýðlýklar atýyorsunuz. Hele bir de bu tür bir evliliðin muhakkak bir döneminde Türk Erkeðinin þiddete eðilimi ve sýhhatsiz bir psikoloji olarak algýlanýp mahkemeler tarafýndan sosyal esntitülere yönlendirildiðine dair trajikomik deneyimler de duyuyorsunuz. Bunlarý önemsiz kýlacak Türk Erkeði için yakýcý sorun bu paraðrafýn baþýndaki istatistikte gizli.

Amerikada hemcinsiniz tarafýndan taciz edilme olasýlýðý karþý cins tarafýndan taciz edilme olasýlýðýndan daha fazladýr. Türkiyede düþük yoðunluklu eþcinselliðe her ne kadar aþina olsanýz da amerikan ‘ gay physicallogy’ nin ne kadar pervasýz ve cesurca va cahilane bir þekilde ‘ortada’ oluþuna þaþýrýrsýnýz.Ve bunun karþýsýnda Türkler haricinde tek rahatsýz olan ise ironik bir þekilde alt tabaka Amerikan ‘cracker’ ve ya ‘redneck’leridir. Peki ayný safta mýsýnýz? Hayýr. Ama tahmin ettiðiniz sebepten deðil.

Çinkü siz Akdeniz ve doðu türü ayný cinsler arasý samimi iliþkiler içerisindeyken ve onlarýn ‘southern sexy’ dedikleri kirli sarýþýn koca kýçlý ve zevksiz kadýnlara karþý hissiyatsýzlýðýnýzla uzun süredir dikkat ve þüphe çekmektesiniz. Bir de alýþýk olunmayan pozitif nezaket ve avupai giyim tarzýnýz ‘simpleminded’ ve farklýya karþý idrak asimilasyonu geliþmemiþ ortalama bir amerikan ‘sterotipinde’ farklý algýlanmaktadýr. Bu basit algýyý ve karþýtarafta karþýtarafýn basmakalýbýnda yarattýðýnýz duyguyu farkettiðinizde derin bir üzüntü ve öfke içerisine girmeniz kaçýnýlmazdýr. Türkiye de muhatabýnýzýn son sözleri olabilecek ‘cocksucker’ ‘fag’ ‘oafish’ ‘pedofili’ ‘fairy’ ‘incester’ gibi kimi kelimelerinin karþýlýðýný Türkçe-Ýngilizce sözlükte boþuna ararsýnýz çünkü yoktur. Ortalama yabancý düþmaný lokal milliyetçi, dindar cumhuriyetçi ve hatta gizli ýrkçý bir amerikalý maskulen tarafýndan farklýlýðýnýz ve tarzýnýz çoðu zaman tehdit olarak algýlanýr ve alay ve taciz konusu yapýlýr. Sýradan hatta açýkgörüþlü bir Türk erkeði için bu gibi saldýrý ve ‘mobbing’ ler cinayet sebebi hassasiyet konularý olabilecek iken siz saçmalamaya baþlayarak aksini ýspata veya yoðunluk içindeki kötüniyeti algýlayamayacaðýnýz derin bir bunalýma girersiniz. Ama bilmezsiniz ki onlar için bu sýfatlar ‘dýþký’ küfüründen bile daha hafif bir argodur.

Bu nüansý kaçýrýrsanýz veya sineye çekemezeniz cehenneme hoþgeldiniz. Bu sonu gelmez savaþý kýrmýzý noktalarý aþýlan her sýradan türk erkeði baþlatýr. Koþullarýn aðýrlýðýný o beðenmediðiniz ve ilgisiz býraktýðýnýz amerikan kadýnlarýnýn dahi hassasiyetinizin farkýna varýp sömürürcesine koroya katýldýðýný görüp mevcut cinsel çatýþmalarýnýzýn da aðýrlaþtýrdýðý bunalýmýnýz sizi kiþilik bozukluklarýna kadar götürebilecek bir sürecin içerisine sokar. Bu kültür þoku deðildir sýradan bir türk zaten hayatý boyunca yüzlerce Amerikan Filmi seyreder. Bu cinsel þoktur. Halinden anlaþýlmayan lafýný anlatamayan bir garibe dönersiniz. Yalnýzsýnýzdýr.

Eðitimli bir Amerikan yardýmseverdir. Cahil ve Amerikan Bireyciliðinde bireysellliðini kazanan bir vasat Amerikalý ise Türkiyedekinin aksine asla sýnýrýný bilmez. Amerikan Polisinin sertliðinin ve cezaevlerinin doluluðunun sebebini ancak o zaman anlarsýnýz. Derin ve bildiðimiz anlamda edepli bir kültür deðil sýradan ve yaygýn sosyal akit, bir yaþam biçimidir, ana okuludur amerikalýlýk. Yaygýn refah, tüketim çýlgýnlýðý yüzeysel nezaket çoðu ‘newcomer’ ýn aklýný çelse de sýnýrlarýnýzýn test edileceðini asla unutmamalýsýnýz. Ýyi kötünün içinde kötü de iyinin içindedir artýk.Uðradýðýnýz þok karþýsýnda sizi misyoner tavrýnda düzeltmeye çalýþýrlar. Halinizi tavrýnýzý ‘geleneksel’ görürler. Cinsel þok haricinde amerikan yüzeyselliðine ve basitliðinize intibak sürecinde kültürel ve davranýþsal bozuluklara girerseniz size ruh hastasý muamelesi yaparlar. Hatta el hareketleriyle konuþursanýz dahi bu bile davranýþsal bozukluk olarak algýlanabilir. Çünkü Amerikalý ve özellikle güneylisi kendi dýþýndaki mantýða, kültüre, paradigmalara mizah anlayýþýna hatta vucut diline karþý duyarsýz umarsýz ve hoþgörüsüzdür. Sadece kendi kültürünüz deðil diðer tüm kültürler eski dünyaya ait görülür ve küçümsenir. Bir Ýngilizle bir Yunan ile ne kadar kolay anlaþabildiðinize ve ayný þeylerden müþteki olduðunuzu farkettiðinizde þaþýrýrsýnýz. Bireysellik formulasyonunu reddettiðiniz takdirde size ‘þirket’ için iþini iyi yapmayan ‘artýk’ ve vasýfsýz iþçi muamelesi yapýlýr.Ülkeye inanmak ve amerikalýlaþmak zorundasýnýzdýr. Kimse sizin ‘özel’ liðinize imtiyazýnýza ve farklýlýðýnýza prim ve kredi vermez. Burasý ‘Kýrmýzý Amerikadýr’ entellektüel ve etik standartlarý stabildir ve siz tarihi adaptasyon kabiliyeti yüksek Mavi Türkiyeden gelmiþsinizdir. Boyut mantalite ve öðrenilmiþ davranýþlar farký en ufak detayda dahi sizi yabancý yapar ve günlük aþaðýlanma tayýnýný kolalanmýþ ruhunuza yedirmeye çalýþýrsýnýz...

Sosyal temas düzeyinde amerikaya alýþmak an az iki yýl alýr ve Romada Romalý gibi davranýp çifte satandartlarla yaþayan mutsuz bir göçmen Türke dönüþme olasýlýðý evinize dönüp mutlu bir Türk olmak seçeneðinden maalesef daha fazladýr. Es kaza mantýk-yeþil kart- veya aþk evliliði yaptýysanýz mutlu olma olasýlýðýnýz kadýn ve ya erkek oluþunuza göre deðiþir.Türk kadýnýysanýz erkeðinizin birey düzeyinde size ilgisi ve Türk Toplumu vasatýna göre serbest býrakmasý sizi mutlu etmesine raðmen duygusal ilgisizliði ve sahiplenmeyiþini anlayamazsýnýz. Onun iyelik eki asla olamazsýnýz. Konumuza dönersek Türk erkeði iseniz kendinizi ömür boyu sürecek kendi kendinizi iptalle veya çoðu kez boþanmayla sonuçlanacak bir savaþýmýn içinde bulursunuz.

Amerikan Ýç Dinamiklerine dönersek,

Amerikan Kadýnýnýn kendi ürettiði Amerikan modern erkeðinin yine kendinin yaratýp abarttýðý cinsel taciz canavarý karþýsýnda þaþýrýp çekingenleþmesi üzerine piþmanlýk yaþadýðýný farketmiþ olmamýza raðmen son olarak Laura Bushun tespit ettiði erkek çocuklarýna feminen saikle ‘babalýk’ yapýlmasý fikri ve ihtiyacý artýk þu yukarýdaki manzarayý yaþamýþ bir Türk Erkeði için zurnanýn zýrt dediði yerdir!..Maalesef trajikomiktir ancak artýk Amerika için gereklidir!..

Kendi dinamiklerimiz ise bize temelde gene þu soruyu sordurtuyor; Kadýnlar ne ister? Veya ne istediðini biliyor mu? Þahsým adýna Son tahlilde Amerikan Kadýnýnýn benden istediðini istemediðimi ve ayrýca artýk nevi þahsýma münhasýr bir Türk olarak Türk kadýnýnýn benden ne istediðini biliyorum.Türk kadýnýný her halukarda daha çok seviyor ve geleneksel deðerlerine daha çok saygý duyuyorum.

Peki Ya Türk Erkeði Ne Ýster?
Arkadaþlar sakýn bu soruyu kendinize sormadan ve cevabýný almadan gereksiz maceralara kalkýþmayýn!..

Akil ve Sevgiyle Kalýn!..


.Eleþtiriler & Yorumlar

::
Gönderen: Furkan Turan / Ýstanbul/Türkiye
13 Mart 2006
kültür çatýþmasýný, türk ve amerikan kültürlerini muhakeme eden güzel bir inceleme hazýrlamýþsýnýz, ama yazýnýz biraz uzun olmuþ, benim için sorun deðil, böyle konular ilgimi çeker, kitap olsa okurum. Sonuçta bir araþtýrma özelliði taþýyan bir yazý, baþarýlarýnýn devamýný dierim.

:: net
Gönderen: zerrin satýcýoðlu / Antalya/Türkiye
13 Mart 2006
iyi ki incelemelerinizi kaleme almýþsýnýz ve ben iyi ki yazýnýzý okudum, daha iyi anlatýlabi-lir miydi bilmiyorum.TEÞEKKÜRLER.

:: Ýlginç bir yazý
Gönderen: Var Samsa / Ýstanbul/Türkiye
13 Mart 2006
Yazýdan ilgimi çeken bir kaç cümleden alýntý yaparak kendi notlarýmý düþmek istiyorum... "Akýllý adam yabancýlýðýný ve göçmenliðini hemen hisseder" Ülkeden ülkeye deðiþebilir. A.B.D'de yabancý, Avrupa'da göçmen hisler taþýyan biri, Kanada Montreal'de kendini evinde hissedebilir. Veya tam tersi. Her insanýn aslýnda kendi ülkesinden baðýmsýz birde ruhani vataný olduðunu düþünüyorum. Ama aksine akýllý adamlar için geçerli bu, akýlsýz adam nereye giderse gitsin göçmendir, kurtulamadýðý baðlarý vardýr. Diðer yandan kültür seviyesinden baðýmsýz bir vatan kavramýnýn varlýðý üzerine de tartýþýlabilir, Kundera'nýn ayrýlýk valsinde geçen tartýþma benzeri... "Özelde amerikalý ve genelde tüm batý toplumlarýna gözlenip türk toplumunda görülmeyen bir özellik daha vardýr baþkalarýnýn hatalarýndan çaresizliklerinden ve aczlerinden zevk alma..Bunu otoyolda lastiðiniz patladýðýnda da gelen geçenin tacizlerinden anlayabilirsiniz..Size enteresan ve gayri insani gelir. Onlar için normaldir." Bu son derece amerikaya özel durumu tüm batý toplumlarýna genellemek ne ölçüde doðru? Almanlar yapmaz size bunu, hele bir akdenizli hiç yapmaz, bir kuzey avrupa ülkesinde de lastiðiniz patladýðýnda yolda birisine raslarsanýz þanslý sayýlabilirsiniz.... Aslýnda bence sorun "Varolamamanýn Dayanýlmaz Öfkesinin" dini baský, saðlýksýz bireycilik, yaþamý anlamaya yönelik gerçek bir felsefeyle hiç yüzleþmemiþ cahil kalabalýklarýn mutsuzluklarýnýn verdiði öfke ile açýklanabilir. Ve yine bir sorun önemine inandýðým: Kasýmpaþadan çýkýp doðrudan Harvard'ýn güzel anfilerine ulaþan insanýmýz, batý olarak A.B.D'yi, batýnýn en kötü uygulama örneðini biliyor, doðru olarak orayý kendine kabul ediyor. Adalet bakanýmýz adaletin temellerini kökünden sarsan bir uygulamayý (adalet bakanýnýn tutuklama yetkisi) "Bakýn geliþmiþ batý dünyasýnda bu var" diyerek örnek gösterebiliyor. Oysa Adalet bakanýnýn güne bütün çalýþanlarýný dua ettirerek baþladýðý þeriatçý A.B.D. dýþýnda bu tür bir þey söz konusu olamaz uygar batýda. Atlantiðin iki yakasý arasýndaki fark atlanýyor, iþin daha kötüsü bu görüþteki politikacýlarýmýz A.B.D.'nin Irak'ý iþgaline, PKK ya dokunmayýþýna sinirlenip, büyük abisine ses edemeyip, AB ye tepki gösterecekler bir gün, ki o yandýðýmýz gün olacak... "Cinsel þok haricinde amerikan yüzeyselliðine ve basitliðinize intibak sürecinde kültürel ve davranýþsal bozuluklara girerseniz size ruh hastasý muamelesi yaparlar." Þanslýysanýz. "Amerika dünyanýn eþcinsellik oraný en yaygýn toplumudur." Acaba neden? Normal olan erkek doðasýnýn reddi ile karþýmýza çýkan ucube yaratýðýn iþe yaramýyor olmasý lezbiyenliði ve homoseksüelliði yaratýyor olmasýn? Bu yorumu Amerikalýlara yapmamakta fayda var tabii. "Ýliþkiye geçme müddeti avrupada bir kaç haftaysa amerikada ayný evi paylaþsanýz dahi bu müddet aylar hatta yýllar alabilir" Buna karþýlýk herhangibir gay bar'a gece 12'den sonra girin ve eliniz boþ çýkmazsýnýz, Türk usülü bir çözüm, yaþayanlarýn ve bu konuyla ilgilenenlerin yalancýsýyým. "Amerikada kadýn hareketinin temelinde ekonomik olarak iþgücü ihtiyacýný zorlamasýnýn etkisiyle özellikle ikinci dünya savaþýnda sonra sürekli artan hak kazaným savaþý sonucu çok basit yatay kadýn erkek eþitliðine kadar ulaþmýþ bir eþitlik anlayýþýný görürüz.." Samimi bir eleþtiri: Bu tür cümlelerin anlaþýlýrlýðý çok düþük oluyor: Kültürel seviyeden baðýmsýz, sadece cümle uzunluðundan derive. Ben düþmüyor muyum ayný hataya? Düþüyorum, ama hatanýn bilincinde olmak alýþkanlýklarý kýrmaya yetmiyor çoðu zaman... "Toplumlarýn cinsiyeti varsa Türk toplumu erkektir Amerikan sosyal aktinde ise baskýn bir cinsiyet aramak hatadýr.." Bu yazýlanlardan sonra mý? Bence Amerikan toplumunun baskýn cinsiyeti açýkça kadýndýr. Üstelik A.B.D.'nin yaygýn kanýnýn aksine bireyin kolayca harcanabildiði (3 milyon insan þu anda cezaevlerinde!) ve dünyanýn baþka yerlerinde (henüz!) gerçekleþmemiþ uç örneklerin gerçekleþebildiði, dünyaya kendi kültürünü pazarlayan bir ülke olmasý ile durum daha da endiþe verici bir hal alýyor. Kadýn domine bir dünya kötü mü olurdu sorusuna herkes kendi cevabýný verebilir, benimkiler ayrýntýlý olarak yazýlarýmda mevcut. (Ebu Garib Cezaevinin komutanýnýn neden bir kadýn olduðu sorusuna kadar) Birde beklemediðiniz bir yorum size: Türk toplumunun baskýn cinsiyeti de aslýnda kadýndýr... Kýsaca durum þu: Türk erkeði de aslýnda kendisine tanýnan alanda kýsmen özgür. Plajda kumdan kaleler yapan bir çocuk gibi. Ama hangi plajda oynayacaðý, hangi oyuncaklarla oynayacaðý, saat kaça kadar oynayacaðý ve akþam her koþulda yiyeceði dayaðýn miktarý üzerinde bir etkisi yok. (Eriþkin erkek için sadece kelimeleri deðiþtirin)... Hýzlý hýzlý aklýma geldiði gibi notlar aldým, doðrusu iz edebiyatýn bu küçük eleþtir penceresinden de ikinci bir kez okumak zorlu oluyor yazdýklarýmý. Fazla "politicaly incorrect" kýsýmlarý budayabilirsiniz... Hatta bir kez daha okuduðumda bende bunu sizden isteyebilirim... Selamlar, Saygýlar, yeni yazýlarýnýzý görmek dileðiyle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anlamak Acýtýr!..
Kalvin Ahlaký Buldumcuklarý!.. - 1. Bölüm -
Kalvin Ahlaký Buldumcuklarý!.. - 2. Bölüm -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Milliyetçilik ve Ahmet Altan Algýsý!.. [Eleþtiri]


Þafak Karadeniz* kimdir?

Hukukçu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Haþim Nazým Orhan Kemal Nihat Genç


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þafak Karadeniz*, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.