• ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler |
1
|
|
|
|
Yusuf Tekin'in Yusuf kuyusundan gelen sesi ister istemez benim kulaklarýma olaðanüstü eziyete dönüþüyor. Aldýðý kararlarýn resmi açýklamasý ile gayr-ý resmi uygulatmaya çalýþtýklarý birbiriyle tam bir tezat oluþturuyor sayýn bakanýn. Bu bilgi pisliðini öðretmenlerin ayýklamasý mümkün deðil. |
|
2
|
|
|
|
Türk Milli Eðitim Bakanlýðý "Ýnci Diþli Kýz Altýn Perçemli Oðlan" masalýna döndü. Kýz gülünce inciler dökülüyor, oðlanýn perçemi taranýnca altýnlar. Verimli tarým arazisi gibi ne saçmalasan birkaç katýný alýyorsun. Acaba topluma yararlý bir þeyler yapýlsaydý da ayný verim alýnýr mýydý? |
|
3
|
|
|
|
Çok önceden bir yerde okumuþtum. Bir ülkenin çýkarý için genç nesil önceki kuþaða savaþ açýyor. Bu savaþta çocuklar kendi babalarýný öldüremeyeceklerini söyleyerek, birbirlerinin babalarýný öldürme kararý alýyorlar. Son Filistin Ýsrail saldýrýlarýnda, kendi halklarýný öldüremeyen Hamas ve Ýsrail yöneticileri de sanki geçmiþteki bu sahneyi canlandýrýyor gibiler. |
|
4
|
|
|
|
Türkiye’de dinciliðin Meksika’sý Adýyaman ilidir. Orada “Menzil” adlý bir tarikat vardýr, Menzil adýnda bir köyde.
Neden dinciðin Meksika’sý dedim? Din sömürüsünde en ileri, en uç noktada olduklarý için. Meksika’da her türlü suç oraný çok yüksektir, uyuþturucu, silah kaçakçýlýðý, insan kaçakçýlýðý, cinayet. Orasý bu konularda kozmik düzeydedir. |
|
5
|
|
|
|
Bugün Sayýn Bakan Yusuf Tekin yeni öðretim yýlý nedeniyle bir konuþma yapmýþ, biz de zorunlu olmasa da, mecburi dinledik.
|
|
6
|
|
|
|
24 Kasým'ý önlükleri izi giyerek kutladýnýz mý öðretmenler? Devlet parasýný çarçur etmek isteyen biri ile devlet parasýný yiyen bir domuz anlaþmýþlar ve size önlük giydirmeye karar vermiþler. |
|
7
|
|
|
|
Marx “Sanat paradýr” der. Osmanlý Devleti bunu “sanat saltanattýr” biçiminde algýlayýp sanat ile parayý; sanatçý ile sermayedarý buluþturarak bir politika izlemiþti. |
|
8
|
|
|
|
AKP iktidarý döneminde, toplumda yaygara kopmasý muhtemel bir konuda ön bir dedikodu yayýlýp nabýz yokluyor. Yaygara büyükse, konu tehir edilerek sonraya býrakýlýyor. Yaygara hafifse karar alýnýp uygulamaya konuyor. |
|
9
|
|
|
|
Þehir hastaneleri ve bu hastanelerin hasta garantileri var olmadan önce, þehirlerde numune hastaneleri vardý. Sabahleyin sýra bekleyip, ama ayný gün muayene olduðunuz Numune Hastaneleri... Þimdi ise randevu bekleyip alamadýðýnýz ya da birkaç ay sonraya aldýðýnýz kuyruk olmayan hastaneler... |
|
10
|
|
|
|
Ne yazýk ki demeyecek, yine içinde bir umutla yaþayacak, ayný partileri destekleyip, yeni idealarý ve partileri reddedeceksin… Bu yüzden de kararýnda baþarýlar diliyorum muhalif seçmen... |
|
11
|
|
|
|
Bir asýr önce bugün Anadolu çiçek açýyordu. Ankara'ya yeni bir özgüven geliyordu. Bir ütopya ya da bir mucize gerçekleþmiþti. Yunanistan sahnede olmasýna raðmen, aslýnda Ýngiltere bu Büyük Taarruz'da yenilen taraf olmuþtu.
|
|
12
|
|
|
|
Evet…
Yaþadýðýmýz bu felâketin bize gösterdiklerinden biri de bu “örgütlenmiþ cehaletin” varlýðý… |
|
13
|
|
|
|
Deprem bölgesine koordinatör vali olarak görevlendirilen Þýrnak Valisi Osman Bilgin, Gaziantep'in Nurdaðý ilçesinde yaptýðý konuþmada "Memurlar iþçiler 1 ay maaþ almasýn, ne olacak." diye çaðrý yaptý. |
|
14
|
|
|
|
Bugün elime bir yazý ulaþtý. Yazý sahibini doðrudan tanýmýyorum. Bir arkadaþýn aracýlýðý ile yazý bana geldi. Ben de toplumsal düzenin hangi boyutlarda deforma olduðunu göstermenin yararlý olacaðýný düþündüm.
|
|
15
|
|
|
|
Bugün de bitmedi kurul toplantýsý. Çocukluðunda konuþmaya fýrsat bulamamýþ her ergen ya da evli kendisini dinletmenin bir yolunu arýyor. Bulunca da Allah ne verdiyse konuþuyor.
|
|
16
|
|
|
|
Bu ülke saðcýsýyla bir bok yapýlmaz, hatta yemek bile yenmez. Bunlar yemeði de berbat ederler saçma sapan konuþmalarýyla. Bunlarýn doðru düþünme becerisi kazanmalarý için "aðabeyimiz" ve "büyüklerimiz" sevdasýndan kurtulmalarý lazým öncelikle. Bu iki kavram "Yapýyorlarsa bir bildikleri vardýr"ý doðuruyor. Bu da zihinsel körlüðe sebep oluyor. |
|
17
|
|
|
|
Öteki kavramý, bir varlýðýn kendinden olmadýðýný kabul edip dillendirilmesi olarak tanýmlanabilir.
Bir canlýnýn büyümesi hücre bölünmesine baðlýdýr. Hücreler ne kadar hýzlý bölünürse, büyüme de o kadar hýzlanýr. Hücreler toplumun yapý taþlarý gibiler; her hücre birbirini tamamlarken, diðerine göre ötekidir. |
|
18
|
|
|
|
Bir Tokat türküsü dolandý dilime. "Hey On beþli on beþli"... Türkünün nakaratýnda "Fistan aldým Endazesi on yediye." Bunu niye söyledim? Bizim eðitim bakanlýðý da fistan almaktan daha kolay geçici kararlar alýyor. Bizim bakanlýk kararlarýnýn ömrü fistan kadar uzun olmuyor. Tek uzun olan, hatta fistandan da uzun olan karar 12 yýl kesintisiz eðitim. |
|
19
|
|
|
|
Sosyal medyada bir süredir, Erdoðan'la Atatürk kýyaslanýyor. Ne kadar saçma ve ne kadar tutarsýz bir karþýlaþtýrma.
|
|
20
|
|
|
|
-Harici bilgilere hariçten gazel okuma- |
|