..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Birkan ASKAN




20 Nisan 2002
23 Nisan'da kalan çocukluðumuz  
Nisan yaðmurlarý gibi hüznü ve kederi alýp götürmüþlerdi.

Birkan ASKAN


Sabah -kalk dedi annesi. -Kalk oðlum Hasan. Bugün bayram. Bugün 23 Nisan. Nasýlda sevinç doluyor insan. Gözlerinde yaþama umudu. Gözlerinde 23 Nisan coþkusu....


:AIDG:
23 Nisan.
Yaðmurlarla gelen þehrin gökyüzünden. Nice minik yüreklerde güneþle özdeþ bir bayramýn sevinci içinde. Gün bayram oldu. Gün geceye devir oldu heyecana yenik. Minik ayaklarda boyalý pabuçlar, ve yüreklerde hiçbir bayramý bu kadar özlemiyordum edalarý ile sessiz ve yürek kadar büyük tebessümlerle.

Sabah belki güneþ yoktu gökyüzünde ama nice yüreklerde binlerce güneþler açýyordu yeni gelene. O bir senelik zaman ardýndan yastýk altýnda ütülenen pantalonlar ve boyasý gecede on kere kontrol edilen pabuçlarýn hayalleriyle. Bütün minik yüreklerin beklediði o muhteþem an. 23 Nisan. Yaðmurlarla geldi. Milyonlarca umut o anda gökyüzüne yükseldi.

Sabah -kalk dedi annesi. -Kalk oðlum Hasan. Bugün bayram. Bugün 23 Nisan. Nasýlda sevinç doluyor insan. Gözlerinde yaþama umudu. Gözlerinde 23 Nisan coþkusu. Varsýn yaðsýn yaðmur,nasýl olsa yürek umursamýyordur. Hayallere herhalde para alýnmýyordur....

Evet dün 23 Nisan'dý. Ve çocukluðumuz gibi,sanki dün gibi,sanki hiç büyümek istemeyen yürekler gibi kutladýk bayramý. Bayramlara öylesine alýþtýkki, dün anlamý itibari ile bizde bayramdýk. Rengarenk umutlar,pýrýl pýrýl tebessümler, bu senede 23 Nisan'a bizi mühürlemiþti.

Hasanlar,Osmanlar,Mehmetler sanki çocukluðumuzun siyah beyaz fotoðraflarý içinden çýkýpta birden renklenmiþlerdi. Nisan yaðmurlarý gibi hüznü ve kederi alýp götürmüþlerdi.

Hayatýn çýplak dokusuna sanki yeniden can vermiþlerdi. Gülerek oynayýp her adýmda sizde çocuksunuz hala der gibi bize sahip çýkmýþlardý. Kimi zaman bir çocuk gibi,kimi zamanda bizi çocuklaþtýrýr gibi. Ýnsan büyüdükçe deðiþiyor olmalý hayata. Hayata çocukluðundan koptukça,koparýldýkça çoðalýyor olmalý. Ve büyüyüpte çocukluðunu kullanýyor,çocuklarý kullandýrýyor gibi eksiliyordu hayatýnýn anlaþýlmaz yanlarýna. Herþey çocuklukta bitiyordu zamanla. Suç ve cezalara yatkýn geleceðimiz çocukluðumuzla aþýlanýyordu topluma. Hiç yüreðinde çocuk olmamýþcasýna. Çocukluðu hiç yaþamamýþcasýna.

Ve Mehmetler,Hasanlar,Ümitler,Umutlar kayboluyordu yüreklerinin dayandýðý son sýnýrda. Gün ise hiç yorulmuyordu sabah olmaya. Büyümeye ve kendine ait yurdunda unutulmaya.

Yarýn yine 23 Nisan olacakmý acaba diyerek nice umutlarla geceye koþmaya. Ve zorluðu ile kapýya dayanan hayat þartlarýna.

Evet bir 23 Nisan daha gelip geçti yaðmurlarla. Hüzne alýþkýn yüreklerde açtý rengarenk çiçekler. Yazýnýn anlamýndan silerek ideolojiyi düþünce oldu,umut oldu,hayat oldu yüreklerde. Birgün de olsa sevda oldu hergüne alýþkýn mavi gökyüzünde,þarkýlarda,þiirlerde,çocukluðumuzun ülkesinde.

Ve Hasan uyandý her sabaha bu sevinçle. Ellerinde nasýr ayaklarýnda çamur. Birgünde olsa yaþadým hayallerimle dercesine. Hayata kilitli özgürlüðüne.

23 Nisan tüm çocukluðumuza kutlu olsun.

Birkan® - 23.04.2001-Bursa



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gelecek kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sarýlmak gelir içinden
Vizyon Toplumu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Zahrad"a Bir Ýki...
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur
Daha saklý bir yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.