Özgür insan, denizi daima seveceksin. -Baudelaire |
|
||||||||||
|
Bir gün varlıklı bir kişi İbrahim ethem'e(k.s) acıyarak yardım etmek istedi.İ brahim ethem(k.s);-senin yardımın sen gerçekten zenginsen kabul edebilirim, dedi. Adam gerçekten ben zenginim hiçbirşeye ihtiyacım yoktur dedi. -Bunu üzerine İbrahim ethem(k.s) sordu -N e kadar altının var? -üç bin -dört bin olsun istermisin? -elbette isterim. _Beş bin olsun istermisin? -isterim. -On bin altının olsa çok sevinirsin değilmi? -Elbette çok sevinirim. Bunun üzerine ibrahim ethem(k.s) adama şöyle dedi Zengin olduğunu söylüyorsun ama sen gerçekten züğürd birisin. sen onbin değil yüzbin altının olsa kanaat etmez fazlasını istersin. kanaati olmayan insan zengin değildir. gerçekten sen zengin olsaydın yardımını kabul edecektim fakat bu durumda kabul edemem kusura bakma... İikinci kıssa(Beyhude işler) Hz Mevlanın anlattığı bir hikayeye göre bir gün bir sultan bir elçisini uzak bir ülkeye gönderir bir emenati o şehrin valisine ulaştırmasını ister. Elçi yoa çıkar meşakketli bir yolculuktan sonra şehre varır. şehre vardığında şehrin valisine gidip emaneti vermek yerine ilim meclislerine katılır, şairleri dinler pazara gider alışveriş yapar insanlarla hasbihal eder. Bu gibi işlerle uğraşırken emaneti yerine ulaştırmayı unutur ülkesine geri döner. Sultanın huzuruna vardığında çıktığı bu yolculuğun kendisi içi ne kadar güzel geçtiğin faydalı olduğunu ufkunun açıldığını söyler.Emanet yerine ulaştırıp ulaştırmadığı sorulunca elçi o konuyu tamamen unuttuğunun farkına varır ve mahcup olur özür diler Sultanın ona verdiği cevap düşündürcür: Ben seni o şehre tek bir iş için gönderdim sen ise onun dışında on iş yaptın ama asıl maksadına ulaşamadın geri geldin. Var bunu hesabını sen yap.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Erhan Şahin, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |