..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > mehmet emre albayrak




14 Haziran 2007
Huzur  
mehmet emre albayrak
Bir hayata yatýp bir baþkasýna uyanmak. Uyanmanýn ötesine geçip arýnmak ve arýnmanýn getirdiklerini insanlara aktarmak. Toprak olup geçmiþini binlerce parçaya böldükten sonra yeniden bir gelecek yaratmak.. Olmazlarýn dünyasý biliyorum, ama "neden olmasýnlar" da yakýþýyor bu sabah gün doðumuna..


:BAAB:
Göz kapaklarýmýn içine aðýr aðýr güneþ sýzmakta. Belli ki bir haylazlýk belirtisi. Uyanmama daha saatler var oysa. Nedensiz bir gün doðumu hikayesi. Sabahýn narin ve tenha havasý, inceden ve belkide ürperten bir rüzgar eþliðinde tenimle dans etmekte. Koku alma duyusu geliþmiþ hayvanlar belkide kilometrelerce öteden ne yaptýðýmý, hatta belkide neler yapacaðýmý kestirmekte. Uyandýðým yer bir kuytu orman köþesi. Yüzyýllýk aðaçlar bedenimin üzerinden gökyüzüne doðru yeþermekte. Mevsimsel sendromlarýn en beterini yaþamam gereken bir bahar sabahýnýn, o buruk yalýnlýðý yok üzerimde. Tamamen çýplak ve tamamen düþüncesiz bir þekilde uzanmaktayým sadece. Yapraklar ve dallardan oluþan bir ýþýk oyunu kargaþasý. Parlaklýk göz kamaþtýrmakta. Sadece en baþarýlý iþimi yapmaktayým. Sessiz ve sakin, hareketsiz bir þekilde toprak üzerinde uzanma çabasý. Saðým solum, benimle birlikte dalgalanan ve belkide kabul gördüðümü bana anlatmaya çalýþan, tabiatýn o yer üzeri tembelleri, yaprak ölüleri ve binlerce küçük sürüngenle kaplý. Kapalý bir orman kuytusu. Iþýk yaprak aralarýndan süzülmekte. Bedenim çýplak ve sýrtým tam olarak topraðý örtmekte. Yaprak aralarýndan kaçýp kurtulmayý baþaran ýþýk, bedenimde vurduðu yeri ýsýtýyor. Isýnmak ve aldýðým ýsýyý yeniden topraða katmak. Sürüngenler bana yaklaþmakta. Korku yada tiksinme belirtisi yok hiçbirinin gözlerinde. Ben, toprak ve yaprak ölüleri, "ben" gibi aylak. Hepimiz bir. Tanecikli yapýya sahip alyuvarlar damarlarýmda gezinmeyi ve hatta gezinmek ne kelime, biraz oturup dinlenmeyi beðenmiþ olacaklar ki, damarlarým o yeþile çalan renginden aðýr aðýr kahverengi ve beyazýn hakim olduðu kýpýrtýsýz, duraðan matlaþmaya doðru gitmekte. Hissizlik deðil, akýþýn durmasýyla damarlarýmda gezien, daha çok his ve daha da fazla topraða çekilmek. Biz olabilmek çabasý. Bedeller ödenmeli.
Ve sürüngenler artýk üzerimde.. Küçük gülüþmeler ve kendi lisanýnda söyleverle kabul törenimi kutsama ve sadece "hoþgeldin" diyebilmek için bile tenimden parçalar koparmaktalar. Tenim artýk derim olmaktan çýkmakta. Ben ve toprak. Ve ben gibi yaprak ölüleri aylak. Binlerce aðaç ayný anda kökleriyle emiyor beni içlerine. Hem yerde yatan ve hem köklerde dolaþaným artýk. Ve sürüngenlerim bana itaat etmekte. Kabul görmenin verdiði haz yerde yatan bedenimi çürütmekte. Bin yýllýk aðaçlar belkide çevremde, bana yol göstermekte. Köklerden gövdeye. Ýçerisi huzur ve gözyaþý. Kristal damlalar halinde içeri süzülmekte. Tek bir ses yada huzuru bozacak en ufak titreþim yok þu an içeride. Dýþ dünya çok dýþarda artýk. Tam kalbimizde. Bir aðaçla oturup sohbet etmenin zorluðu çok gerilerde. Yavaþ yavaþ gövdeden dallara yükseliþ. Sürüngenlerim bedenimi kemirmekte. Çýplak ayakla topraða basmaktan öte bir zevk toprakla çýrýlçýplak yaþamak. Sakince aþþaðýda parçalanmak için elinden geleni yapan bedenim ve bana itaat için kaslarýmý ve kemiklerimi bedenimden ayýrmaya çalýþan sürüngenlerim. Sevgililerim..
Aðaç.. Ulu ve sonsuz. Tanrýnýn bakýþýndan beni gizlemekte. Yavaþ tavaþ en tepeye, o laciverte en yakýþan dallarýna girdiðimde. Ýþte tanrý. Huzurumda beklemekte. Sakin ve sakinleþtirici bir edayla bizi, beni, topraðý, aðacý ve itaat eden sürüngenlerimi kabul etmekte. Tanrý.. Erdemin ulaþtýðý son nokta.. Oysa benim için bilinmezlerimi isimlendirdiðim imge. Tanrý.. Artýk bir bilinmezim kalmadýðýna göre sadece bir ihtiyar görünümünde. Yerde bedenim çürümekte. Gülümseme.. Bir kaç yüzyýl önce olan bir olay için belkide. Tanrýnýn gamzeleri kalbimi çelmekte. Oysa kalbim bir baþka itaat edenin midesinde sindirilmekte. Yeni kök vermiþ her fidanýn kanýmla beslendiðini bilmenin verdiði mutluluk. Bir orman benim sayemde yeþermekte. Tanrý mutlu çocuk. Oyuncaðý ben ve belkide benimle büyüyüyen. Aðaç, ben ve bizimle birlikte bu huzura eriþen. Ne varsa elden ayaktan düþmüþ bu huzur nehrinde hepsi þimdi tanrýyla gülmekte. Kabul görmüþlüðün verdiði ve tanrýyý da içimize alabilmiþ olmanýn getirdiði ne varsa yeþilden ve lacivertten, ve o koyu kahverengi neþeden.. Yavaþ yavaþ içimizden dýþarý fýþkýrmakta.
Ölümsüzlük.. Ve aslýnda her saniye yeniden ölmek. Ve yeniden doðup her ananýn rahminden kan ve ümitle, ilk ýþýðý yakalayýp yeniden ve yeniden taþýnmak el üstünde. Tanrý ölümsüz deðil. Tanrý ve sürüngenler. Birbirine benzemeler. Tanrý ölümsüz deðil. Ben, aðaç ve koyu kahverengi cesedimi emen toprak. Sadece ölmemenin tadýný bilen ve bunu tanrýya bildiren biz. Biz ölümsüzüz sadece. Nesilden nesile anlatýlacak binlerce iz býrakýyoruz arkamýzda. Ve tanrý bizim yerimze sahipleniyor sadece cesetleri. Tanrý ölümsüz deðil. Sadece iyi rol kesmekte. Bedenim artýk ne burada, ne de býraktýðým yerde. Efendilerinin sözünü dinlemiþ olmanýn verdiði gururla hizmetlilerim yer altýna geri dönmekte. Ben, aðaç ve nehir. Ve belkide dað taþ gülmekte. Huzur sonsuz ve bunu tanrý bizden öðrenmekte. Oysa bak burada aþþaðýda ne varsa biz diyebilmekte. Tanrý tek ve yalýnlýðýný kendi yarattýðý bedenlerle geçiþtirmekte. Tanrý ölümlü ve can sýkýntýsý sonsuz. Bizden olmayanlar, binlerce kurgu ve kurduðu saçma oyunlarýna kader demekte.. Tanrý gözümüzün önünde. Þimdi, sonra ve belki de geçmiþ. Zaman kavramý tanrýnýn huzurunda bir iþe yaramýyor sadece. Sessizlik, ben ve aðaç ve koyu kahverengi toprak.. Binlercesine bizden olabilsin diye can vermekte..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Domates
Eflatun
Tanrý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Takva [Eleþtiri]


mehmet emre albayrak kimdir?

"aþkýn öyküsü bir merhaba ve hoþçakal'dan ibarettir, yaþamýn öyküsü bir doðum ve ölümden. . . tekrar buluþuncaya dek. . . " þimdi uzun yolculuklar için çok geç. . hadi biraz yanýma otur. . anlatmam gerekenler var. . sonrasý mý. . tabi ki hoþçakal güzel dostum. . tüm geçen yýllar gibi. . sana da hoþçakal. .

Etkilendiði Yazarlar:
þairleri severim.. bir de yeteneksizleri..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmet emre albayrak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.