..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Dilek Þengel




7 Aðustos 2007
Darwin"i Hep Yanlýþ Anladýk  
Dilek Þengel
Biz hep Darwin’i yanlýþ anladýk ya, ben hep ona yanarým. Darwin’in evrim teorisini hep reddettik ya, bende geçen gün uzunca bir düþününce anladým Darwin’i. Hani demiþti ya bize insanlar maymundan türemiþtir diye. Hani anlatmýþtý ya bize ortak atalarýmýz olduðunu…


:BAFF:
Biz hep Darwin’i yanlýþ anladýk ya, ben hep ona yanarým. Darwin’in evrim teorisini hep reddettik ya, bende geçen gün uzunca bir düþününce anladým Darwin’i. Hani demiþti ya bize insanlar maymundan türemiþtir diye. Hani anlatmýþtý ya bize ortak atalarýmýz olduðunu.
Peki durup dururken Darwin ortaya atar mýydý böyle bir görüþü? Ne oldu da, onu bu görüþe sürükledi? Bence Darwin’in hayatýnda gizli her þey. Yaþamýnda, çevresinde olanlarda gizli. Hatta onlarla yaþadýklarýnda gizli.
Darwin ne yaþadý gerçekten bilmiyorum ama ben tahmin ettiklerimi anlatýyorum.
Hani biz insanoðlu diðer canlýlardan hep üstünüz ya. Özellikle de iki farklýlýk var. Hani onlar bize bu konularda yetiþemiyorlar. Herkes üstünlük olarak alýyor bu yeteneklerimizi. Hepimiz biliyoruz saklý deðil hiçbir þekilde. Bu özellikler konuþmak ve düþünmek. Hani bizim üstünlüklerimiz. Tamam çok güzel. Yüce yaradan bize bu özellikleri de vermiþ. Hatta bize bir iyilik yapýp bunlarý bir arada kullanma yeteneði de vermiþ. Ne güzel deðil mi? Peki biz bu özellikleri nasýl kullanýyoruz veya ne kadar kullanýyoruz? Hatta soru sadece bize yönelik olmaktan çýksýn. Çevrenizdekileri de katýn iþin içine. Siz, anneniz, babanýz, kardeþiniz ve diðer yakýnlarýnýz hatta ve hatta arkadaþlarýnýz ve sevgiliniz veya sevgilileriniz. Ne kadar kullanýyoruz veya kullanýyorlar bu yeteneði?…
Ben gördüklerimle görebildiklerimle bu konuyu kurcaladýðýmda fark ettim çok az insanýn bunu kullandýðýný. Ýnsanlar ya konuþuyor ya da düþünüyor. Ama ikisini bir arada yapan gün geçtikçe azalýyor. Ýnsanlar cümle kurarken artýk çok pervasýz davranýyor. Umursamadan konuþuyorlar. Herkes bencilleþmiþ. Eskisi kadar nazik konuþmalar kalmamýþ. Belki hata bende. Ben geri kafalýyým. Ama düþününce nazik konuþmalarý hatta uyarý bile olsa daha nazik olanlarýný hak ettiðimizi düþünüyorum. Nedenini bir türlü anlamýyorum bu pervasýz konuþmalarýn. Esasýnda günümüz gençliðinin kendini net bir þekilde ifade etme yeteneði olmadýðýný görünce çok da þaþýrmamalý diyorum kendi kendime. Ama kendimi bile kandýrmaya yetmiyor bu söylediðim. Hani biz yaradanýn yarattýðý üstün yetenekli canlýlardýk.
Bir çok örnek var karþýmda ilginç olarak. Bir sevgilinin kendinden soðutma çabalarýndan bir kardeþin ablasýný/abisini uyarma þekline kadar. Bir örnek vermek belki güzel olacak. Daha 2 saat önce gülüþüp öpüþerek ayrýlan sevgililer. Aynen telefon konuþmalarý :
-bayan f ile, bay ise m ile gösteriliyor

—f—Aþkým nasýlsýn
—m—Ýyiyim yaaa ne oldu neden aradýn
—f—(þaþýrmýþ bir durumda) Merak ettim hayatým
—m –(ayný tavýrla) Daha 2 saat oldu sence nasýl olabilirim
—f—tamam aþkým sen biraz gerginsin galiba
—m—yooo gayet iyiyim stres falan yok
—f—neden böyle konuþuyorsun aþkým o zaman
—m---yaaa tamam sonra konuþalým mý?

Dikkat edilirse konuþmaya bir kere bu konuþma da sevgiliye karþý bir özveri bulunmuyor. Bu konuþma da gençler arasýnda nedense soðutma konuþmasý olarak isimlendiriliyor. Dedim ya, gençler kendilerini daha ifade edemiyorlar. Anlaþýlabilir, makul bir konuþmayla hiç mi derdini anlatamýyorsun? Ne oldu senin üstün yeteneðin olan konuþmana ve düþünmene? Neden bu insaný bu kadar üzüyorsun? Ne yapmýþ olabilir ki sana? Seni sevmekten baþka…
Bunlar benim kendi düþüncelerim. Burada geçen konuþmayý yapan insanlarýn iliþkisini sadece ve sadece karþýdan izliyordum. Buradaki eksiklik konuþma da. Bu konuþmayý yapan insan ne dediðine dikkat etmeden konuþuyor. Belki de toplum da bu konuþma bir yer etmiþ ya, o yüzden bu kadar rahat konuþuyor haddi olmadan. Bu tip konuþma örnekleri sadece sevgililer arasýnda deðil ailelerde, arkadaþlýklarda, dostluklarda da geçebiliyor. Biz insanlar kýrýlýyoruz bu konuþmalara ama sonra bizde aynýsýný yapýyoruz. Deðiþtirmeyi deðil de deðiþmeyi onlar gibi düþüncesiz olmayý seçiyoruz. Bize verilen bu yeteneði kullanmak yerine köreltmeyi seçiyoruz. Acý ama gerçek bir olgu. Kaçýnýlmaz bir durum. Kaçýnmak mümkün de ancak düþünene, düþünebilene…
Ýþte bu körelmiþ insanlar diðerini, bir diðerini derken koca bir ordu oluþturuyorlar kendilerine. Biz yeniliyoruz. Savaþtan ya kaçýyor ya da daha ikinci veya üçüncü darbede teslim oluyoruz. O haddini bilmeyen insanlar var ya, onlara yol açýyoruz. Ýþte ben bu yüzden Darwin’i haklý buldum.
Olamaz mý arkadaþlar? Darwin de belki böyle insanlarla karþýlaþtý. Acýmasýz bir þekilde konuþuldu ona da. Darwin’de uzun bir süre düþündükten sonra ortaya attý belki bu çýlgýn düþünceyi. O bu konuþmalara bakýp belki de þunu söyledi “Biz insanlar zekiyiz. Önemli yeteneklerimiz var ama bazýlarý daha bunu kullanamýyor. Dur dur bakalým birkaç kiþidir bunlar belki veya sen yanlýþ anlamýþ olabilirsin.” Böyle düþündükten sonra bakmýþtýr çevresinde daha nazik olan insanlar da ayný þekilde konuþmaya baþlýyorlar. Ýþte o zaman herhalde Arþimed gibi farklý düþünüp buldum demiþtir. Ne demiþtir biliyormusunuz “biz insanlar arasýnda bu kadar nazik olanlarda var bir de bunun zýttý hiç düþünmeden konuþanlar da. Ben þimdi anladým. Bu düþünmeden konuþanlar ya insan deðil ya da…” bu konuya bir çare bulmaya çalýþýrken çýkar yanýt Darwin den der ki “bunlara ben insan diyemesem de onlara bir yararým olsun. Böyleleri bizden olmamalý ama atýlmamalý kazanýlmalý. Onlara makul bir isim bulayým.” Onlarý ancak ve ancak kendisine göre bir hayvana benzetir ama hakaret etmek istemez ve o zamanda bunu söyler “dünya üzerinde bazý insanlar yakýn akrabamýz olan maymunla ortak kökenlidir. Biz toplumun bir kýsmý ilerlemiþ geliþim gösterirken onlar daha geliþimini yeni tamamlamak üzereler.” Yoksa Darwin Galapagos adalarýnda incelememi yaptý zannediyorsunuz. Hayýr. O sadece orada kafa dinlemeye gitmiþti.


Mad_prof

07-08-2007 Salý 01:37



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kahkaha
Sen Yoksun
Sayýklamalar
Üç Nokta
Gel...
Ýtiraf
Sýzý...
Dur (Ma) !
Hala Aþýksýn Sen... Ama Sadece Þarkýlarda...
An Sýzý'n

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Þehri Aðlattýn Sen [Þiir]
Bahar Gözlüm... [Þiir]
Zaman [Þiir]
Beste [Þiir]
Yaðmur [Þiir]
Duyacaksýn... [Þiir]
Ýki Harf [Þiir]
Yaþanacak Sevdanýn Þiiri [Þiir]
Bir Daha Sevmeyeceðim [Þiir]
ve Kaybetmek Seni [Þiir]


Dilek Þengel kimdir?

Bakakalýyorum aynalara. . . . Yirmibeþ yýlýn ardýndan öylece bakarken, Bak - kalýyorum bir baþýma.

Etkilendiði Yazarlar:
Nilgün Marmara, Tezer Özlü, Murathan Mungan, Selim Ýleri, Cesare Pavese, Virginia Woolf, Sylvia Plath, A.H.Tanpýnar, Tomris Uyar, Mina Urgan, Özdemir Asaf, Didem Madak, Oðuz Atay, Attila Ýlhan, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Ferit Edgü, Lale Müldür


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Dilek Þengel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.