..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > SÝNAN ÝSPENOÐLU




9 Mart 2011
Kayýp Kentin Kütüphanesi  
Kayýp kentin Kütüphanesi

SÝNAN ÝSPENOÐLU


Yýllar önce Turna denilen bir kent vardý. Bu kent ilime bilime öyle önem vermiþler ki,astroloji,týp,botanik vb bilimlerde çok ileri gitmiþlerdi. Bu þehir kültür ve ticaret þehriydi. Ve sýk sýk savaþlar oluyor karýþýklar çýkýyordu. Yine bir kýþ günù büyük bir orduyla gelerek Timur devleti taþ üstünde taþ,baþ üstünde baþ býrakmamýþlardý. Þehirde ne var ne yoksa yakýp yýkmýþlardý.Þehrin kalan kalýntýlarý da depremlerle alt üst olmuþtu.


:BBHE:
Yýllar önce Turna denilen bir kent vardý. Bu kent ilime bilime öyle önem vermiþler ki,astroloji,týp,botanik vb bilimlerde çok ileri gitmiþlerdi. Bu þehir kültür ve ticaret þehriydi. Ve sýk sýk savaþlar oluyor karýþýklar çýkýyordu. Yine bir kýþ günù büyük bir orduyla gelerek Timur devleti taþ üstünde taþ,baþ üstünde baþ býrakmamýþlardý. Þehirde ne var ne yoksa yakýp yýkmýþlardý.Þehrin kalan kalýntýlarý da depremlerle alt üst olmuþtu.
Sinan üniversite son sýnýf ögrencýsiydi. Ve mezun olabilmek için tez hazýrlamasý gerekiyordu. Hocasý sinan baþarýlarýný biliyordu. Kendini ders veriþi,araþtýrma yapmasý ve derslerinin çok iyi olmasý nedeniyle hocasý Sinan'a zor bir ödev vermiþti.Sinan tarih bilincini cok iyi biliyor. Ve tarihin medodlarýna göre iþlemlerini yapardý.Sinan'ýn ödevi Timur devletini hükümdarýnýn savaþmýs olduðu egemenlik kurduðu yerlerde bu devlet hakkýnda bilði toplamaktý. Timurun neden dagý taþý yakýp taþ üstünde taþ baþ üstünde baþ býrakmadýðýný neden sonuç içerisinde incelemekti. Sinan üniversite gerekli iþlemleri yaptýktan sonra, Ve bu devleti anlatan kitaplarý,belge bulgularý araþtýrdý.
Sinan okuduðu bir kitapta Timur devleti çökmeden yýkýlmadan önce Turna þehrini kuþatýp alýyorlar.Ve buralarýda tarumar edip insanlarý öldürüyorlar. Sinan bu þehri araþtýrmaya baþlar.Ve Timurun neden insanlari ve her þeyi yaktýðýnýn bir sebebi olmalý der. Ve Sinan bu tezi merakla zevkle hazýrlamaya koyulur.
Sinan yola koyulur. Ama bu turna kenti neredeydi. Sinan edebiyat kitaplarýndaki þerengizlerden vb. Belgelerden bu þehri araþtýrdý.Bir divan þairinin Tezkiresinde bu bilgiye ulaþtý. Ama tam olarak bir bilði deðildi. Tezkirede geçen bilgi Turna kentinde ispeni diye bir þairin bu kenten olduðu, þiirler yazdýðýný ve gazeller ve mesnevilerinin olduðunu yazýyordu. Sinan bu þairin hayatýndan izler taþýyaçaðýný,döneminin zihniyetini yansýtacaðýný ögrenmýþtý edebiyat hocasýndan. sinan bu þairi araþtýrmaya baþlar. Kütüphaneler,yazýlar,belge bulgu ne varsa okur. Sonunda bir Divan edebiyatý tezkiresinde ispeni den daha fazla bilði verir. Sinanýn gözü parlar.. Sevinir Turna kentinin yerini artýk biliyordu. Sinanýn okuduðu bilðilere göre bu kent Toros daglarýnýn orada,yoðurt yenmez daglarýna yakýnmýþ,ve bu þehrin ortasýndan Savrun çayý geçmekteymiþ.
Artýk sabýrsýz bir þekildedir sinan. Yeni bir yer keþfetmiþti artýk. Hep dua ediyordu sinan rabbine belgeler ve bulgulara ulaþayým diye.. Artýk gün agarýrken yola çýktý Þinan. Otobüse binince heyacaný dahada artý.Ve 13 saatlik bir yolculuktan sonra bu yere ulaþtý.Köy yerinde Sinaný köy halký karþýladý. Yabancýsý olduðunu,ve Afyondan bu yere geldiðini araþtýrma yapacagýný söyle.. Ama köle aga oglum sen yol yorgunusun gel eve gidelim. Yemek ye çay iç yat uyu ben sana buralarý gezdiririm der. Sinan k6le aganýn dediklerini yapar. Köle aga köyün zengin kiþilerindendir. Ticaret,tarým,hayvancýlýk ve kasapçýlýk yapmýþtýr. Nakliye iþiyle ugraþmýþtýr. Ve iki evlidir ve 11 cocuðu vardýr. Köle aganýn evi dagýn yamacýnda bulunan bir evdi. Köle aga servetini nasýl kaybettiðini, kendisinin nasýl yiyecek ekmeðe muhtaç düþtüðünü tek tek anlattý Sinana. Sinan can kulagýyla onu dinliyordu. Köle aga zamanýn birinde oraya gelen hazine arayanlarla çevreyi gezdirdiðini,o zamanýn vermiþ olduðu agalýk makamýnda arkadaþlarýna bu yerleri göstermemek ayýp olurmuþ. Öyle diyordu köle aga.
Bu gezý sýrasýnda bir kitap bulduklarýný ve bu kitap kutsaldýr diyip saklamalarýný iþterler köle agadan. Köle aga ögle yemeðine geldiðinde bu kitabý saklarlar. Ve köle aga azýðý alýp arkadaþlarýnýn yanýna geri yönelir ve varýr. Arkadaþlarý define yeri bulmuþ ve kazýyorlardýr. Köle aganýn hazine aranacaðýnda haberi yoktur. Ve orada tartýþma çýkar ve köle aganýn kafasýna kürekle vurarak bayýltýrlar. Ve hazineyi bulup kaçar gider arkadaþlari, köle aganýn zoruna giden baþýna vurup bayýltmalarý olmus. Gece gece gec saatlerde uyanan köle aga eve kendini zor atmýþ. Ve kafasý atmýþ bcasýndan kalan silahý aldýgý gibi o arkadaþlarýn peþine düþmüþ. Buldugu arkadaþýný öldürmüþ. Geç olmadan yakalanmýþ jandarmaya . Köle aga tam 20 yýla yakýn hapýste yatmýþ ve daha cýkalý geç olmadíný söylüyordu. Koca babayiðit bir tipi vardý zaten saçlar bembeyaz olmuþtu. Köle aga anlattýkça anlatýyordu sanki yýllardýr tanýyor gibi Sinana...
Sinan kitap nerde dedem kitap diyordu. O kuran ya birisi düþürmüþ yola aldým geldim o zaman içinde arapça yazýyor diyordu.Sinan ben kuran biliyorum dedi köle agaya.. Ve getir okuyalým þu cuma akþamý diye söyledi köle agaya.. Köle aga hay hay diyerek getýrdý duvardaki saklama yerinden.Sinan okumaya baþladý ama baþka þeyler yazýyordu kuran ayetleri deðildi okuduðu. Turna kentinin Timurlularýn alýþýný anlatýyordu. Bu hüsna komutan tarafýndan günlük olarak kaleme alýnmýþtý. Ve sinan yolculugun vermiþ olduðu yorgunluðu dinlemeden okuyordu. Burada dikkatini çeken nokta Turna þehrinde bir kütüphanenin olduðunu ve timur bu kütüphaneyi ateþe vermediðinin bir notu düþmüþtü. Yazan komutana göre timur hakkýnda dogru bilgilerin oldugu ve timura yazýlmýþ siirlerýn olduðu için yakmadýðýný yazýyordu.
Köle agaya belli etmeden kitabý okudu. Köle aga durumun farkýna varmýþtý. Oglum ben çok kuran dinledim böyle kelimeler duymadým ya. Ne yazýyor orada sen belki bilirsin dedi. Sinanýn aklýna ninesinin söylediði söz geldi aklýna.. Öleçeðini bilsende yalan söyleme demiþti annesi. Ve dogrularý söyledi köle agaya. Ama sinanýn bu adama neden köle dendýðini merak etti. Ve köle agaya dede sana neden köle denmiþ diye sordu. Köle aga güldü,ben babamýn ilk ogluyum. Babam köyün sayýlý agalarýndandý. Köylünün her daim yanýnda olurdu. Onlara hizmet ederdi. Ondan dolayý babam cocugu olunca çok sevinmiþ,bu sevinci köylülerle paylaþmýþ. Demiþ ki onlara köy meydanýnda hey mille artýk bir köleniz oldu köleniz diye bagýrmýþ adým onda beri köle kaldý demiþ.
Sinan uyumuþtu. Sabahýn olmasýný bekliyordu bazen uyanýp. Bir tarýhin yeni bulgulara gidecekti. Ýlim bilim,edebiyatta yeni bir kaynak bulunacaktý ve bu eski þeyleri belkide tamamýyla deðiþtirecekti.sinan sabah kalktý. Ýlk iþý bu kütüphaneyi bulmak olacaktý.ama enkaz ve yeni yetiþmiþ agaçlar vardý her yerde.. Sinan o günlükle tez ödevini bitirdi. Mezun oldu birinçilikle. Ama bu kùtüphane bulunamadý.
Kitaplarý seven sinan bu kütüphanenin yerini tesbit etmeye çalýstý. Ama ugraþlarý yetmedi. Kayýp kütüphane bulunamadý. Köle aga bir tarih belgesini uzun yýllar saklayýp insanlýga sunmanýn sevinci içerisindeydi.Bu kütüphane bir efsane gibi yaþamakta beyinlerde.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurt Adam
Acý Bir Ayý Avý
Sinaýmý Ölümü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Emine (Akrostiþ) [Þiir]
'Aþk Baþka, Sevda Baþka' [Þiir]
Zefure [Þiir]
Þiir Perisi [Þiir]
Geldim Çanakkale"m [Þiir]
Pencere Kenarlarýný Seçerdim Eskiden [Þiir]
Ben O Yari Özlerim [Þiir]
Düþ Bahçem [Þiir]
Tarihçinin Aþký [Þiir]
Sevgiliye Özlem Uzak Þehirlerden... [Þiir]


SÝNAN ÝSPENOÐLU kimdir?

sinan ispenoglu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © SÝNAN ÝSPENOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.