..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Ahmet GÜNAY




3 Mayýs 2011
Kabak Aþýlý Karpuza Dikkat  
Ahmet GÜNAY
Yasal olmýyan at eti kesimi it eti kesimi derken Yasal olan KABAK AÞILI KARPUZ lada tanýþtýk ya. Daha neler görüp duyacaðýz kimbilir.. Görelim MEVLA NEYLER.....


:BGDI:
KABAK AÞILI KARPUZA DÝKKAT
Muhterem okuyucu kardeþlerim: Yazýmýn baþýna KABAK KARPUZ yazmýþ olsamda ondan evvel ekmek konusuna deyineceðim. Ancak esas konularýn neden böyle olduðunada burada deyinmeden edemiyeceðim. Maddeci-materyalist zihniyete yani maddeyi amaç olarak görmeye baþlýyan milletler ve milletimiz bu zihniyetlerinden bir an önce uzaklaþmak zorundadýr. Mesela eskiden ÝZZET-Ý NEFÝS denen doðru nefsi ifade eden tabirlerimiz vardý.
Ne güzel tabirdi onlar artýk ÝZZET kaybolmaya baþlayýp NEFÝS yalnýz kalýnca bu anlatacaðým olaylar çoðalmakta. Allah c.c. beterinden saklasýn. Allah c.c. ''maddeyi amaç'' olarak görenlerden eylemesin, onlardanda bizleri korusun. Müslüman ayný zamanda ''kendi yemediðini, baþkasýnada yedirmiyen '' insan deðilmiydi. Þimdi öylemi ya:
Bakalým öylemi: Yakýn zamanlarda þurda 2-3 yýldýr fýrýnlardaki ekmekler bir tuhaf oldu. Tipinden adam korkuyor. Un fabrikalarý katkýlý unlarla piyasaya girdiler. Fýrýncýlarda bunu kullanýyorlar. Ancak bu unlarý kullanmýyan fýrýncýlarda var tabi. Bilinçli tüketicide zaten ekmeyi onlardan alýyor. Ekmeklerin tipi bozuk acayip bir þekilde kabarmýþ sanki ekmek deðilde strofor...
ÞÝmdi de karpuz konusuna bir girelim bakalým. Eskiden HALEP KARASI diye bir karpuz cinsi vardý. Kabuk; ince, renk; kan kýrmýzý, koku; karpuz kokusu, tat ise superdi. Ondan sonra Waþington diye bir karpuz cinsi girdi memleketimize ''ismiyle müsemma''
Þimdi bir kaç senedirde KABAK KARPUZ'la tanýþtýk.
Adana ve çevresi topraðý Cenab-ý Hak'ýn bir hikmeti karpuzu iyi yetiþtirir. Adana karpuzu bittiði zamanda artýk karpuz yemek bir ýzdýrap halini alýr, ya rengi yoktur, yada tadý. Gelin görünki buda tamamen bozulmaya baþladý diyemiyeceðim bozuldu, bakýn neden:
Karpuzlarýn ekilmeye baþladýðý günlerde gazetede bir roportaj; Adana Yumurtalýk ilçe Tarým md. ile yapýlan röportaj þöyle; '' En erkenci turfanda karpuzun yetiþtirildiði Adana'da
üreticilerin ekime baþladýðýný'' söyledi diye baþlýyor haber. Devamla '' geçen yýl 80 bin dekar ekili alan bu yýl 120 bin dekara çýkarýldýðýný'' belirten md. '' bu yýl yaþanacak bir baþka geliþme ekilen karpuz fidelerinin tamamýnýn KABAK AÞILI KARPUZ vede veriminin yüksek olmasý çifçinin gözdesi'' ........vs... þeklinde konuþtu diye haber roportaj devam ediyor.
ÞÝmdi bu KABAK KARPUZ'dan geçen yýllarda bilmeden alan kardeþlerimiz olmuþtur.
Aman bu yýlda ayný OYUNA GELMEYÝNÝZ.. Paranýz boþa gittiði gibi koca karpuzu birde eve götürmek hamallýðý ve sonrada kesince aynen geri çöp konteynerine atma külfetinde bulunacaðýnýz kesindir.
Hani bazý insanlar vardýr yemek seçer her yemeði yemez, canýnýn istediðini yer fakirde o tip insanlardan biridir. Bende geçen senelerde bu karpuzdan bilmeden aldým her ne kadar ''yaa bunun tipi bozuk bu nasýl karpuz'' demiþ olsamda satýcý tarafýndan kandýrýldým karpuzu aldým eve geldiðimde karpuzu kestiðimizde açýk pembe bir renk, tadý aynen KABAK tadý ve kokusuda KABAK kokusu ve tam yenecek yeri olan orta kýsmý bile sinir gibi yenilecek bir þey deðil. Þimdi öyleya epeyde para verdik çöpe atmýyalýmda bizim ineðe verelim dedim. Bizim inekte çok ot seçer, her otu yemez. Kabak yemez ama karpuz kabuðuna bayýlýr. O nun önüne götürdüm karpuzu, kabuðunuda tabi küçülterek. Ýnek karpuz kabuðu getiriyor diye gözü parladý. Tam önüne koydum. Þöyle bir kokladý kafasýný döndürdü aðzýný bile sürmedi.
Bu yazýmý okuyan muhterem kardeþlerim; bu karpuz KABAK olduðundan çið yendiði zaman karýn aðrýsýda yapacaðý kesindir. Ne yapalým tüketici haklarý dernekleri bu konuya hiç bakmazken biz bari ilgilenelim. Bu yazýyý internetten bütün paylaþým sitelerine gönderelim. Bütün tanýdýklarýmýza gönderelim. Bunun bir insanlýk vazifesi olduðunu söylemeye lüzüm var mý? Hiç olmazsa sevdiklerimizi bilinçlendirelim deðil mi?
At eti – it eti kesip satanlarý hepimiz duyuyoruz. Peki bu KABAK KARPUZ ne mene bir üreticilk anlayýþýdýr??
SEVGÝYLE KALINIZ... A.G.
NOT:
Bu yazýya yeni bir ilave yapýyým. Bu nu Samsun / Bafralý bir karpuz ekicisinden 22/05/2011 pazar gün duydum.((Aslýnda bu karpuzlarý tipinden tanýmak mümkün .Þöyle ki:- Uzun kabak aþýlý olanlar biçimsiz uzun, diðer kabak olan genelde cevizli tatlýsý yapýlan kabak aþýlý olanlarda , geniþ ve basýk þekillidir.)) Bunuda anti parantez açýkladýktan sonra. Ayný karpuz üreticisi geçen yýlda ayný kabak aþýlý karpuzdan ekmiþ fidesini 1.7 tl ye almýþ bu yýlda fidesi ucuzlamýþ 1.00 tl ye almýþ. Demek oluyorki ilgilenen olmayýnca her üretici artýk bu karpuzdan ekiyor. Bu yazýyý eþe dosta ve bütün paylaþým sitelerine gönderiniz..





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnþaatta Kaba Ýnþaatýn Önemi
Ýnsan Denen Mahluk
Gül'mü Lâle'mi ve Ýslâm'ýn Sembolü
Deprem Gerçeði
Para - Para - Para
Oku Bak Kendini Bulacaksýn!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kutlu Doðum Haftasý Münasebetiyle Veda Hutbesi
Duyarsýz Olmak Erdem Oldu...
Politika mý? Siyaset mi?
Türk Þenayýðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ormanda Büyüyen Adam Azgýný - - Ne Utanmaz Köpekleriz. [Þiir]
Emir Sultan ve Pir Mehmet'ten [Þiir]
31 - Mart Vakasýnda Koca Sultan Abdülhamid Han [Þiir]
Sür Eþeði Nýðde'ye [Þiir]
12/05/1959 Tarihli Hüradam Gazetesinden [Þiir]
Osmanlý'da Gül Mü? Lale mi? [Deneme]
Nefis Nedir? Nefisin Kademeleri Nedir? [Bilimsel]


Ahmet GÜNAY kimdir?

1980 yýlý Adana Müh. Bil. Fak. Akþ. Ýnþ. Müh. Böl. Mezunu.

Etkilendiði Yazarlar:
Babam Burhaneddin Günay,Gazeteci Turhan Dilligil,Prof.Dr. Necmeddin Erbakan,Ahmed Hulusi ve ......


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet GÜNAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.