..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - M.NÝHAT MALKOÇ
M.NÝHAT MALKOÇ - EDEBÝYAT ÝKSÝRÝ
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  Sen Bilmezsin (M.NÝHAT MALKOÇ) 26 Temmuz 2024 Didaktik 


  Þehadetinin 29. Yýlýnda Batý Trakya Türklerinin Yolbaþçýsý: Dr. Sadýk Ahmet ve Davasý (M.NÝHAT MALKOÇ) 25 Temmuz 2024 Yaþam 

Gümülcine ve onun yaný baþýndaki Ýskeçe, Ýstanbul'dan çok daha evvel Türk-Ýslâm yurdu olma þerefine nail olmuþtur. Türk-Ýslâm kültürüne ait unsurlarla tezyin edilen ve Türk kokan Eski Cami ve Ýstanbul'un kadim sokaklarýndan farksýz olan Gümülcine sokaklarý bunun canlý þahididir. Þehrin muhtelif yerlerinde elif gibi dik duran çýnarlar Osmanlý yadigârýdýr. Tanýdýk görüntülerin ve lezzetlerin sizleri karþýlayacaðý Türk Çarþýsý, 1885 yýlýnda II. Abdülhamid'in fermanýyla inþa edilen Tarihî Saat Kulesi, Osmanlý Devleti’nin kuruluþ döneminde görev alan bir kumandan olan Gazi Evrenos Bey’in ismini taþýyan ve Osmanlý Türk mimarisinin ilk örneklerinden biri olan Gazi Evrenos Bey Ýmareti, 1608 yýlýnda inþa edilen ve ilk dönem Osmanlý mimarisine uygun olarak tasarlanan Eski Cami; tipik bir Türk þehri görünümünde olan Gümülcine'deki Türk-Ýslâm eserlerinin baþýnda gelmektedir.

  Berceste Mýsralar - 305 (M.NÝHAT MALKOÇ) 24 Temmuz 2024 Didaktik 


  Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya (M.NÝHAT MALKOÇ) 24 Temmuz 2024 Yapýtlar 

29 Mayýs 1453 tarihi, bizim açýmýzdan karanlýk bir devrin batýþýný, yepyeni ve aydýnlýk bir devrin müjdesini fýsýldar kulaklarýmýza. Bu tarih, Osmanlý’nýn muhteþem bir cihan devletine giden yolunu da ardýna kadar açar. Zulme rýza gösterenler ve zalimden yana olanlar sahnenin dýþýna itilir; Ýslâm’dan ilham alan daha adil bir dünya nizamý yeniden þekillenir. Ýstanbul, Müslüman Türkler için sýradan bir toprak parçasý deðildi(r). Eski tabirle "Konstantiniyye" diye adlandýrýlan bu þehir, tabir caizse Türklerin kýzýl elmasýydý. Peygamber Efendimizin “Ýstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” hadisi, bütün Müslüman komutanlarý bu þehri fethe yöneltmiþtir. Bugün Ýstanbul’da kabri bulunan ve bir semte adýný veren Ebû Eyyûb El-Ensârî bile, seksen yaþlarýnda, kýzgýn çölleri geçerek bu müjdeye mazhar olmak için Ýstanbul’a kadar gelmiþtir. Fakat bu kutlu fetih onlarca kiþiden sadece Fatih Sultan Mehmet Han’a nasip olmuþtur.

  Aslan Aksoy Abimiz (M.NÝHAT MALKOÇ) 23 Temmuz 2024 Didaktik 


  Karabük Þehrengizi (M.NÝHAT MALKOÇ) 22 Temmuz 2024 Kent 


  Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün... (M.NÝHAT MALKOÇ) 20 Temmuz 2024 Anýlar 

Bundan 17 sene evvel 10 Ekim 2007 tarihinde Gümüþhaneli þair Nurettin Özdemir'i Trabzon Lisesinde aðýrlamýþtým.Trabzon Lisesi’ni teþrif eden Nurettin Özdemir’le uzun sayýlabilecek bir süre boyunca kültür, sanat, edebiyat ve hayat üzerine konuþmuþtuk. Kýymetli Þair Nurettin Özdemir’i gýyaben tanýrdým. O güne kadar da hiç karþýlaþmamýþtýk kendisiyle. Yeðeni Ali Çetin Özdemir, Trabzon Lisesi’nde Edebiyat Öðretmeni olarak çalýþýyordu. Yani mesai arkadaþýmdý, üstelik ayný branþtandýk. Dayýsý olan Nurettin Özdemir’le görüþme isteðimi iletmiþtim kendisine. O da ilk fýrsatta bunu saðlayacaðýný söylemiþti bana. Þair Nurettin Özdemir, Ankara’da yaþýyordu. Seyrek geliyordu Trabzon’a ve memleketi olan Gümüþhane’ye. Trabzon’a, kadim lisemize gelince beni de çaðýrdýlar. Koþa koþa gittim. Çünkü onunla tanýþmayý, sohbetinde bulunmayý çok istiyordum.

  Zaferin 50. Yýlýnda Kýbrýs Bizim Onurumuz (M.NÝHAT MALKOÇ) 20 Temmuz 2024 Destan 


  Zifirî Bir Gecede Necm'in Parýltýsý... (M.NÝHAT MALKOÇ) 17 Temmuz 2024 Yaþam 


  Ýmam Hüseyin (M.NÝHAT MALKOÇ) 16 Temmuz 2024 Yaþam 


  15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý (M.NÝHAT MALKOÇ) 15 Temmuz 2024 Yaþam 

O gece ervah sanki büyük bir vatan ve vazife aþkýyla doðruldu kutlu kabirlerinden. Ulubatlý Hasan büyük bir heybetle ve satvetle bayraðý bir kere daha dikti Ýstanbul surlarýna. Minarelerden yankýlanan ezanlar ve selalar bir milleti derin uykusundan uyandýrdý; bir mýknatýs misali meydanlara çekti. Vicdanlarý uyananlar, meydanlarý kendilerine mescit edindiler. O meydanlar ki coþkulu kalabalýklarýyla mahþeri andýrýyordu. Burada toplananlarýn her biri Hamza'ydý, Bilal'di, Ebubekir'di, Ömer'di, Osman'dý, Haydar-ý Kerrâr Aliyyü'l Murteza'ydý; hak ve hakikat davasýný kahramanca sýrtlayan Muhammed(sav) ümmetiydi.

  Bir Nihan Gecenin Ýçinden Taþanlar (M.NÝHAT MALKOÇ) 15 Temmuz 2024 Destan 


  Berceste Mýsralar - 304 (M.NÝHAT MALKOÇ) 13 Temmuz 2024 Didaktik 


  Berceste Mýsralar - 303 (M.NÝHAT MALKOÇ) 12 Temmuz 2024 Didaktik 


  þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk... (M.NÝHAT MALKOÇ) 12 Temmuz 2024 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bazý insanlar için bir yaþam tarzýdýr þiir, yaþama sebebidir. Belki de hayatýn ta kendisidir, öznesidir. Þiir, yaþam sevgisinin berrak pýnarýdýr. Hayatý idame ettirebilmek için nefes gibidir. Þair söyleyecek sözü olandýr. Þairlik en zor zamanlarda bile dik, diri ve iri durmaktýr. Sözcüklerin gücünü güç edinmektir. Bir duygu iþçiliðidir þiir. Yusuf'un zindandaki duasý, Züleyha'nýn sýcak gözyaþý, Ýbrahim'in teslimiyetinin söze bürünmüþ hâlidir. Ham sözlerin iþlenmiþ, son safhasýdýr. Þair kelimelerin elinden tutandýr. Þair, þiirin coþkun ve derin sularýna kendini býrakandýr.

  Berceste Mýsralar - 302 (M.NÝHAT MALKOÇ) 12 Temmuz 2024 Didaktik 


  Bahaettin Kabahasanoðlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere" (M.NÝHAT MALKOÇ) 11 Temmuz 2024 Yazarlar ve Yapýtlar 

Karadeniz'in incisi Trabzon þair, yazar, ressam; genel anlamda söylemek gerekirse sanat erbabý bakýmýndan Türkiye'nin en bereketli topraklarýnýn baþýnda geliyor. Bu þehir her alanda olduðu gibi sanat alanýnda da farkýný fark ettiriyor büyük küçük herkese. Trabzon'un sanat alanýndaki önemli isimlerinden, kalem erbaplarýndan biri de, yazdýðý birbirinden kýymetli kitaplarla bu alandaki rüþtünü herkese ispatlayan Bahaettin Kabahasanoðlu'dur. Türkçeyi ustaca kullanan Kabahasanoðlu bugüne kadar hikâye, roman, deneme, þiir, tiyatro (oyun) ve hatýra türlerinde birbirinden deðerli onlarca eser býraktý bu ülkenin okumayý seven güzel insanlarýna. Dilerseniz onu, siz kýymetli okurlara kýsaca tanýtmaya çalýþalým.

  Berceste Mýsralar - 301 (M.NÝHAT MALKOÇ) 10 Temmuz 2024 Halk 


  Uyuyan Devi Uyandýr! (M.NÝHAT MALKOÇ) 8 Temmuz 2024 Didaktik 


  Hicret Günlüðü (M.NÝHAT MALKOÇ) 7 Temmuz 2024 Didaktik 


 

 



SEVGÝ KÖPRÜLERÝ

Müslüman- Türk kimliðimiz uçuverdi özümüzden
Geçmiþe bir sünger çekip çabuk döndük sözümüzden

Kurudu pýnar baþlarý,sâki hýçkýrýp aðlýyor
Gözlerden akan kanlý yaþ,yüreðimizi daðlýyor

Mutlu azýnlýk uçarken kimileri emekliyor
Ýnsanlýk kurtuluþ için Fatih neslini bekliyor

Kýpkýzýl þafaða inat,acýlý feryatlar dinsin
Ýçimize ecdadýmýn þefkat iklimleri sinsin

Çaðýn asýk suratýna tükürün Allah aþkýna!
Vatana kast edenleri döndürüverin þaþkýna!

Mürþid-i kâmiller gibi aþka banýn heceleri
Mevlâna'nýn hoþgörüsü nurlandýrsýn geceleri

Yücelerden emir geldi:Kardeþ olun ey insanlar!
Sevgi köprüleri kurun,engel olmasýn lisanlar

Gözlerde bir çift umut var,yarýnlar aydýn olacak
Kirlenen kalplerimize Yunus sevgisi dolacak

Daha ne bekliyorsunuz?Karanlýða bir mum yakýn
Bataklýklardan kurtulup sevgi deryasýna akýn

Maddenin zincirlerini kýr artýk,tel tel dökülsün
Durdurun karanlýklarý,beklenen þafak sökülsün.

M.Nihat MALKOÇ



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 27.07.2024 02:54:53