..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Müþerref ÖZDAÞ




30 Aralýk 2011
Hayat Konuþsun  
Müþerref ÖZDAÞ
’Sandýðýmdan çok karmaþýk çýktý hayat..’’ der bir baþka ozan.(**)... Sen de benim sandýðýmdan... Neyse, ben susayým, hayat konuþsun. Fýsýltýlarý rüzgâra da karýþsa, çok uzaklardan da gelse, anlamak isteyen anlar her zaman hayatýn sözlerini. Sözsüz iletiþimi de iyi baþarýr hayat. Ve bir gün son sözünü de söyler hayat.


:BFID:


Akþam yemeði vakti TV karþýsýnda sakin bir þekilde yemeðimi yerken kanallar arasýnda da zaplýyordum. ATV’ye gözüm takýldý birden. Diðer benzerleri gibi,Esra Erol ile ‘’Evlen Benimle’’ adlý þu garip ve gereksiz, aptalca programlardan biri yayýndaydý.20 yaþýnda bir kýz süslenmiþ püslenmiþ, baloya gider gibi bir hallerde, prensini bekler gibi kurulmuþtu koltuða. Hönk ! dedim birden, bu da ne? Yaþ:20, ne iþin var kýzým burada senin? Ne yaþadýn ki daha, hiç mi baþka yapacak bir þeyin yok hayata dair? Tek derdin evlenmek mi? Birkaç dakika içinde sana söylenen allý pullu sözlerde mi bulacaksýn hayatýna alacaðýn, hayatýna gireceðin kiþiyi?

Eskideeeennn çok eskiden, anneler hamamda beðenirmiþ oðullarýný evlendirecekleri kýzlarý. Boyu posu, gözleri, bakýþlarý, sesi, makyajsýz teni, edasý, tüm saflýðý ile orada bulunan latilokum kýzlarý... Peki, ya buradaki yirmilerinde olan ya da henüz olmayan dilberler? 17-22 yaþýnda ama kendilerini programa hazýrlayanlar platforma çýkarmadan önce öyle bir güzel benzetmiþler ki... 40-45 yaþýnda kokoþ teyzelere benzemiþler. Diyelim ki seni beðendi gelen, ya da sen onu beðendin, diyelim ki evlendin, ertesi gün sabah yataktan kalkarkenki gözler þiþ, makyajsýz, gözü çapaklý, mahmur, bezgin halini görenler seni tanýyabilirler mi dersin a be güzelim !

Program yapanlara önerim: ‘’ Hamamda kýz beðenme’’ adlý bir program yapsýnlar da kýz analarý gelsin, görsün bu dilberleri saf, makyajsýz halleri ile... Çalsýn sazlar, oynasýn kýzlar, o kurnadan ötekine atýlsýn laflar, göbek taþýna oturup yutulsun dolmalar, köfteler...

Hayatýn ilk basamaklarýnda sayýlabilecek bu hatun kýzlarýn programa gelen taliplerine ilk sorduklarý soru: ev- araba- banka hesabý... Ne kadar emek verdin þimdiye dek, ne ürettin, neye katkýn oldu, dünyanýn hallerini, bir evin nasýl geçindiðini kaç kez düþündün, o BEYÝNciðini kaç kez yordun?

Ah be hatun kiþi... Önce sil o yüzünün gözünün boyasýný, sonra gerçekten aç gözünü, bak þöyle bir etrafýna... Mutluluðun resmi çizilemez, tanýmý kolay yapýlamaz ama sen mutlu olmaktan neyi anlýyorsun? Seviþmeyi, öpüþmeyi, pahalý elbiseler giymeyi, takýlar takmayý mý? Öyle ise çok yanlýþ bir noktasýnda duruyorsun hayatýnýn ve bundan dolayýdýr ki önce kendi içinde dengeni bulamýyorsun. Bir duruþun olsun önce, bir hayat felsefen olsun. Der ki ozan(*) ’’Bir insaný tanýmak bir yaþam harcamaktýr...’’ Kendini taný önce, sonra çýk bu yola, sana uzanan eli tut önce, sen de elini uzat hayata.
Sizlere boyalý hayatlar sergilenirken her Allah’ýn günü baþka nasýl düþünebilirsiniz ki, siz de haklýsýnýz belki... Ama þunu bilin ki hayat basamaðýnýn þu an durduðun noktasýndan daha öteye gidebilmen, daha ilerisine bakabilmen öyle zor olacak ki... Ya gördüðünü anlamayacaksýn, ya duyduðunu... Asýl önemlisi hayat denilen denklemi sen hiç çözemeyeceksin belki.

‘’Sandýðýmdan çok karmaþýk çýktý hayat..’’ der bir baþka ozan.(**)... Sen de benim sandýðýmdan... Neyse, ben susayým, hayat konuþsun. Fýsýltýlarý rüzgâra da karýþsa, çok uzaklardan da gelse, anlamak isteyen anlar her zaman hayatýn sözlerini. Sözsüz iletiþimi de iyi baþarýr hayat. Ve bir gün son sözünü de söyler hayat.
(*):Özdemir Asaf
(**):Özdemir Ýnce

Müþerref Özdaþ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekilebilir Bir Hayat Ýçin Ne Gerekiyor?
Tarhanadan Müstehcenliðe Giden Kýsa Yol
Doðaya Dokunuþ
Uyarýsýz Þiddet
Fetih 1453 Gösterimde
Var Git Bildiðin Yolda
Kadýn Olmanýn Dayanýlmaz Aðýrlýðý
Ýzedebiyat Yazarlarý Facebook Grubu
Veda'nýn Ardýndan
Þiddete Evet mi, Hayýr mý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olsaydým [Þiir]
Sevgi (Seni) Ektim Yüreðime [Þiir]
Ateþi Yakan Bilir [Þiir]
Sahtekarlar Balosu [Þiir]
Sualler (1 ) [Þiir]
Yaþam - Aþk - Tutku - Sevgili [Þiir]
Yaþam Akýyor Yaný Baþýmda [Þiir]
Hani Bir Þarký Var Ya [Þiir]
Zamanýn Kýyýsýnda [Þiir]
Yürekte Bir Ýmzadýr Sevdan [Þiir]


Müþerref ÖZDAÞ kimdir?

Biyoloji öðretmeniyim. 1978'li yýllardan beri edebiyat,þiir,resim ve geleneksel sanatlardan "ebru " ve "kaat'ý " ile uðraþýyorum. Sevgi yolu, Ortanca ve Mahzunice adlý dergilerde yazýlarým yayýnlanmaktadýr. Turkhaber ve Cbhaber internet gazetelerinde de köþe yazarlýðý yapmaktayým. Edirne-Uzunköprü SES gazetesinde de yazmaktayým. Yaþamýn en iyi öðretmen olduðunu biliyorum. . . Ve sýnavýný en hazýrlýksýz zamanlarda yaptýðýný . YAÞAM BÝR ÞÝÝRDÝR. . . ÞÝÝR DE SEVDAM. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilememeye çalýþýyorum..Herkesin de ne olursa olsun bir süre sonra kendine bir tarz oluþturduðunu düþünüyorum...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Müþerref ÖZDAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.