Doğallık sahip olunan değil, kazanılması gereken bir erdemdir.
-Cervantes |
|
||||||||||
|
Masal gibi olmuş hayatını,Tekirbahçe'deki hayıt dalını Poyrazliman'da kaybettiğin oyuncağını Tavaklı'dan dönerken batayazan sandalını Kına gecende giydiğin bindallını anlat! Anne bana türkü söyle! Kendi içindeki hüzünlü türkünü Sarıkayalar'daki dalgaların türküsünü Karakaşlı Yar'ını...Evreşe Yolları'nı... Ayana tepelerine tırmanırken Eşeğin arkasında, beline sarıldığın Dedemin söylediği "Telgrafın Telleri'ni" söyle ağlamadan Denizlere at toplayıp sol anahtarlarını Anne bana fıkra anlat! Ateş böceklerinden nasıl kolye yaptığını Kiremiti tükrükle taşlara sürtüp Nasıl avuçlarına kına yaktığını anlat mesela... Aliağa'nın damında vişnelerden küpe yaptığını anlat Kimseye söylemem korkma! Çocuk yaşta gelin olup elinde roman Gaz ocakları başında nasıl uyuya kaldığını Yanık fasülyeleri nereye gömdüğünü Kaynanan görmeden, kargaların nasıl da bulduğunu Kedi enciklerini nasıl yıkayıp, boğula öldüklerini... Anne bana ninni söyle! "Uyusun da büyümesin hiç" de "Benim oğlum okusun ninni" de "Oğlum gider halasına Halası da pek hayın kadın Tuz doldurmuş torbasına..." de bana Poyrazliman'ın sıra sıra kavaklarından Yahya'nın Bahçesi'ndeki kara dutlardan Arasıra yumurta aradığımız kamışlardan Lodos alkışlarla çırpınan dalgalardan öğrendiğin En Adalı türküler söyle! Anne bana Adamı anlat! Yalnız Adamı, Çileli Adamı Deniz ortasında kesilen göbek bağlarını Terazi Yanı'ndaki zeytin dallarını Kekliklerini pırnarların ve Adalı yüreklerimizin en derinlerine saklanan Güzel sırtlı ada tavşanlarını anlat! Adalı'nın kaderini dönen dolap beygirlerini Hafız Ahmet'in damının yanındaki rüzgar gülünü Kumlara gömdükçe kaçan Asker Karıncaları'nı Çakır gözlü Fatma'ya aşık Mecnun Ayaz Hüseyin'i, garip Sidikli Memed'i, Uzun Memed'i, Kürt Emini, Topal Taki'yi Sele Kadın'ı anlat bana De ki; bağ bozumlarında yediğim üzümle ekmek, En güzel kahvaltımdı de, Üzümler kasalara istiflendikten sonra Ahlat ağacının altındaki uykular Çok tatlıydı de! Traktörde ekmek içine koyup eteğinde sıktığın peynir ve zeytine Kara Tavuk denir Nar gibi domatesle ne güzel yenir de! Tayyare Meydanı'nın öyküsünü anlat bana Adayı baştanbaşa neşeye boyayan O kıyıya vurmuş sis bombasını, Sinarit zannederek çektiğimiz yılan balıklarını Hıdırallezlerde yanilen oğlak dolmalarını anlat! Bana küçük adamının öyküsünü anlat anne! Hani Ada sütüyle beslediğin, Kalbini Katranbolluk'ta mühürlediğin, Nereye gitse Adadan uzaklaşamayan, Ayak kirası olarak on kuruş veren Nesibe Teyze'nin Ayak küreği zannederek yıllarca cebinde saklayan O küçük adamın, 1972 yılında kasaba parkında en içten sarılmış, En yamuk gülüşlü oğlanla, en balık gözlü kızının Ve senin "Küçük Melekler" diye ardına not düştüğün Siyah-beyaz yarısı yırtık resmin Öyküsünü anlat bana! Bana gücünün sırrını fısılda anne! Kırık kollarla kapında bekleyen mahalle çocuklarının Nasıl kollarını alçıya aldığını, Beş yaşında pencereden düşen oğlunu Kucağına alıp nasıl hastaneye koştuğunu, Kuaförlük kurslarına gitmeden Nasıl gelin başı yaptığını, Duvağına basılan Berat Abla'nın Nikahında nasıl bir çırpıda yerine taktığını, Çeyiz seren onca kızın Usta desinatör diye peşinden koşuşunu, Gecelerce ne tuvaletler diktiğini, On parmağına on marifeti, Aşçılığı, hemşireliği, doktorluğu, Tezgahtarlığı, çiftçiliği, ressamlığı Nasıl sığdırdığını fısılda bana! Bana bir masal anlat anne! Bir varmıış..de! Bir yokmuş deme!
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © SÜLEYMAN GÜNER, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |