..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanın en iyi tarafı ürperebilmesidir. -Andre Gide
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Anılar > Servet Alkan

17 Kasım 2021
Fehmi Dayıma.  
Servet Alkan
Fehmi Dayı .....

:ACBI:
Fehmi Dayıma..
Naif ve bilge idi,Cümle kendiliğinden akmaya başlamıştı.hiç aklımda yokken kendini kağıda atmıştı..Beni yad etmeyi unutma der gibi..Öyle ya ismimi koyan o idi.İlerde çok variyetli ve takip edilen sözü geçen biri olsun diye Servet koyalım adını dememişmiydi.Yetişme tarzımız içinde üst sıralarda bilgi ve akıcı tarih anlayışı ile yer edinmişti Fehmi dayı.Verdiği isimdeki temennilerde pek dilekleri tutmasa gerek .zira asla variyetli biri olamadım.Ancak Gönlüm zengin sınıfında sayabilirim kendimi.Rahmetli annem de param yok dediğimde asla inanmazdı bana..Cebimde yol parası yokken bile ‘’insan sana bakınca Cebinde milyonlar var sanır’’ derdi hep.
Orta yolu bulmada mahir idi Fehmi dayı.Zarif ve inandırıcı bir Türkçe,müthiş bir hafıza vardı.Fakirliğinden tutunda orta halli her durumu yaşamış olmasına rağmen asla şikayet etmez ve nasihatlerde bulunurdu.Hiç unutmam; Halo biz nerden geldik dediğimde otur anlatayım demişti.
-Bizler Diyarbakır Amidden gelmişiz.Büyüklerimiz önce Bervi ye gelmiş ordan da Hazar Gölü civarına Hazar Baba dağı eteklerine demişti.O günkü düşüncem Diyarbakıra Amed denildiği için galiba Diyarbakır demek istiyor şeklinde idi.Ama ısrarla Diyarbakır Amid köyü diyordu.Yıllar sonra merak salıp araştırmaya ve faydalı olabilecek her kaynağı kurcalamaya başlayınca 17.yüzyılda Diyarbakırın Amid köyünün olduğunun farkına vardım.Demekki hayal veya yalan değil Gerçekten Amid köyü diye bir yer vardı.
Nohutlarını,karpuzlarını,kavunlarını çaldığımız Fehmi dayı..Aslında çalmak gibi gelmiyordu bizden yaşça büyükler yaptıklarını o kadar ballandıra ballandıra anlatıyorlardı ki özenti diyelim..Yoksa hiç çalarmıydık Fehmi dayının nohutlarını,karpuzlarını.
Temsil yeteneği,güzel konuşması, bilge tavırları ve elbette Dedemin en yakın dostu.Bu yetmez mi onu yad etmeme?aklımda kalan en belirgin anısı;
Dedeme ;
-‘’Emmoğlu yemeğimi yiyorum,çayımı cigaramı içiyorum ama hastayım’’ cümlesidir.Bir insan bunları yapıp nasıl hasta olabilir ki?Yıllarca bir muamma olarak hafızam da yer etmiştir.Dedemin her başı belaya girince resmi işlemleri halledebilen,meşhur muhtar.Köy sınırları yenilenirken de baskın Türkçesini ve medeni cesaretini konuşturup sınırları istediği gibi çizdiren bilge.
Dedim ya ;yemeğimi yiyorum,çayımı cigaramı içiyorum ama hastayım diyen Fehmi dayı son anında kuran okuyan ile Yasini şerifi sonuna kadar okuyan ve kelime-i şahadetini getiren bir bilge.Bunu düşündüğüm zaman mutlu oluyorum..
Ölmeden hayvanlarını satıp kendi ve eşi için ölüm parasını hazırlamak mutluluğuna da erişmiş bir insan.Oğlu Nusret abi askerlik bitiminde kendini ziyarete gelen köy ahalisinin yanında ;
-Baba televizyon diye bir şey çıkmış içinde insanlar konuşuyor türkü söylüyor Hatta Ecevit de çıkıp konuşuyor deyince insanlar dağıldıktan sonra;
-Ulan hiç mi utanma yok sende bizi rezil ettin… Televizyon çıkmışda içinde insanlar konuşuyor şarkı türkü söylüyor,Ecevitte çıkıp konuşuyor haaaa,utanmıyormusun yalan söylemeye diyen Fehmi Dayı.
Senin gibi bilgelere ihtiyacımız var,Köy eski köy değil..Yokluğun o kadar belli ki..Mekanın cennet olsun.Ruhun şadolsun..(1921-1993)
Muhtarlık seçimlerinde tesbih ile sayım yapan bilge...İnşaat ustası..Chp sözcüsü...))

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın anılar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mustafa Amca 'Ma.

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hopkins’e… (Neyse Ne - Sana Ne?.. )
Gülistanıma... (Küçük Kızıma... )
Siyaset Üzerine...
Baba'ma..!
Anne...
Sofra...
Darbe...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Şira. (Her Şey Mümkün'ün Belgesi) [Şiir]
Leffüneşir. [Şiir]
Yoksul Öğüt. [Şiir]
Tınbar. [Şiir]
Fasafiso Korosu. [Şiir]
Harre. [Şiir]
Kayıtsız Estetik. [Şiir]
Ayyuk. [Şiir]
Çilli Divit'çe. [Şiir]
Şival. [Şiir]

Servet Alkan kimdir?

İnsanın kendini anlatması zor sanaat. . .

Etkilendiği Yazarlar:
-Tagore--Aragon..

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Servet Alkan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.