..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Seda Ýlke KILIÇ




26 Ocak 2004
Gitmek - Gelmek (Ve Diðerleri)  
Seda Ýlke KILIÇ
Hep ayrýlýr aþýklar, kavuþulmayan aþklar aþktýr gibi bir düþünce hakim. Aslýnda birliktelik bitiriyor bence... Romeo ve Juliet evlenseydi neler olurdu düþünebiliyor musunuz?


:BFID:
O kadar uzun zamandýr bekliyordu ki giden kimdi, o neyi bekliyordu karýþtýrýr oldu zamanla. Biri gitmiþti ve gelecekti ama kimdi o? Ruh eþi mi? Kocasý mý? Kardeþi mi? Adý neydi gidenin?

Ne kadar da saçmaydý gitmek-gelmek ikilemi. O da artýk giden olmak istiyordu; birileri de onu beklemeliydi. Arkasýndan bakan bir çift göz olmalýydý, onu özleyen bir yürek, belki de zamanla nefrete dönüþecek bir aþkla onu özleyen bir ruh...


Hep gidenler düþünülür. Okuduðumuz hikayelerde de durum deðiþmez. Yazar her zaman gideni ve gidiþini anlatýr; bazen de neden gittiðini. Ama ya kalan! Onu düþünen yok mu hiç? Yollara düþmek mi gerekiyor kendinden bahsettirmek için? Beklemek de önemli bir þey deðil mi? Yoksa bekleyen beklediði için salak diye mi nitelendiriliyor? "Ne bekliyorsun kardeþim - baþka iþin yok mu - bak burakýp gitti seni iþte" diye heralde bekleyene kýzýlýyor. Ne mantýðý varsa artýk! O seçmiþ beklemeyi size ne pardon da?

Bütün þarkýlar gidenlerden bahseder. Bütün þairler onlarý anlatýr. Nadir þey var aklýmda sadece bekleyene ithaf edilmiþ. Belki Orhan Veli... 'þairim yine geçmedi diyeceksin' diye bir þiiri vardý. Þair gidiyor arkasýndakinin bekleyiþi anlatýlýyordu.

Öyle bir aþk ya da sevgi bulmak istiyorum ki, ne o beklemek zorununda kalsýn ne de ben gitmek. Zor mu kavuþmak? Hep ayrýlýr aþýklar, kavuþulmayan aþklar aþktýr gibi bir düþünce hakim. Aslýnda birliktelik bitiriyor bence... Romeo ve Juliet evlenseydi neler olurdu düþünebiliyor musunuz?

- Juliet!!! Bahçedeki çiçeklerin hali ne? Ben sana bu eve göz kulak ol diyorum sen bütün gün oturup arkadaþlarýnla çay içiyorsun!

Böyle bir konuþma geçerdi aralarýnda kesin... Ne de olsa günlük yaþam denen þeyden haberdar olacaklardý kavuþunca.

Gün geliyor ve birini çok istiyorsunuz. Ýstiyorsunuz, istiyorsunuz, aklýnýzda ondan baþka bir þey olmuyor. Sabah birlikte kahvaltý etmenin ya da romantik bir akþamýn hayalini kuruyorsunuz. Ama ayný evi paylaþtýðýnýzda ödemeniz gereken faturalarý deðil! Ne de olsa aþk size geçim saðlýyor ya... Yenen içilen bir þey o aþk! Etraf kendiliðinden temizleniyor sayesinde... Çocuklarýn okul problemlerini de halleder 10 yýl sonra...

Beklemeyin kimseyi! Kimse size ölümsüz aþk - sýnýrsýz mutluluk veremez: Eðer siz hayatý hayattan ayrý yaþamayý beceremiyorsanýz. Küçük þeylerin farkýnda olanlarýn mutlu olma þansý vardýr. Ama iki kiþiden sadece biri bunun farkýndaysa o da olmuyor. Ne zor deðil mi? Benim de bahsettiðim bu iþte... Belki siz her durumdan Polyannavari bir mutluluk çýkarabiliyorsunuz ama karýnýz negatif bir kadýn. O zaman ne olacak? Ne kadar daha onu düzeltmeye çalýþacaksýnýz? Bir yerden sonra siz de ona benzeyeceksiniz; bu kaçýnýlmaz! 'körle yatan þaþý kalkar'.. Belki de siz kör olacaksýnýz tam onun gözü açýlamaya baþlamýþken. Zamanlama burda devreye giriyor. O kozmik güçler sizin için uygun olan insaný karþýnýza sizin hazýr olduðunuz bir zamanda çýkaracak, beden kimyanýz da uyuþuyor olacak ruhlarýnýzýn yanýnda (kimse ilk görüþte beðenmediði biriyle birlikte olmayý düþünmez!), hayatlarýnýz birbirinizi alacak kadar boþ ve hazýr olacak, yaþlarýnýz zevkleriniz birbirini tutacak, diþ macununu ortadan sýkmayan bir tip olucak, aileleriniz birbirine uygun olacak (þu bi gerçek kabul edin çocuklar kadar aileler de birleþir!), geçmiþlerinizi umursamayacaksýnýz, hayatýnýz ayný yönlere gidiyor olacak falan da filan... Daha bir sürü þey ayný anda olacak! Hem de siz hazýr olduðunuzda beklenen gelecek! Ölme eþþeðim ölme durumu iþte burda geçerli...

Böyle birini bulan var mý? Hani diðer yarýmýz? Hadi diðer yarý inanýþý gerçek diyelim ya o yarýnýz dünyanýn baþka bir ucunda dað tepesinde yaþayan bir budistse! Ne yani sizin tatilinizi o daðda geçirmeniz mi gerekecek tanýþmanýz için? Ya da onun sizin bulunduðunuz þehre konferans vermeye gelmesi mi? Tamam bunlar da oldu diyelim... Bir dað adamý ve kariyer sahibi bir diþi nasýl birlikte olabilir ki? Daðda iþ merkezi mi açacaklar? Yaþamlarý farklý birbirinden zaten... Bu iki kiþi nasýl yaþayacak?

Eðer aþktan kastýnýz sadece "o aný yaþamak" ise size kötü bir haberim var; o andan sonrasý ne olacak? Tamam, daðcý budistle unutulmaz bir hafta geçirdiniz ve aðlaþýp sýzlaþarak kalbinize taþ basaraktan hayatýnýza geri döndünüz... Bundan sonraki hayatýnýz? Bir daha kimi beðenirsiniz siz? (adam için zaten problem yok o daðda yaþýyo!)...

Sýradan olmaktan nefret etmeyin! Sýradanlýk iyidir bir yerde... Dünyada milyarlarca insan yaþýyor ve herkes birbirinden farklý olmaya çalýþýyor.. Halbuki farklý olmak yerine kendinin farkýnda olmaya çalýþsalar hayat ne kadar da kolay olur onlar için! Beklemese kýzlar kitaplardaki beyaz atlý prensi (ya da günümüzde artýk Rechard Gree bekleniyo) erkekler de hem seksi bir kadýn hem de temiz (!) olaný!

Eksik her yerde var! Doða bile bazen eksik! Biz neden olmayalým? Koskoca doðal yaþam zincirinden önemli bir þey mi insan? Ya da güçlü ve özel?

Sizin de eksikleriniz var onlarýn da... Kusursuz diye bir þey yok (yüzyýlýn haberi:p)... O yüzden elinizdeki ile yetinin demiyeyim de þöyle diyeyim elinizdekinin zevkini çýkarýn!

Sizi sevmeyen birine mi tutkunsunuz? O duyguyu dibine kadar yaþayýn, acý da çekin, onu hayal ederken mutluluðu da... Ama hayatýnýzý karartmayýn. Önemli olan siz olun; hayatýnýza girip çýkan yolcular deðil. Kimseyi kendinizden fazla düþünmeyin. Onlar zaten düþünüyor kendilerini... Ýki kiþinin birini düþünmesine gerek yok anlayacaðýnýz...

Ya da kocanýz sizi aldatýyor mu; çaresi var, savaþýn! Onunla deðil kendinizle! Yüzleþin ayna ile... Neden yapýyor acaba diye sorun önce kendinize... Baktýnýz ki sorun sizde deðil onda o zaman boþverin gitsin. Ölmez kimse acýdan merak etmeyin!!!

Çocuðunuzu kýrdýnýz ve sizi terk mi etti? Geri dönmesini saðlamak için elinizden geleni yapýn... Ama bir de þunu düþünün acaba sizden ayrý daha iyi bir yaþamý olabilir mi? Özgür iradesini kullanarak en azýndan "kendim ettim kendim buldum" deme þansýna sahip olmasý daha iyi deðil mi? Tamam onun dünyaya gelmesini siz saðladýnýz ama o da bir birey! Kabul edin bunu... Sizin dediklerinizi yapacak bir þeye sahip olmak istiyorsanýz illa da gidin bir bilgisayar simülatörü alýn! Sanal çocuðunuzu istediðiniz gibi yetiþtirirsiniz...

Nerden nereye geldik. Gitmek-gelmek derken kiþisel özgürlüðe dayandý konu bir anda.

Kendi adýma konuþayým; kimsenin gelmesini beklemiyorum. Gelse de gittiði andaki duyguyu tekrar yaþayamayacaðýmý biliyorum çünkü! Ne de olsa gideli ne kadar zaman oldu kimbilir! Kimse de benim gitmemi beklemiyor. Hayatýmda bekleyen-beklenen durumu mevcut deðil. Ama bir karasýzlýk durumu mevcut ki bunu daha sonra konuþuruz...

Seda Ýlke KILIÇ

24.01.2004 - 13:45

Ýstanbul



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ufaklýk...
Bana Kalan
Hiç Bir Þey...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özleminin Aðýtý (Sen!)
Yeni Bir Gün Doðuyor...
Bir Çiçek Aldým
26' Ncı Gün!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Benim Derdim... [Þiir]
Ahh! Bir Gelsen... [Þiir]
Paris [Öykü]
Erkek Kuyusu [Öykü]


Seda Ýlke KILIÇ kimdir?

Size en yakýn olan camdan kafanýzý uzatýp sokaktan geçen on kiþinin ortalamasýný aldýðýnýzda beni bulacaksýnýz. . . Sýradaným. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Mina Urgan, Paulo Coelho, Wilbur Smith, Ayþe Arman ve onlarcasý...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seda Ýlke KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.