..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Tuba Çiçek




14 Þubat 2004
Bu Yazýyý Okumayaný Tarih Affetmez  
Tuba Çiçek
Bugün birþey arýyordunuz deðil mi? Ne aradýðýnýzý bilmeden... Belki canýnýz sýkýlýyordu. Birileri güzel bir espiri yapsa da buhraným daðýlsa diyordunuz. Ya da yaþantýnýz anlamsýzlaþmýþtý, hiçbir þeyden zevk almýyordunuz. Ve hayatýnýza heyecan katacak


:BBEF:
Bugün birþey arýyordunuz deðil mi? Ne aradýðýnýzý bilmeden...

Belki canýnýz sýkýlýyordu. Birileri güzel bir espiri yapsa da buhraným daðýlsa diyordunuz. Ya da yaþantýnýz anlamsýzlaþmýþtý, hiçbir þeyden zevk almýyordunuz. Ve hayatýnýza heyecan katacak ‘sihirli bir cümle’ arýyordunuz. Ya da bugüne kadar hiç duymadýðýnýz ve size ‘küçük dilinizi yutturacak’ bir anekdot belki..

Tamam iþte doðru yerdesiniz! O aradýðýnýz þeylerin tamamýný burada bulacaksýnýz. Yalnýz aradýðýnýz þey hayatýnýzýn kadýnýysa, o ben deðilim bilesiniz. Hemen bu köþeyi terk edin. Çok ciddiyim!

Neyse, neyse vazgeçtim gitmeyin... Hayatýnýzýn kadýnýný bulamasanýz da, onu bulmak için ne yapmanýz gerektiðini bu yazýda bulabilirsiniz. Hem neme lazým, belki sizlerden biri benim hayatýmýn erkeðidir. Ayak üstü kýsmetimizi tepmeyelim þimdi deðil mi? Hey sen! Hayatýmýn erkeði, eðer oradaysan bana hemen e.mail at. Hemen ama.. hemen..

Beþinci paragrafa geldik ama hala aradýðýnýz þeyi bulamadýnýz deðil mi? Acele etmeyin.. Sabýrlý olun biraz.. "Ah haaa, iþte buldum seni" diyeceðiniz satýrlar yakýndýr. Siz okumaya devam edin, uslu uslu..

Eðer ne aradýðýnýzý bilen profesyonel bir araþtýrmacý olsaydýnýz, aklýbaþýnda bir kelime için internette arama yapar ve þu anda bilimsel bir sayfayý okuyor olurdunuz. Belli ki amatörsünüz arama konusunda. Daha ne aradýðýnýzý bile bilmiyorsunuz. Aksi halde bunlar baþýnýza gelmez, bu yazýyý okuyor olmazdýnýz. Ancak o zaman da, böylesine ‘keyifli’ bir yazýyý okuma þansýnýz olmazdý. Ne büyük kayýp olurdu düþünebiliyor musunuz?

* * *

Bilimin, sanatýn ya da sporun amatörleri ve profesyonelleri olduðu gibi, yaþamýn da amatörleri ve profesyonelleri vardýr. Nedense, bana amatörler hep daha samimi ve takdir edilesi gelmiþtir.

Amatör sanatçýlar ya da sporcular aslýnda yaptýklarý iþten maddi karþýlýk almayan, yani para kazanmayan, o iþi sadece gönüllü olarak sürdüren ‘heves’lilerdir.

Heves... Ýþte anahtar kelime bu! Bana pek sevimli, pek sempatik gelir bu kelime. Heyecanlý ve dinamiktir.. Hedefi, hýrsý, beklentisi ve art niyeti yoktur çünkü.. Yaþamsal kaygýlardan, maddi çýkarlardan uzaktýr.. Bireysel bir arzudan doðmuþtur. Durup dururken.. öylesine!

Özgürdür heves.. Ýnatçýdýr.. Çocukçadýr.. Arzuludur.. Limitleri ve kurallarý yoktur..

Hani küçümsemek ya da aþaðýlamak amacýyla “çocukça bir hevesti..” derler ya; yanlýþ bir kurgudur bence bu. Heves denilen þey, çok ciddiye alýnmalýdýr. Her baþarýlý iþin arkasýnda ‘heves’ vardýr.

Profesyonellerin kurallarý vardýr. Akademik tanýmlar içinde sýkýþmýþlardýr. Kriterleri, genel kabullerle uyumludur ve aslýnda sýradandýr.. Temiz nota basmalý, bilimsel verilere uymalý, ses tonunu ayarlamalý, düzgün cümleler kurmalýdýrlar..

Oysa yaþamýn hazzý, parantez içlerinde gizlidir; adam gibi kurulmuþ cümlelerde deðil. Anlatýlan hikayenin akýþýna asilik yapan, cümleye sýðmayan ve parantez içine alýnarak dizginlenen muzip kelimelerde.. Ayrýntýlarda yani.. Devrik cümleli iç konuþmalarda.. Yazýlsa mý, yazýlmasa mý diye çeliþkiye düþülen, riskli kelimelerde.

Amatörlerse doðaçlama yaþarlar hayatý.. Teoremlere, akýmlara, ders kitaplarýna, tanýmlara baðlý kalmazlar. Her keþfe açýktýr duruþlarý. Öðrenmeye ve öðrendiklerini unutup unutup en baþtan baþlamaya heveslidirler çünkü...

Profesyoneller fazla bilgiden, amatörlerse bilgisizlikten þaþýrmýþlardýr.

Amatör þaþkýnlýk, heyecan ile bertaraf edilebilir. Ancak profesyonel þaþkýnlýk yýkýcýdýr.

Üstelik, fazla bilginin mutluluk getirdiði kanýtlanmýþ mýdýr? Bana sorarsanýz aksi bile söylenebilir. Ne kadar çok bilgi, o kadar çok endiþe.. Ne kadar çok bilgi, o kadar çok iç hesaplaþma.. Ne kadar çok bilgi, o kadar çok yalnýzllýk...

Mesela ayaklý ansiklopedi gibi bir dostum var, benden daha mutlu olduðunu sanmýyorum.. Hatta zaman zaman, onca olumsuzluða raðmen nasýl böyle pozitif olabildiðime þaþýrdýðýný da biliyorum. O halde tembellik etmenin ve bir þeyleri ‘az bilmenin’ bir sakýncasý yoktur.. Önünde sonunda gidilen yer aynýdýr: hiçlik... Týpký mal, mülk, para gibi; ansiklopediler dolusu bilgi de kefenin cebine sýðmayacaktýr.

Biliyorum gene akademisyenlerin, entellektüellerin, idealistlerin damarýna basýyorum. “Eyvahlar olsun, cahilliði salýk veren bir yazar.. Nasýl yani?” diye dehþetle gözlerinizi patlattýðýnýzý görür gibiyim.

Hiç öyle þaþýrmayýn. Elbette cahilliði alkýþlamýyorum. Ýki dakika soluklanýn, hýzýnýzý kesin, gevþeyin diyorum. Yaþamýnýzýn parantez içlerindeki ironilere kulak verin. Býrakýn arada bir devrilsin cümleleriniz. Düzgün cümleler kurmaya uðraþarak tüketmeyin hayatýnýzý.

Evet, amatörce yaþanmalý hayat.. Heveslendikçe öðrenmeli, birileri istiyor diye deðil. Birilerine hava atmak içi deðil.. Bir yerlere varmak için deðil.. Mutlu olmak için yaþanmalý. Hevesle yani.. Gönlünce.. Kasmadan.. Kasýlmadan.. O kadar!

* * *

Eeee, aradýðýnýz þeyi bulabildiniz mi bari? Yoksa bulamadýnýz mý hala?

Eh bu satýra kadar bulamadýysanýz, size ben bile yardým edemem artýk. Yani bu yaþýnýza gelmiþsiniz, hala aradýðýnýz þeyi nerede aramanýz gerektiðini bilmiyorsunuz. Üstelik de benim gibi bir ‘ayrýksý otundan’ medet umuyorsunuz...

Hem ne aranýp duruyorsunuz kuzum Allah aþkýna?

Hay Allah, boþu boþuna okudunuz onca kelimeyi de. Aradýðýnýz herhangi birþeyi bulamadýðýnýz gibi, bir de küstah bir yazara malzeme oldunuz deðil mi?

Nasýl kandýrdým sizi ama..!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hmmm
Gönderen: orkun / , Türkiye
14 Aralýk 2008
çok eðiþik bir açýdan bakmýþsýn olaylara ,gerçekten iyi bir ders verdin diyemeyeceðim ukalaca bir yazý olmuþ...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Selülitli Prenses ve At Hýrsýzý Prens
Yazmak Ya da Yazmamak: Ýþte Bütün Mesele Bu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çok Fena S E X Y Mevzuular
Elim Sende


Tuba Çiçek kimdir?

Kapýlarý sonuna kadar açýp, her rengi gocunmadan ve hevesle buyur edenlerdenim. Bu yüzden benim indimde yaþam, keyifli bir maceradýr. . . Ve benim öyküm, içinde her renkten bir parça barýndýran bir öyküdür. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Milan Kundera


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuba Çiçek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.