..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanık insanları işe aldığın zaman, senin onlardan daha uyanık olduğunu kanıtlamış oluyorsun. -R. H. Grant
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Din > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Dua Müminin Silâhıdır  
M.NİHAT MALKOÇ
Dua, Allah’a karşı rağbet,niyaz,yalvarış,tazarru,salât,namaz ;Cenab-ı Hakk’tan hayır ve rahmet dilemek;Allah’ın rızasını,hidayet ve istikamete muvaffakiyeti dilemek,yalvarmak;Peygamber(A.S.M.)’a salâvat getirmek;birisini çağırmak


:BAIH:
Dua, Allah’a karşı rağbet,niyaz,yalvarış,tazarru,salât,namaz ;Cenab-ı Hakk’tan hayır ve rahmet dilemek;Allah’ın rızasını,hidayet ve istikamete muvaffakiyeti dilemek,yalvarmak;Peygamber(A.S.M.)’a salâvat getirmek;birisini çağırmak;birisini bir şeye sevketmek;bir kimseyi bir isimle tesmiye etmek mânâlarına gelmektedir.(Yeni Lügat-Abdullah Yeğin)
     Bu fâni dünyada Allah’tan başka dayanacağımız her şey yıkılmaya mahkûmdur.Onun için kâinatın mutlak hakimi olan Allah’a yalvararak,ondan yardım istemeliyiz.Yani daima Rabbimize dua etmeliyiz.Çünkü dua etmek Allah’la konuşmak gibidir.Bu mübarek rahmet kapısını her zaman açık bırakmalıyız.Duanın faziletine ilişkin Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayet mevcuttur:
     “Kullarım ,sana benden sorarlarsa(söyle):Ben(onlara)yakınım.Bana dua edince dua edenin duasına karşılık veririm.O hâlde onlar da bana karşılık versinler,bana inansınlar ki,doğru yolu bulalar.(Bakara S.186.Ayet)
     “Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin,çünkü O,haddi aşanları sevmez”(Araf S.55.Ayet)
     “Rabbiniz buyurdu ki:Bana dua edin,duanızı kabul edeyim.Bana kulluk etmeye tenezzül etmeyenler,aşağılık olarak cehenneme gireceklerdir.”(Mümin S.60.Ayet)
     “…Yahut dua ettiği zaman darda kalmışa kim yetişiyor…”(Neml S.62.Ayet)
     Biz kullar,Allah verirse rızıklanırız.Her halükârda ona muhtacız.Vesilelere rağmen,nimetleri veren Rabbimizdir.Fakat nefis ve şeytan,biz insanları duadan men etmek için olmadık hilelere başvurur.Akıllı mümin şeytanın desiselerine yem olmaz.Cüzi aklını kullanarak ısrarla ve samimiyetle Rabbine dua ederek ondan helâl rızık talep eder.
     Allah’tan istediklerimizin meşru ve helâl nimetler olması gerekir.Aksi hâlde günah işlemiş oluruz.Meselâ şans oyunlarında başarılı olmak için dua ve niyazda bulunmak uygun değildir.Dua eden insan,Rabbine güven duymalıdır.Meşru isteklerinin gerçekleşeceğine inanmalıdır.Çünkü Allah’ın hazinesi sonsuzdur.Yeter ki niyetimiz halis olsun.Duanın ehemmiyeti hususunda Resulullah Efendimizin mübarek hadis-i şerifleri vardır:
     “Allah indinde duadan daha kıymetli bir şey yoktur.”
“Dua rahmetin anahtarıdır.”
     “Dua müminin silahı,dinin direği,semavat ve arzın nurudur.”
     “Dua kazayı def eder.”
     “Dua,gelmiş olan musibet için de,henüz gelmemiş olan musibet için de faydalıdır.”
     “Mazlumun bedduasından kaçının,kâfir bile olsa.Zira onun duasının önünde perde yoktur.”
     “Rabbimiz ikramı bol ve haya sahibi bir Rabdır.Ellerini kendisine uzatan kulunun ellerini boş çevirmekten utanır.”
     “Kulun Rabbine en yakın olduğu an,secdede olduğu andır.Secdede çok çok dua ediniz.”
     İnsanların bir kısmı dualarının kabul olmadığından yakınır.Aslında her duanın,sahibine faydası vardır.Allah dua eden kişiye bazen istediğini verir;bazen de ettiği duadan dolayı günahının bir kısmını bağışlar;bazen de ahirette cennet olarak karşılığını verir.Biz insanlar sabırsız ve tahammülsüz olduğumuzdan ötürü,duamızın işe yaramadığı hükmüne varırız.Oysa dua bir ibadet türüdür.Her ibadetin karşılığı muhakkak vardır.
     Özellikle mübarek gün ve gecelerde yapılan dualar çok makbûldür.Duamızın çabucak kabul olması için helâl rızıkla beslenmeliyiz.Allah’tan günah şeyler istememeliyiz.Rabbim bizleri duayı çokça edenlerden ve duası kabul olanlardan eylesin.(Amin)

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com






Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Vatan Sevgisi İmandandır
Sabrın Sonu Selâmet
Şefaat Ya Resulullah!..
Allah Sabredenlerle Beraberdir
Tevbe İle Günahlardan Arınmak
Kırk Hadis Işığında
Kandiller Zincirinin İlk Halkası: Regaib Kandili
Gönülden Güle Mektuplar…
Hicrî Yılbaşınız Kutlu Olsun

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eğitimci - Yazar M. Nihat Malkoç'la Eğitim Üzerine Röportaj
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Bazı Yaralar Kapanmaz [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Gönüle Nasihat [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.