..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Uçlar > Murat Sayým




1 Haziran 2005
Bir Yalnýzlýk Öyküsü  
Anneler Günü ve Ticaret

Murat Sayým


Anneler Günü’nde ticari yönden kar elde etmeye çalýþan þirketlere dava açmýþtý.


:BCCA:
Anna adýnda bir kýz 1900’lerin baþýnda yaþadýðý iniþli çýkýþlý hayatýný mutluluða eremeden terk eden biridir. Hayatý boyunca azimli ve kararlý olan bu kýz aldýðý eðitim sonunda öðretmen olarak atanýr ve kendi memleketine geri döner. Ýstediði mesleðe sahip olan bu kýz ayný mutluluðu özel yaþantýsýnda bulamaz. Annesini ve babasýný kaybettikten sonra aþk hayatýnda büyük hüsrana uðrayan Anna, artýk kimseyle birlikte olmak istemez. Annesine hayattayken yeterince ilgi gösteremediðinden acýlar çeken, kendini suçlayan bahtsýz Anna’nýn hayatýna çeþitli davalarda eklenince hayat onun için içinden çýkýlmaz bir hal alýr ve böylelikle tamamen içine kapanýr. Ailesinden kendisine miras kalan evi kaybeder. Onca þeye raðmen kalbinde her zaman kör kardeþi Elsinore için bir yer vardýr. Ancak ne yazýk ki, kýsa bir süre sonra kardeþi Elsinore’u da kaybeder. Çöküntüye uðrayan Anna’nýn saðlýðý tehlike altýndadýr. 1944’de kamu yardýmý alýr. Yavaþ yavaþ hayatýnýn sonuna gelen Anna, 1948 yýlýnda seksen dört yaþýndayken saðýr, hasta, neredeyse kör ve çocuksuz olarak hayata veda eder.

Anna, tam ismiyle Anna Jarvis Grafton annesine gösterememiþ olduðu ilgiyi, kendisi hariç dünyadaki tüm insanlarýn anneleriyle yýlda bir kez de olsa ilgilenmelerini saðlamýþtýr. Evet! Anna Jarvis Grafton Anneler Günü’nü tüm insanlýða armaðan eden kiþidir.

Ancak Anna Jarvis Grafton Anneler Günü’nü bizim þimdilerde yaptýðýmýz gibi bu iþin ticaretinden yararlar saðlayan insanlara odaklý hediyeler alýp vermelerle geçiþtirmeyi düþünmüyordu. Öyle ki, Anneler Günü’nde ticari yönden kar elde etmeye çalýþan þirketlere dava açmýþtý.

Peki! Anneler Günü’nde insanlar annelerine hediyeler almayacaksa, ne yapacaklardý? Daha doðrusu, Anna Jarvis Grafton bu geleneði nasýl baþlatmýþtý? Grafton Anneler Günü fikrini ilk baþta etrafýndaki arkadaþlarýna açýklar, onlardan olumlu tepkiler aldýktan sonra, annesinin yirmi yýl boyunca haftada bir kez olmak üzere din dersi verdiði Grafton’daki Andrews Metodist Pazar Okulu’na haber yollar. Anna kutlamalarýn Kilisede yapýlabileceði kanýsýndadýr, yapýlýrda. Ýncil’den ayetler okunur. Anneler Günü kýsa zamanda gelenekselleþir.

Zamanýmýzdaki kutlamalara baktýðýmýzda Anna’nýn karþýsýnda durduðu Anneler Günü’nde insanlarýn vefa borcunu sömürüp bu günden büyük karlar elde eden þirketleri saymakla bitiremeyiz. Arkadaþý John Wanamaker’ýn ekonomik yönden desteðine güvenip bu ticarete ilk ýþýk yakan Anna’nýn kendisi olmuþtur. Ne var ki, dini törenlerin yerini ticaretin aldýðýný gören Anna davalara baþ vurmuþtur.

Biz insanlar neyi benimsemeliydik? Annelerimize pahalý hediyeler almayý mý? Hadi Anna’nýn þirketlere açtýðý davayý kendi içimizde kazandýk diyelim. Hediyelerden vazgeçtik. Kiliselerde kutlanan Anneler Günü’nü mü benimseyelim, yoksa, Anna Jarvis Grafton’nun yanýp tutuþtuðu anne sevgisini, görmeyen ama annesine vefa borcu dolu gözlerindeki ýþýðý, yani insanlýðý mý?
(Kaynak: "Þeylerin Tarihi" editör Özcan Sapan)

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Alternatifler hep vardýr
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
6 Haziran 2006
Yaþamýmýzn her alanýn da alternatifler hep vardýr. Seçme kavramý da bu iþe yarar. Yeter ki, seçme özgürce, istençle olsun. Reklam, yönlendirme, eðilimleri organize etme bilimi ve araçlarý da oldukça geliþti. Ýnsanlýk müthiþ bir aynýlgý bombardýmaný altýnda. Acil gereksinmelerimiz yerine reklamlarýn önerdiðinin peþine takýlmaktan hangimiz kurtulabiliyoruz. Özgür istencimizin ayakta kalmasý için oalðanüstü çaba ile zafiyetlerimizi asgariye indirdikçe,bu yutturmaca günlerin, gecelerin içini boþaltmak olasý. Yoksa bir parçasý olmaya devam edeceðiz. Eðer ticari bir deha "anneler gününü" gündeme taþýma o öðretmenin adý çoktan unutulmuþtu. Ninesinin adýný unutan birçok insan, o öðretmenin adýný hafýzalarýna kazýmýþtýr. Saygýyla,esenlikle kalýn




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Yalnýzlýk Öyküsü
Ýngilizce Derslerinde Çift Rollülüðün Önemi
Ýzleyen ve Ýzlenen

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelimesiz Düþünen Þiir [Þiir]
Bir Akþam Üstü [Þiir]
Milliyetçi Tahta Kurdu [Þiir]
Çocuklar [Þiir]
Kuaförler ve Sevgilimin Saçlarý [Öykü]
Anakronik Savaþlar [Öykü]
Pisuar [Öykü]
Ataerkillik Küçük Yaþta Aþýlanýr. [Deneme]
Varken Yok, Yokken Var [Deneme]
Þarkýlar Beceriksizliðimizi Gösteriyor [Deneme]


Murat Sayým kimdir?

Doðuþ Üniversitesi Ýngiliz Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldum ve ayný bölümde Yüksek Lisans öðrencisi ve Araþtýrma Görevlisiyim .

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum yazarlar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Sayým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.