..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > peri sim eldivenoðlu




12 Aðustos 2005
Absürdlük Kalem Kutusunda - 1  
peri sim eldivenoðlu
ve zaman geriye akmaya baþladý


:BHJA:
Ýki dolap. Çekmeceler. Mavi halý, kir tutar. Plastik bardaklar. Eski tarihli binlerce gazete. Vanilya kokan bir tuvalet. Odalar. Odalar. Odalar. Ve itiraflarýma baþlayabilirim.
     
Ben biraz endiþe verici bir insaným. Boþ bir odada saatlerce oturup kýrmýzý ojeleri çýkmýþ ayak parmaklarýma gözümü kýrpmadan bakabilir, üstüne üstlük bunu yaparken kol ve bacak damarlarýmýn büzüþtüðünü ve uyuþtuðunu hissetsem bile yerimden kýpýrdamaz, ve bunu açýkçasý bayaðý zevkli bulurum.
     
Takvimler, fareler, cam bardaklar, sað cerebrumda iki basit çatlak, kan gitmemesi durumunda tehlikeli, titreme, düþünmeden yoksunluk, cortex ve ana arterlerde hissizleþme..
     
12 Nisan 1983: Piyangoda tam biletine büyük ikramiye çýkan yirmi iki yaþýndaki genç delikanlýnýn ölüm sebebinin kalp spazmý olduðu söylense de, hastane baþ hekimi hastalýðýnýn açýklanamaz olduðunu, bu yüzden kalp spazmý gibi, post-piyango sendromlarý nda sýkça görülen bir hastalýk uydurduklarýný günlüðüne yazarken yakalandý..
     
LIBRMADISON –fransýzca boþ, ingilizce deli, fransýzca ev kelimelerinden oluþan, týpta bir tür akli dengesizlik anlamýna gelir. Daha fazla açýklama ilgilenenlere duyurulacaktýr.
     
Akli dengesizliklerin en tehlikeli tarafý o insanýn nerde, nasýl davranacaðýný bilememek, buna baðlý olarak uygun çözümler üretememektir. Kafasýný durduk durmadýk yere baðýrmaya baþlayarak sýk aralýklarla duvara vuran bir insan gördüðünüzde ne yapacaðýnýzý bilememek kadar doðal, ve ayný zamanda korkutucu bir þey olamaz.

Çocuðun adý Peymi idi. Fazla bir uðraþý olduðu söylenemez, bir golf tutkusu sarmýþtý ben onu en son Ocak ayýnda gördüðümde, dar Dolunay sokaðýnda –ki o sokak en sevdiðimiz yerdi þehirde, öyle dardý ki iki kiþi yan yana yürüyemezdin, iki tarafýndan yükselen apartmanlar fazla yüksek olmasalar da gözüne dev gibi görünürdü, sanki derin bir çukura düþmüþsün gibi hissederdin gökyüzüne bakýnca.. Ama dolunay çýkýnca..- eski bir kürkçü dükkanýndan kendine kahverengi ekose desenlerle süslü bir yelek ve daha koyu kahverengi kendine iki üç beden büyük bir pantolon satýn almýþtý, golf oynayan biri gibi görünmek uðruna ki golf sopasý denen þeyin nerden alýnacaðýný, nasýl tutulacaðýný, topa nasýl vurulacaðýný bile bilmeden..

Endiþe verici olmakla birlikte, belki yanýmda durmaktan ve benimle birlikte olmaktan hoþlanabilirsiniz çünkü rahat biri olarak görüyorum kendimi. Belki bacaklarýmýn ne çok bronzlaþtýðýný göstermek için eteðimi yukarý kaldýracak kadar rahat deðilim ama anlattýklarýnýzý dinler, anlattýðýnýz konular hakkýnda size sorular sorabilirim. Botanikle hiç ilgilenmeyen bir insan olarak mesela, evinizdeki pespembe çuha çiçeklerinin neden açmadýðýný sorabilirsiniz bana çünkü içine aspirin kýrmanýzý veya onlarla konuþmanýzý tavsiye eder –ki bunlarý yapmak çuha çiçeklerine özel canlandýrma teknikleri deðillerdir aslýnda- sizin ilgilendiðiniz konularla ilgileniyormuþ gibi görünür, sizi mutlu ederim, bu arada týrnak etlerimi koparýrcasýna, ve ayný vahþi bir karnivor gibi yerken fark etmezsiniz beni..

Çedar peyniri, yeþil elma, zeytinli ekmek, hayallerim, boþ evim, boþ dolaplarým, yarým þiþe salata sosu.

Akli dengesizlikler.. Daha önce çekmecelerinizin içine sýðabileceðinizi düþündüyseniz kötüye iþaret, ve hatta düþünmekle yetinmeyip yapmaya kalktýysanýz daha da kötüye iþarettir. Peymi bunu bir defasýnda – ki bir defasýnda burada mecazdýr- denemiþti.
3 Mart 1980: Kanarya adalarýnda binlerce bebek yanarak öldü. Toplu kýyým sayýlabilecek bu eylemin nedeni ve failleri belirlenemedi. –öldüklerinde aðlamazlarmýþ bebekler, bebekler bilinç adý verilen ‘acýyý algýlayabilme mekanizmalarý’ geliþmeden önce ölürlerse, nasýl aðlasýnlar, bebeklerden güzeli var mý, bir bebek kadar þanslý, acýsýz, Ýsveç üzümleri.

Bir gün ben, sarýþýn, somurtkan, yüksek tansiyonlu, tuz sevmeyen ben, ve Peymi’nin, kýsa, gözlüklü, bisiklete binemeyen Peymi, tanýþýp birlikte olabileceði hiç aklýma gelmezdi. Ben evi temizleyerek günlerimi geçiren ruh hastasý bir karýydým ve çevremdekilerle iliþkimi tamamen kesme kararýný her gün evimi temizlemeye baþlamadan birkaç yýl önce almýþtým. Her gün bir tören halinde, mavi küçük kovaya –tuvalete býraktýðým her gece- küvet musluðundan su doldurur, içine üzerinde floral yazan deterjandan koyar, köpürmesini izler, dizlerimin üzerine oturur deterjanlý suyu koklar ve yerleri silmeye baþlardým. Saatlerce silerdim. Odamý, mutfaðý, küçük salonu ve tuvaleti. Sonra dolap ve çekmeceleri. Tüm küçük biblolarýn, vazolarýn ve mumlarýn tozunu alýr, gümüþ olanlarý parlatýr, havaya kaldýrýp kir kalmýþ mý diye kontrol eder, bir süre dizlerimin üzerinde oturur ve tavana bakardým. Ýlk yýllarda gözümden birkaç damla yaþ gelmiþti ama sonra alýþtým ve deterjan kokusuna baðýmlý biri oldum ve dizlerimde hep halýlarýn küçük çizgiler halinde izleri kaldý.

Peymi.. Belki benden de beterdi.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yazýnýzý okudum...
Gönderen: ömer kýrat / Ýstanbul/Honduras
20 Aðustos 2006
... ama yetmedi. Ben de çýktýsýný aldým. Elimde duran çýktýyla ne yapmam gerekiyordu? Önce kokladým. Sonra iyice yüzüme bastýrdým. Surat ifademi tam olarak yansýtýcak kadar sýký bastýrdým. Bir tür "maske" oldu. Göz, burun ve aðýz için gereken delikleri açtým. Ardýndan bir lastik buldum ve yeni maskemi kafama takabilecek þekilde geliþtirdim. Yazýnýz suratýmda olduðu halde evde bir süre dolaþtým. Ama bu da yetmedi. Ýnsanlarla paylaþmak istedim. Kapý komþumuz Hayriye teyzenin kapýsýný çaldým. Kapý, açýlýp-kapadý. "Korkucak biþey deðil. Tam aksine çok komik!" dedim ama sanýrým, benim, "sözü dinlenecek" biri olmadýðýma çoook önceden karar vermiþti. Apartmanýn kapýcýsýnýn tepkisiyse "Kimsin!" þeklinde felsefi bir soru sormak olmuþtu. Ben de ona; "Anlamýn olmadýðý bir varoluþta, anlamsýzlýðýn deðerini anlayan bir anlar-þistim!" dedim. Beni anarþist sandý ve süpürge sapýyla dövdü. Kan kýrmýzý maskemle sokakta koþtum bir süre... Sonra havanýn, koþulmayacak kadar sýcak olduðunu farkettim. O da beni farketmiþ olacak ki güçlü bir rüzgarla maskemi çýkarttý. Yakalamaya çalýþtým ama yitip gitti... Ben de yitip giden þeylerin ardýndan her zaman yaptýðým þeyi yaptým ve eve dönüp aynadaki yansýmamýn sýrtýna "Kick Me!" yazan bi kaðýt yapýþtýrmaya çalýþtým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Absürdlük Kalem Kutusunda - 4
Absürdlük Kalem Kutusunda - 2
Absürdlük Kalem Kutusunda - 3

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Rüya, Ýçecek Dolabý, Kelebekler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Anne [Þiir]
Kaybolma Yazýsý [Þiir]
Evsiz ve Yaðmurlu [Deneme]
Ýtiraf ve Kalp Çarpýntýsý [Deneme]
Ýnsan, Panik, Uhu [Deneme]
Defne Sokak [Deneme]
Saðýr [Deneme]


peri sim eldivenoðlu kimdir?

küçük düþünürüm ben. mesela antibiyotik þiþelerinin içinde kelebek biriktiririm. siz? çay, kahve, omlet, oralet?

Etkilendiði Yazarlar:
kara delikler, denizin en derin noktasý, ne zaman ufuk çizgisine varýyoruz, jean seberg saçýndan topuz yapabilme, evet 1963.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © peri sim eldivenoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.