..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > Doðan ORMANKIRAN




6 Eylül 2005
Terennümden Teðetler, Aman Çembere Deðmesin.  
Doðan ORMANKIRAN
Hýzlanan bir yarýþ içerisinde zamana karþý rekor kýrmak için mi koþturup duruyoruz? Hepimizin hedefleri farklý, ama iyide olsa kötüde olsa mutlu yada mutsuz bir halde de olsa herkes ayný sona ulaþýyor.


:BBGE:
Hýzlanan bir yarýþ içerisinde zamana karþý rekor kýrmak için mi koþturup duruyoruz? Hepimizin hedefleri farklý, ama iyide olsa kötüde olsa mutlu yada mutsuz bir halde de olsa herkes ayný sona ulaþýyor. Evet son hepimizin bildiði ‘ölüm gerçeðinden’ söz ediyorum.

Bir emekleme ve çocukluk evresiyle baþlýyor yarýþ. Hep ebeveynlerimizin sohbetlerine konu oluyor. Hep onlarýn yarýþlarýna giriyoruz. Ayþe’nin dersi daha iyi Fatma iyi þarký söylüyor. Görüyor musun Mehmet nasýl topa vuruyor? Sen hala ...... v.s. cümlelerle büyüyoruz..

Geçenlerde bana yöneltilen bir soruyu paylaþayým sizlerle ‘ Aðabey! Bu anne babalar hep haklýda biz çocuklarýn haklý olduðu bir konu yada hiç hesap sormaya hakký yok mu? Ýlk duyduðumda çok þaþýrdým ve iyiden iyiye düþündüm bu sorunun nasýl bir cevabý olabilir. Galiba hakký varda baþvuracaklarý makam yok. Ýþte en doðru makamý bulana kadarda bir bakýyorsun karþý çýktýðýn büyüklerden biri olmuþ çýkmýþsýn.

Hepimizin hayatýnda ilginç hikayeleri yada ilginç deneyimleri olmuþtur.

Valide haným dedim üzerime düþme bu kadar, kocaman adam oldum. Yeter, yok hava soðuk paltonu giy, oðlum eve erken gelin v.s. serzeniþler ve istekler kýzdým ya artýk kocaman olmuþuz ne bu diye. O gün inat olsun diye eve geç gidiyorum saat 03.15 sularý kapýyý açýyorum ki bizim valide haným uyumamýþ; bir utanç yüzümü kaplýyor baþýmý öne eðiyorum. Vicdan azabý çekiyorum. Ya valide haným neden uyumadýn diye soruyorum kýsýk bir ses tonuyla. Valide haným, oðlum sen gelmeyince ben nasýl uyurum. Ya validem ne gerek var kocaman adam olduk. Bak geldim merak edilecek bir þey yok desem de taþ gibi aðýr bir cevap geldi. Benim ne çektiðimi ancak siz de bir gün çocuk sahibi olunca anlarsýnýz.

Ýþte bu cevaba söylenecek pek bir þey yok. En azýndan benim için çünkü henüz çocuk sahibi deðilim. Belli bir müddet buna katlanacaðýz. Yoksa bunlar valide hanýmýn bizi evlendirme çabalarýna paralel psikolojik bir baský unsurumu oluþturmaya çalýþýyor. Yok caným olmaz öyle þey. Nerden gelsin böyle þeyler kadýncaðýzýn aklýna.

Bazen düþünüyorum bu annelerin ortak özelliklerimi diye. Baksana peder bey olaylardan bihaber umursamýyor ve ilk akþamdan yatmýþ bile. Ýnsan bir nezaketen bekler. Bizde anlarýz, saygý falan göstermek gerekir. Ama o zaten her cümlenin baþýna koyuyor bunu kocaman adam oldunuz diye.Umurunda deðiliz vallahi.

Allah aþkýna biri söylesin biz büyüdük mü? Kocaman adamlar mýyýz? Yoksa hala büyüklerimizin gözünde birer küçük çocuk muyuz?

Allah nasýl bilirse öyle yapsýn ne diyeyim. Bak ya zamanda nasýlda geçiyor.

Yarýþa devam kaçýncý etap kaçýncý metre bilmeden hem de umursamadan zaten sona ulaþacaðýz. O bilinmez dedektiflik yapmak gereken esrarengiz bir gerçek “ölüm gerçeði”. Hani hiç gidip gelende olmadý ki tecrübelerinden faydalansak röportaj falan yapsak, yayýnlasak dergide. Nasýlmýþ oralarý, selam söyleyen birileri olmuþ mu? havasý nasýl, suyu nasýldýr? Yediðin içtiðin senin olsun gördüklerini anlat v.s desek. Kimse yok yaz çiz kafana göre bence. Ýþte hepinizden bu bencelerin cevabýný bekliyorum. Dergiye yazýn sevgili hedef kitlem o da neyse hep söyler dururdu bizim ajans baþkaný iyi adamdýr. Kendisini de burada ufak bir pay çýkaralým en azýndan yayýnda bazý þeyleri görmezden gelir editör kurulunda aðýrlýðý var.

Ýþler yine sarpa sardý bu aralar. Dar-ül Acize’ ye baþvuracaðýz kredi görüþmeleri için. Gülmeyin ne alakasý var diye bakýn anlatayýmda görün neyin kaç bucak olduðunu. Çünkü delikanlý bir banka yok kredi verecek. Bankanýn delikanlýsý mý, nasýl mý olur? Anlatayým Ýþte þöyle; 1. 85 boyunda, kara kaþ, kara göz. Delikanlý bankacý müþterisine baktýðý an gözünden tanýr. Seninkiler ne diyor. Elli beþ tane evrak istiyor git-gel, git-gel hep ayný laflar. Reklamlar ise içi süslü kelimelerle dolu dolu. Yok biz þöyleyiz, Yom emredin yaparýz. Yok efendim 25 saat kesintisiz hizmet... v.s. Peki hiç duydunuz mu ‘delikanlý bankanýz hizmetinizde’ diye. Yok kardeþim yok. Bir sürü çalýþanlar, bir sürü koca koca camlý binalar, hepsi ufuklarda master yapmýþ genç beyinler. Peki bu kadar cv’ leri ansiklopedik arkadaþlar çalýþýyordu da, bu bankacýlýk sistemi niye çöktü. Ben söyleyeyim; tabiki delikanlý olmadýðý için. Anladýnýz mý? Þimdi bunun cevabý bu kadar basit. Her þey bunla bitse iyi bakýn terennüme devam ediyoruz.

Ülkemiz hudutlarýnda,YÖK diye bir yüce makam var. Bir iþ için bir görüþ alalým, bir fikir birlikteliði saðlayalým dedik. Nede olsa onlar cv’ leri ansiklopedik arkadaþlarý yetiþtiren babalar dedik. Dedikte ne oldu; iyi etmemiþiz, konuyla ilgili bir iki telefon münasebetimiz oldu. Benim kuruma sevgim saygým sonsuz, bir iki telefon açtýk bizde bulunmaz þuraya bakýn, baþka bir daireye telefon aç orasý bilmez, öbür tarafa, öbür daireye telefon beyefendi biz cahil kaldýk biz anlamayýz. Baþka bir yere peki bunlar neden anlar herhalde anlaþýlan bunlarýn telefon santrali yeniydi bunlar ya onu deniyordu. Yada en az cevap veren bir üst makama terfi ediyordu. Affýnýza sýðýnarak bende soruyorum ya orasý nerenin yüksek kurumu? Oradakiler kimdir? Ne iþ yaparlar? Sevgili haþmetmahablarým. Özel kesim cübbeli amcalarým. Sayýn bu kurumun baþkaný aðabeyciðim, ya ne oluyor orda biri bize açýklasýn. Yoksa Size de BBG evi gibi odalarýnýza kameramý koyalým. Puan mý verelim bölgesel oylarla?

Al birini vur ötekine, birde bunlarýn akademik üniversiteleri var. Hani vatana hayýrlý evlat yetiþtireceðiz diye kendini parçalayan, bölüm baþkanlarý, öðretim üyeleri v.s. bakýn anlatayým; arkadaþlar geçenlerde bu ýþýk saçan Üniversitelerden birine gittik. Ýsmi önemli deðil orta doðu ve balkanlarýn en nazýr ve hazýr akademik kurulu olduðunu ifaade ediyorlar. Neyse arkadaþlar Üniversiteye girdik. Konumuzla ilgili bölümleri geziyoruz. Yapým harika, binalar güzel hiç þaþýrmadýk. Koridorlar buram buram yabancýlýk kokuyor. Farklý dilde gezenler konuþanlar var. Kazara asistaným sordu aðabey burada Kültür Bakanlýðý’nýn kültür deðiþim programý mý uygulanýyor? Bende espri yapma dedim ve ekledim “ hadi len ” diye gülüþtük.

Allah’ým bir kaç dakika sonra birileri bizi farketti randevumuz olduðunu söyledik. Malumunuz böyle hazreti bir kuruma baþka türlü girilmez. Bir kaç seranomiden sonra odaya alýndýk neyse buna da þükür. Sohbete baþladýk. Sanki konuþtuðumuz zatý muhterem kiþi uzaydan fýrlamýþ, buram buram bilim kokuyordu. Gözlerim yaþardý desem doðrudur. Bir kaç soru v.s çok iþ yaptýklarýný, çok yoðun olduklarýný, bize yardýmcý olmaya vakitlerinin olmadýðýný v.s hatta birazda bize bir iki laf sokuþturarak gidin konseptinizi oluþturun dedi bilimsel havasýný da atarak. Sanki ülkemin kýsýtlý ekonomisinden kendisine kiþi baþýna düþen milli geliri 30.000 USD falan yap dedik. Hani büyüklerimiz yýllardýr buna uðraþýyor bu zor bir konu 38 bakanlýk bilumum diðer resmi daireler 50 yýldýr çözemedi bu konuyu (bu gidiþle de biraz zor ya neyse hayýrlýsý) Sevgili bu akademik büyüðümüzde zorlanýr diyeceðiz. Peh peh ama sayýn ....bilmem ne doktor, ne bilim dalý baþkaný çok yoðunmuþ. Ama inanýnýn yoðunluðunun ne olduðunu hala çözemedik. Umarým çözen birileri olur. Oradan da suratýmýz yarý asýk, yarý umutlu çýktýk. Fakültede ilerlerken dersten çýkan çocuklarý gördük. Hepsinin gözleri parlýyordu. Belli ki biri ya içerde hazine bulmuþ onu paylaþýyorlardý. Yada çok iyi nasihat çekmiþti geleceðe dair. Vay baþýmýza, vay nasýl bir atasözü vardý. O geldi aklýma ‘Ayraný yok içmeye at ile gider ..... diye” hakikaten bu önceki büyüklere hak veriyorum iyi laflar etmiþler bazen bize söyleyecek bir þey býrakmadýlar diye düþünsem de, aman önemli deðil yinede hakkýný vermek lazým.

Sonra oradan devletin bilumum baþka enerjik bir kurumuna daha geçtik. Biz görev aþkýyla yandýkça daha gidecek çok kurum buluruz. Bu kafayla çaldýk kapýlarýný, anlattýk meramýmýzý. Sizde bir takým istatistiksel bulgular varmýþ. Konuyla ilgili isteriz ki; sizde sýkýntýlarýnýzý düþüncelerini bu istatistiksel tablonun altýnda bildirin. Bizde dergide yayýnlayalým diye hafif bir tebessümle cümleyi tamamladýk ki. Demesin mi!..Sayýn Bakan beyi karþýlayacaðýz sonra gelin. Ayrýca burasý sizin enformasyon daireniz mi? Hani bir dövmediði kaldý. Þaþýrdýk, bozulduk, üzüldük. Aklýnýza ne geliyorsa þekilden þekile girdik. Aklýmdan þöyle geçirdim acaba kötü bir þeymi söyledik. Adam bu istatistiksel kelimesine mi bozuldu? Söylemeden önce bakmadýkta sözlüðe, acaba 312 md ‘ye teðet bir kelimemiydi? Eðer öyleyse bu þimdi hapý yuttuk demektir. Saðolun beyzadem paþam v.s der demez odayý nasýl terk ettiðimizi hatýrlamýyorum.

Her halde resmiyetin getirdiði problemler diye düþünüyorum (hala ama hala) Bu nedenle birazda özel kurumlarla þansýmýzý deneyelim dedik. Ve üzerimize düþen nezaket kurallarý çerçevesinde randevu talebinde bulunduk ve maalesef onlarda çok yoðunlardý. Kimi seyahate çýkýyordu, kimi bol katýlýmlý toplantýlar yapýyordu. Kimi de sahaya iniyordu. Kardeþim sanki bunlar topçu. Ne iþleri var sahada bilmiyorum. Her halde bu çok muhterem arkadaþlarla görüþmek için 6 ay önceden yazýlý bir dilekçe gönderip, onlardan gelecek program dahilinde hareket etmek gerekiyor. Hem de tüm hijyenik, ekolojik önlemlerimizi almýþ olarak görüþmek gerekecek. Ben mi yanlýþ düþünüyorum? Günahlarýný mý alýyorum? acaba biraz daha sabýrlý olmak mý gerekir? Bu kýsmý inanýnýn kestirmek daha zor. Sonra olumlu düþüncelere dalýp mutlu oluyorum. Yurdum insaný bak ya harýl harýl çalýþýyor tek gayeleri üretmek ve vatana faydalý birer insan olmak. Ama sonra geldiðimiz noktaya bakýyorum. Bunca zamanda ülke adýna hiç bir yol kaydedememiþiz. Gittikçede kötüleþiyoruz. Biri çeksin þu dev aynalarýný bunlarýn önünden ve artýk normal bir ayna koysun þunlarýn önüne. Birde gözlüklerini çýkarsýnlar belki farkederler þeyin kaç bucak olduðunu. Uyanýn ya uyanýn býrakýn bu edebiyatý. Sorsanýz, hepsi Vatan, Millet, Sakarya

Büyük önder Atatürk bunlarý yýllar önce söylemiþ Gençliðe Hitabesinde “cebren ve hile ile aziz vatanýn bütün kaleleri zaptedilmiþ, bütün tersanelerine girilmiþ bütün ordularý daðýtýlmýþ ve memleketin her köþesi bilfiil iþgal edilmiþ olabilir bütün bu bu þeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve delalet ve hatta hýyanet içinde bulunabilirler.hatta bu iktidar sahipleri þahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr-ü zaruret içinde harap ve bitap düþmüþ olabilir. Ey Türk istikbalinin evladý iþte bu ahval ve þerait içinde dahi, vaziven;Türk Ýstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktýr. Muhtaç olduðun kudret damarlarýndaki asil kanda mevcuttur.” diye

Bu sözlerin üzerine yorum bile getirilemez ama bu topluma söyleyecek bir kaç sözüm olacak yoksa çatlarým.

Sayýn büyüðümüz, bu sözleri bizim millete mi söyledi? Yoksa bu millet, o millet deðil mi? Ya ne tersanesi, ne vataný beyinleri bile iþgal edilmiþ bunlarýn. Damarlarýnda da kan deðil ekþili nar suyu dolaþýyor bunlarýn. Allah hepinize akýl mustak eylesin “conconluk” umarým bir gün sizi bir yere götürür.

Daha görüþeceðimiz iki büyük, birde yandal olan devletin büyükleriyle dolu kurumlar var. Ve tabi ki yine malum büyük aynalý camlý þirketler. Aldýðým eðitim seminerleri geldi aklýma. Sunum yaparken o eðitimlerin içinde bu düþündüklerim yoktu. Ve hiç kimsede sizi böyle karþýlamýyordu. Peki bize anlatýlanlarla bizim yaþadýklarýmýz arasýnda bir pisagor baðýntýsý kurulabilir mi? Bizim mi yaklaþýmcý bir hatamýz var? Yoksa sevgili ve saygýdeðer büyüklerim bu seminerlere hiç katýlmamýþ mý? Bu 3 ‘nün cevabýný istiyorum. Ama gerek yok biz cevabýmýzý aldýk efendim. Sunum yada görüþme formatýný deðiþtiriyorum. Bir sunumda 1) Çelik yelek giyilecek 2) Her türlü söylenene haklýsýnýz efendim, baðýþlayýn, affedin denecek. 3) Akademik ve yarý akademik devlet büyüklerimiz her zaman haklýdýr ilkesi güdülecek. 4) Aynalý binalar ve geniþ odalý aðabeylerim, ablalarým doðrusunu bilir ilkesi güdülecek.

Size de aþk olsun yani. Hepinize kýrýldým. Mendil verin aðlayacaðým þimdi. O kadar okuyorsunuz da bir Allah’ýn kulu çýkýp ne oluyor arkadaþým orada. Siz ne iþ yapýyorsunuz demediniz? Anlattýðýn ülke burasý mý? Zambia mý diye sormuyorsunuz? Gerçi o ülkede nasýl bilmiyorum ama isim hakkýný öderiz baþvuran olursa. Ýþ tecrübesi, yaþam deneyimi v.s bu ülkede bir iþin ucundan tutmak için illaki yaþýmýzýn 40’ýn üzerinde mi olmasý gerekiyor? Yada onun üstündeki bir büyüðümüzün adýný mý kullanmamýz gerekiyor? Hayýr arkadaþlar biz anlayýþ istiyoruz.

Çok mu sert çýktýk? Acaba, þey kem küm. Yok yok boþ ver bir duyan muyan olur. Birde ondan dolayý baþýmýz yanmasýn.

Yaþadýðýmýz çarpýklýk dünyasýna ait daha neler neler var anlatabileceðim. Hayata yeni mavi bir çizgi çizmeye çalýþýyoruz. Bu çizginin çizilmesi için yardým beklerken, býrakýn yardým etmeyi. Aksine her gelen çizginin üstüne basýyor. Yinede umutlarýmýzý tüketmeden sevgili okurlarým, sevgili hedef kitlem, biz çalýþmalarýmýza son sürat devam ediyoruz.

Ne yapýp edip, Valide hanýmýn duasýný da aldým. Daha ilerde evlat sahibi de olacaðým sýrf onlarý anlamak için. Ya durun yoksa bunca problem bu nedenle mi karþýma çýkýyor? Yok caným ne alakasý var olur mu öyle þey? Kýsmetse biz iþimizi yapmaya devam edeceðiz birde bizi anlayan birilerini bulabilirsek.

Sürç-ü lisan ettik ise affola.



Doðan ORMANKIRAN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgiliye Mektuplar...
12 Eylülde Aþk ve Ben Çocuktum.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tedirgin [Þiir]
Ey Sevgili... [Þiir]
Hadi Git [Þiir]
Gel Ey, Gönlümün Sultaný!.. [Þiir]
Adam ve Kadýn [Þiir]
Üþüyorum [Þiir]
Kimbilir [Þiir]
Aþk, Gurur ve Eylül [Þiir]
Senden Uzakta [Deneme]
Býrakmadý Sevdan [Deneme]


Doðan ORMANKIRAN kimdir?

Varlýðýný sorgulayan, nereden geldim, nerdeyim ve nere gidiyorum. Felsefesiyle þu anda bulunduðumuz yer arsýnda insan-ý kamil olma uðraþý içerisindeyiz. Aþk ateþinde piþerek olgunlaþmayý yol edinmiþ Saygý ve edep'le hayata karþý, fikirlere karþý tavrý ve tafralarý olan bir uslub sahibiyiz. Kalabalýk ayak takýmlarý arasýnda farkedilebilme ve fikirleriyle kaideleri yerinden oynatabilme kabiliyetine talibiz. Hünerimizi bu yolla sergileme uðraþý içerisindeyiz.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Doðan ORMANKIRAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.