..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Mehmet Atýlgan




16 Kasým 2005
Hayatýn Acýmasýzlýðý  
Mehmet Atýlgan
Yaþamýn analizi


:CBCC:
Hayat acýmasýz…

Belgeseller izliyoruz. Doðadaki canlýlar, yaþamlarýný sürdürebilmek için birbirlerini acýmasýzca yok ediyorlar. Ýguanalar, kaplumbaðalarý ve kendisinden küçük böcekleri yiyerek besleniyorlar. Kaplanlar, leoparlar, iguanalarla besleniyorlar. Aslanlar, sürü halindeki geyiklere, karacalara, bufalolara saldýrýp geçimlerini saðlýyorlar; yediklerinden arta kalanlara da çakallar üþüþüyor. Bu doðanýn yasasý diyoruz. Çekirge sineði; küçük kuþlar çekirgeyi, atmacalar, þahinler, doðanlar da küçük kuþlarý yok ediyorlar. Kýsacasý en klasik deyimle “büyük balýk, küçük balýðý yutuyor”.

Ama bunlar hayvan.

Bunlarý örnek alarak insan da ticarette, siyasette, sosyal yaþamda aynýsýný uyguluyor “büyük balýk, küçük balýðý yutar” mantýðýyla. Ýnsanlar, insanlarý; kurumlar, kurumlarý; devletler, devletleri yutuyor.

Oysa biz insanýz. “Hayvanlarýn yaptýðýný yaptýðýmýzda onlardan ne farkýmýz var” diye düþünemiyoruz… Düþünemiyoruz, çünkü hayat acýmasýz.

Bir semtte bakkallar var. Biraz daha büyük sermayeli market o semte gidiyor, bakkalý yok ediyor. Ondan daha büyük sermayeli bir süper market açýlýyor, kendisinden küçüðü yutuyor. Daha büyük hiper marketler de onlarý… Devasa alýþveriþ merkezleri kuruluyor; hepsini yutuyor.

Yutulanlar ya da yutulma tehlikesiyle karþý karþýya olanlar, can havliyle baþka semtlere, kendisinden daha güçsüzlerin olduðu bölgelere kayarak, kendisinden küçükleri yutup ayakta kalmaya çalýþýyor. Bir süre daha ayakta kalabiliyor ama, gün geliyor yine baþka bir büyüðün oraya gelip kendisini yutmasýna engel olamýyor.

Büyük bir kentte, çok uluslu alýþveriþ merkezleriyle rekabet edemeyen orta ölçekli bir market, bu yöntemle küçük bir kente kaydýðýnda aynen þöyle diyor: “Biz orada yerli bir arabaydýk. Oradaki Mersedeslerle baþ edemedik. Þimdi küçük kente geldik; biz Mersedes olduk, buradakiler yerli araba…”

Ve hatta öyle iþliyor ki çark; yerli arabalarýn içinde, daha kaliteli olanlar da kendilerinden daha zayýf yerli arabalarý yok ederek Mersedes’in ekmeðine yað sürüyor ve diþlilerin çalýþmasýný saðlýyor.

Bu, ticaretin her dalýnda da geçerli, yaþamýn her alanýnda da… Hatta çoðu zaman öyle oluyor ki; kendi ayaklarýnýzýn üzerinde duracaðýnýz kadar bir sermayeyle ticaret yapmaya çalýþtýðýnýzda dahi, yaþamýn acýmasýzlýðý yine karþýnýza çýkýyor. Büyümek ve piyasaya egemen olmaya çalýþan güçler; sizin mal aldýðýnýz yollarý týkayarak, mal temininizi engelleyerek, yeterli sermayenize karþýn, gayri ahlakî taktiklerle ipinizi çekiyor.

Týpký doðadaki diðer canlýlarýn, birbirlerini yok etme taktikleri gibi.

Oysa biz insanýz. Nasýl olur da onlar gibi davranýr, onlar gibi acýmasýzca diðer insanlarý yok edebiliriz? Ediyoruz iþte. Ýnsanlar insanlarý, kurumlar kurumlarý, devletler devletleri ayný mantýkla yok ediyor.

Sonra çýkýp, sanki bir tiyatro oynar gibi, insanlýktan, sevgiden, barýþtan, kardeþçe yaþamaktan söz ederiz.

Arkadaþlýk, dostluk diyoruz: Güldürmeyin insaný.

Yurttaþlýk diyoruz:Özünü hiç kavrayamadan.

Vefa diyoruz: O, sadece Ýstanbul’da bir semt adý.

Hatýr, gönül diyoruz: Geçiniz.

Dürüstlük, dayanýþma diyoruz: Gereðini yapsak bu vahþilikleri yaþar mýyýz?

Yazýklar olsun… Bin kere yazýklar olsun bu acýmasýzlýða…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazlýk Yüreðim
Dost Deðil Bu Amerika!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mönüsüz Aþk [Þiir]
Beceremedim Ýþte [Þiir]
Ptt Ne Ýþ Yapar? [Öykü]
Abdallar ve Kýrþehir'e Üniversite [Öykü]
Kendini "Ti"ye Almak Erdemdir [Öykü]
Yaþanmýþ Kýrþehir Esprileri [Öykü]
Bu Ne Türkü Âh!.. [Öykü]
Raký Ucuz Olsa Da, Çoluk - Çocuða da Ýçirsek!.. [Öykü]
Bu Senenin Modasý Sizce Ne? [Öykü]
Zevkler ve Renkler Tartýþýlmaz mý? [Öykü]


Mehmet Atýlgan kimdir?

20 yýldýr yazýyorum. Daha çok güncel olaylarý, sorunlarý, çeliþkileri makale olarak yazmaya çalýþýyorum. Takýntýlar, çeliþkiler, aksaklýklar, aykýrýlýklar dikkatimi çeker. Þirin Kýrþehir; Kaman ve Ceviz:; Çukurova'dan Kaman'a Dadaloðlu adlarýnda 3 kitabým yayýnlandý.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Gorki, Aziz Nesin, Zülfü Livaneli, Uður Mumcu, Üstün Dökmen gibi yazarlarla; Hasan Pulur, Selahattin Duman, Deniz Som, Melih Aþýk gibi gazetecileri beðeniyle okurum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Atýlgan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.