..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birşeylerin olduğu konusunda umutluyum. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > 21. Yüzyıl Gençlik Kültürü > Mustafa Cilasun




22 Şubat 2007
Öz Güven  
Öz güven nedir, nasıl elde edilir.

Mustafa Cilasun


Kişiliğin oluşumu hangi faktörlere bağlıdır, direkt ailenin katkısı tartışılamaz ise, o zaman dolaylı olarak çevrenin etkisi hangi ölçüde etkilidir.


:BFGJ:


İnsan duygu ve düşüncelerini ifade ederken, kendine olan öz güvenin önemi, daha belirgin bir şekilde öne çıkar. Bizzat muhatap olduğu ferdi tanıdığı vakit veya bulunduğu meclisin salt çoğunluğunun güvenini kazandığı zaman meselesini, sahip olduğu bilgiler ölçüsünde ifade ederken, kendini rahat hissederler.
Öz güven nedir, nasıl elde edilir, gerekçesi nelerdir, kazanımları ne şekilde tezahür ediyor diye sorabileceğimiz gibi, aksi istikamette ise, ferdin özgüven sahibi olamamasının temel sebepleri neler denebilir. Kişiliğin oluşumu hangi faktörlere bağlıdır, direkt ailenin katkısı tartışılamaz ise, o zaman dolaylı olarak çevrenin etkisi hangi ölçüde etkilidir.
Eğitimin salt okul olarak anlaşılması yozlaşmalara kapı aralamıyor mu? Okullar da verilen eğitim ile o seviyeye kadar ailemizden aldığımız eğitim, neden çatışıyor ve dolayısıyla bizleri durağan hale kimler getiriyorlar. Çakışan bu bilgileri çocuklarımız hangi kanaatle yorumlayacaklar ve kimlerin bilgisine daha çok itibar edecekler. Kültür bütünlüğümüz nedir ve nasıl olmalıdır?
Pozitif bilimin, eğitim için çok şey anlatmadığını, fen bilimleri olması sebebiylede işlem ve kurallarını izah ettiği biliyoruz. O vakit bizler için daha zaruri olan sosyal bilimleri neden ihmal ediyoruz? Fert bazından toplum bütünlüğüne geçtiğimiz vakit, son derece ve önemle ihtiyacımız bulunan, güven ortamının tekelleştiğini gözlemliyoruz!
Tekelleşmenin müsebbiplerini tespit ederek, tahribat ve yozlaşmaları daha ne zaman durduracağız? Yaşadığımız toplumda, kimliksiz, kişiliksiz olan, milli ve manevi değerleri ruhunda silinmiş bulunan, en önemli derdi rezil olmadan menfaat tellallığı yapmayı her halükarda fırsat sayanlar. Kendinin veya varsa efradının mal ve can güvenliğini korumak ve sağlamak adına hak, hukuk tanımadan hak gasp edenler, Nasıl ve nerede nihayet bulacağını bilemediğimiz hayatı yaşarken, bir gün mutlaka terk edeceğinin hesabını yapmadan yaşayanlar.
Ve her geçen gün bu tiplere aşinalığımız arttığından tercihlerimizde benzerlik kaçınılmaz olacağı muhakkaktır Bu nevi insanlara duyarsız kalanlar, hayatın bir bedeli olduğuna inanmayanlar, bu uğurda bir gayreti, bir miktar teri esirgeyenler!
Bu maksada binaen tefekkür etmeyenler, herkes uydu bende uydum diyenler, çocuğunun, hanımının isteklerine her zaman öncelik tanıyarak, asıl’ı unutanlar utansınlar!
Utansınlar mangalda kül bırakmayanlar, safahatlarında ölçü tanımayanlar, zevki uğruna en sevdiklerini aldatanlar becere biliyorlarsa utansınlar. Kaç zamandır milli ve manevi bütünlüğü iliklerine kadar hazmetmiş, böylesi monoton ve mat küreselleşmeden muzdarip olmuş, yazarları, şairleri, mütefekkirleri, toplumun öncüleri yapmayanlar utanabilecek güçleri varsa utansınlar.

Mustafa CİLASUN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Masum ve Zalim
Öyle Bir Müttefik ki Dostlardan Maada!
Zorundaydım!
Yaşanmayan Tavsiyeler
Değerli Bir Yazar Arkadaşıma!
Yanan Ev!
Kendi Halimde Şöyle Bir Düşünürken!
Suçlamakla Başlamak!
Bir Zamanlar Anlar İçinde Mahkûm Olanlar!
Vehimlerin Kuşattığı Darboğazda Nefes Almak!

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Buselerimi, Sessizliğin Pervazlarında Gizlerim! [Şiir]
Her Lahzada Bir Fark Var, Sırrını İçinde Saklar! [Şiir]
Beklemek Kar Etmedi, Nasip Sükût Ettirdi! [Şiir]
Yürekte Düğümlenir Sukut Ettiren An! [Şiir]
Ruhumun Suskun Hicranı ve Ah U Zarı! [Şiir]
Ey Hicran Aldanan Ben Olayım! [Şiir]
Kalp Hata Etmez, Nefs Vuslata Eriştirmez! [Şiir]
Söyleyemedim, Kalbimin Figanıyla Yetindim! [Şiir]
Kırdın Ümidimi, Yıktın Şu Gönül Lânesini! [Şiir]
Gönül Hüzne Ram Olunca Neyleyim! [Şiir]


Mustafa Cilasun kimdir?

Düşünmeye hassaten zaman ayıran, naifliği önceleyen, estetiği seven, güzelliklerden şevk alan, gönüllerin deşifresiyle uğraşan, halin dilinden haz alan, aşk için meşkin zaruretine inanan, hilkatin ve aidiyetin serinliğinde yazmaya çalışan bir can.

Etkilendiği Yazarlar:
Mehmet Akif Ersoy,Sezai Karakoç,Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mustafa Cilasun, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.