..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Savaş ve Afetler > ESRA VIZVIZ

17 Ekim 2008
Deprem  
1999 VE BİZ

ESRA VIZVIZ

1999 DEPREMİNDE GÖZÜMÜZÜN GÖRÜPTE GÖRMEK İSTEMEDİKLERİ::

:BAEI:
OKURUZ:: Bir yazarın iç çekişmelerini, kahramanlarının aşklarını, kendi içlerindeki depremleri, etraflarından kayıp giden zamanları, kaybolanları, akli melekelerini kaybedenleri..Hep okuruz..Gözümüzün ve kulağımızın geçici şahitliğini satır aralarında bırakırız.

YAZARIZ:: Bir kısmımız. İç çekişmelerimizi, zaaflarımızı, aşklarımızı, sanrılarımızı, güya kendimize anlam yüklemeye çalıştığımızı belli etmeyerek kalemle kağıdın kıvraklığını kullanırız.

DÜŞÜNÜRÜZ:: Afrikarı, kimsesiz çocukları, trafik kazasında ya da terörde ölenleri, somaliyi, bosnayı, güney doğuyu, açlığı,..Düşünürken birden yükümüzü hafifletmek için geleceğimize kaydırırız aklımızı, gezeceğimiz yerleri, Parisi, Londrayı, Eyfel kulesini ya da evimize alacağımız yeni bir eşyayı..Devam ederiz düşünmeye konumuzu, komşumuzu,
hısım akrabamızı, iyi niyetli küçük dedikodularla süsleriz düşündüklerimizi ve içinden çıkamayız kimsenin varoluş bilmecesinin..Sonra..Yoruluruz düşünmekden..

KONUŞURUZ:: Düşünürken bir kenarda tuttuğumuz konu komşu, hısım akraba hakkında.Devamında hızımızı alamayız politika, derken sanat, edebiyat, müzik, hobilerimiz, şekerli veya şekersiz kahve demelerimiz.Tercihlerimizi küçücük
noktalar halinde kimsesiz bıraktığımız gereksiz cümleler topluluğu ve kuru kalabalıktır çenelerimiz.

ÇÜNKÜ biz 17 ağustos 1999' u hatırlayabilecek yaşta, kayıbının büyüklüğünün farkedebilecek akılda olduğumuz halde sustuk.Bundan sonraki bütün cümleler, düşünceler, yazıp çizmeler veya okumalar hep eksik..Çok eksik.

ÇÜNKÜ ben 28 ağustos 1999 günü Adapazarı sokaklarında yıkılan bir apartmanın yanında, elli yaşlarında bir kadının bir mutfak robotunun parçalarını, torununun yırtık oyuncaklarını, tava sapını, elektrik süpürgesi hortumunu donuk bakışlarla çuvala doldururken onun fotoğrafını çeken insanlar gördüm.

ÇÜNKÜ ben 29 ağustos 1999 da depremzedelere gelen yardım malzemelerini çalan görevliler gördüm.

ÇÜNKÜ ben 30 ağustos 1999 da depremzedelere dağıtılması gereken yağmurlukları hatıra olarak evine götürmek
isteyen gönüllüler gördüm.

ÇÜNKÜ ben saçlarında fönünü, tırnaklarında ojeyi tamamlamadan evinden çıkmamış gönüllüler gördüm.

ÇÜNKÜ ben Toprak ilaç aş. nin 30 ağustos 1999 son kullanma tarihli cephaxon flakonları depremzedelere hibe edip
vergiden düştüğünü gördüm.

Yakınlarını kaybeden bir çocuğun yüzündeki buğuyu kimsenin umursamadığını görüpte depremden kurtulanların
yıllarca uyuyamadığını bilerek yaşayan bizlerin gereksiz eylemleri bence okumak, düşünmek, yazmak ve konuşmak.

Bu deprem en büyük faili meçhuldür.
ve asıl failleri bizleriz.

BİZLER:: Yani mangalı olupta içinde kül bırakmayanlar.
Kalanların nerde olduğunu biliyor muyuz?

eylül 2008
Sağ yanım üstüne yıkıldım.Eğik kırık bir dal gibi.Başımda hep bir ayaz hali.

Duman yedim, kül yuttum, genzim yanık.Bir homurtu, bir uğultu taşıyorum,

Taşınıyorum.Kendimden memnun değilim.memnuniyetsizlik o kadar yalın

ki zaten memnun olabilecek hiçbir şeyimiz kalmamış gibi.

Şeylerimizi, neylerimizi kaybetmişiz orta yerimizden ayrılmışız gibi.

Kalplerimiz taştan atıklar, bedenlerimiz iskelet.

Duygularımızı hangi çöplükte bıraktık.

Yaşamın bu seyrinden ve konforlarımızı yüklediğimiz rutinlerimizden sıkıldım.

Kendimden ve hiçbir şeyden memnun değilim.

Öfkenin ve memnuniyetsizliğin başka bir şeye

NEYE

dönüştüğünü görmek istiyorum.

Sorun küçük bir soru işareti

Sorun hayatın içindeki koca bir ünlem.

Gerçekten derdimizi hangi dağa

SÖYLEMELİ......

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Kalplerimiz taştan atıklar, bedenlerimiz iskelet
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
25 Nisan 2010
Okuduklarım beni gerçekten insanlığımdan utandırdı.Acaba yazdıklarınızı yapanlar da hiç olmazsa benim kadar utanç duydular mı?Bu mu insan olmak?Bu mu?Paylaşım için teşekkürler.Saygılarımla.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ütopya
Hayal Çeşitlemeleri IV
Kırmızı Çanta
Neden Olmasın?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Söz (Sessiz Edilen Yemin) [Şiir]
Sonsuz Aşk [Şiir]
Canla Cihan [Şiir]
Ayrılık [Şiir]
Kayıp [Şiir]
Pul [Şiir]
Eksilmeyelim [Şiir]
Yörüngesiz Fiiller [Şiir]
Kipler [Şiir]
Tuna [Şiir]

ESRA VIZVIZ kimdir?

Kendim hakkında söyleyebileceğim çok şey Orhan velinin tabiriyle ehemniyetsiz kabuledilebilir. Belki de şiirler kendimi tanımlayabileceğim en güzel sözler. . . . Sıradan bir ev kadınından beni ayırabilecek en özel şey şiirler çünkü. . .

Etkilendiği Yazarlar:
yok

yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ESRA VIZVIZ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.