..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlığın hangi filizi köreltilmek istenmişse, tersine o filiz daha gür büyümüştür. -Freud
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > Mehmet Akif Uçar




4 Mart 2010
Din Ya da İnanç Kültürü  
Mehmet Akif Uçar
İnsanın fıtratında, kendinden daha üstün bir güce ya da daha üstün olduğunu sandığı bir varlığa tapınma eğilimi vardır. Bu eğilim elbette ki tüm varlıkları, Allah’a meyletmek için var edilmiştir.


:AFCE:
İnsanın fıtratında, kendinden daha üstün bir güce ya da daha üstün olduğunu sandığı bir varlığa tapınma eğilimi vardır. Bu eğilim elbette ki tüm varlıkları, Allah’a meyletmek için var edilmiştir. Ama çoğu zaman insanlık bu asıl amacın dışına çıkarak, ilahlıkla hiç alakası olmayan eşya, insan, sistem ya da tabiattaki herhangi bir varlığı erişilemez güç olarak atfedip ilahlaştırmıştır. İlah seçimi doğrudur ya da yanlıştır, bu farklı bir konu ama genel anlamda, insandaki bu ilah edinme faktörüne din ya da bir diğer açılımıyla inanç kültürü denilmektedir.

Nitekim insanlar, tarih boyunca çok değişik inanış biçimlerini kendilerine din edinmişler ve ona göre yaşamışlardır. Zira bu farklılığı belirleyen en büyük etkense, içinde bulundukları hayat tarzı ve ihtiyaçlarıdır. İnsanlar her ne kadar ihtiyaçları ölçüsünde kendilerine bir yol çizmeye çalışsalar da sürekli yanlışa meyledip, çaresizlik içinde çıkmaza girmişlerdir. İşte bunun içindir ki Allah belli dönemlerde insanlara doğruyu görmeleri için yine kendi içlerinden kendileri gibi biri olan insanları seçip onlara önderlik yapmalarını sağlamıştır. Peygamber diye isimlendirdiğimiz bu nadide insanlar, her ne kadar içinde bulundukları toplumları hayat ve anlayış bakımından doğruya sevk etseler de zamanla o toplumlar yine dejenere olmuşlardır. Bu, elbette birazda insanın fıtratı itibariyle yanlışa olan meylinden kaynaklanmaktadır. Bu yanlıştaki en aktif rol ise insanda bulunan “ben bilirim” havası ya da sevgi ve saygıda aşırıya kaçma duygusudur.

Tarihi objektif bir şekilde incelediğimiz de, gördüğümüz en belirgin gerçek şudur ki insanları, ya kendilerine zorbalıkla ilahlık taslayan bir hükümdara olan aşırı saygıları ya da herhangi bir özelliği itibariyle muhabbetlerini kazanmış kahramanlara olan aşırı sevgileri, onları ilahlaştırmalarına ve böylece de şirk pisliğine bulaşmalarına neden olmuştur. Onun için şunu net olarak bilmeliyiz ki insan; kâinattaki hiçbir şeye, her ne sebeple olursa olsun kesinlikle aşırı saygı ya da aşırı sevgi beslememelidir. Çünkü evrendeki her şeyin tek sahibi kesinlikle Allah’tır ve onun dışındaki her şey, elbet bir gün yok olmaya mahkûmdur yani hiçbir şeyin ekstra özelliği yoktur. Bu nedenle en doğru inanış biçimi, sadece Allah’ı ilah kabul etmek ve onun dışındaki hiçbir şeyi yüceleştirmemektir. Zaten gerçekte de bu böyledir yani hiç bir şey ve hiçbir kimse onunla asla boy ölçüşemez. Zira o Allah ki, tüm zaman ve mekânların tek sahibidir.

Nitekim din, inanç, düşünce ve anlayış bakımından herkes özgürdür. Çevresindekilere zarar vermediği ve onların özgürlüklerini kısıtlamadığı sürece isteyen istediği şekilde düşünüp, istediği biçimde yaşama hakkına sahiptir. Allah herkesi özgür yaratmış ve herkesin her özelliğini kendine vermiştir. En sonunda da herkes, kendisi için kazılan mezara gömülecek ve kendi hesabını, kendisi verecektir. O nedenle hiç kimsenin hiçbir şekilde hiç kimsenin inancı, düşüncesi ve yaşantı şeklini engellemek ve kısıtlamak gibi bir hakkı yoktur. Düşüncesine veya inancına katılırsınız ya da katılmazsınız bu sizin bileceğiniz bir şeydir ama kesinlikle insanların inanç ve düşünce biçimine saygı duymak zorundasınızdır. Musevi, İsevi, Müslüman, Mecusi, Ateist, Budist veya Şamanist her ne olursa olsun insanların ya da toplumların, inançlarını küçümsemek, aşağılamak, yadırgamak ve onların saygı duyduğu herhangi bir şeye hakaret etmek kesinlikle yanlıştır. O insanların düşünce ve inanç biçimleri size yanlış gelebilir ama o, onların doğrusudur. Ne biliyorsunuz belki de, sizin düşünce şekliniz yanlıştır ve onların ki doğrudur. Onun için böylesi durumlarda yapılması gereken tek şey, saygı ve sevgi çerçevesi içinde her iki tarafında bağımsız bir şekilde, düşüncesini ortaya koyarak doğru olanı bulmaya çalışmalarıdır. Ama maalesef günümüz çağdaş dünyasında insanlar, birbirlerinin inanç ve düşüncelerine saygı duymak bir tarafa; tam aksine kendisi gibi düşünmeyen ve inanmayan insanları ya da toplumları infilak etmeye çalışılmaktadır. Nitekim tüm insanlık adına belirtiyorum ki, böyle bir uygulama biçimi, kesinlikle çok vahşicedir.

Ayrıca tüm bunları göz önüne alarak diyoruz ki, lütfen hiç kimse düşünce, inanç ve yaşantı şeklinden dolayı kimseyi yadırgamasın ve de bundan dolayı yargılanmasın. Zira böyle bir şey, en büyük insanlık ayıbıdır.


Mehmet Akif UÇAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İyilikler ve Kötülükler
Er - Rab
Ölüm..!
Dabbe"tül Arz
Erkekler ve Kadınlar
Kitap ve Hikmet
Şeytan Ya da İblis
Üstünlük Ya da Aşağılık Kompleksi
İnsan
Dünya ve Diğer Alemler

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Beyaz Balina
Türk"e Kurşun Yağdırmak
Dünya Müslümanlarından Papa'ya Mesaj

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nur Tacı [Şiir]
Kutlu Sevda [Şiir]
Yakarış - Müjgan Akyüz & Mehmet Akif Uçar [Şiir]
Peygamber [Şiir]
Boşluk [Şiir]
Beraat [Şiir]
Serzeniş [Şiir]
Nasihat [Şiir]
Af - Rika [Şiir]
Titimoha [Şiir]


Mehmet Akif Uçar kimdir?

www. yakamozkitapevi. com

Etkilendiği Yazarlar:
Mustafa Kemal Atatürk, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Lev Nikolayeviç Tolstoy, Ebul'Ala El-Mevdudi, Fethullah Gülen, Mustafa İslamoğlu, Hayrettin Karaman vs.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Akif Uçar, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.