..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > mehmet avcý




17 Ocak 2012
Özledim  
mehmet avcý
çocukluðumu,gençliðimi,ilkokulda giydiðim siyah önlüðümün arkasýndaki paleti özledim


:DAID:
ÖZLEDÝM

Mehmet AVCI


Özledim,geçmiþimde kalan bütün anýlarý.Çcocukluk yýllarýmý,eski beni,beni ben eden,hamuruyla yoðurulduðum tüm deðerleri.Hani çocuðuz ya!Nereye gitsek kayýbýz,nerede beklersek korkaðýz,ama yalýnýz,sadeyiz.Kirlensekde toz kalmaz üzerimize.Kalan sadece anýlarýmýzdýr,kaybolansa anýlarýna yüz çevirenler.

Hey gidi günler diye hayýflandýðým herþeyi özledim.Hangisini düþünsem hangisini hatýrlasam,beni çocukluðuma götüren gözyaþlarýmý özledim.Tüm masumiyetin ve sadeliðin yaþandýðý çocukluk yýllarýma gitmek istiyorum bugün.Kaybetmeye yüz tutmuþ bütün argümanlarýmý tekrar yaþatmak istiyorum kendime bugün.Ýlkokulumu özledim,okul yoluna koyulurken elime aldýðým,kaplamasý olmayan defter ve kitaplarýmý içine koyduðum naylon poþeti özledim.Ve yine okula giderken elimize margarin sürülmüþ ekmekle yalpalaya yalpalaya bir ileri iki geri gidiþlerimi özledim.Patika yollarýmýza döþeyecekleri kara taþlarý yontan ak sakallý dedelerin besmeleyle taþlarý yerden kaldýrýþlarýný özledim.

Yollarýmýzýn üst kýsmýný kaplayan aðaç dallarýnýn kar zamaný önümüze eðiliþini ve içinde saklanan kuþlarýn sýcak ötüþlerini özledim.Ve yine soðuk kýþ aylarýnda yaðan aþýrý karýn ortasýndan çiðneyerek oluþturduðumuz tünelleri,soðuk kýþ gecelerinde kesen elektriklerin yerine yaktýðýmýz gaz lambasý ve fenerlerin üfleyerek yanýþlarýný özledim.Annemin geceleri birkaçkez kalkýp üzerimize örttüðü kalýn yorganlarý kontrol etmesindeki sýcaklýðý özledim.Cað ile örgü kazak ve çorap ören teyzelerin arada bir gözlüklerinin üstünden bakmalarýný özledim.Ayak ritmiyle çalýþan dikiþ makinelerinin çýkarttýðý sesleri duymayý özledim.Baþýmý koyduðum yastýklardaki nakýþlarýn yüzüme býraktýðý izi aynaya bakarak görmeyi özledim.Genç kýzlarýn farklý örnekler bulup ördükleri dantel ve oyalarý çeyiz sandýðýna yerleþtirirken sevinçlerinin yüzlerine yansýmalarýný görmeyi özledim.Ayaðýmdaki naylon ayakkabýmýn demir mandalýnýn acýtarak yara yaptýðý yeri kaþýmayý özledim.Sonralarý yerini mekap yazlýða býrakan,zenginliðin baðýný baðlamayý özledim.Dedemin cebime çaktýrmadan harçlýk sokuþunu ve ninemin,her sözü anlamlý tembihlerini özledim.Bilyeli arabadan her düþtüðümde soyulan dizimden kanayan yarayý,sonbaharý dalýnda yaþayamadan yere düþen yaprakla silmeyi özledim.Birbirine iki yakýn aðaç bulduðumuz heryerde,hemen sürünerek aðaca týrmanýp uzunca bir salýncak yapmayý özledim.

Okul teneffüslerinde arkadaþlarýmla yakalamacýlýk oynarken siyah önlüðümün arkasýndaki paletten yakalanmayý ve o paletin yýrtýlýþýný annemin baðrýþýna aldýrýþ etmeden dikmesini beklemeyi özledim.Erkeklerin,üst üste koyulmuþ kiremit parçalarýný top'la yýkýþýný,kýzlarýnda çizgi taþý oynamaktan mutlu olduklarýný görmeyi özledim.Ve yine kýzlarýn topraðýn üzerine sere serpe yayýlarak oturup beþtaþ oynamalarýný,onlara aldýrýþ etmeyen erkeklerin de misket oynarken kendinden geçmelerini seyretmeyi özledim.Okul tuvaletinin okulun dýþýnda olduðunu bilerek sýkýþtýðýmda zilin çalmasýný dizlerimi birbirine sürterek beklerken zil yerine çalan çingirankla dýþarý fýrlayýp tuvalet sýrasýna girmeyi özledim.Elli kiþilik okul avlusunda enaz üçyüz kiþinin baðrýþarak birbirinin ayaðýna basýþlarýný ve tozu dumana kattýklarýný görmeyi özledim.Siyah önlüðümün yakasýný fýyakalý kýlan o beyaz yakalýðýmýn düðmeye baðlanan kýsmýný diþlerimle ýsýrýþýmý özledim.

Burnumuzu,selpak yerine,sildiðimiz,'kýzlarýnki kenarý nakýþlý' olan bez mendilimi özledim.Sýnýflarda iki kiþilik sýralarda dört kiþi oturmayý ve soba yerine birbirimizin beden ýsýsýndan ýsýnmayý özledim.Öðretmenimize hocam diye hitap ettiðimiz ve onlar dýþarý çýktýðýnda hemen tahtaya koþup tebeþiri alarak onlarý taklit ettiðimiz günleri özledim.Siyah önlüðümüze bulaþtýrmaktan zevk aldýðýmýz tebeþir tozlarýnýn üzerimize býraktýðý desenleri özledim.

Kýzlarýn saçlarýna annelerinin özenerek iþlediði nakýþlarý özledim.Ve o saçýný hasretle seyrettiðim ilkokul sevgilimi özledim.Teneffüslerde minik aþkýmýn yanýna kimse yanaþmasýn diye ona birazda gösteriþ yapmak için küçücük bedenimi genleþtirerek büyütmeye çalýþtýðým gayretimi özledim.Kýrýlan yada biten kalemimizin yerine al benimkini kullan diye adeta yarýþan karþýlýk nedir bilmeyen fedekar yürekleri özledim.En önemlisi okulumuzun anýlarýmýzýn üzerine yýkýlýp yerine devasa ve görkemli bina yapýlmasýna karþý çýkan okul arkadaþlarýmýn duygusal mücadelesini özledim.

Uzun yaz tatillerinde mahalle camisine gidip koro halinde okuduðumuz dualarý ve yaramazlýk ettiðimizde hocanýn uzun çubuðuyla bizi uyardýðý günleri özledim.Bayramlar geldiðinde ahaliyle bayramlaþýp para koparmayý ve o parayla mantar tapancasý alýp patlatmayý özledim.Tek kanallý siyah beyaz televizyonlarýn haftada bir yayýmladýðý önünden þerit geçen Türk filmlerini ve pazar günleri yayýmlanan kovboy filmlerini,akabinde devam eden pazar konserlerinin seslerini duymayý ne çok özledim.

Biraz yetiþkin olup mahalle aralarýna gezmeye baþladýðýmýzda abileri askere giden genç kýzlarýn bize emanet ediliþini ve onlarý kem gözlerden koruduðumuz o günleri özledim.Köy ve mahalleleri ayrý olan sevgililerin güvenle teslim edildiði samimi arkadaþlýklarýn doðurduðu kardeþlikleri özledim.Arkadaþýnýn aþkýný tavlamak yerine onu kýzkardeþi gibi gören ve ebedileþtiren,zamanýmýzdaki delikanlýlýklarý görmeyi özledim.Menteþeleri yaðsýzlýktan gýcýrdayan kapýlarý açtýðýmýzda arkasýndaki muhabbetin samimi gülüþlerine tanýk olduðum suratlarý özledim. Önceleri mektup ve kart postal gönderdiðim sonralarý ankesörlü telefonlarla aradýðým tüm gençlik arkadaþlarýmý özledim.

Velhasýlý,ogünün çocukluðunu,masumluðunu,temizliðini,hilesizliðini,paylaþýmcýlýðýný ve tek kalýp olan þahsiyetli kiþiliklerini özledim.
NOT:Yaþadýðýnýz þehrin modern geliþmiþliði size geçmiþinizi unutturmasýn..
Lütfen görüþlerinizi mehmetavci-izedebiyat@hotmail.com adresime e-posta ile bildiriniz



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hangi Aþk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ey Sevgili
Yanýmda Kal da Ýster 'Yâr' Ol Ýster Yaram
Kim Bilir Sevgilim
Ne Bekleyenim Kaldý Nede Bir Beklediðim
Gözyaþlarým Seni Unutmama Müsade Etmiyor
Aþk ve Ölüm
Gidiyorum Sevgilim
Ýmamesi Olmayan Tesbih Gibiyim
Yüreði Yakamoz Ýki Aþýktýk
Bakýþlarýn Acýtsýn Gözlerimi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
80’lerde Çocuk Olmak... [Þiir]
Bir Umut [Þiir]
Gidiþ - Dönüþ [Þiir]
Ey Yâr [Þiir]
Yürümek... [Þiir]
Siyasi ve Fikirsel Evrilmeler [Þiir]
Eski Günler [Þiir]
Ölüm Bizi Eþitledi [Þiir]
Sen Olmayýnca [Þiir]
Mücahid ve Mücahideler.! [Þiir]


mehmet avcý kimdir?

yüreðimden kopanlarý cümle olarak yazýya aktarmak istiyorum. . . Güzel olmasý için özel bir gayret sarfetmekten uzaðým. . . Hayat nasýl spontane olaylarý bize yaþatýyorsa bende o an içimden geçenleri yazmaya çalýþýyorum. .

Etkilendiði Yazarlar:
herkesten alýnacak birþey vardýr


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmet avcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.