..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > HAMZA EKÝZ




11 Ocak 2013
Susmak mý? Hiþtttt!..  
HAMZA EKÝZ
Susmak.. Konuþmak yada yazmak..... Hiþt... Sessizlik.....


:AJAG:
Susmak mý asýl olan? Susup öylece kabuðuna çekilmek mi akýp giden hayatýn tam ortasýnda? Kimi zaman sade kendinle konuþup, kendinle gülüp, kendi kendine aðlamak mý asýl olan? Göz yaþlarýný saklamak mý dost bildiðin düþmanlardan ya da derlerinle boðulmak mý kendi yalnýzlýðýnýn içinde. Yüreðinde patlayan volkanlarýn ortasýnda kavrulan bedeninin acýsýný yaþamak mý asýl gerçek yüzünde yarý acýklý bir tebessümle? Ya da aynaya her baktýðýnda kendi kendini sorgulayýp, kendinden nefret ederek “nerede yanlýþ yaptým” demek mi? Yada ona buna bakmadan kendinle çeliþmeden öylesine yaþamak mý akýp giden hayatta boþ vermiþçesine gülerek. Gülerken aðzýndan çýkan salyalarýn yýkadýðý yüzlerdeki iðrençliklere bakmadan iðrençleþmek mi? En güzeli susmak.
Sussan olmaz, susmasan olmaz diyor ya bir türküde, iþte hal böyleyken yazmaktýr beklide en güzeli. Sesiniz duyulmadan gýrtlaklarýnýzý yýrtarcasýna haykýrmaktýr, okuyan kadar duyulur anlayan kadar iþitilirsiniz ama yüreðinizde birikmez hayatýn kiri. Öylece savurursunuz Kuzeyden esen poyrazýn sertliðinde düþündüklerinizi. Sonra düþündükleriniz gelir aklýnýza. Hani o herkesin bildiði doðrularýn aksine düþündükleriniz ve düþündüklerinizle yargýlandýðýnýz gerçekler. Yargýlanýrken neden susar insan hiç düþündünüz mü? Suçlular masumluklarýný ispat etmek için taklalar atarken, masumlar öylece susarlar; çünkü kendilerini savunacak bir halleri yoktur. Söylediklerini söyler dururlar çünkü gerçeklere inanmýþlardýr ve zaten gerçeði söyledikleri için yargýlanýyorlardýr. Düþündükleri ve söyledikleri gerçeklerin aksini inkar edip el, etek öpmezler. Susarlar öylece dinlerler yarý acýklý bir gülümseme ile.
Sanýrým susmak asýl olan; Yalanlar içinde doðruluk çýðýrtkanlýðý yapmaktansa, yanlýþýn üzerine teoriler üretip gerçeði balçýkla sývamaktansa ve sahte gülücükler içinde var olmaktansa, susmak ve sadece doðrularý savunmak. Yýkýlan tabularýn gölgesinde kalan beyinlerin, bedenleriyle beyinlerini kabul ettirmeye çalýþan hergelelerin ve sýrf çoðunluðun düþündüklerini düþündükleri için mevki sahibi olmuþ beyin kölelerinin ortasýnda sadece susmak sanýrým en güzeli. Kral dan çok kralcý olan soytarýlarýn, gerçekleri hiçe sayan beyin yoksunu yobazlarýn ve üç kaðýtçýnýn, sahtekarýn dolandýrýcýnýn ve daha sý Ýktidar hesabý yapan oy budalasý zihniyetin, bir oyunu kaptýrýp ve dalkavukluk yapan serserinin ortasýnda susmak. Ne yürek dayanýr bu suskunluða nede beden.
Can dayanýr mý söylesenize kandýrýlmýþ bedenlerin ortasýnda, baþka beyinlerin çýðýrtkanlýðýný yapan çenelerden çýkan ucu bucaðý olmayan zafer naralarýný dinlerken? Dayanmaz öyle deðimli? Dayanmaz. 1923 te kurulan Cumhuriyet’in temellerini dinamitleyen, tüm devlet kuruluþlarýný satýp özelleþtiren, iþçiye, Memura emekliye üç kuruþla beþ kuruþluk hayat yaþatmayý amaçlayan, Amerikadan aldýðý öðütleri bir bir uygulayan, Mustafa Kemal’i ders kitaplarýndan silmeye kalkan, Din Kuran Allah üçgeninde vatandaþý makarna kömür ile uyutup saltanat kuran bir ülkede nasýl susacaksýnýz söylesenize? Aman adam sende; bana ne benden atlasýn kimde patlarsa patlasýn mantýðý ile yaþanýlan bu hayatta, ekonomik kriterlerle sýkýþtýrýldýðýmýz köþemizde emeðimizin karþýlýðýný alamadan yaþam derdine düþmüþ bizler, onurumuzu korumak için debelenirken birde vatan memleket meselesine mi düþeceðiz. Allah muhalefetimizi baþýmýzdan eksik etmesin nasýlsa onlar var deyip baktýðýmýzda bile. Ondan atlayýp bundan atlayýp hatta muhalefetten bile atlayýp baþýmýza düþen onca taþ ortasýnda nasýl susarýz söylesenize. Muhalefetin iktidara kredi açtýðý, Ýktidarýn krediye ihtiyaç duymadýðý, Bölünme anayasasýna yeþil ýþýk yakan milli iradenin Ýmralý noktasýnda Aslan kesilip, Suriye meselesinde Kaplanlaþtýðý bir ortamda ve bu oynanan oyunlar noktasýnda nasýl susulur söylesenize? Tabi susmak lazým. Muhteþem Yüzyýl’larla gündemin deðiþtiði, Zamanýn öylesine akýp geçtiði, Sakarya Fýrat arasýnda Türk kimliðinin korunduðu, Ýntikam yeminleri ile Perþembe akþamlarý kurtlarýn Vadiye indiði, Ben bilmem eþim bilirlerle saatlerce insanlarýn zom bileþtiði bir zamanda Yeteneðin kimde olup olmadýðýnýn üç kiþinin takdirine sunulup binlerce kiþinin buna ortak olduðu zamanda susmayýpta ne yapacaðýz öyle deðil mi?
Hiþtttt.. Susmak lazým…Maazallah konuþanlarýn rotasý belli.. Ya Silivri ya Mamak.. hiþt bak sus… Neme lazým sana ne… Ne oluyorsa oluyor… Kim ölüyorsa ölsün, Kim satýyorsa satsýn… Kim alýyorsa alsýn sana ne. Kim ne izlerse izler kim kiminle pazarlýk yaparsa yapar… Ýster babalar gibi satar, Ýster Okyanusta tatile çýkar birde okyanusun ötesinden haber alýr. Yahu sana ne? Sus. Hem paran varmý? Yok!... o zaman sus. Susman lazým. Paran kadar konuþ. Hem kaç yaþýndasýn? Ne fark eder yaþýn ne olursa olsun sen hep geridesin hep “ biz senin yaþýndayken…” leri duyarsýn. Susssss… Yök tasarýsýndan sana ne? Üniversitelimisin? Yok hayýr? Sus. Suriye’den sana ne? Ýmralý’dan, Anayasadan Sana ne? Anayasada senin varlýðýn belli… Sen Türkiye Cumhuriyeti Vatandaþýsýn, Konuþursan yanarsýn Susarsan yaþarsýn.. Neme lazým Sus…. Yahu sen konuþacaðýna kiraný, elektirik faturaný su faturaný ve internet faturaný düþünüp mutfak bütçesi oluþtursana. Ne o konuþmak daha kolay deðil mi? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti bu yýllardýr bir þey olmamýþ neler görmüþ bu Cumhuriyet þimdimi bir þey olacak? Hem bu ütopi düþünceleri kendine sakla bak yalnýz kalýrsýn kimse ardýna düþmez senin hem sen kimsin ki ha? Kimsin sen? Lazca da sen” si “ demek sen kimsin de sen yerine si koyun okuyun. Ýþte buraya kadar ömrün. “ sen kimsin?” hiç kimse… Türkçe bu.. Sus….
Þimdi kýzacaksýnýz bana. Yok artýk diyenlerde olacaktýr.. Bu ne biçim yazý bu ne mantýksýzlýk bu ne saçmalýk. Hatta þimdi hapý yuttun hakaretten içeri alýrlar diyenleri de duyar gibiyim. Allah cezaný verecek sus dedik sana diyenlerde olacaktýr. Nede güzel yazmýþsýn diyenlerde. Neyse ben hemen belirteyim de “ Türkiye’nin içinde bulunduðu durumlarda yaþanýlanlarý ve yaþanmayanlarý anlattýðým bu yazýdaki kiþiler ve kurumlar TAMAMEN hayal ürünüdür…” ben baþta da söyledim.. Susuyorum.. yazmak en güzeli… yazdýkda ne oldu demeyin.. Hayalleri ve gerçekleri siz yargýlayýn.. ben hayal kurdum siz birazcýk yaþayýn….



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çaðrý
Süpürge
2 Temmuz
Ýyi ki Tgb Var!..
Seçim Sizin

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Unutmadýmaklýmda!..
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.