..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > hüseyin hilmi arslan




11 Temmuz 2014
Muhalefet ve Tarafgirlik Meselesinin Özüne Bir Bakýþ  
hüseyin hilmi arslan
Muhalif ve tarafgirliðin özünde aynýlýðý ve kurumsal olarak muhalefetin asýlsýzlýðý üzerine


:ACCI:

Baþtan belirteyim ki okuyacaklarýnýz siyasi yorum deðildir ama elbette siyaseti, siyasileri ve siyasetle ilgilenenleri doðrudan ilgilendirmektedir. Bildiðimiz üzere siyasetin iki ana gerçekliði var bunlar: tarafgirlik ve muhalefet. Bu iki kelime elbette sadece siyaset alanýna ait deðiller; terim olarak siyasetin, durum olarak hayatýn içindendirler. Amacým bu yazýda bu iki kavram üzerinden düþünce ufkunda yeni bir gözlem yapmaktýr.
Türk dil Kurumunun hazýrladýðý sözlükte muhalefet kelimesinin üç anlamý verilmiþ:
1.     Bir tutuma, bir görüþe, bir davranýþa karþý olma durumu, aykýrýlýk.
2.     Karþý görüþte, tutumda olan kimseler topluluðu.
3.     Demokraside iktidarýn dýþýnda olan parti veya partiler.
Görüldüðü üzere ilk tanýmdan baþlayarak kelime soyutluktan sýyrýlýp somutlaþýyor ve kurumsallaþma anlamý kazanýyor. Modern toplumunun muhalefet algýsýnýn seyrini bu deðiþimden anlayabiliriz. Muhalefet, daha Türkçe bir ifadeyle karþý olma durumu kendi içinde o durumda bulunan kiþi için derin tutarsýzlýklar; farkýna varýlamayacak derecede yanýlgýlar taþýyabilir kanýsýndayým. Yalnýz þunu lütfen atlamayalým: TDK’nýn muhalefet kelimesine verdiði üçüncü anlamý þimdilik dýþarýda tutalým, çünkü iktidar olan bir parti de olamayanlarýn muhalifidir ve anlatmaya çalýþacaðým durum her türlü muhalefet ve de ayrýca tarafgirlik için geçerlidir. Konumuza dönersek muhalefet kavramýnýn özüne indiðinizde muhalif olma durumunun kiþinin kendi düþünce ve yaþam biçimiyle doðrudan alakalý olduðunu görürüz. Yani insaný muhalif kýlan maalesef genel geçer gerçeklik deðildir. Daha öznel durumlardýr. Ýþte bu hakikatten dolayý muhalif/muhalefet olma ve dahi tarafgir olma meselesi hassas bir duruma dönüþüyor. Hiçbir insanýn kendisi(Peygamberler hariç)tamamýyla hakikatin ölçüsü olamayacaðýna göre ve bütün insanlar görüþ ve fikirlerinde yanýlabileceklerine ve dahi aldatabileceklerine göre muhalif ya da tarafgir olma meselesini kendi iç dünyamýza göre deðil deðiþmez hakikatlere göre þekillendirmelidir. O zaman böyle bir gerçeklik ortaya çýkmýþken þunu da ifade edelim ki: yukarýda verilen muhalefet tanýmlarýndan aslýnda sadece birincisi gerçekliðe daha uygundur, diðer ikisi gerçek muhalefet deðil tarafgirliðin bir baþka tezahürü olmaktadýr.
Muhalif ya da tarafgir olma durumunu toptancý, heptenci vs kabullenme veya reddetme þekliyle anlamak; bendense benim gibiyse iyi, deðilse kötü algýsýyla yaklaþmak bir hastalýktýr esasýnda. Muhalefet, gerçeklikle baðdaþýr bir algýyý edindikten sonra yani hakikat olaný araþtýrýp bulduktan sonra yanlýþ olan yani hakikate aykýrý olan durum, olaylara karþý olmaktýr. Bunu baþarabilmek için ise insanýn kendini önce iyi bir iç muhasebeye tabi tutmasý ardýndan gerçek ve doðrunun arayýcýsý olmasý gerekir.
Muhalefet ve tarafgirliðin en çirkin olaný ise menfaatin, faydalanmanýn mihenk olduðu durumlardýr. Böyle bir muhalefet veya tarafgirlik tam bir ahlaksýzlýktýr. Menfaati ölçüsünde taraf veya muhalif olmak insana ve topluma yapýlmýþ büyük bir ihanettir. Bu durum ayrý bir yazýnýn konusu olabilir. Vesselam.
Hüseyin Hilmi ARSLAN 08.07.2014 yeni ufuk



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Veliler, Çocuklar ve Tercihler
Gazze’yi Kurtarmaya Kendinden Baþlamak
Muhalefet ve Tarafgirlik Meselesinin Özüne Bakýþ 2
Liyakatli Ýnsaný Bulma Meselesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelimelerin Þehirden Kovuluþudur [Þiir]
Ýnsanca Bir Þeyler [Þiir]
Karacan [Þiir]
Yalnýzlýk Hallerinden [Þiir]
Rüzgar Görmemiþ Çocuklarýn Þiiri [Þiir]
Þehre Kopuk Gülüþler [Þiir]
Ölmek ve Uyanmak [Þiir]
tarýmsal Kalkýnma ve Eðitim [Deneme]
Ramazan ve Þiir [Deneme]
Okumama - Okuyamama Sorunu [Ýnceleme]


hüseyin hilmi arslan kimdir?

Üstadlarýn açtýðý yolda, onlarýn gösterdikleri ufuklarý aþmak hevesinde bir talebeyim

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek, S. Ahmet Arvasi, Rasim Özdenören


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © hüseyin hilmi arslan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.