..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Hakan Yozcu




14 Aðustos 2019
Avni Ýle Bayramlaþtýk  
Hakan Yozcu
Her sene yýlbaþlarýnda hindiler, tavuklar kesiliyor. Bu hindiler, tavuklar hayvan deðil mi? Ýspanyada matadorlarýn katlettiði boðalar ve kafasý çekiçlerle patlatýlarak avlanan fok balýklarý, Çin’de kesilen köpekler hayvan deðil mi? Ýnsanlýk tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulamasý mevcut olmuþtur. Aralarýnda biraz farklýlýklar bulunmaktadýr ama yine de kurban sürüp gelmiþtir


:AACE:


Mübarek Kurban Bayramýnýn ikinci günü Avni ile bayramlaþmaya gittim. Her zamanki gibi aðacýn gölgesine koyduðu masanýn yaný baþýndaki sandalyesine oturmuþ çay içiyordu. Beni görünce sevindi. Hemen ayaða kalktý:
-Hoþ geldin hoca. Hayýrlý bayramlar, dedi.
Ben de onun bayramýný kutladým.
-Ne güzel adetlerimiz var hoca. Bayramlarda eþi, dostu, akrabayý ziyaret etmek onlarla bayramlaþmak, onlara iyi günler dilemek ne kadar güzel bir olay, dedi… Ýnsanlarý birbirine yakýnlaþtýrýr, uzaklarý yakýn eder, dargýnlarý barýþtýrýr, yardýmlaþmayý artýrýr… diye devam etti.
Ben:
-Evet dedim. Gerçekten güzel adetlerimiz var.
Avni, bilge edasýyla;
-     Sözlüðe baktýðýmýzda Kurbanýn “Yaklaþmak, Allah’a yakýnlýk saðlamaya vesile olan þey” anlamýna geldiðini görürüz. Dinî bir terim olarak ise, “Ýbadet maksadýyla belirli bir vakitte belirli þartlarý taþýyan hayvaný usulünce boðazlamak, ya da bu þekilde boðazlanan hayvan” demektir.
-     Kurbana karþý gelenler de var, deyince güldü…
-     Evet. Kurban geldi ya þimdi kurbana “Canilik, vahþilik, gerilik, cahillik” diyenler ortaya çýkacaktýr. Sanki kendileri hiç et yemiyor, hiç hayvan kesmiyorlar… Bakýyorsun her hafta sonu pikniklerde mangal yakýyorlar. Akþamlarý masalarda þiþeleri devirip et tüketiyorlar. Peki, sorarým onlara “Bu etler, tarlada mý yetiþiyor, yoksa aðaçlarda mý geliþiyor?”
Her sene yýlbaþlarýnda hindiler, tavuklar kesiliyor. Bu hindiler, tavuklar hayvan deðil mi? Ýspanyada matadorlarýn katlettiði boðalar ve kafasý çekiçlerle patlatýlarak avlanan fok balýklarý, Çin’de kesilen köpekler hayvan deðil mi?
Ýnsanlýk tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulamasý mevcut olmuþtur. Aralarýnda biraz farklýlýklar bulunmaktadýr ama yine de kurban sürüp gelmiþtir. Bunlarýnki ete, hayvana itiraz etmek deðil, Ýslamiyet’e karþý gelmek. Diðer günler aðýzlarýný açmazlar ama her nedense Kurban Bayramý geldiðinde yaygarayý koparýrlar.
-Haklýsýn diyorum… O, konuþmaya devam ediyor:
-Kiþi, kurban kesmekle Allah’ýn emrine boyun eðmiþ ve kulluk bilincini koruduðunu canlý bir biçimde ortaya koymuþ olur. O nedenle insan, kurban keser. Kurban toplumda kardeþlik, yardýmlaþma ve dayanýþma ruhunu canlý tutar, sosyal adaletin gerçekleþmesine katký saðlar. Kurban Bayramýnýn o kadar çok fazileti var ki saymakla bitmez.
-Anlat, diyorum, anlatýyor:
- Ýçimizde ne kadar yoksul insan var. Býrak et yemeði, ekmek dahi bulamayan fakirler var. Ýþte yoksullarýn bulunduðu ortamlarda kurban kesmek ve onlarla paylaþmak bu günün önemini daha da artýrýyor. Kurban, zengine Allah’ýn rýzasý, yardýmlaþma ve baþkalarýyla paylaþma yolunda harcama zevk ve alýþkanlýðýný kazandýrýr. Onu cimrilikten, dünya malýna tutkunluktan kurtarýr. Fakirin de varlýklý kullar aracýlýðýyla Allah’a þükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki daðýlýmý konusunda karamsarlýk ve düþmanlýktan kendini kurtarmasýna ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
Ýþte bu nedenlerden dolayý Kurban Bayramý önemlidir. Onlarýn gayesi hayvanlarý savunmak deðil, Ýslam dinine saldýrmak, diyor…
Avni’yi dinlemek insana büyük keyif veriyor. Bilge edasýyla, kelimeleri özenle seçip anlatmasýyla, örnekleri yerli yerinde bulup konuþmasýyla gerçekten onu dinlemekten büyük haz alýyor insan.
Avni:
- Kurban etinden yemek farzdýr. Þimdi kebaplarýmýz da gelir, diyor.
Ben:
-Çok kalmayacaðým, bayramdýr, ziyaretin kýsasý makbuldür, desem de O:
-Olmaz, diyor. Kurbanýn faziletlerinden biri de paylaþmaktýr. Bak, bu kurbanda senin de kýsmetin varmýþ. Oturalým beraberce Allah’ýn bize bahþettiði bu güzel nimetinden yiyelim, diyor. Demesiyle birlikte masaya piþirilmiþ kebaplar geliyor. O kadar güzel görünüyorlar ki yememek elde deðil. Afiyetle ve büyük bir iþtahla yiyoruz kebaplarýmýzý. Yanýnda salata ve buz gibi ayran çok güzel gidiyor. Allah’ýmýza bizi bu günlere kavuþturduðu için þükrediyoruz.
Yemekten sonra ben, olayý siyasete dökmek istiyorum. O, bunu anladýðýndan o konulara dalmak istemiyor:
-Hoca, bu gün bayram. Mübarek gün. Siyasete þimdi dalarsak akþama kadar çýkamayýz iþin içinden. Haftaya gel konuþuruz. Çok önemli haberlerim var, diyor…
Ýþte bu cümle beni çok düþündürüyor…
Avni, çok önemli haberlerim var diyorsa mutlaka bir þeyler biliyor demektir. Artýk haftayý beklemek zorundayýz.
Bayram ziyaretleri kýsa olurmuþ. Çünkü gidilecek çok yer var. Ziyaret edilecek çok kiþi var.
Ýzin alýp ayrýlýyorum Avni’nin ordan…
Siyasi sohbetimiz de haftaya kalýyor…
Bu vesile ile herkesin bayramýný kutluyor, hayýrlara vesile olmasýný diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadirli'de Bir Gece
Iskadro (Siðil)
Kýbrýs Ada Kýþý
Cassandra Hotel Bodrum
Güzel Bir Dünya
Futbol Maçý
Lahmacun
13. Maaþ
"Kuzucuk Köyü"nde Sabah Kahvesi
Halý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dut Aðacýna Asma Aþýsý
Nur - Iþýk
Ritsa Gölü Efsanesi
Güle Güle Omarým
Sevgisiz Sevgi
Gulit
Ýran’dan Acý Bir Aþk Hikâyesi
Sevginin Adý Baþka
Emanet
Aksilikler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.