..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




22 Ocak 2021
Beþik Gibi Sallandýk  
Hakan Yozcu
Oðlum da geldi dýþarý. Kýzým yoktu. “Ayça nerede?” dedim. “Odasýndaydý” dedi. Sallantý artýk durmuþtu. Yaklaþýk 15 saniye kadar sürdü. Hayat normale dönmüþtü. Biraz sonra kýzým da aþaðýdaydý. “Niye inmedin?” diye sordum. “Masanýn altýna girdim” dedi. “Ya kýzým, ev yýkýlsaydý, masa saðlam kalacak mýydý?” dedim. O da “Ya baba, ev yýkýlsaydý 15 saniyede aþaðýya inebilecek miydim?” dedi. O da haklýydý. “Sen, doðrusunu yapmýþsýn” dedim.


:AAJH:

Perþembe günü deyim yerinde ise beþik gibi sallandýk. Gazimaðusa, resmen deprem ile yüz yüze geldi. Bu, pek alýþýk olmadýðýmýz bir durum. Oysa ülke olarak deprem kuþaðýnda olan bir ülkeyiz.
O gün, öðleden sonra bilgisayarýmýn baþýna oturmuþ Hakikat Gazetesi’ndeki köþe yazýmý hazýrlýyordum. Önümdeki monitör sallanmaya baþladý. O anda anlayamadým ne olduðunu. Ama sarsýntý geçmedi. Ne oluyor diye baþýmý çevirip odaya baktým. Televizyon zangýr zangýr titriyordu. Neredeyse masadan aþaðý düþecekti.
Gözlerim avizelere takýldý. Avizeler, bir saða, bir sola sallanýyor, birbirlerine çarparak farklý bir ses çýkarýyordu. Ýþte o an ne olduðunu anladým: “Deprem oluyor!” diye baðýrmaya baþladým.
Yerimden kalktým ve merdivenlerden yukarýya doðru baðýrdým. “Deprem oluyor. Kaçýn!” Çünkü yukarýda oðlum ve kýzým vardý. Biraz sonra yukarýdan ayak sesleri gelmeye baþladý. Ben de, dýþarý çýktým. Bütün komþular dýþarýda panik içinde birbirlerine bakýyorlardý. Onlara “Deprem Oluyor!” diye seslendim.
Oðlum da geldi dýþarý. Kýzým yoktu. “Ayça nerede?” dedim. “Odasýndaydý” dedi. Sallantý artýk durmuþtu. Yaklaþýk 15 saniye kadar sürdü. Hayat normale dönmüþtü. Biraz sonra kýzým da aþaðýdaydý.
“Niye inmedin?” diye sordum. “Masanýn altýna girdim” dedi. “Ya kýzým, ev yýkýlsaydý, masa saðlam kalacak mýydý?” dedim. O da “Ya baba, ev yýkýlsaydý 15 saniyede aþaðýya inebilecek miydim?” dedi. O da haklýydý. “Sen, doðrusunu yapmýþsýn” dedim.
Biraz dýþarýda bekledik. Arkasý gelir diye endiþe içindeydik. Ama birkaç dakika sonra ortalýk süt liman oldu. Biz de tekrar içeri girdik.
Biraz sonra haberlere düþtü olay: “KKTC’de merkezi Akdoðan olan 5.3 þiddetinde bir deprem meydana geldi.”
Buna da þükür ettik. Çünkü herhangi kötü bir durum ortaya çýkmamýþtý.
Deprem, bize þunu gösterdi: "Kýbrýs deprem kuþaðýnda bulunan bir ülke. Her an depremle yüz yüze gelebiliriz. O nedenle bunu bir devlet politikasý haline getirmemiz lazým. Depremde ne yapacaðýz, neler yapmalýyýz kapsamlý bir çalýþma ile projeye dökmeliyiz."
Bunun için yabancý aramaya gerek yok. Bolu Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Ali Ateþ arkadaþým. Kýbrýslý ve bu iþin Türkiye'de baþuzmanlarýndan birisidir.
Burada hemen kendi kendime þu sorularý sordum: “Kendi vatandaþýmýzdan neden yararlanmýyoruz? Neden onun, bu konuda görüþlerine yer vermiyoruz? Kendi insanlarýmýzý neden yurt dýþýna gönderip onlarýn düþüncelerinden, fikirlerinden ve tecrübelerinden yararlanmýyoruz?”
Geçen aylarda Hakikat WEB TV'de "Hakan Yozcu Ýle KKTC Güncel" adlý programýma konuk ettiðim Doç. Dr. Ali Ateþ, o zaman "Kýbrýs'ýn deprem kuþaðý üzerinde bulunduðunu ve mutlaka burada bir deprem olacaðýný, bu nedenle devletin þimdiden önlem almasý gerektiðini" söylemiþti. Ýþte dediði oldu. Merak ettiðim konu ise þu: “Devlet bu konuda neler yapýyor? Ne gibi çalýþmalarý var? Nasýl önlemler alýyor?”
Bu yazýyý yazarken tam bu esnada Doç. Dr. Ali Ateþ, Bolu’dan telefonla arayýp "Geçmiþ olsun" dedi. "Bu depremin orta þiddette olduðunu, öncü veya artçý bir deprem olabileceðini” söyledi. Ve “Ýlerdeki olabilecek daha büyük depremlerin habercisi olabileceðini" belirtti.
Doç. Dr. Ali Ateþ, "Temkinli olmamýzý ve depreme karþý bilinçli olmamýzý" dile getirdi. "Yaz mevsiminde adaya geleceðini ve bu konuda bir plan ve proje dahilinde halký depreme karþý bilinçlendirmemiz gerektiðini" söyledi.
Biz de tüm devlet yetkililerine þimdiden duyuralým. Doç. Dr. Ali Ateþ gibi elimizdeki bir cevherden yararlanma yoluna gidelim. Onun koordine edeceði çalýþmalar kapsamýnda hazýrlanacak projelere þimdiden sahip çýkalým. Unutmayalým ki ülkemiz bir deprem ülkesidir...
Doç. Dr. Ali Ateþ’in kim olduðunu öðrenmek isteyenlere de anlatayým: Ali Ateþ, Kalecik Köyünden çýkan bir vatandaþýmýzdýr. Gazi Maðusa Namýk Kemal Lisesi’nden mezun oldu.
1993 yýlýnda Doðu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði’nden mezun oldu. Mezuniyetten sonra Türkiye’ye döndü. Bir süre Libya’da inþaat Mühendisi olarak çalýþtý.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Yüksek lisans ve Doktora çalýþmalarýný tamamladý. 2012 yýlýnda Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü’nde Yardýmcý Doçent olarak çalýþmaya baþladý. Ve Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü’nün kurulmasýnda görev aldý. 2018 yýlýnda Doçent ünvanýný aldý. Düzce Üniversitesi’nde Deprem Araþtýrma ve Uygulama Merkezini kurdu ve kurucu müdürlüðünü yaptý.
2020 yýlý baþýndan itibaren ise Bolu Abant Ýzzet baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ýnþaat Mühendisliði Bölümü’nü kurdu ve Ýnþaat Mühendisliði Bölüm Baþkanlýðýný yürütmektedir. Ayrýca Ýnþaat Mühendisliði Bölümü Geoteknik Anabilim Dalý Baþkanýdýr.
2020 yýlýnda Yakýn Doðu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olarak hukukçu ünvanýný da kazanmýþtýr.
Akademik çalýþmalarýný Ýnþaat Mühendisliði Geoteknik Deprem mühendisliði alanýnda yapmaktadýr. Ayrýca hukuk alanýnda, inþaat ve imar hukuku dersleri de vermektedir.
Ali Ateþ’in Ulusal ve Uluslararasý birçok makaleleri bulunmaktadýr. Ensar Vakfý Ankara Þubesi yönetim kurulu ve Kýbrýs Kültür Derneði, Türk Ocaklarý üyesidir.
Evli ve iki kýz çocuðu babasýdýr. Ayrýca sportmen bir kiþiliðe de sahip olan Doç. Dr. Ali Ateþ, Siyah Kuþak 5. Dan Kick boks ve Taekwondo branþlarýnda Antrenör ve hakemlik de yapmaktadýr.
Ve biz ülke olarak böyle bir bilim adamýmýzdan maalesef hala yararlanmasýný bilmiyoruz…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim
Prof Dr Umay Türkeþ Günay'ý Dinledik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.