..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insaný þaþýrtan bir yan vardýr. -Alain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Ýsmail cem dogru




4 Aralýk 2003
Özentinin Gündemi - 2  
Ýsmail cem dogru
Sanýrým televizyonsuz bir hayatý hiç hatýrlamayan bir neslin hemen bir üst kuþaðýný temsil ediyor yaþým. Dolayýsýyla televizyonsuz bir yaþamdan sonra televizyonla tanýþmanýn mutluluðu çocukluðumuzun en masum günlerine denk gelmiþ oluyor bu durumda. Ondan


:BJCH:
 Sanýrým televizyonsuz bir hayatý hiç hatýrlamayan bir neslin hemen bir üst kuþaðýný temsil ediyor yaþým. Dolayýsýyla televizyonsuz bir yaþamdan sonra televizyonla tanýþmanýn mutluluðu çocukluðumuzun en masum günlerine denk gelmiþ oluyor bu durumda. Ondan öncesini hatýrlamýyorum. Ama evimize televizyon girdiði zamanki heyecaným aklýmdan hiç çýkmýyor.
Tabi o dönemin çocuklarý gibi benim içinde televizyon çizgi film demekti.  Ve çizgi film demek benim için TOM ve JERRY anlamýna gelmekteydi. O zaman sermayenin temsilcisi olan ev sahibinin kapital yýðýnlarýný stokladýðý buzdolabýný koruyan emperyalizm uþaðý TOM ile yeryüzüne en azýndan yaþamak adýna çýkan ayný zamanda kapitalist ev sahibine ve onun uþaðý TOM’ a hayatý zehreden bu sevimli fare kahramanýmdý. O zamanlar evimizde neden fare kapanlarý kurulduðu konusunun benim için anlaþýlmasý mümkün bir açýklamasýný bulmak kolay olmuyordu. Bir halk kahramaný olan fareyi öldürme hayalleriyle plan kurulurdu evimizde ve kurulmuþ kapanlardan çýkan o sesler zaferin müjdeleyicisiydi. Jerry kahramanýydý hepimizin. Babamda bayýlýrdý. Ama ayný fare bizim evimizde bir asalak, bir hastalýk bir ölüm tuzaðýydý bizler için. O zamanlar bunu sorduðumda iki fare arasýndaki farký bana bilimsel yollardan pek anlatamadýlar. Orasý televizyon diye geçiþtirdiler. Ama ben sorularýmla büyümekteydim... 
Ben türk filmlerini hiç saçma bulmadým. Çocukluðumdan beri çok sevdim. Zaman zaman bir empati vasýta oldu hislerimi tercümeye. Bazen sürünün peþine takýlmýþ bir koyun misali gündem tasviri gördüm karelerde. Ama küçümsemek gibi bir gaflete düþmedim hiç. Çünkü baþkalarýnýn yaþamlarýna öykünüp kendi yaþamýmýzý televizyondan izlerken inkar etmenin yararý olmayacaðýný önceden fark etmiþtim.  Ama küçükken kafam karýþýrdý. Mesela kötü adamlarýn neden Cüneyt Arkýn’ýn kýz kardeþine tecavüz ettiklerine anlam veremezdim. Adamýn canlarýna okuyacaðý gün gibi ortadayken. Ýnsan hiç bile bile dövdürür mü kendini. Git küçük Emrah’ýn annesi dururken Cüneyt Arkýn’ýn karýsýna kýz kardeþine sataþ. Olacak þey deðil. Ha birde Kadir Ýnanýr’a kýzardým. Sen Türkiye’nin en güzel kadýnlarýyla film çevir ve bir defa bile seviþme. O yüzden belki Coþkun’un rolleri daha çekici gelirdi.
 Sanýrým hepimizin hikayeleri buna benziyor. Eðer benzemeseydi bir gerillanýn yaþamýna özendiren Jerry kahramanýmýz olur muydu. Emekle yoðrulmamýþ mý o evdeki peynir. Ya o evde jerry ve arkadaþlarýnýn talan ettiði süt bir bebenin lokmasý deðil miydi. Bu mantýk kurgusuna göre bir sabah kýrmýzý ýþýkta durup hayatýndan olanlarýn bir farenin tuzaðýna kurban gittiðini anlamak için uzman mý olmak lazým. Yýllarca bu fare otuz bin insanýn canýna kastetmedi mi? Ya bunu nasýl unuturuz? Peki tek diþi kalmýþ Amerikalý bunlarý televizyondan izlerken verdiði tepkiyle kulelerin yýkýlýþa verdiði tepkini farklýlýðýný deðerlendirirken bizim Jerry ye ve bizim evdeki fareye yaptýðýmýz ayrýma benzer bir düþünceyi taþýdýklarýný görmek için ne olmalý? Biz mi onlar gibiyiz. Onlar mý bizden öðreniyor.  
Filmlerin kötü adamý çabuk unutuluyor. Oysa hiç düþündünüz mü filmlerdeki iyi adam ayný zamanda kadýnlarýmýzýn da hayallerindeki adamýn ta kendisi. Þimdi yuvalarýmýza nifak tohumunu ekenler kim. Halbuki bizde alkýþlamaktayýz o jönü tertemiz hislerle. Unutmak her geçen gün kanýmýza iþliyor. Ya þimdi! Özentinin gündeminde ne var?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özentinin Gündemi - 1

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fil Diþinden Kuleler ve Cemil Meriç
Kadýn ve Þiir
Bir Çeliþkinin Anatomisi - 1


Ýsmail cem dogru kimdir?

Edebiyat kiþiyi yaþam ilkeleri vurgusuna aklý baþýnda tanýmlar geliþtirmesini öðütlemeli. Benim çerçevemde edebiyat okura insandan daha deðerli bir varlýk olmadýðýný sürekli dayatacaktýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsmail cem dogru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.