..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eşi ne iki görüş vardır, ne iki saç kılı, ne de iki tohum. -Montaigne
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Şairler > M.NİHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
Bir Özgün Baran Vardı  
M.NİHAT MALKOÇ
İnsanlar vardır ki canını dişine takarak büyük bir mücadele örneği gösterirler.Dünyaya gelirken fizikî eksiklikleri olsa da bunu ruhî üstünlükleriyle telâfi ederler.


:AICF:


     İnsanlar vardır ki canını dişine takarak büyük bir mücadele örneği gösterirler.Dünyaya gelirken fizikî eksiklikleri olsa da bunu ruhî üstünlükleriyle telâfi ederler.
     Bu çeşit insanlar yaşama sevincini kendi ruh atölyelerinde üretirler.Sözünü ettiğim duygu zenginliğine sahip insanların başında kadim dostum merhum Özgün Baran gelmekteydi.
     Özgün Baran altmış yıllık onurlu bir mâziye sahip gerçek bir duygu eriydi.Tüm fizikî dezavantajlarına rağmen yaşama sımsıkı sarılan seçkin bir kişiydi.
     Özgün Abi’yle dostluğumuz seksenli yılların sonlarında başladı.Aynı gazetede köşe yazarlığı yapıyorduk.Ben o zaman genç bir üniversite öğrencisiydim.”YAZIYORUM” adlı bir köşede güncel ve kültürel yazılar kaleme alıyordum.Kendisi uzun yıllardan beri “İçten Geldiği Gibi” adlı köşesinde yazmaktaydı.Hakikaten içinden geldiği gibi, tabiî bir üslûpla yazardı.
     Doksanlı yılların ilk kısmında Türksesi Gazetesi tipo baskı yapıyordu.Yani yazılar harf harf elle diziliyordu.Gazete dört sayfadan meydana geliyordu.Böyle bir günlük gazeteyi Özgün Baran’la Refik Karaağaçlı hazırlıyordu.O zaman matbaa karanlık bir çıkmaz sokak üzerindeydi.Kendilerini sık sık ziyaret ederdim.Her gelişimde yayınlanmak üzere günlük yazılar getirirdim.Bu loş odada tiz bir daktilo sesi sükûneti bozarak kulakları tırmalardı.Bu güneş ışığından yoksun odada iki değerli basın emekçisi güler yüzle karşılardı sizi.
     Özgün Abi,aynı zamanda spor sayfasında da köşe yazısı yazardı. “M.Yetkin” takma adını kullanırdı bu yazılarda…Bütün fizikî olumsuzluklarına rağmen bu denli seri ve azimli çalışması beni derinden etkilemiştir.Tüm gün mesai yapmasına rağmen dostlarla sohbeti hiç ihmal etmezdi.Tartışmaya düşkün bir insandı Özgün Baran…Fakat boş ve kalitesiz lâflardan hiç hoşlanmazdı.
     Özgün Bey’le olan sohbet ve tartışmalarımız daima seviyeli olmuştur.Aynı dünya görüşünü paylaşmamamıza rağmen asgari müştereklerde birleşirdik.Sol görüşlü olmasına rağmen yazılarında en çok sol zihniyetin saplantılarını ve yanlış uygulamalarını eleştirirdi.Şehrimizle ilgili onlarca kitap yazan Trabzon’un fahrî hemşehrisi Ispartalı Araştırmacı-Yazar Murat Yüksel’i sırf muhafazakâr olduğundan dolayı Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nden alıp Ağrı’ya sürmek isteyen dönemin sol iktidarını sert bir dille eleştirmişti.Hatta Murat Bey’i Ağrı’ya götürecek otobüsün altına yatacağını yazmıştı köşesinde.Çünkü Murat Yüksel maneviyatçı olmasına rağmen Trabzon’a çok değerli eserler kazandırmıştır.Sırf bu yüzden onu müdafaa ediyordu.
     Özgün Abi,vatansever bir insandı.Daima rüşvetçilerin,devleti soyanların ve şahsî menfaatlerini, her şeyin üstünde görenlerin karşısında olmuştur.Bu gibi hadiselerin kendisini yıpratıp yaşlandırdığını her fırsatta dile getirmiştir.
     O,yazılarında Öztürkçe kelimeleri kullanmak için özel bir gayret sarfederdi. “Savaşım,yadsımak,bilinç,yontu,yazın,olanak,olgu,döngü,dilsel” gibi kelimeleri sıkça kullanırdı.Bu konuda hiç anlaşamazdık,görüş ayrılığına düşerdik.
     Baran,ödüllü bir yazardı.Pek çok kültür ve sanat teşkilâtından onur ödülleri almıştır.Bildiğim kadarıyla en son Karadeniz Yazarlar Birliği’nin “Köşe Yazısı Hizmet Ödülü”ne lâyık görülmüştü.
     Rahmetli Özgün Baran,dostluklara çok önem verirdi.Bu hususta fikir ayrılıklarını engel olarak görmezdi.Şahsiyet ve insanlığı ölçü kabul ederdi.O,küçükle küçük,büyükle büyük olan,nabza göre şerbet veren şahsiyetli bir dosttu.
     Kadim dostum Baran,yazılarında ekseriyetle siyasete değinmezdi.Çünkü Türkiye’deki siyasî çekişme ve bağnazlık onu fevkalâde rahatsız etmekteydi.Daha çok sevgi,şefkat,hoşgörü dolu duygusal yazılar yazmaktaydı.O Trabzon’umuzun timsali ve onurlu bir kalemiydi.Trabzon’u çok sevmesine rağmen ömrünün son yıllarında Yalova’dan ev alarak oraya yerleşmişti.Türksesi Gazetesi’ndeki yazılarına ara vermişti.Üzülmüştük buna.Epey zamandan beri diyalogumuz kesilmişti.Geçenlerde bir dost meclisinde söz dönüp dolaşıp ona gelince öldüğünü söylediler bana.Güçlü bir kalem susmuştu.Bu haber fevkalâde üzdü beni.Fakat neylersin ölümlü dünya!…Geldik işte gidiyoruz.Özgün Baran ağabeyime Allah’tan rahmet diliyorum.

      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve şairler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Anadolu Âşığı Bir Gönül Adamı: Sabahattin Eyüboğlu
Yunus Emre'de Hoca (Öğretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve İkinci Abdülhamit-2
Eğitimci - Yazar Halit Ertuğrul'u Dinlerken...
Doğumunun 100. Yılında Üstad Necip Fazıl Kısakürek
Vefatının 30. Yılında Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Şinasi Özdenoğlu'nun Türkiye Sevdası
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri
Mehmet Akif Irkçı Değildir
Garib Ozan Bir Işıktı

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölümünün 16. Yılında Türkülerin Efendisi Erkan Ocaklı
beklenen Nesil
Şehadetinin 29. Yılında Batı Trakya Türklerinin Yolbaşçısı: Dr. Sadık Ahmet ve Davası
Vahşet Çağının Vicdanı: Aliya İzzetbegoviç
Şair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
15 Temmuz Gecesi Tankların Önünde Yatan Yiğitler Vardı
102. Sene - İ Devriyesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı
Türkçenin Berrak Sularında…
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatımızdaki Yeri
Vali Recep Yazıcıoğlu ve "Köprü"nün Hikâyesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.