..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > EBRU AKGÜN




19 Aðustos 2005
Markiz Pasajý  
EBRU AKGÜN
Ben Ýstiklal Caddesi’ni eski bir evin dev avlusuna benzetirim. Kýþýn ýlýk, yazýn serindir. Yaðmurda yürümek ayrý zevk, karda yürümek ayrý zevktir. Biz Beyoðlu aþýklarý caddesinde yürüyüp, ara sokaklarýna girer çýkar, eski evlerini gözlerimizle okþay


:BHBI:
Bu sabah internetten gazete okurken Banu Tuna’nýn yazýsý çekti dikkatimi. “Pasaj Markiz yanlýþ seçimlerin kurbaný oldu” yazýnýn baþlýðý böyleydi ve Banu Haným tam da candamarýndan yakalamýþtý konuyu.
“Maðaza sahiplerinin hepsi yaptýklarý konuþmalarda, Markiz ile Beyoðlu’na sýnýf atlatacaklarýný, Etiler veya Niþantaþý’ndan A sýnýfý müþteriyi getireceklerini, varlýklý, üstün tabakadan insanlara hitap ettiklerini, pasaj sayesinde Beyoðlu’na çýkmaktan artýk kimsenin korkmayacaðýný söylemiþlerdi.” diyor yazýsýnda.

Gerçekten de açýldýðý ilk günden beri nefret ettim Pasaj Markiz’den sýrf bu okuduklarým nefret etmem için yeterli sebepti. Ömrünün hiç azýmsanmayacak bir kýsmýný, ilk gençliðini Beyoðlu’nda geçirmiþ bir Beyoðlu aþýðý olarak fena halde dýþlanmýþ hissettim kendimi. Hatta “Beyoðlu elden gidiyor mu lan yoksa?” gibi salak bir korku da duymadým dersem yalan olur. Beyoðlu bizim gibiler için ev gibidir. Evimizdeki huzur vardýr burda. Ben Ýstiklal Caddesi’ni eski bir evin dev avlusuna benzetirim. Kýþýn ýlýk, yazýn serindir. Yaðmurda yürümek ayrý zevk, karda yürümek ayrý zevktir. Biz Beyoðlu aþýklarý caddesinde yürüyüp, ara sokaklarýna girer çýkar, eski evlerini gözlerimizle okþayarak dolaþýrýz bu büyülü mekanda. Tam bir evliya ruhludur. Sokak çocuklarý, dilencisi, serserisi, öðrencisi, satýcýsý, bürokratý hepsi kendine bir yer edinebilir Beyoðlu’nda. Belki de ülkenin baþka hiçbiryerinde yanyana gelemeyecek insanlar, dirsek temasýyla yürür burada. Ve Beyoðlu’nun ruhundan mý, büyüsünden mi, neden bilmem ama saat kaç olursa olsun kimse kimseyi rahatsýz etmez.

Pasaj Markizi kuranlarýn bu ruhu anlayamadýðý besbelli. Ve ne mutlu bize ki; vaadettikleri kalabalýklarý çekemediler Beyoðlu’na. Markiz Pastanesi’nin ismini kitaplardan okumuþ ve þimdiye kalmadýðýna hayýflanmýþtým zamanýnda, kimbilir ne güzel aþklara evsahipliði yapmýþtý? Sýrf bunun hatrýna açýldýktan bir süre sonra gitmiþtim pasaja, pastane zaten kapalýydý, buraya kadar gelmiþken pasajý gezmemek olmazdý. Ýlk defa Beyoðlu’nda bir mekana girerken dedektörlerden geçtim, kapýda korumalar, içeride ise buz gibi bir hava vardý. Giriþ kapýsý tam bir sahne konumunda, salak dedektörlerden kurtulup içeriye adým attýðýnýz anda, içerde kaç kiþi varsa hepsi size bakýyor. Tam bir piyasa mekaný, Etiler ve Niþantaþý gençliðine uygun yani. Pasajýn her iki tarafýnda da kafeler var. Süslü püslü tipler karþýlýklý oturup birbirlerini kesiyorlar.
Girdim, podyumda yürür hissiyle bu salak kalabalýðýn arasýndan geçip üst kata çýktým, üst katta in cin top oynuyor, tamamen ölü bir nokta, herhalde gündüz açýk olan maðazalara ayrýlmýþ. Beyoðlu’nda ölü noktalara yer yoktur, ben gecenin 11:00’inde hiç aklýmda yokken alýþveriþ ederek eve gittiðimi bilirim. Bu da belki pasajýn kaderini belirleyen bir diðer yanlýþtý. Bu maðazalarýn tamamý giyim kuþamla ilgiliydi. Beyoðlunun her pasajýnda bir sahaf, kitapçý olur ve pasaj kapanana kadar açýk kalýr. Ama tabii ya burasý elit bir mekandý di mi, ne iþi var kitapçýnýn, sahafýn.

Herneyse Pasaj Markiz Beyoðlu’na yakýþmadý ve tutunamadý. Þimdi de butik otel yapmayý düþünüyorlarmýþ. Tabii canýýýým, açmýþken butik olanýndan açsýnlar. Aþaðýsý elitliklerine yakýþmaz zaten.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: içerden ve dýþardan
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
25 Aðustos 2005
Ýlk kez girdiðimiz yerler her zaman ürkütür ve meraklý bakýþlarla süzeriz çevremizi. Yollumuz uzadýkça ve havasýný solumaya baþladýðýmýzda yadýrgama biter, hoþlanma alýr tereddütün yerini. Doðup büyüdüðümüz, aðaçlarý, taþlarý ve duvarlarýyla sýrdaþ olduðumuz yerlerin hiç tehlikesi yoktur oysa. Beyoðlu öylesine yer aldý ki magazinde, batakhane, ölüm sokaklarý olarak yansýdý belleklere. Orada yaþyanlarýn onurlarý,yaþam haklarý, yaþamlarýnýn özelliði ve özgünlüðü çiðnenerek. Yeni ayýplanmayý sizden öðrenmiþ oldum. Ýstanbul Beyoðlu'dur Anadolu'da; yaþamýn, büyük kentin tüm büyüsü ile durur uzaklarda kollarýný açmýþ, kent havasýný solumaya hevesli nice gönülleri görmeden fethederek.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Babam...
Sokak Kedileri
Seçimler ve Yaþamlar
Niçin Yazýyoruz?
Yoksayma...
Taksi...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Güvercin [Þiir]
Orhan Veli Ýçin... [Þiir]


EBRU AKGÜN kimdir?

Bir Ferhan Þensoy müridiyim. Yaþadýðýmýn bilincindeyim ve bunu kanýtlamak için de kendimi bildim bileli yazmaktayým.

Etkilendiði Yazarlar:
FERHAN ÞENSOY, AZÝZ NESÝN, ORHAN VELÝ KANIK


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © EBRU AKGÜN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.