Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoştur. -Mevlânâ |
|
||||||||||
|
Tam olarak size engin fizik dehamla açıklamaya çalışacağım kum hatun fiziği şöyle bir şeydir: (Bilimsel bilgi) Gelecekte olacakları bilmesek de olasılıklar üstünde durabiliriz. Mesela: 'Ali beni seviyorsa şimdi telefonum çalacak' ya da 'saat sıfır bir sıfır bir beni düşünüyor olmalı' veyahut 'çatıdan düşersem büyük olasılıkla beynimi çatlatıp ölebilitem var' gibi bazı olasılıkları düşünmek mümkündür. Peki ya bu olasılıklar gerçekten bir olasılık mıdır? Ama ne kadar olasıdır işte o tartışılır. Bu durumda belirsizlik dediğimiz kaş göz arasında kalma durumu tam olarak bu fiziği açıklamaktadır. Kadınların genelde alışveriş yaparken iki elbise arasında kalma durumu da buna bir örnek teşkil eder. Bu kum hatun fiziğinde bir de dalgalar-parçacıklar vardır. Bu durumu bir iki sözle özetleyebiliriz. Olum, sen kafana takma parçacıkları, dalgana bak! diyerek işin içinden sıyrılabileceğimizi düşünmekteyim. (Uydurumsal bilgi) Kum hatun fiziği herkes tarafından kıskanılan bir bayandır. Diğer bütün kadınlar, gözlerini üstüne kenetlemiş ve salya akıtan kocalarını çekiştirerek yürümek zorunda kalırlar. Aynı zamanda bu kum gibi abla herkesin onu kıskanması sonucunda fitne fücüre de ortam sağlamış olmaktadır. Bu durumda mahallenin kadınları toplanıp kum hatun fiziğinin nasıl bir şey olduğunu araştımaya ve ona ulaşmak için en uygun diet programını uygulamaya çalışırlar. Bir de kodum ile momentum vardır. Momentum denince akla Şırodinger abinin kedisi gelir. Ne alaka diyeceksiniz. Şimdi bu Momentum saatlerin yeni çıktığı daha doğrusu yeni yeni ünlendiği zamanlarda Şırodinger abi alıyor bir tane. Ama acayip para veriyor da alıyor. Bu kum hatun fiziğinden kazandığı parayla aldığı ilk saatini adi ve pasaklı boş boğazlı kedisi elektron yiyiyor. Bir de bu abinin bir köpeği var adı atom aynen faresi foton gibi bir şey. Bu amca hayvanlar ve fiziği bir birine kaynaştırmış bir dehadır. Ya da bir sapıktır denebilir. Her neyse işte bu Şırodinger abi kedisini cezalandırmak adına hayvancağızı (momentum saatini geri aldıktan sonra- nasıl alındığı bilinmiyor) zehirli gaz dolu bir kutuya koyarak öldürüyor. Kodum ise tamamen alakasız bir tip olarak durmadan konum ile zaman anlarını ölçmektedir. Bir nevi terzi-adamı gibi diyebiliriz sanırsam. Bell Teoremi Kum hatun fiziğinin tabi ki en önemli noktalarından biri Bell Teoremidir. Bell teoremine göre bir kum hatunun beli normal taş hatun standartlarına göre mezüre ölçüsü ile alınmak üzere tam olarak altmış litre olmalıdır. Aksi durumda standartların dışına taşan kum hatun fiziğinde sorun yaşanır. Teoriye göre eğer taş hatunlara yapıldığı gibi kum hatununda Bell'i bir kemer ile sıkılırsa istenilen Kum Hatun fiziği elde edilebilecektir ve sokakta oturup gelen geçene laf atan cinsten olan bütün elektronlar bir gönül ferahlığıyla oh çekebileceklerdir. (John Bell 1964)
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © güliz dülgeroğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |