..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle değil, ateşe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Dil > Ahmet Çaylar

25 Temmuz 2006
"Dil" Hakkında Birkaç Söz  
Ahmet Çaylar
“Türklüğün vicdanı bir; dini bir, vatanı bir; Fakat ayrılır, olmasa lisanı bir.” Z. Gökalp

:FBDA:
DİL HAKINDA

“Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda Türk dilinden gayrı dil söylemeye. Defterleri dahı Türkçe yazalar.” Karamanoğlu Mehmet Bey

“Bu günden sonra, divanda, bargahta, dergahta, mecliste, meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmayacaktır.” Karamanoğlu Mehmet Bey

“Türkçe, Yunanistan’daki özel durum itibariyle AB’nin dil politikası içerisinde yerel diller grubunda yer almaktadır...Türkçe, AB’de yerel dil olarak bile kabul edilmemektedir… Türkiye’nin AB üyeliği için Türkiye’deki yerel ağızlarda, geleneksel dil ve lehçelerde öğretim ve yayın için şartlar koyan AB’nin kendi vatandaşı olan yüz binlerce Türk’ün ana dilini öğrenmesi karşısında sorunlar çıkartması bir çelişkidir.” Şükrü Haluk Akalın, Türk Dili, S.633, s.199

“Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” Mustafa Kemal Atatürk

“Kültürün ilk basamağı, ana dilini iyi konuşmak ve iyi yazmaktır.” P. Safa

“Kamus, bir milletin namusudur.” C. Meriç

“Türkçe’nin çekilmediği yerler vatandır.” Y. Kemal

“İnsan ancak dili ile insandır.” Wilhem Von Humbolt

“Çok dil bilmek bir kaleye çok anahtara sahip olmak demektir.” Volter

“Dildeki anarşi sokaktaki anarşiden daha tehlikelidir.” Konfüçyüs

“Türklüğün vicdanı bir; dini bir, vatanı bir;
Fakat ayrılır, olmasa lisanı bir.” Z. Gökalp

“Bana kusursuz, eksiksiz bir dil ver, sana büyük bir millet yaratayım.” G. W. Leibniz

“Dil öyle bir taş kovuğunda yetişen incir ağaçları gibi kendi kendine büyümez. İnsan topluluklarının gelişmesi her şeyden önce dil ve edebiyatlarının ilerlemesine bağlıdır.” N. Kemal

“Size yazacağınız konuyu veren kendi lisanınızdır. Yazarın en önemli görevi, lisana aracı olmaktır.” Joseph Brodsky

“İnsanın neyi varsa dili onu söyler.” Fikret Mandıralı

“Dilimin sınırları, dünyanın sınırları demektir.” Witgenstein

“Bu dil İstanbul’un ve özellikle onun özgün uyum ve tatlılığı herkesten fazla koruyan kadınların kullandığı konuşma diline dayanmaktadır.” Z. Gökalp

“Türkçe; Türklük bilincinin, gururunun, sevgisinin verildiği derstir.” Türk Dili, S.633, s. 237

“Kaynağının ata yurdundan alan Türkçe önce pınar, dere, çay; sonra ırmak, nehir, göl ve en sonunda da deniz, okyanus olmuş, şekilden şekle girmiş Türk milletinin yaşadığı coğrafyalarda beslenmiştir.” Türk Dili, S.633, s. 237

Derleyen: Ahmet Çaylar

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın dil kümesinde bulunan diğer yazıları...
1981 ve 2005 Türkçe Öğretim Programlarında Kullanılan Gözlem Tekniği Üzerine Kısa Bir Bakış
Başarı Üzerine Özlü Sözler 3
Türkçe ve Türkçe Dersi
Başarı Üzerine Özlü Sözler 2
Düşündüren Birkaç Söz... Düşünmek Eleştirmektir; Eleştirmek Düşünmektir... (1)

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sol Ayağım
Düşündüren Birkaç Söz... Düşünmek Eleştirmektir; Eleştirmek Düşünmektir... (3)
Türklerde Hâkimiyet Anlayışına Kısa Bir Bakış
Düşündüren Birkaç Söz... Düşünmek Eleştirmektir; Eleştirmek Düşünmektir... (2)
Düşündüren Birkaç Söz... Düşünmek Eleştirmektir; Eleştirmek Düşünmektir... (4)
Pollyanna
Başarı Üzerine Özlü Sözler 1
Kültür ve Eğitim Tarihimizde Yabancı Okullar
Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Gecenin Islak Rüzgarları [Şiir]
Aşk'ın Kısa Tanımı [Şiir]
Tütsü Kokan Büyülü Sevdalar Yaşamak [Şiir]
Gitmek Geliyor İçimden [Şiir]
Ölümün Ardından [Şiir]
Hasret Coşkun'nun Anısına [Şiir]
Kanadı Kırık Martının Gözyaşı [Şiir]
Ceset [Şiir]
Tutsak Hayatlar Yaşamak [Şiir]
Zamana Asılı Ölüm [Şiir]

Ahmet Çaylar kimdir?

Amacım yazar olmak değil. Gerçek anlamda "okur-yazar"olabilmektir. Bu anlamda SADEce deniyorum. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Farkına varsak da varmasak da sürekli etkileşim içindeyiz. Önemli olan, etkilendiklerimizi özümüze uygun hale getirip bütünleşmektir.

yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ahmet Çaylar, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.