..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgýn yüreði uysallaþtýrýr, en uysal yüreði azdýrýr. -Alexis Delp
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Elif Taner




6 Eylül 2007
Hayatýn Banliyösünde Yaþam  
Elif Taner
Günümüzde banliyö yaþamýndan esintiler...


:BJGI:
HAYATIN BANLÝYÖSÜNDE YAÞAM

Banliyö kelimesi sözlük anlamýyla ban: surgun, lieue: yer, arazi. banlieue: surgun arazizi, bölgesi þeklinde geçiyor. Bu taným, kulaða çok hoþ gelmese de, belki de bazýlarýmýz sürgünde olmaktan mutluyuzdur kimbilir?

Ben son 5 yýldýr banliyöde yaþýyorum. Hayat bazen insaný uzaklaþmaya itiyor. Sakin, dingin ve kalabalýktan uzak bir ortamý hayal ediyorsanýz, banliyöde yaþam tam size göre diyebiliriz. Þehrin içinde yaþanan tüm iþle ve insanlarla ilgili karmaþayý arkanda býrakýp, uzaklaþýp, evine geldiðinde, etrafýn da, týpký evin gibi izole olmasý insaný rahatlatýyor.

Banliyöde yaþam þimdilerde moda da oldu. Artýk hisleri, tercihleri deðil biraz da parasý olan geçiyor bu yaþama çünkü her konuda olduðu gibi bu konuyu da abartarak inþaat firmalarý ardý ardýna siteler yapmaya ve fiyatlarý da giderek uçurmaya baþladýlar. Ýnþaatýn en kralýný yapýyoruz ormanlarýn arasýna kimi kez zarar vermeden, kimi kez de katlederek. Artýk sýradan bir apartman dairesi deðil, sizlere apayrý bir yaþam vaad ediyor emlakçýlar. Havuzu olmayan, fitness olmayan site yok gibi tabii baþta güvenlik. Bu þart!

Bu sitelerden birinde oturuyorum ben de, ve sýklýkla aklýma gelmiþtir bu kitlenin sosyolojik ve psikolojik açýdan ele alýnmasý konusu. Çünkü gözlemlediðiniz zaman gerçekten ilginç yorumlar çýkabiliyor.

Sitelerde ailelerin genelde ortak noktalarý ; kariyer sahibi, çoðunlukla bir þirkette yönetici konumunda çalýþan beyler ve "çocuk da yaparým, kariyer de" diyen hýrslý, bakýmlý ve de akýllý kadýnlar. Genelde planlý programlý bir yaþamý severler. Garip olan þey, çalýþarak yýllarca emek verip aldýklarý bu lüks evlerin keyfini çýkaran bir de bakýcý ve yardýmcý bayanlardan oluþan bir grup var. Ayrýca site çalýþanlarý ve yönetimde görevliler de site yaþamýnýn birer parçasý.

Siteler, þýk kapýsý ve yüksek duvarlarý ile bir anda apayrý bir dünyaya giriyormuþsunuz hissini verir size. Bakýmlý bilmem kaç tür bitkinin olduðu bahçesi de bir sanat eseri gibidir. Tek tük insan görürsünüz bahçede onlar da spor amaçlý yürüyordur. Genelde ya iþte, ya da evdedir site sakinleri kýþýn. Ancak yaz aylarýnda özellikle Temmuz ve Aðustos aylarýnda bir canlýlýk olur sitede, havuz ve spor aktivitelerinden dolayý..

Ortalýkta ne, baþýboþ bir kedi ne de, bir köpek göremezsiniz. Hatta uçan kuþlar bile sanki kontrollü sahada uçar gibi temkinlidir buralarda... Hayvansever de çoktur, köpek beslemeyi tercih ederler genelde.

Ýzole bir hayatýn içinde kurallarý ve düzeni sevenler için icat edilen bu tarz yaþamlar, tam da burayý seçenlerin kiþilikleri ile örtüþmektedir.

Site duvarlarýnýn diðer tarafýnda yer alan, bambaþka bir yaþam da göze çarpar. Toplumun belki de çoðunluðunu oluþturan bir sosyokültürel ve ekonomik yapý... Eðitim seviyesi düþer ve maalesef iþ imkaný kýsýtlý olan bu insanlar için site ayný zamanda bir ekmek kapýsý olmuþtur. Site etrafýnda hýzla artan kuru temizleme, market, ayakkabýcý, kuaför gibi giriþimci ve hýzlý insanlar da burada yaþayan insanlara hizmet sunarken hepsi olmasa da, bazýlarý kýsa yoldan zengin olma hayalleri kurmaktadýr.

Ekmek kapýsý demiþtim, bunun en tipik örneði yardýmcý olarak çalýþan bayanlardýr. Çevreye yabancý olan site sakinleri baþta güvenin ön planda olduðu bir seçimle, en deðerli hazinelerini yani çocuklarýný ya da en özel alanlarýný yani evlerini emanet ederler burada yaþayan bayanlara. Genelde ulaþým sorun olduðundan bu en pratik çözüm gibi görünmektedir.

Sitede yaþam, sakin ve bazen horoz sesi ile uyandýðýnýz temiz bir havayý soluyarak baþlar. Ekmeðiniz gazeteniz tam vaktinde kapýdadýr. Titizlikle hazýrlanmýþ sabah fitness programlarýný, sadece kaðýt üstünde býrakýp zaman ayýramama çaresizliði ile iþe hazýrlanýrsýnýz.

Her sabah telaþla evden çýkan orman manzarasýna sadece panaromik asansörde katlarý inip çýkarken þahid olan bu akýllý kadýnlar, en deðerli varlýklarýný, biraz da kariyer mariyer derken zaten geç kavuþtuklarý halde, bu þehir dýþý mekanda mecburen güvendikleri bakýcýlara emanet edip sabah trafiði ile mücadele etmek için yola koyulurlar. Onlar mücadele veredursunlar; bakýcýlar/yardýmcýlar da evde TV sabah programý eþliðinde, sakin bir kahvaltýdan sonra kendilerini yormadan iþlerine koyulurlar. Bu arada þanslý olanlarý çocuk bile bakmamaktadýr. Aileler çocuklarýna en iyi eðitimleri alabilmesi, çoklu zeka, montisori ve daha adý hiç duyulmamýþ yöntemlerle müthiþ eðitimler sunan anaokullarýna yüksek aylýklar ödeyerek kaydettirmiþtir çocuklarýný. Tabii bazýlarý da henüz bebek olduðundan evde bakýlmaktadýr. Daha da büyük çocuklar mutlaka bir özel okul servisinde yola çýkmýþlardýr bile....

Devir bakýcýlarýn devri diyebiliriz; bahçede çocuk bakanlar gezdirme amaçlý çýkarlar, ama bir anlamda arkadaþ sohpetlerine de vesiledir bu. Bazen o kadar iyi anlaþýrlar ki birbirlerine kahvaltýya, kahveye gitmeye de baþlarlar.

Bu arada, evin beyi çalýþtýðý yerde yönetim toplantýlarýnda kafa patlatýrken, evin hanýmý da þirkette anne olsa da en az erkek arkadaþlarý kadar (hatta daha fazla) iyi ve hýrslý olduðunu kanýtlama çabasýyla meþguldür.

Akþama doðru servisten eve gelen evin yavrusu, bakýcý tarafýndan ilgi alaka ile karþýlanýr ne de olsa velinimettir. Ama yavru, anne ilgisi azlýðý ile prens ya da prenses'e aitmiþ gibi döþenmiþ odasýnda yine mutsuzdur. Psikolojisi yine destek ister. Anne iþten gelir ve oðlunun ya da kýzýnýn bu halini görünce evdeki rolü baþlar. Annelik rolü! Herkadar o gün toplantýda, O'nun hazýrladýðý rapor, önemsenmese veya ilgi görmese de. Boþ vermelidir. Unutmalýdýr. Artýk iþi, orada kalmalýdýr. Çaresizdir kadýn, ne yaparsa yapsýn hiçbir þey kontrolü altýnda olamamaktadýr ve hep bir aksaklýk çýkmaktadýr. Okulda altýna da kaçýrmýþtýr çocuk, bu arada posta kutusundan aldýðý yüklü aidat makbuzunu incelemektedir. Bunu incelerken üstünü deðiþtirmekte ve ayný anda TV de açýk haberlerde ertesi gün iþ seyahatine gideceði þehrin hava durumuna bakmaktadýr.

Akþam geç vakit eve gelen, evin erkeði de yorgun ve bitkindir. Kýsa bir merhabalaþmadan sonra duþuna girer ve kabuðuna çekilir. Telefon çalar arayan genelde site spor müdür ya da gruptan bir arkadaþtýr. Sitenin halý sahasýnda maç yapmaya davet edilmektedir ama o kadar yorgundur ki kýpýrdayacak hali yoktur. Mecburen reddeder.

Kadýn bir zahmet masayý bile hazýrlamadan pýr diye kaçan bakýcýnýn arkasýndan homurdanarak masayý hazýrlar. O da ne ? Yemekte pirinç çorbasý, pirinç pilavý ve yanýnda da tavuk vardýr. Yani hanýmefendi çok meþgul olduðundan eli pirince deðmiþken, hem pilavýný hem de çorbasýný yapývermiþtir. Açlýktan periþan ev halký, bütün o çalýþmanýn mükafatý olarak o yemeklerle yetinecektir tabii.

Asla ertesi sabah gerçekleþmeyen konuþmalar geçer. "bu kadýnýn da suyu ýsýndý", "uyarmak lazým caným bunu", "sabahlarý da daha erken gelmesi lazým trafiðe takýlýyoruz" Sýkýysa konuþun . Yeni bir bakýcý bulma kabusunu göze alýyorsanýz tabii!!!

Üyelik aidatlarýna bir heves ekledikleri, özel uydu yayýnlarýnýn kanallarýndan hiçbirini yorgunluktan izleyemeden, evin yavrusu ile ilgilenilerek uykuya dalýnýr. Ertesi günün gerçekleþecek önemli
sunumunun stresi ya da sabah 3:00 sularýnda gidilecek bir yurt dýþý seyahatin uçaðýný kaçýrma endiþesi ile.

Ýþte O duvarlarla çevrili pýrýltýlý site yaþamýndan size bir kesit sunmak istedim. Burada yaþayan insanlar gerçekten paralarýný çok emek vererek kazanýyorlar. Hem kadýný, hem erkeðiyle. Uykularýndan ve çocuklarýnýn sevgisinden fedakarlýk ederek.

Herþeye raðmen banliyöde yaþamak mutlukluk verir sakinlerine týpký "orada bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür, gitmesek de, kalmasak da, o köy bizim köyümüzdür " þarkýsý misali, yararlanýlamasa da her þeyiyle tamam bir sitede yer alan o ev, bizim evimizdir..

Ama unutmayalým ki; hernekadar banliyöye kaçsak da, hayatýn merkezi tam kalbimizdedir.

E.O.T
ÞUBAT 2007








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Ölünün Gözüyle Hayat

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat Adil Mi, Yoksa Bazýlarý Ýçin Engeller mi Var?
Dünyaya Tokat Atmak Ýstiyorum


Elif Taner kimdir?

Merhaba, Yaþadýðým her günün, hayatý anlamam ve kendimi geliþtirmem için yeni bir fýrsat olduðuna inanýyorum. O nedenle de, mesleðim eczacýlýk ve iþletme olsa da, 15 yýllýk iþ hayatým boyunca yazý yazma konusunda sadece günlük tutmakla kýsýtlý kalmýþ olsam da, her zaman edebiyatý sevdim ve her fýrsatta okudum. Son yýllarda, yazmaya da baþladým. Bunu, herhalde deneme diye nitelendirmek lazým. Edebiyat açýsýndan kendimi geliþtirmem gerektiðine inanýyorum ve bunun ancak yazdýklarýmý paylaþýp, olumlu ya da olumsuz eleþtiriler alarak gerçekleþebileceðine inanýyorum. O nedenle de, bu sitenin, benim için en uygun fýrsat olduðunu düþünüyorum. Belki de hiçbir zaman yazý konusunda seçilmiþ olamayacaðým ama en azýndan, yazmanýn bana yarattýðý huzur, rahatlama ve bu amaçla kendimi geliþtirmem, benim edineceðim en iyi kazaným olacaktýr. Yazarken, evli, iki çocuklu ve çalýþan bir bayan olarak, toplum içinde, diðer tüm hemcinslerimle, annelerle paylaþabileceðim edinimler, fikirler ve belki de önerilerin mutlaka olacaðýný ve bunlarýn bende saklý kalmamasý gerektiði, fikri de benim için motive edici bir faktördür. Pozitif düþünen ve insanlara her zaman bu düþünce ile yaklaþan, azimli, hýrslý ama hiçbir zaman hayatýn özü olan sevgiyi geri plana atmayan bir olarak, sevgiyle kalmanýzý dilerim, Elif Taner

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Pýnar Kür, Duygu Asena,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Elif Taner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.