..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir şey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > İstanbul > Ömer Akşahan




31 Mart 2008
Yazar Adaylarına...  
Özellikle Kitap Yayımlatacaklara...

Ömer Akşahan


İstanbul bu, 15 milyona yaklaşan nüfusuyla dünya metropolü olan bu kentin acımasız yüzünde zorlu olaylar yaşanırken; Anadolu’nun henüz bozulmamış, çiçeği burnunda safiyane yazılar yazanlara...


:EJJH:
Ömer AKŞAHAN

Uzun zaman olmuştu bir kâğıda yazı yazmayalı. Hele mektup, e-posta çıktı çıkalı klasik mektubu unutalı yıllar oldu.

Hızlı bir değişim yaşanıyordu. Ancak değişimi yaşayanlar bunu ne ölçüde algılayabiliyordu? Edebiyat alanındaki gelişmeler salt ticari kaygılar üzerinden yürümeye başlayalıberi, yeni yayınevleri türemiş, internette yazanları avlamak için türlü yollar deniyorlardı. Ben de iki kitap yayımlatmış biri olarak, kitap yayımlatmayı düşünen genç yazar adaylarına bir uyarı mektubu yazmalıyım dedim. Doğrusu, forumda bir genç arkadaşın sızlanışını okuyunca bu dileğimi hızlandırmak istedim. Her şeyden önce, bu satırları, dosta yazılmış bir mektup gibi algılamanızı isterim.

İşte kitabı basılmış o genç yazarın yazdıkları:

”Herkese merhaba,
Sitenin en göz alıcı yerinde yanıp sönen "Kitap Yazan Herkese Fırsat... Kitabınızı gönderin yayınlayalım. 10 gün içinde kitabı yayınlanmış bir yazar olun." ibarelerinden gözlerimi alamıyorum. Kitap yazan biri için sanki bu yazı, bir mucizenin gerçekleşmesi gibi bir şey. Gerçekten de yayıncılığın yeni yüzü işte bu olmalı diyorsunuz. Ama benim ‘bu yeni yüzde’ sevmediğim bir nokta var.

Benim de kitabım kasım ayında (…….) yayınlarından basıldı ve yayınlandı. Her şey söz verildiği gibi tıkır tıkır işledi. Kapak güzel oldu, editoryal hizmetler çok iyiydi, basım güzel oldu ve ortaya iyi bir kitap çıktı. Ama sanki her şey o noktada bitti. Yani parasını verdim ve kitabımı bastırdım, hepsi bu gibi bir şey oldu.

Bunda ne yanlışlık var diyebilirsiniz. Bir yanlışlık yok, ama bir eksiklik var kanısındayım. Ben kitabımı yayınlayan yayınevinin bir yazarı olmuş olmak isterdim. Hani ‘aitlik’ kavramı vardır ya, (........) benim yayınevim, ben de onların bir yazarıyım gibi.

Hayalimdeki yayınevi bir ticarethane mantığı gibi çalışan değil, yazarlarının yeni yazılarıyla da ilgilenen, aileye yeni katılan yazarları bir araya getiren, onlara gerçekten ‘İşte burası benim yayınevim, benim yayıncım, benim editörüm’ dedirten bir yayıneviydi.
Ben kitabımı bastırırken her köşesi kitap kokan Cağaloğlu’nun en kıymetli yayınevlerinden birine, bir aileye dâhil oldum zannetmiştim. Editörlerime bundan sonra yazacağım her yazıda danışabileceğimi, en azından ‘ulaşabileceğimi’ düşünmüştüm.

Ama sanki bir basımeviyle anlaştım, kitap basılınca da yollarımız ayrıldı gibi hissediyorum. Bir yayınevinin birçok yazarı vardır belki, ama yazar için tek bir yayınevi söz konusudur. Belki kitap yazmadan önce yayınevleriyle ilgili bir bilgim olmadığı için kafamda böyle bir hayal yaratmıştım.
Belki hiç bir yayınevi artık bu şekilde çalışmıyordur. Belki de para verip bastırdığı için kişi gerçekten ‘Yazar’ olmuyor, bu durumda yazar-yayınevi ilişkisi de benim hayalimdeki gibi yürümüyordur. Her neyse, ya da ne değilse, böyle hissettim, paylaşmak istedim. Duyan olursa ne ala!”

Oysa adı geçen yayınevi, bize yeni yetme yazar adaylarına peşinen uyarıyordu. Bakın falan falan ünlü yazarlar da bir zamanlar yapıtlarını kendi paralarıyla bastırmışlardı. Yani siz de onların geçtiği bu yoldan geçmek zorundasınız imajını anımsatıyordu.

Çünkü bir matbaa, ki yakınımda sürekli ilişkide olduğum yerden bilirim, yazan insanlar onların önemli bir ekmek kapısıdır. Kapılarına geldiklerinde saygıda hiç kusur etmezler. Nasıl ikramda bulunacaklarını bilemezler. Bu işin doğası gereği böyledir. Yazar yoksa, yayınevi ne yapsın? Elbette sık sık hâl hatır soracaklar, e-posta yollayacaklar, gelin yazılarınızı basalım, dağıtalım diyecekler. Yoksa onca kişi nereden çıkaracak ekmek parasını, değil mi?

Türkiye’deki yıllık kitap satışlarına bakıldığında ortada duran acı gerçek karşısında, hangi tanınmış yayınevi tek kurtuluşları yazmak olan genç yazar adaylarına kol kanat gerer ki? Kimse kolayca risk almak istemez. Hele kitap piyasasının duayeni sayılan yayınevleri şöyle dursun, bu işin kenarından kıyısından geçmemiş ama bugün yayınevi kurmuş kişiler dahi bu riske girmez. Öyle ya, adam kalkmış Güneydoğu Anadolu Bölgesinin toprağı bol, ağacı kıt bir yerinden gelmiş, Beyoğlu’nda ona kim akıl verdiyse; bir yayınevi açmış. Ki işi mutlaka kitaplarını yayımlatamayan birileri Çiçek Pasajında rakı ve balık eşliğinde tezgâhlamıştır, “Gel bir yayınevi kuralım Ağam”, deyip kurulmuştur yayınevi. Böylece işe önayak olanların kitapları da basılacaktır artık. Ne anlar Ağamız bu işten; sonuçta eli kalem tutan birisi, ki işin fikir babası o olabilir, çöreklenecek editörlük işine. Yayınevi patronluğuna soyunan Ağa da ancak akşam kasaya giren paraya bakacaktır. Kimin tanınmış yazar olduğu ya da tanıtılması gereken yazar olduğu onun için önemli değildir. Hele ki, bu atmosferde çömez yazar adayların kaprisini niye çeksin ki! “De get, işine be, Allasen, bir de senle mi uğraşacam”, der, kestirip atar.

İstanbul bu, 15 milyona yaklaşan nüfusuyla dünya metropolü olan bu kentin acımasız yüzünde zorlu olaylar yaşanırken; Anadolu’nun henüz bozulmamış, çiçeği burnunda safiyane yazılar yazan, her gün sitede yazılarım ne kadar okunmuş, kimler yazılarımı kütüphanelerine almış diye sürekli sahne arkasını didik didik eden ve günün birinde tanınmış biri olma düşleriyle yanıp tutuşanlara saygılarımla duyurulur.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Yapılan iş mutlaka layığını bulur
Gönderen: Turgut Işık / , Türkiye
18 Ekim 2009
Yazılan her ne ise karşılığını mutlaka bulur. Tez canlıyızdır belki; kısa zamanda (egomuzu tatmin edecek kadar) çok okunan biri olamadığımız için bir yerlerde "hata" ararız(ki bu mutlaka başkalarına ait olmalıdır). Belki yersiz olmuştur ya da zamansız...

:: Tavsiye...
Gönderen: Necat Dilaver / Ordu/Türkiye
31 Mart 2008
Güzel bir tavsiye yazısı olmuş, tebrikler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eleştiri Ya Da...
Dilek Kutusu! Peri Olmak İstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eğitim, Ama Nasıl?
Eleştiri mi Özeleştiri mi?
Öğretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaşam
Folklor Şiire Düşman

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


Ömer Akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ömer Akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.