..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Politik Roman > Bahattin YILDIZ




14 Aðustos 2002
Dansöz Kývýrmalarý-23.sh.  
23.SAYFA

Bahattin YILDIZ


Küçüklüðünde büyüklerin anlattýðý efsaneleri, okuduðu bazý öyküleri anýmsadý. Bunlar; Olaðanüstü yetenekte olan cinler, þeytanlar gibi bazý varlýklarýn; insanlarý kendilerine esir ederek, onlardan yararlandýklarý ve kullandýklarý içerikliydi...


:CDEH:
39


Ber’inde yolcu olarak bulunduðu dolmuþun sürücüsünün arka koltuðunda oturan bir þahýs, "Ya!... Karý ne güzel söyli... Þoför abim, bu söyleyen kim?" diye iþtahla soruyordu.
"Adý, Markýz’mýþ!... Ýlk kasetiymiþ... Bende bugün aldým."
     "Ya abi, bu parçayý yeniden çalamaz mýsýn?..."
     "Emrin olur abem!"
Yeniden çalýnan parçayý Ber’de daha bir dikkatli dinlemeye baþlamýþtý...

"WWWaaaavvvvvv!!!...
WWWoooovvvvvvv!!!...
Vav vav vav, hov hov hov
Hev hev hev, hav hav hav

Yükselmek, ilerlemek, baþarmak için;
Kývýrmak gerek!
     Dikine dikine yükselmek için,
     Bir þeyler!... Ama güzel þeyler almak için,
Kývýrmak gerek!
     Paralanmak, paralamak, parçalamak için
kývýrmak gerek!...

     Elleri görmüyorum, elleri.
     Bütün eller havaya
     Hadi be amca! Sende kaldýr...
     Olmuyo mu?... Ay’nanmýyorum. Amcamýn olmuyo muþ!
     Amca zorlarsan olicek olicek.
Hahhahhah!!!. Hahhahhah!...

     Hadi! Hep birden,
     ve bir aðýzdan...
     Bütünlüðümüzü bozmadan
     Tekdüze sessimizin içine etmeden
     Kývýrarak söyleyelim þarkýmýzý.

          Kývýrt da kývýrt,
          Kývýrt da kývýr.
          Kývýr da kývýrt
          Kývýr da kývýr.

          Ki, Ki, ký, ký,
          Kýv, kiv, kiv, kýv,
          Kivir, kivir, kivirt
          Kývýr, kývýr, kývýrt.
     
          Kývýr da kývýrt.
          Kývýrt da kývýr.
Kiiiiiiiviiiiiirrrrrrrrrr!!!... Kiiiviiirttttttttttttttttttttt!.

          Saða kývýr, sola kývýr.
          Olmadý tekrar baþtan!...
          Sola kývýr, saða kývýr.
          O oooo ooo Olmuyo arkadaþlar,
          Uyarmadý demeyin... Bu kez;
          Öne kývýr, arkaya kývýr
          Önden arkaya, arkadan öne
          Kývýr da kývýrt. Kývýrtta kývýr.
          Göðüsler hareketsiz kalmasýn,
          Sað göðsü kývýrt, sol göðsü kývýrt
          Kývýr da kývýrt,
          Kivirtta, kivir...

          SodGom caným yurdum benim,
          Cennet vataným benim
          Özgür kivirtmalar ülkem benim,
          Sen olmasan ne yapardým?...
          Sana fedadýr caným benim.
     
Kývýr da kývýrt.
Kývýrt da kývýr.
     Kiiiiiiiviiiiiirrrrrrrrrr!!!... Kiiiviiirttttttttttttttttttttt!....."

     Sözleri ilk kez duyuyor olmasýna raðmen, ezgi yabancý gelmiyordu. Yöresel motifli ezgilerin bulunduðu annesinden kendisine yadigar kalan kasetteki bir parçaya ne kadar da çok benziyordu.
Ezgi güzel, söz ve ses estetik deðildi. Sesin kötülüðü enstrümanlarla kapatýlmaya çalýþýlmýþsa da pek baþarýlý olunamamýþtý.
Ofisine yakýn duraða varýncaya kadar beþ kez dinletildi, kendisine ve diðer yolculara... Bunda sürücüyü kafaya alan yolcunun büyük payý olmuþtu.
Þarký, dolmuþtan indiðinde bile kulaklarýnda çýnlýyordu. Birkaç kez de bu þekilde ayný þarkýyý dinledi hafýza kaydýndan.
     Ofisten içeri adýmýný atmasýyla, Secret’in heyecanlý sesiyle karþýlan-dý."Ber Bey!. Ýnanmayacaksýn?..."
"Neye?"
"Markýz, dansöz þarkýcý olmuþ!"
"Hangi Markýz?"
"Senin arkadaþýn olan Markýz! Televizyonda klibini izledim. Kasette çýkarmýþ. Tüm ülke ondan söz ediyor. Televizyondaki kanallarýn çoðu onun klibini bugün onlarca kez yayýnladý."
Ber, Solkol’un söylediklerini anýmsadý. Maf, ona bel vermiþti. Fakat bu kadar çabuk beklemiyordu, böyle bir sonuca ulaþýlmasýný...
Klibini merak etmiþti. Rasgele kanallarý gezdi. Secret, "Ýþte!." dediði anda bulunduðu kanala sabitlendi.
Az önce dolmuþta bir çok kez dinletilen parçaydý.
Parçada geçen sözlere uygun davranýþlar sergiliyordu Markýz. Saða kývýr dediðinde saða, sola kývýr dediðinde sola kývýrýyordu. Çevresinde bulunan diðer dansözler de ona uygun destekleyici kývýrtmalarda bulunu-yorlar nakaratlarda eþlik ediyorlardý.
Markýz, bir baþka güzel görünüyordu. Poposunu saða sola, yukarýya, aþaðýya döndürdüðünde Ber, kuþkuya düþtü. Markýz’dan ayrýlalý uzun bir süre geçmemiþti. Poposunun kývrýmlarýný, yüksekliðini, geniþliðini yaki-nen tanýrdý. Geçen sürede bu kadar büyümesi olaðandýþýydý. Þiþman-lamakdan olamazdý. Çünkü bedeninin diðer aksamý önceki markýz bedeniydi ve þiþman deðildi. Popo görüntüsünde ya figüran kullanýlýyor-du, yada bir takým eþyalarla þiþirilmiþ olabilir, olasýlýklarý aklýna geldi.
Ezgide ne kadar çok benziyordu... Acaba yanlýþ mý algýlýyordu. Çekmecesine gizlediði, annesinden yadigar kalan kaseti çýkardý. Müzik setine yerleþtirdi.
Sardýrarak, benzettiði parçaya getirdi. Çalýnan parçanýn ezgisi ile Markýz’ýn klibinden duyulan ezgi öz olarak aynýydý. Birkaç enstrüman eklentisi ve hýz, hafiflik saðlama farklýlýðý dýþýnda tamamen birbirinin aynýsýydý.
Mar kentine baðlý annesinin doðduðu köyde bulunan bir ozana ait köyün ana dilinde söylenen bu parça ulusal müzik kültürüne nasýl da kazandýrýlmýþtý?...
Bir baþka kanala daha geçti. Markýz’ýn klipinin baþlayacaðý anonsu üzerine sabitlendi.
Söz ve Müziðin Markýz’a ait olduðu yazýyordu.
Markýz’ýn müzik kültürünü yakinen bilen Ber; geçmiþi anýmsadý. Markýz’a kendi elleriyle, annesinden yadigar kalan kasetin kopyasýný hediye etmiþti. Markýz’da bu kopya kasetten, kopyaladýðý parçanýn sözlerini deðiþtirerek kendisine mal etmiþ, þarkýsýna klip dahi çektirmiþti. Yörede þenliklerde el parmaklarýnýn aðýza dokundurulup çekilmesi esnasýnda çýkarýlan ‘Lili lili lili..." sesleri asýl parçanýn baþýnda yer alýyorken; Markýz onun yerine, ‘WWWaaaavvvvvv!!!...’ naralarýný kullan-mýþtý. Haksýz ve insafsýzca grupsal bir lince tabi tutulan bir ses ve beste sanatçýsýnýn þarkýsýnda geçen "Sanat Hýrsýzlýðý" bu olmalýydý. Klip bütün olarak kopyaydý. Ezgi annesinin köyünden, sözler Sodgom gerçekliðinden, popo ise; poposu ve sanatçýlýðý beðenilen yabancý bir sanatçýdan, mekanlar ise yabancý bir klipten aþýrýlmýþtý. Markýz’a ait olabilecek sözlerin ise düzenleyicilere hizmet sunan bir üyenin futbol yanýnda yeni bir hipnoz özelliði taþýyan maskelenmiþ kodlar olma olasýlýðý yüksekti.
Neden bu kadar þaþýrmýþtý. Sodgom ülkesinde gerçekleþen herþeyi normal karþýlamalýydý. Evrensel kültür, dünya insanlarýnýn ortak malýydý. Her toplum ve birey karýnca kararýnca bu evrenselliðe katkýda bulunurken, Sodgom ülkesinin yükseltilen birçok þahsiyeti, katký yerine sanat hýrsýzlýðýný tercih ediyordu. Çalýnan eserlerin üzerlerinin hafif boyanmasý, birþey katýlmasý veya çýkarýlmasýyla hýrsýzlýk yaptýklarýný gizleme olanaklarýna sahiplerdi. Çünkü eser denetleme gruplarý onlardan oluþuyordu ve onlarda aynýsýný yapýyorlardý. Birinin, diðerini teþhiri, diðerinin teþhir edeni teþhir etmesini doðururdu. Herkes gizli bir sözleþmenin taraflarý gibi sessizlik kuralýna uyuyorlardý. Kaldý ki; halk nasýl olsa verileni hemen benimsiyordu. Yeter ki içinde havalý birþeyler olsundu. Oynama ve kývýrmaya sevk edici sesler barýndýrsýn dý. Toplumun bazý kesimi, batý klasiklerinden hýzlý tempolu parçalarý bu yüzden severlerdi. Ber, Ad kentine ilk kez gelen bir senfoni orkestrasýnýn verdiði bir konserde, Mozart’ýn bir parçasý çalýnýrken seyircilerin bir çoðunun halaya kalktýðýný daha dün gibi hatýrlýyordu...
Kopyacýlýk ve aþýrma sadece müzik piyasasýnda mý oluyordu?... hayýr!...
Üniversite hocalarýnýn, stilistlerin, yazarlarýn, köþe yazarlarýnýn, film ve dizi senarist ile düzenleyicilerinin, ressamlarýn, heykeltýraþlarýn, tiyatro oyunlarý ile oyuncularýnýn bazýlarý ayný kurala tabi fertlerdi. Mimikler dahi benzemeliydi... Benzetiliyordu.
Ýyi Ruhlar web sitesinde yöresel parçayý da sunarak, Markýz’ýn sanat hýrsýzý olduðunu ve kendisine ait olmayan parçayý, kendisine aitmiþ gibi gösterdiðini kanýtlayarak, onu deþifre etmeliydi. Markýz hakkýnda deþif-rizasyon süreci baþlatmalýydý.
Med’in Markýz hakkýnda söylediklerini anýmsadý. Kaseti ona hediye etmemesi gerektiðini ifade etmiþti.
Geliþen her olay, Med’in sanal olduðu gerçeðini yalanlýyordu sanki. Med’in olmadýðý varsayýmý, Yansý’nýnda ifade ettiði üzere kendisinin büyücü, hatta medyum, kahin olduðu sonuçlarýna götürüyordu.
Bir haftadýr, bunlarý içselinde zaten tartýþýyordu. Bu þarký, klip hatta dansöz kýyafeti, Markýz’ýn çevresindeki dansözler ve sözler sanki daha önceden seyrettiði, izlediði görüntüler gibi geliyordu, kendisine...
"Allah’ým çýldýracaðým!..."
"Efendim?"
"Yok, bir þey yok..." dedi Ber, Secret’e...
Klipten sonra flash haber duyurusu üzerine televizyonu kapamaktan vazgeçti.
Flash haber, günlerdir, Halkýn Temsilcileri Genel Merkezinde tartýþýlan "Siyasi suçlularý da kapsayan Genel Af"ýn, oy çoðunluðuyla kabul edildiðine iliþkindi. Ayrýca, "Tut-Býrakma KursEvi"nin adýnýn "Tut-Býrak KursEvi," olarak deðiþtirilmesi de yasalaþmýþtý. Ülkede en güzel buluþlar genelde isim ve takýþtýrmalarda olurdu.
Bu habere çok sevinmiþti. Genel Af, siyasileri de kapsýyordu ve yasa yürürlüðe girdiðinde Tar'da salýverilecekti...

Telefonda uzun ismi ‘Yeþil Baþlýklý Kýz’ olan YeþKýz'ýn olduðunu iletti, Secret kendisine...
     Öðleden önce YeþKýz'ý telefonla aratýp not býrakmýþtý. Ona davasýnýn olumsuz sonlandýðý, ret olduðunu 'geçmiþ olsunlar’la, açýklamasý gereki-yordu.
"Ber Bey! Nasýlsýnýz?"
"Teþekkür ederim, ya siz?..."
"Ben de teþekkür ederim. Aramam için not býrakmýþsýnýz?... "
"Ha! Evet... Davanýzýn sonucu hakkýnda bilgi vermek istiyorum..."
"Evet!..."
"Davanýz ret olundu."
"Olamaz!..."
"Ýdari Denetleme ve Ýnceleme Yüksek Mahkemesi açtýðýmýz davayý kabul etmedi. Karar dün elimize ulaþtý. Bildirmek istedim."
"Þimdi ben ne yapacaðým?... Geleceðim ne olacak?..."
"Ya saçýnýza yeþil kurdele baðlayarak üniversiteye devam edemeye-ceksiniz veya bazýlarý gibi yeþil kurdelenizi belirsiz bir güne kadar sandý-ðýnýza saklayarak onsuz okuyacaksýnýz!"
"Ýnancým gereði takmak zorundayým. Yeþil kurdelesiz kalmaktansa okumamayý tercih ederim."
"Takdir sizin..."
"Peki, davayý neden reddetmiþler?..."
"Bilinen nedenler... Siyasi mesaj içeriyormuþ. Bu þekilde siyasi propaganda yapýyormuþsunuz. "
"SodGom ülkesini anlayamýyorum... Ülkede her renk ve her davranýþ bir þekilde siyasi propaganda simgesi þeklinde algýlanabilir. Hatta her el ve parmak hareketleri de... Benim hiçbir siyasi partiyle uzaktan yakýndan ilgim olmadýðýný sende biliyorsun."
"Bunu da temyiz dilekçesinde belirtmiþtim..."
     "Ben de onlarýn inadýna yeþil kurdeleye serbestlik getirecek partiye üye olup canla baþla çalýþmaz mýyým?..."
     "Takdir sizin ama bununda çözüm olmadýðýný göreceksiniz... Çünkü; bu olay bir parça kurdele olayýný aþýyor... Bu bir SodGom Devlet politikasý... Hangi parti gelirse gelsin devlet politikasýna uymak zorunda... Aksi halde bir yerlerde, birileri durumdan vazife çýkarýp, gerekeni yapar..."
"Ýnançlarýma uygun yaþamak ve eðitimden yararlanmak için yeþil kurdelenin özgür býrakýldýðý yaban el'lere mi gitmeliyim?..."
     "Bunda da yorum yapamýyorum. Ama, olay yeþil kurdele olayý deðil... Ancak Ortadoðu ve diðer ülkelerdeki kiþisel sorununu Birleþik Devletler kendi yararýna çözdüðü takdirde, yeþil kurdele giyinmekte önceden yasaklý olan komünizm gibi, yasal dil dýþýnda býrakýlmýþ Dowko dili gibi serbest kalacaðýna inanýyorum. Bunun için ya savaþýn bitmesi beklenecek veya baþka alanlarda özgürlük isteyenlerle birlikte bu özgürlüðünde kazanýmý için demokratik anlamda mücadele etmek gerekecek"
"Bana bu özgürlüðün verilmesi yeterli. Baþka yönleriyle SodGom Ülkesi benim için özgürlükler ülkesi..."
     "Özgürlüklerin isteminde yanlý talep, özgürlüðün en büyük düþmanýdýr...."
     "Özgürlük kazanýmýmý ülkede uygulanan demokratik sistemle elde etmek çok zor olduðuna göre..."
     "Kanýmca en iyi yönetim sistemi olarak görünen demokrasinin gerçek anlamýyla uygulanabilmesi için ‘demokrasinet' iþlerliðinin kazanýlmasý gerekir."
     "Neden söz ettiðinizi anlayamadým?..."
"Ýnternette arkadaþlarla birlikte hazýrladýðýmýz bir site var. ÝyiRuhlar adresiyle geçiyor. Bu siteyi ziyaret ettiðinizde Demokrasinet ile ilgili bilgi alabilirsiniz."
     "Bir ara bakacaðým... Ýnsan haklarý ve inanç özgürlüðüne aykýrý kararlar için Güneþin Battýðý Ülkelerde bulunan Uluslararasý Çaðdaþ Mahkemeye müracaat edildiðini duymuþtum. Böyle bir yolu deneyebilir miyiz?..."
     "Geçenlerde bir gazetede okumuþtum. Üniversiteye Yeþil kurdele ile girmek için açtýðý davayý kaybeden bir bayan yurttaþ, avukatý kanalý ile müracaat etmiþ... Fakat her nasýlsa o mahkemede bu talebi reddetmiþ..."
     "Ber Bey!... Elinizden gelen ilgiyi gösterdiðinize inanýyorum. Saðlýcakla kalýn."
     "Teþekkür ederim, geçmiþ olsun dileklerimle, sabýrlar diliyorum."
     
     Telefonu kapadýktan sonra kederli zamanlarýnda yaptýðý hareketi yaptý. Çenesini avuçladý. YeþKýz'ý anlýyordu. Ýkilem içindeydi. Okuma isteðiyle, uygulamalý inancý karþý karþýya getirilmiþti. O her ikisini birden elde edemeyeceðini anlayarak, üniversite okumaktan vazgeçiyordu.
     Politik savaþta; savaþa taraf olmayan birey YeþKýz evrensel yasalardan olan eðitim hakkýndan yoksun býrakýlmýþtý...
     
     Bir gün yeþil kurdela maðdurlarýna genel af gelebilecek miydi?...Maðduriyetleri telafi edilebilecek miydi?... Genel Düzenleme ile yerel Düzenleme Raporlarýnda bu konuda yazýlý olan bilgileri o kadar çok merak ediyordu ki?... Ýyi bir konsantrasyon saðladýðýnda bu konuda da duyumsama saðlayabileceðine inanýyordu. Ama, kafasý o kadar karýþýktý ki bu transý þimdilik gerçekleþtirebileceðinden pek emin deðildi.

Son günlerde çok sýkýldýðý anlarda yaptýðý eylemi gerçekleþtirdi. Nete baðlandý. ÝyiRuhlar Sitesinde bulunan sohbet-chat odasýna MedBer takma adýyla giriþ yaptý.
     Yüzlerce insanýn isimleri vardý. Öylece bekledi. Kendisini takma adýyla tanýyan birilerin kendisiyle yazýþacaðýný tahmin ediyordu. Tahmini gerçekleþmekte gecikmedi.
     EkoPol, takma adlý biri kendisine 'selam' mesajýný göndermiþti bile.
Ber, mesaj kutusuna 'Selam, nbr?." yazdý. Ek olarak hal ve hatýrýný da sordu. EkoPol ile arada yazýþtýklarýndan birbirleri hakkýnda bilgi sahi-biydiler.
Yazýþmalar karþýlýklý ve tüm hýzýyla sürmeye baþladý.
EkoPol; "Sitenizde eksik gördüðüm bazý konular var... Ayrýca, ana görüþlerle, bazý görüþleriniz arasýnda sanki çeliþki varmýþ gibi geliyor bana..."
MedBer; "Örneðin?..."
EkoPol; "Politikanýn, ekonomiyle de ayrýlmaz ikili olduðu konusunda görüþleriniz olmasýna karþýn, daha alt konularda sayfalarýnýz varken ekonomi konusunda özel sayfanýz yok..."
MedBer: "Özellikle sayfa ayýrmadýk. Sitenin diðer düzenleyicileri ile birlikte bu konuyu çok tartýþtýk. Bu sayfanýn olmamasýnýn daha iyi bir mesaj taþýyacaðý sonucuna vardýk..."
EkoPol :"Biraz açar mýsýnýz?..."
MedBer: "Ekonominin evrensel kurallarýnýn ülkede uygulanmadýðý bilinmektedir... Ekonomi alanýnda oyunlar kurallarýna göre oynanmýyor. Ekonominin her alanýnýn ipleri örtülü veya açýk genelde dýþsal baðlantýlý yerel azýnlýk gruplarýnýn ellerinde olduðu tartýþma götürmez bir gerçek... Borsa'da olsun, döviz piyasasýnda olsun, faiz oranlarýyla ilgili olsun, topluma ve halka yararlý ekonomi yerine bu çýkarcý gruplarýn yararýna kurallar çýkarýlmakta ve uygulanmaktadýr. Bazen alt insanlardan çok azý þans eseri suyunun suyu misali bunlardan sebeplenmektedir. Ekonominin doðal geliþimi dahi bunlar sayesinde engellenmektedir. Ýhracat, ithalat, enflasyon oranlarý ile büyüme hýzý verileri ise gerçekleri yansýtma-maktadýr. Örneðin; Ýhracat, Devletten haksýz yere vergi iadesi alýnmasý amacýyla çoðunlukla hayali olarak gerçekleþtirilmektedir..."
EkoPol: "Yine de kanýmca bu söyledikleriniz ekonomi sayfasý hazýrlamamak için geçerli nedenler deðil..."
MedBer: "Beni kýzdýrdýn :-)) Bir örnek vereceðim; Bir çiftlik olsun. Çiftlikte bulunan insanlarýn yýkanma, içme, çamaþýr yýkama gibi tüm su gereksinimlerini ayda bir gelen tankerlerin doldurduðu sabit depodan karþýlansýn. Normalde orda bulunan insanlarýn bir aylýk gereksinimlerine yeterli, bu su deposunun altýnýn birkaç yabani hayvan tarafýndan delindi-ðini düþünelim... Onlarýn içmesiyle ve boþa akmasýyla eksilen suyu idareli kullanmanýn formülünü bana söyler misin?..."
EkoPol : "Deliði kapatmak gerekir."
Medber: "Kapatýlan deliðin, ayný yabani hayvanlarla tekrar delindi-ðini düþünelim..."
EkoPol: "Yabani hayvanlarýn delmesini önleyici önlemlerin de alýn-masý gerekir."
MedBer: "Örneðin?..."
EkoPol : "Delik açmalarýný önlemek için onlarý deliðe týkarak... Ne bileyim... Su deposuna yaklaþtýrmayarak..."
MedBer : "Beni yormuyorsun... Bu ve benzeri önlemleri almayarak hala suyun nasýl idareli kullanýlacaðýný tartýþmak, çiftlikte bulunan insanlara gökyüzündeki yýldýzlarý pay etmek kadar abesle iþtigal deðil mi?..."
EkoPol: "Anlýyorum... Soygunlar, yolsuzluklar önlenmeden ekono-mik kurallarý tartýþmanýn, uygulamaya kalkmanýn anlamsýzlýðýndan söz ediyorsun..."
MedBer: "Aynen öyle... Siteyle ilgili bir çeliþkiden söz etmiþtin?"
EkoPol: "Düzenleme Gruplarýndan ve bunlarýn geleceðimizi raporlarla yönlendirdiklerine dair düþünceler içeren bir çok yazýlarýnýz var. Bunlarý okudukça ülkemizin, dýþ ülkelerin sömürgesinden kurtulmasý gerçek baðýmsýzlýða ulaþýlmasý söyleminde bulunduðunuz izlenimi doðuyor bende. Buna raðmen, ülkemizin, Birleþik Devlet dýþýndaki Güneþin Battýðý Yönde Bulunan Uluslar Birliðine katýlmasý gerektiði yönünde yazýlarýnýz var?... Sonuçta bir Düzenleme Grubu yerine baþka bir Düzenleme Grubunu tercih etmiþ olmuyor musunuz?..."
MedBer: "Yanlýþ anlaþýlmaktan çok korkarým... Bu korkumun ger-çekleþmesine üzüldüm. Sözlerinizin hangilerini düzelteyim, bilmiyo-rum..."
     EkoPol : "Keyfine göre hareket et."
     MedBer: "Nerede doðmak istediðim, anne ve babam, milliyetim bana seçenekler halinde sunulmadý... SodGom Ülkesi dýþýnda baþka bir ülkede doðmuþ da olabilirdim. Ben, evrenselliði yakalamýþ ve baþka milliyete tabi aydýn bireyi , SodGom ýrkýna sahip aydýnlanmamýþ bireye tercih ederim. Yanlýþ anlaþýlmasýn her birey ve toplumun kendi kültürünü, geleneklerini, dilini, dinini özgürce yaþamasý, geliþtirmesi özgürlüðünü destekliyor ve önündeki engellerin, baþkalarýnýn özgürlük alaný engellen-mediði sürece açýlmasýný da isteyenlerdenim. Benim yazýmdaki ana öðe, dünya'da bulunan deðiþik toplum ve bireylerin kendi geleceklerini tayin hakkýný kazanmasý... Baþkalarýnýn kendi yararlarýna bir takým raporlarýný, -onlara raðmen ve onlarsýz-, kitle iletiþim araçlarýyla oluþturduklarý veya oluþan kitle psikolojisi ve zihin kontrol yöntemleriyle gerçekleþtirilme-sinde zararlý olanlarýnýn iyi yönlü sapmalarla engellenmesi...
Güneþin Battýðý Yönde Bulunan Uluslar Birliðine SodGom Ülkesinin katýlmasý yönündeki düþüncelerimizin de bu anlamda deðerlen-dirilmesi gerekir. Genelde Etkin Düzenleme Gruplarý Birleþik Devlet de otak kurmuþ durumdalar. Ülkemize attýklarý aðlardan kurtuluþ için batý birliðine girmenin daha yararlý olabileceði kanýsýndayým. Oradaki Düzen-leyici Gruplar, bu kadar etkin ve yetkin deðiller. Ýçlerinde bulunan birey-lerden iyi ruhlu olanlarýn sayýsý gittikçe artýyor. Ayrýca, Bileþik Devlet'in bizlere insan haklarý, özgürlük, demokrasi anlamýnda göstermelik davra-nýþlarý dýþýnda bir yararý olmamýþtýr. Hatta ülkede çoðu zaman var gibi görünen demokratik sürecin arada kesintilere uðramasýnda onlarýn parmak izleri bulunmuþtur. Bu anlamda Güneþin Battýðý Yön Birliðine katýlým ve onlarla birlik, son elli yýldýr Birleþik Devlet Düzenleyici Grubunun yerel yandaþlarýnýn ve iþbirlikçilerinin tasfiyesinde kolaylýk saðlayacaðýna inanýyorum. Bireyin hak ve özgürlüklerini daha çok artýrabileceði bu birliðe girmek; en azýndan kötünün iyisi olarak düþünülebilir. Çünkü; ülke hala embriyo döneminde ve bu dönemi atlatýncaya kadar göbek baðýyla bir yerlere sürekli baðlanmak zorunda... Yeni dünya düzeni kavramýna karþý, evrensel iyi toplum ve birey kavramýný koymak gerekiyor. Zamaný geldiðinde güneþin battýðý yönde bulunan uluslar birliðine ayrýlýnmasa bile özellikle birlik içindeki bireylerin kendi özgür geleceklerini düzenlemede daha etkin rol alabileceði kanýsýndayým... Tabi ki buda yine bireyler arasý enformasyonu, iletiþimi, etkileþimi saðlayabilecek internet kanalý ile olabi-lecek... "
EkoPol : "Benim netten çýkmam gerekiyor... Daha sonra görüþmek dileðiyle. Bye."
MedBer : "Ayný dileklerle, bye."


                         ***


                              40


     "Ber bayaðý zenginleþmiþ, beni tanýmaz diye düþünürken, seni býraktýðýmdan daha kötü durumda buluyorum," dedi genel aftan yararlandýrýlarak Tut-Býrakma KursEvin' den salýverilen Tar.
     "Yönetenler saðolsun," diye gülümseyerek yanýtladý, Ber.
     Ber, Tar’ýn beklediði zengin durumda olmayý þimdi daha fazla istiyordu; Tar’ýn köye býraktýðý eþi ve altý yaþýndaki çocuðunu tekrar Ad kentine getirebilmesi, ev kiralayýp, taþýnabilmesi paraya baðlýydý. Solkol' un evinde karþýlýklý yemeklerini yerlerken bunlarý düþünüyordu.
     Güncel konulardan, Tar’ýn geçmiþte yaþadýklarýna sýra geldiðinde önce anlatmaya pek istekli görünmüyordu. Ber’in ve Solkol'un ýsrarlarýy-la, badanajlý özgünlükte anlatýma geçti.
Dili çözülen kekeçler gibi, konuþtukça açýldý. Renkten renge girerek, yaþadýklarýnýn tüm etki ve duyumsamalarýný dinleyicilerine yansýtarak...
Solkol, "Sen bildiðim kadarýyla cin gibisin, nasýl oldu da dýþ güven-lik görevlilerine yakalandýn?" diye soru yöneltti.
Tar, "Belki de baþka seçeneðim kalmamýþtý," dedi. "Gerçi yakalan-makta o kadar da isteksiz deðildim. "
"Neden?..."
Tar, "Yaþadýklarýmdan, gördüklerimden, edindiðim izlenimlerden..." dedikten sonra Solkol ile Solkol'un eþini ve sonra Ber'i inceledi.
"................................!!??.."
     Tar, kaldýðý yerden devam etti. "Çok garip ve açýklamasý zor olaylar-la yüzleþtim. Birleþik Devlet’in bir kýsým ajanlarýnýn Ýllegal ABCD Partisi-ne yardým ederlerken, diðer taraftan Sodgom ülkesi ile çýkar birliktelikleri yaþamalarýyla arada çeliþkiyi anlayamýyordum. Birkaç kez bizi bir tepede kýstýrýp olmalarýna yakalama veya öldürme imkanlarý varken, kuþatmayý yarmamýz için sanki pasif duruma geçmeleri... Bunun karþýlýðýnda güven-liði kýstýrdýðýmýz alandan geri çekilmemizi isteyen üstümüzün davranýþý... Bir gün sýcak çatýþmada cephanemizin bitmesinden sonra karþý gücün Üstbin görevlisinin alnýndan vurularak öldürülmesi... Katýksýz, bilinçli, kafasý iyi çalýþan Dowko milliyetçisi bazý arkadaþlarýn düþüncelerini üstlerine açmalarý ve tartýþmalarý nedeniyle hain ilan edilip öldürül-meleri... Ýki tarafýn kendi kurallarýna aykýrý olmasýna raðmen içlerinden bazýlarýnýn uyuþturucu ve silah kaçakçýlýðýna aracý olmalarýna üstlerinin sessiz kalmalarý... daha birçok neden... Yüzlercesini sýralayabilirim, ama anlatmak bile bana zor geliyor... Belki zamanla...
Ber, konunun kapanmasýnýn önüne geçmek, Tar'ýn derinlere inmesini saðlamak amacýyla, "Bu anlatýlarýnýn bir kýsmý basýnda çýkmýþtý, ama üzeri örtüldü sonra..." dedi. "Bir trafik kazasý nedeniyle oluþturulan toplumsal tepkiyle bunlarýn çoðunun üzerine sünger çekildi, oluþmuþ þüphelerde üç-dört kiþide somutlaþtýrýlarak büyümesi önlendi. Rutbin isimli görevli de bazý belgelerini kitaplaþtýrýp topluma sunacakken öldürüldü... Karanlýk noktalar çok..."
"Rutbin mi?... Öldürüldüðünü bizde duyduk. Karþý tarafýmýzda olsa da hakkýný teslim etmek lazým. Gözünü budaktan sakýnmayan nam salmýþ tehlikeli biriydi. Görevinden ayrýlacaðý döneme denk düþüyordu, galiba... Bizlere; kesinlikle yakalandýðýnda konuþturmaya, mahkeme kurmaya gerek kalmadan öldürülmesi gereken þahýs olarak emir gelmiþti. Kader... Ölümle kendi ortamýnda yüzleþti. O da benim gibi görüþlerinde samimi olmakla beraber iki tarafýnda büyük güçler tarafýndan bazý ekopolitik amaçlara alet etmek için kullanýldýklarýný sezmiþti. Bunu deþifre edecek-ken hiç konuþmamak üzere susturdular. "
Ber, Tar'ý anlamakta güçlük çekiyordu. Anlatýmlarý, ifade biçimi pasifize edilmiþ bir insan görüntüsü sunuyordu, kendisine. Ýþkence sonrasý Ad kenti güvenliðinden çýktýðý durumdan daha bezginceydi.
"Tar!" diye seslendi. "Seni tam anlayamadým, görüþlerinde deðiþme mi oldu?..." Bu soruyu, Ýllegal ABCD örgütüne katýlmak üzere kýrsala çýkacaðýný kendisine belirttiði günlerde de sormuþ olduðunu anýmsadý.
Bu soruyu birkaç kez sorduran Tar'ýn doðasýnda yatan sürekli devi-nimi ve deðiþimiydi.
Tar'da sürekli deðiþmeyen hazýr cevaplýðýydý, galiba... "Benim düþünce yapým özünde yine ayný..." dedi. "Ýnsanlarýn hak ve özgürlüklerinin, kültürlerinin kazanýmý, baskýya zulme boyun eðmeme, birey ve toplumun kendi geleceðiyle ilgili alýnacak kararlarda etkin rol oynamasý... Kýsaca, insanca yaþam... Ama birileri tarafýndan kullanýlarak bu düþüncelerin gerçekleþtirilemeyeceðini anladým. Göbek baðýn baðlýysa birilerine, o birilerinin dediði olur. Senin isteðin ancak onunkiyle çeliþmez ve çekiþmezse gerçekleþebilir. Bir olguyu gerçekleþtirmen, engellenmemiþ ve sessiz kalýnmýþsa, bunun anlamý o birilerinin isteminin yine gerçekleþmiþ olmasýdýr. Bu bir piyonluktur..."
Ber, "Sözünü ettiðin konulardan bazýlarý yüzeysel olarak toplumda tartýþýlmýþtý," diyerek, düþüncelerinin çokta orijinal olmadýðýný ifade etti. "Fakat; her kesimin birbirini kullanma çabasýnda olduðu kullanýlanýnda kullananý kullandýðýný ifade ederek bunun taraflar için yanlýþ bir þey olmadýðý düþüncesi oluþmuþtu. "
"Bu görünen düzenek... Aslýnda sadece bir taraf kullanýyor; oda bilinen güç... Ýstersen bu konuyu þimdilik kapatalým, darallar geldi bana," diyerek, Solkol'un küçük çocuðunu kucaðýna alarak okþamaya baþladý, Tar.
Ber, onun gözlerinde ilk kez korku ýþýltýlarý görüyordu. Süreç, çok þeyleri deðiþtiriyordu.
Solkol, konuþulanlardan sýkýlmýþtý. Konunun deðiþmesini saðlamak için, "Peki, bundan sonra ne yapmayý düþünüyorsun?" diye sordu.
"Ekmeðimi kazanmayý, düþüncelerimi baðýmsýz, koþullandýrýlmamýþ bir alanda ifade edebilmeyi... Artýk hiç bir gruba; hatta sadece yemek verilen bir lokantaya, kahveye dahi üye olmadan bireysel yaþamýmdan kalanýný yaþamak istiyorum..."
     Solkol, baþýný öne eðerek, "Tar, sana yardýmcý olmak isterdim. Ama, son ekonomik kriz beni de sarstý. Bilgisayar maðazalarýmýn bir tanesi sadece elimde kalabildi. Oda bitirilmek üzere... Ýþçilerin parasýný dahi ödemekten aciz duruma düþtüm... Yoksa benle birlikte çalýþmaný teklif edecektim... Yine de iþ bulmana yardýmcý olmaya çalýþacaðýz. Evini yeni-den yapýlandýrýncaya kadar evimde kalmaný istiyorum."dedi.
     Ber, bu konuda bir þey söyleme gereði duymadý. Tar'a ekonomik durumunun bozukluðunu, baþýndan geçenleri daha önceden özetlemiþti.
Tar, aðýr mahcubiyetler içindeydi. Gözleri nemlenmiþti. Kendisini çabuk toparladý. Ber'e yönelerek, Mýha'yý sordu.
     Ber, Mýha'nýn Legal XYZ Partisi’nde gerçekleþtirdiði SodGom Ülkesinin genel yapýsýna uygun çýkar amaçlý politik çabalarýndan dolayý nasýl zengin olduðunu, tekstil fabrikasý kurduðunu anlattý. O da bir kapýy-dý. Yalanda olsa, Mýha'nýn kendisini çok özlediðini belirtti Tar'a.
     Tar, "Mýha'ya avuç açmayacaðým. Ama eski arkadaþým... Sonuçta emeðimi ortaya koyup kendisinden iþ isteyeceðim, " dedi. Yeni anýmsadýðý bir ismi de sordu. "Has isimli müþterini anýmsýyor musun, Ber?..."
     "Anýmsýyorum. Yýllardýr kendisinden haber alamamýþtýk"
"O kýrsal da benim mangamdaydý. Sürekli senden söz ederdik... Genel af çýkýnca kýrsaldan kente indiðini duydum. Has'ýnda yanýna uðrarým, iþ konusunda bir yardýmý olabilir belki. Yoksa sabýkalý, hele siyasi sabýkalý birine kim iþ verir."
     Ber, Has'ýn kardeþi Hüs'ünde bulunduðu silahlý banka soygunu ile ilgili olayý ayrýntýlarýyla anlattý. Misafir kalma süresinin bitiminde Ber; Tar'ada kalkmasý için sinyal vererek Solkol'dan izin istedi.
     Solkol, Tar'ý býrakma niyetinde deðildi. Ber'i; "Sen bekar adamsýn, kendine bakmaktan acizsin... Tar, istediði kadar yanýmýzda kalabilir. Sana iyi geceler," diyerek, uðurladý.


                         ***

Devamý: 24. SAYFA'da



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik roman kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Istakoz Büyüsü / 14. Sayfa
Istakoz Büyüsü / 10. Sayfa
Kimlik No 666 / Kontes Princ - 1
Kimlik No 666 / Kont Drakula - 1
Kimlik No 666 / Arka Kapak Yazýsý
Istakoz Büyüsü /6 Sh.
Istakoz Büyüsü / 13. Sayfa
Istakoz Büyüsü / 16. Sayfa
Kimlik No 666 / Baþlangýç Bölümü
Istakoz Büyüsü / 15. Sayfa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saddam, kýzý Irak ve tecavüzcü Bush... [Eleþtiri]


Bahattin YILDIZ kimdir?

Soyutlamalarý seviyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Asimov, King, Kafka, Dostoyevsky...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bahattin YILDIZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.