Ben bir öğretmen değil, bir uyandırıcıyım. -Robert Frost |
|
||||||||||
|
24 SAFER 1431 PAZARTESİ Mekke’ye Giden Yol-Muhammed Esed 01.43 – 04.11 Bana bak pislik.! Gövdene güç yetiremiyorsun; Ruhum’a gazel okumaya kalkıyorsun.! Otur oturduğun yerde ve sen beni dinle asıl.! Yüzüne güldük diye kıçın kalkmasın.! Özür dileyecek bir şey yapmadığımız gibi.. Özür dilemesi gereken nice senin gibi çirkeflerin; … Özrüne dahi tenezzül etmedik..! Bunu da böyle bil tamam mı.? Hadee.! Şimdi dooğru çilehane’ye.! Ve. Adam gibi arınmaya.! Bu da böyle canım bu da böyle.! Haydi bakalım.! Ya ALLAH..! Dest uurr.! ** İnanç belirler. İlke yönetir. Değer denetler. Herkes memur herkes mesul. O’ndan başka amir yok.! Ağa bey paşa efendi hazret kral kraliçe başkan maşkan falan filan yok. İnsan olan insandan başka kayda değer nam u nişan yok. Aşık olan Aşık u Maşuktan başka derviş u dervişan yok. Herkes haddini bilsin ve İnsan’a zulmetmesin. Herkes mamur herkes vasıl. Her insan masum her insan asil. Şol koca Tanrı’nın dahi bundan maada muradı(muraz’ı) yok.. Bu da böyle bilinsin işte.! ** İnançlarımızın güftesidir Kur’an…Hitab..Kitab..Hikmet..Terazi..Demir.. /.. İrfan ve İfşaa…İmar ve İnşaa.. İlkelerimizin bestesidir,notasıdır,rotasıdır Muhammed.! Ahmed-i Mahmud-u Muhtar.! Son Uyarı..Son İhtar.! Yol..Yordam..Pusula..İnsani Hasıla..İstikamet-i Vasıla.. Alemlere Rahmet..Külliyenden külli nektar.! Az biraz değil..Külli miktar..Herkese yeter..Kıskanmayın.. Hased etmeyin.. Ayırmayın sınıf sınıf..Kayırmayın kabile kabile.. Kabillik yapmayın.. Kıymayın insana.. Kafasını bozmayın Koca Tanrı’nın şerefsizim yamultur..! Etiket metiket dinlemez caartt diye yırtar atar.. Aha bööyyle bir tuttummu alın perçemleriinizden sürttükçe sürter o havalı burunlarınızı da. Havanızı alırsınız cennet-mennet yerine anam avradım olsun.. Yalanım varsa../.. ** Çüüşş öfkem çüüşş.! Serin gel biraz.! Nefersis olmaya mı niyetlendin lan şerefsiz.! Öhöm.! Pardon abi.! Haklısın ama n’apiyim.? Çileden çıkarıyolar bu allahsız allahçılar insanı be abi.! Tamam tamam sakinleştim..! Uhh.! Ya hu.! ** Ümmet.! İnsani bileşim.! İnsani etkileşim.! Her ırktan,her renkten,her dilden, her milletten,her asabtan-her asabiyetten.. Hattaa.! Birader onu da söyliyeyim. Her dinden,her mensubiyetten.. O’NA HAKKIYLA İNANAN VE BU İNANCININ HAKKINI HAKKIYLA VEREN.. Her cinsten ve cibilliyetten İnsan namına İnsan- tamı tamına tastamam insan- her kim var ise. Cem-i Cümlesini aynı ebruli can-ı cem içinde can u gönülden cem eyleyen. Her can’ı her can’a canan eyleyen. Her lisan’ı her lisan’a lü’lü mercan eyleyen. Topyekün İnsanlık Ailesi… Aynı um’dan um’an.. Aynı meme’den emen. Sekiz cennetle müsemmen. Müsellem İnsaniyyet Paradigmasının Tecessüm Etmiş Teşrik-i Tekbir Hali..! Ümmet.. Her insan sağ.. Her insan selamet..! İşte bu dur keramet..İşte bu dur marifet..İşte bu dur mürüvvet.. Nübüvvetin de,İmametin de başka bir asli görevi;başka bir asaleti;başka bir asliyeti yoktur efendim.! Aslı astarı olmayan efsanelerle kimseyi uyutmaya kalkmayın efendim.! Efendim dediğime de bakmayın haa.! Ağız alışkanlığı işte../..Sizin alıştırdığınız işte.. Bırakmalıyız bu ağızları işte.. Çay demleyip, çay gibi demlenip,aynı çay evinde aynı çayhanevi tepsiye dizilip; Çaydan-çıradan dahi geçip.. Amaa illaki yardan geçmeyip.. Gebzede Kuyu Çayevinde Çaylak Dervişler Dilinden Alışılmadık Sözler dinleyip.. Çay bahane ey insanlar maksat muhabbet.! Ah minel aşk ünleyip..! Bu arada şöyle bir “ hüüürp.! “ leyip. Gürpüdenek “OOh .! “ İnsanız..! Ne mutlu bize.! El ele,gözgöze.dizdize.. Çok şükür mü’min..! Çok şükür Müslüman.! “ İmanım eyvallah.! El Hak.! Daha ne olsun bize.? Yeteriz birbirimize..! Yeter ki aşk olsun.! Oohh.! Haydi bir dahi aşk ile ya Allah.! Hüüürpp.! Elhamdülillah.! ** Oğlum Yalçın.! Gözüme bakıp durma.! Çay paralarını öde.! Borcum olsun.! Seyit’i batırmayın lan.! Çayhanevi kardeşimize iyi bakın haa.! Özlem’e söylerim bak.! Fena yapar valla.! Kırk bardaktan fazlasını da ödeyemem.! Bak bunu da söyliyeyim. Az için lan biraz.! Eviniz yok mu sizin.? Ha.!? ** İnsan başıboş değildir. Rastgele yaşayamaz İnsan. Başına buyruk değildir.Başıbozuk davranamaz İnsan. Allah’la aldatıp Allahsız gibi yönetemez kim olursa olsun …/..Herhangi bir İnsan. Tüm Tiranlar,bütün hegemonlar mel’undur. Zalimlere kuyruk sallayamaz İnsan.! Gönüllü köleler se bunlardan daha mel’undur.! Asaletine ihanet edemez İnsan.! ** Kimse kimsenin kölesi değildir. Kimse kimsenin efendisi değildir. Kimse söylemiyor. Ben söyliyeyim. Mürid dahi mürşidin kölesi değildir. Mürşid dahi müridin efendisi değildir. “Efendim .! Efendim.! “ diye. Etek yalayan da yalatan da alçaktır,şerefsizdir,yavşaktır.! Allah’tan başka ilah-efendi yoktur.! La efendi illaallah’tır. Anladınız mı lan aşağılık efendiler.! Allahsız kitapsız kevaşeler.! Anladınız mı lan.! Hadee yallah.! Amele durağına hadee.! Biraz da siz çalışın lan.! Kazma- kürek sapı görmedik asalak solucanlar siziii.! Tanrınızı da alın gidin lan.! Biraz da o çalışsın da görelim hele..! Nası oluyomuş üç otuz paraya ev geçindirmek bakalım hele biir.! Hee.!? Sıkar di ‘mi.!? Ama hiç sıkılmazsınız Allah gibi konuşup allahlık taslamaya di’mi.!? Sizi gidi f-itnenin önde gidenleri siziii..! Fakir fukaranın üç-beş kuruşuna göz dikip. Allahın gökdeleni gibi milletin gözü önünde.. Habire gökdelen diken.. İnsanlığın kerkenezleri siziii.! Puh ulan sizin insanlığınıza-müslümanlığınıza be.! Daha ne diyeyim lan ben size.!? Daha ne anlatayım da hangi yüzünüze tüküreyim lan ben sizin..!? Ha.!? ** Muhammed s.a. dahi efendi değildir..! Efendimiz değildir..! Sahib u Musahibimiz’dir eyvallah.! Allah’ımızdan irsal ile me’sul resulümüz-elçimiz’dir eyvallah.! Fakat asla efendimiz –sultanımız; şahımız –padişahımız değildir. İnsan dır biz gibi..Kul dur biz gibi.. Mesul dür biz gibi.. En mükemmelimizdir..Resul-ü ekrem’imiz dir eyvallah. Lakin tiranımız; kralımız-halden bilmez dilden anlamaz; kendinden başka kural tanımaz- Baş belamız değildir. Bu da böyle biline. Efendiliğini kutsayıp kendi efendiliklerine icazet çıkaran efendi taslaklarına sakın kanmayın. Yoldaşınızı kahramanlaştırıp-insanüstüleştirip sakın tanrılaştırmayın. Rehberimiz,öğretmenimiz,eğitmenimiz,önderimiz,yoldaşımız,haldaşımız,dildaşımız,kardaşımızdır evet.! Arkadaşımızdır evet.!Biricik dostumuz,velimiz,insan güzelimiz,elimiz,ayağımız,dilimiz-dudağımızdır evet.! Gözümüz –kulağımızdır evet.!İnsanlığımız namına;bizi insan var eden Allahımız Aşkına.. Sahiblendiğimiz;omuz verdiğimiz;gönül verdiğimiz;yüklendiğimiz;mesuliyetimiz ve yükümüzdür evet.! Sahib çıkanımız;arkalayanımız;omuz verenimiz;el verenimiz,sevenimiz,sevgilimizdir evet.! Sevenimiz,sevdirenimizdir evet.! Açlarımızı doyuran;çıplaklarımızı giydirenimizdir evet.! Kadr-ü kıymet bilen hamiyetlimiz;mesuliyetlimizdir evet.! Musahibimizdir evet.! El ele;kolkola;dizdize;gözgöze;gönülgönüle;yürekyüreğe:…. Asli halimizdir evet. Hasb-ı halimizdir evet.! Ammaa.! Efendimiz değildir ol Muhammed.! Mustafaa.! El Mustafaa..! El Musafahaa.! Yemin olsun ol Mushaf’a.! Evet.! ** Rabbimiz’in elçisidir evet.! Fakat. Rabbimiz değildir Muhammed.! Evet.! ** Eğer şimdi aramızda yaşasaydı. O da bizim gibi duraklarda bekleyip;sıraya girip;halk otobüslerine binip; Yer yoksa bizim gibi dikilip; Yer varsa oturup; Yerverilmesi gereken yaşlı. . Çocuklu anne; Çok yorulduğu her halinden belli üstü başı büsbütün alınteri ve emek kokan. Herhangi bir işçi..Yahut herhangibir usta..Yahut her hangibir henüz ter ü taze bir çırak.. Anasının kuzusu bir sır çocuğu.. Görseydi.. Hemen kalkıp buyur edip yer verirdi canım ciğerim imanım eyvallah. Alemlere rahmet ol resulüllah.! Sallü ala vesellim. Amentü billah.! .. Ellerinde ucuz halk pazarlarında dolaşa dolaşa anca yarıyarıya doldurulabilmiş siyah poşetlerle.. Evine gelirdi de.. Ayağının ucuyla hafifçe kapıya dokunduruverirdi de. Kapı şöyle bir nazlanarak ve gıcırdayarak açılıverirdi de.. “Adım gece kondu kapısı na’piyim.!?.!” Diyerek. Mızmızlanıverirdi de. O dahi selam veriverirdi de gülümseyerek..! “Ne demek dostum.!” “Seni bize ev edene şükür.!” “Nasıl öderiz hakkını.!?” “İyi ki varsın.!” “ Hiç gücenir miyiz sana.!?” Temennah ederek, Bir daha gülümseyerek sesleniverirdi de sevgilisine.. Ol sevgili eşi -yoldaşı çilekeş Haticesine.. Ol sevgili eş-yoldaş dahi iniverirdi de hemencecik. Yeldir yepelek.. Kağım kağşak merdivenlerden de. “Hoş geldin beey.!” Diyerek ve. “Heey.! “ “Bu ne bolluk bereket.!?” “Eline emeğine..Ol insan yüreğine sağlık.!” “İnsan güzeli sevgilim.!” Gülümseyerek.! Ve. Aynen kendi gibi gülümseterek ol sevgili El Mustafa sevgilimizi de..! Hemi de vallah billah aynen böyle .! Filvaki.! Hüvel işraki.! İmanım eyvallah.! ** Efendimiz değildir Muhammed.! S.A. V. İnançlarımızın;ilkelerimizin;değerlerimizin;değer verdiklerimizin; Önemsediklerimizin;önem verdiklerimizin.. Bütünüyle insanlığımızın. İnsan Hali’dir Muhammed.! İsmimizin cisimleşmiş hali’dir. Cinsimizin resimleşmiş hali’dir. Cibilliyetimizin eylemleşmiş hali’dir. Ol Muhammed.! ** Ey Ahali.! Efendimiz değildir Muhammed.! Si’retimiz dir evet..! İtretimiz dir evet.! İsmetimizdir evet.! Kadim masumiyetimiz dir evet.! Başımızın üstünde kalbimizin içinde yeri vardır Muhammedimiz ‘in …Ser çawa runımé.! Evet.! Lakin başımız O’nun ayakları altında değildir..Raqabe-köle değiliz biz. İnsanız biz.! İnsanlığımıza tecavüzü caiz gören; caiz bilen; cani allahsız allahçılara karşı dikilmek için geldi O.! Başımızı testemelli eğdirip;boynumuzu testemelli boyunduruk altına sokturmak için değil.! Vallahi ALİ yerden göğe kadar haklıydı.! Billahi Ebu Zer tepeden tırnağa haklıydı.! Hasan ve Hüseyn yoldaşları dahi aynen böyle. Baştan başa haklıydı. Sabbah sapına kadar adam. Hallac dahi köküne kadar el hak tı. Şöyle bir baktı ve dedi: --Yine mi aynı terane.!? Allahçılar şen abad.. İnsancılar virane.! Daha neler.!? Asın lan beni.! Garadinni insan müsveddeleri.! Enel Hakkım tabi lan.! Ne sandıydınız ya.!? Bre Yezid dölleri..! Güllerinizi de kıçınıza sokun e mi!? Ya ALLAH.! Hadi eyvallah.! Heyhaat minezzilleh.! ** Muhammed bizim yarimizdir..Efendimiz değil.! Kalbimiz O’nun sevgi tahtındır elbet..!. Taht-ı revanı değil.! Kalbimizin mütegallibesi, emperyal ucubesi ,müzevir hafiyesi değildir O.! Haşa.! Bende değiliz biz.. Hürr..! Özgür..! Muktedir..!Muhtar..!Mukavim..! Musahib..! Mucahid..! Mubariz.! Bariz mi bariz.! Mübarek iz.! Kevir u Kariz..! Şehir ü Şehrengiz.! Kalbinde kalbimiz. Kalbimizde kalbi. Bu hal içre kardeşiz biz.! ** Ne şehinşah ne halife ne ne padişah ne Cengiz.! Tanımayız biz. Tanır isek bir Hak. Bir de Hakka Müştak. İnsanoğlu İnsan tanırız biz.! Abartılı,mübalağalı,ağalı paşalı övgülerin muhatabı olamaz Muhammedimiz.! İnsandışılaştıran;İnsanüstüleştiren,övgülere medhiyelere hayır.! İnsaneşekleştiren; İnsan aşağılaştıran…İnsan’ı horlaştıran.. İnsan’ı cüceleştiren.. Paryalayıp paryalayıp insan’ı üleştiren.. Leş kargacı leşkeri söylem ve eylemlere hayır.! Bir trilyon sayfa tefsir yazsalar kar etmez vallah billah.! Şunu bilir şunu söyleriz biz. La İlahe İllaallah.! ** Muhammedimizi bizdışılaştıran…Başkalaştıran.. Alıştıra alıştıra ilahlaştıran.. Meddahlıklara hayır..! Aşeri mübeşşereymiş..Oniki imammış hiç fark etmez.. İlahlaştıran ve öylece o ilahlaştırma üzerinden insan köleleştiren.. Hangi hokkabazlık hangi madrabazlık var ise. Topyekün topuna birden milyon kere milyon hayır.! Ümmeti yatalaklaştıran,dalkavuklaştıran,yalakalaştıran.. Her türden yalancılıklara hayır.! Canımız pahasına bir dahi aşk ile.! Hem aan.! İşte böylee.! La ilahe İlla Allah.! ** Muhammedimiz tam anlamıyla insandı. Ahsen-i Takvim bidayetinde../..Eşref-i Mahluk nihayetinde.. İnsan-ı Kamil Merhametinde.. Tam anlamıyla yer yüreğimiz; İnsan yüreğimiz di O. İnsan güzelimizdi O. Biz’im. Muhammed’imiz.! ** Bizi de kendine benzetmeye çabaladı..Bir ömür Boyu…/..Taleal Bedru..!. ../..Ru be ru.! Ruhumuz.! ** Benzemedik. Benzettik. Efendilerimize. Yazıklar olsun bize.! Tuu.! Wesselam.!
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Veysel Menekşe, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |