..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Hüseyin Cem




29 Nisan 2010
Masal  
Hüseyin Cem
Ýsmi lazým deðil bir ülkede olan bitenle ilgili küçük bir masal. Gerçek kiþi ve kuruluþlarla ilgisi yoktur :)


:AHAA:
Ülkenin birinde insanlar, baþka bir yerde rastlanmasý zor bir þekilde, düþman gruplara ayrýlmýþlar. Bu düþmanlýk gerçek bir düþmanlýk deðilmiþ aslýnda. O ülkede yaþamayan ama bu ülkeyi çok iyi tanýyan demokrasi maskeli kötü adamlarýn yarattýðý bir düþmanlýkmýþ bu.
Batýcýlar, siyasal dinciler, etnikçiler, tatlý su aydýnlarý, koyunlar, açlar… Ayrýlan gruplara bu isimler verilmiþ.
Bunlarýn dýþýnda kalan, bu topraklarýn kaderinin bu topraðýn insanlarý tarafýndan tayin edilmesini isteyen, bu ayrýmlara karþý çýkan, bu ayrýmlarýn yapay bir þekilde çýkarýldýðýný fark eden ve onurlarýný koruyan bir grup da (ki bunlar eskiden saðcý solcu gibi farklý þekilde bile isimlendirilmiþ) kendilerine “ulusalcý” demiþler.
Bu masal aslýnda çok uzunmuþ ama özetlemek lazým…
Günün birinde batýcýlarýn, etnikçilerin, tatlý su aydýnlarýnýn, demokrasi maskeli kötü adamlarýn ve bir dilim ekmekle doyurulacaðý hayaline kapýlan açlarýn büyük destekleri ile yobazlar iktidara gelmiþler.
Siyasal dinciler tüm ülkeyi kendileri gibi yapmak için hemen çalýþmaya baþlamýþlar. Özellikle ulusalcýlarýn direniþi ile karþýlaþtýklarý için üç adým ileri bir adým geri taktiði ile isteklerini gerçekleþtirmeye baþlamýþlar. Bir konuda önce üç adým atýyorlarmýþ, ulusalcýlarýn tepkisi gelince bir adým geri çekiliyorlarmýþ. Bir adým geri atýnca batýcýlar, etnikçiler alkýþlýyormuþ, tatlý su aydýnlarý da “bakýn adamlar deðiþtiler, artýk gericilik istemiyorlar” diye ulusalcýlarý ayýplýyorlarmýþ.
Bütün bu olup biteni aðzýndan salyalar akarak izleyen koyunlar zaten kendilerine verilen “uyuþturucu medya yemeði”ni geviþ getirip duruyormuþ.
Gel zaman git zaman ulusalcýlarýn sesi iyice kýsýlmýþ. Zaten besi kaynaklarý dýþarýda olan bazý batýcýlar ve etnikçiler bayram etmeye baþlamýþlar. “Genel af, ikinci cumhuriyet, Büyük Önder öldü, Büyük Önder’in ýþýðý söndürülmeli vb” çýðlýklar göklerde yankýlanmýþ. Artýk bu ülkeyi istedikleri gibi parçalamaya çok yaklaþmýþlar çünkü.
Ama bütün bu olanlar siyasal dincileri kesmemiþ. Dýþarýdaki aða babalarýnýn yardýmý ile “Heryerekon” diye bir tezgah hazýrlamýþlar.
Önce birkaç maceraperest bulunmuþ. Bunlarýn yanýna birkaç mafya bozuntusu eklenmiþ ve bir örgüt icat edilmiþ. Bu örgüte bütün ulusalcýlar yamanmaya baþlanmýþ. Bu örgütün ne olduðu, insanlarýn neyle suçlandýðý belli olmadýðý gibi, uyduruk olduðu aþikar olan bir sürü delil ortalýkta dolaþmaya baþlamýþ.
Ülkenin yetiþtirdiði çok önemli politikacýlar, askerler, kahramanlar, iþ adamlarý, yazarlar bir bir taciz edilmiþ. Ýnsan onuruna yakýþmayan þekilde, geride kalanlarý korkutmak amacý ile yapýldýðý belli olan bir muameleyle karþý karþýya kalan bu deðerli insanlar tutuklandýkça bazý batýcýlar ve etnikçiler sevinç çýðlýklarý atmýþ. Tatlý su aydýnlarý, “herkes yargýlanabilir, hukukun üstünlüðü, darbeye karþýyýz, temiz eller, tarihimizle barýþalým, karanlýklar aydýnlansýn vb” safsatalarý etrafýnda geyik çevirmiþler.
Geride kalan ulusalcýlar bu olaylarýn düzmece olduðunu, siyasal dincilerin tehlike saçtýðýný, ülkenin onursuzlaþtýðýný baðýrmýþlar ama seslerini duyan olmamýþ. Sýra size gelecek uyarýlarý da bir iþe yaramamýþ. Batýcýlar ve etnikçiler ekmeklerine yað sürüldüðünü sanýp göbek atmýþlar. Tatlý su aydýnlarý demokrasi gak guk geyiðine devam etmiþler, açlar karnýmýz doyacak galiba hülyasýnda devam etmiþler, koyunlar koyunluklarýnýn keyfini çýkarmaya devam etmiþler.
***
Gün gelmiþ, siyasal dincilere olanlar yetmemiþ…
“Ben” demiþ “çok güçlüyüm, artýk ulusalcýlarla yetinmem, herkesi istiyorum” demiþ. Ve batýcýlarýn ve etnikçilerin üzerine yürümüþ. Elinde hazýr olan heryerekon kumpasýna bazý batýcýlarý da dahil etmiþ. Bu arada etnikçilerin de üzerine yürümüþ.
Birdenbire tehlikenin kendilerine yöneldiðini gören bu gruplar da “ne oluyor yahu?” demiþler. Biraz tepki verince yine üç adým ileri bir adým geri planý yürürlüðe girmiþ. Göz altýna alýnan batýcýlar býrakýlývermiþ. Ayný anda ayný nedenle alýnan ulusalcý içerde, batýcý dýþarýdaymýþ. Batýcý dýþarý çýkýnca “ben batýyý çok severim” demeçleri vermiþ. Batýcý salýnýnca ferahlamýþ diðer batýcýlar.
***
Ama neydi taktik, üç adým ileri bir adým geri…
Günün birinde tekrar bir çok batýcý ve etnikçi kumpas dahiline alýnmýþ. Ýþ birlikçilerinin de tehlikede olduðunu, günün birinde sýranýn kendi adamlarýna da geleceðini gören, demokrasi maskeli kötü adamlarýn iþareti ile ülke içinden bir çok batýcý ve etnikçi “çok ileri gidiyorsunuz, demokrasi var gak var guk var” demeye baþlamýþ.
Bunlarý duyan tatlý su aydýnlarý da aman geri kalmayalým diye koroya katýlmýþ. Hatta kampanyalar düzenlemeye baþlamýþlar. “Aman caným bu iktidarda çok oluyor, ne yapýlýyor ki iþte ne güzel çocuk okutuluyor, üniversite yaratýlýyor ellemeyin onlarý” diye sýzlanmaya baþlamýþlar. Söyledikleri doðruymuþ belki ama doðrular þahýslara endeksli olmamalýymýþ. Sanki diðer içeri alýnanlar suç iþlemiþlermiþ gibi…
O tatlý sucular bilmiyorlarmýþ ki doðruyu her yerde savunmazsan doðru olmaktan çýkarmýþ. Ýþte olayýn özeti de buymuþ, “Sen aydýn olarak bu güne kadar yapýlanlarda ne ses çýkardýn ki?”, “Masum bir çok insan içerde zulüm görürken utanmýyor muydun?” Sorularý kulaklarda çýnlamýþ.
Bilmiyorlarmýþ ki tarih buna benzer olaylarla doluymuþ. Ülkende, o ülke insanlarý ile kardeþçe onurlu bir þekilde yaþamayý savunmazsan eninde sonunda sýra sana gelir, seni de alýr götürürlermiþ…
***
Ulusalcýlar romantik adamlarmýþ acýyý çekerlermiþ ama “vatan sað olsun” derlermiþ. Doðru dürüst insanlarmýþ onlar. O ülkenin tarihi hep onlarý haklý çýkarýrmýþ. Tarihte en kötü anlarda bile tekrar ülkeyi ayaða kaldýrýrmýþlar. Doðru, eninde sonunda ortaya çýkarmýþ gerçektende ve bir gün yavru ülkede ulusalcýlar kazanývermiþ… Kim bilir beklide sýra o ülkeye geliverirmiþ…
***
Bu masal bitmez aslýnda…
Ýþin gülünç tarafý o ülkenin “onurlu bir þekilde nasýl yaþanýr, nasýl savunulur ve nasýl ölünürü” gösteren bir Büyük Önderi varmýþ, bu insanlarýn yapmasý gereken sadece o insaný örnek almakmýþ.
Büyük Önder’in, bu ülkenin, aydýnlara (gerçek, ulusunu seven onun acýsýyla acýlanan aydýnlara) ne kadar ihtiyacý olduðunu gösteren sözleri, tarihin sayfalarýnda hala kayýt altýnda imiþ…
***

Bu da böyle bir masal iþte, iyi ki gerçekle bir ilgisi yok :)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aydýnlýðýnýzýn Kaynaðý Ne? [Deneme]
Kendine Ýhanet Edebilir misin? [Deneme]
Tv Dizilerindeki Türk Vatandaþý [Eleþtiri]
Tahrik? [Eleþtiri]
Neler Oluyor? [Eleþtiri]


Hüseyin Cem kimdir?

Yazmayý sevdiðimi biliyorum, baþka bir özellik yok.

Etkilendiði Yazarlar:
Richard Bach, Roger Waters, Leo Buscaglia


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Cem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.