..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




24 Mayýs 2010
Allah'a Þükretmek  
Altuð Öztürk
Çevremize þöyle bir bakarsak Allah'ý ve O'nun sonsuz gücünü tanýtan sayýsýz güzelliklerle dolu bir dünya görürüz.


:ADAG:
Çevremize þöyle bir bakarsak Allah'ý ve O'nun sonsuz gücünü tanýtan sayýsýz güzelliklerle dolu bir dünya görürüz. Masmavi denizler, yemyeþil ormanlar, rengarenk çiçekler, kelebeklerin kanatlarýndaki muhteþem renkler ve desenler, kuþlar, birbirinden lezzetli ve faydalý meyveler, sebzeler ve bunlar gibi saymakla bitmeyecek kadar çok güzellik... Ýþte bunlarýn hepsini yaratan, tüm evreni ve canlýlarý yoktan var eden, sonsuz güç sahibi Allahtýr. Ýnsan þuurlu olarak düþünürse, tüm bu güzelliklerin ve hoþuna giden her þeyin, aslýnda Allah'ýn kendisine ikram ettiði birer nimet olduðunu fark edebilir. '' Eðer Allah'ýn nimetini saymaya kalkýþacak olursanýz, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsýnýz. Gerçekten Allah, baðýþlayandýr, esirgeyendir.'' (Nahl Suresi, 18)
Nimetlerin verilmesindeki amaçla
rdan biri, kiþiyi Allah’a yöneltmektir. Ýnsan sahip olduðu nimetlerin farkýna varýp Allah'a þükretmelidir. Þükür, yalnýzca Allah’a sözlü hamd ile deðil, Rabbimizin bahþettiði nimetleri O'nun yolunda kullanmakla da olur. Bazý insanlar þükretmek için kendilerine çok büyük ya da çok özel bir nimetin verilmesi gerektiðini düþünür. Oysa insanýn her anýnýn nimet içinde geçtiði çok açýk bir gerçektir. Hayatý, saðlýðý, beþ duyusu, nefes aldýðý hava, aklý ve bunlara benzer sayýsýz nimet kendisine her an kesintisiz bir þekilde sunulmaktadýr. Bazý insanlar gaflet içinde olduklarýndan dolayý, bu nimetlerin deðerini onlara sahipken anlamaz ve þükretmezler; ancak bu nimetler ellerinden alýndýðý zaman deðerlerini anlarlar.

Þükür, hem önemli bir ibadet hem de insanýn azgýnlaþmasýný engelleyen koruyucu bir zýrhtýr. Çünkü insanýn nefsinde zenginlik ya da güç bulduðunda kibirlenmeye, zalimleþmeye ve vicdansýzlaþmaya karþý bir eðilim vardýr. Bu eðilim, kibir, haset ve kýskançlýðý yüzünden kýyamete kadar tüm yaþamýný insanlarý saptýrmaya adayan þeytanýn telkinleriyle oluþur. Þeytan, insanlarý þükürden uzaklaþtýrmaya çalýþýr. Bu gerçek göz önüne aldýðýnda þükretmeyen bir kiþinin nasýl büyük bir gaflet içinde olduðu daha iyi anlaþýlýr. Bu gaflete karþý þükür, kontrolü saðlar ve insanýn nankörlüðe düþmesini engeller. Ýnsan gücün kendisinde olmadýðýný, sonsuz güç ve kudretin yalnýzca Allah'a ait olduðunu kabul eder ve þeytanýn oyununu bozar.

Þeytanýn, insaný cehenneme sürükleyen sinsi oyunlarýna karþý her zaman dikkatli olmak ve her an Allah'a sýðýnmak ve O'nu anmak gerekir.

Kendisine büyük makam ve mülk verilen Hz. Süleyman: '' Rabbim, bana, anne ve babama verdiðin nimete þükretmemi ve hoþnut olacaðýn salih bir amelde bulunmamý ilham et ve beni rahmetinle salih kullarýn arasýna kat." (Neml Suresi, 19) duasýyla nankörlüðe düþmemek için Allah'a yalvarmaktadýr. Kendisine verilen mülk nedeniyle azgýnlaþan Karun ise þükretmek yerine büyüklenerek,kaybedenlerden ve azaba uðrayanlardan olmuþtur.'' Gerçek þu ki, Karun, Musa'nýn kavmindendi, ancak onlara karþý azgýnlaþtý. Biz, ona öyle hazineler vermiþtik ki, anahtarlarý, birlikte (taþýmaya) davranan güçlü bir topluluða aðýr geliyordu. Hani kavmi ona demiþti ki: "Þýmararak sevinme, çünkü Allah, þýmararak sevince kapýlanlarý sevmez." (Kasas Suresi, 76)

Eðer insan, bu nimetleri kendisine verenin Allah olduðunu bilir ve O’na þükrederse, Yüce Allah bunun karþýlýðýnda kendisine daha fazla nimet vereceðini vaadetmiþtir. "Andolsun, eðer þükrederseniz gerçekten size artýrýrým ve andolsun, eðer nankörlük ederseniz, þüphesiz, Benim azabým pek þiddetlidir". (Ýbrahim Suresi, 7)

Allah’ýn nimetlerini düþünmek, hem Allah korkusunu ve Allah sevgisini arttýrmak için bir vesile hem de Allah’ýn cennette müminlere göstereceði mükemmel nimetleri düþünüp cennete özlem duymak için bir vesiledir. Etrafýmýzda gördüðümüz herþeye bu gözle bakmalý ve Allah'ýn varlýðýný, büyüklüðünü ve gücünü aklýmýzdan asla çýkarmamalýyýz. Aksi halde Allah'a karþý kibirlenen þeytandan hiç bir farkýmýz kalmaz.

Ýnkar edenlere gelince, onlar için de cehennem ateþi vardýr. Onlar için ne, karar verilir, ki böylece ölüversinler, ne de kendilerine onun azabýndan (bir þey) hafifletilir. Ýþte Biz, her nankör olaný böyle cezalandýrýrýz. (Fatýr Suresi, 36)
Altuð ÖZTÜRK




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.