..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




18 Ekim 2010
Ýnsan Vücudundaki Ahenk  
Altuð Öztürk
Ýnsan vücudunu incelediðimizde her bir parçasýnda ayrý bir mükemmelliðe þahit oluruz. Göz, beyin, kalp, böbrek gibi pek çok organ ve sistem insaný hayranlýða sürükleyecek kadar önemli iþlevlere sahiptir ve her biri birbiriyle uyum ve ahenk içinde görevlerini yerine getirir.


:ABBE:
Ýnsan vücudunu incelediðimizde her bir parçasýnda ayrý bir mükemmelliðe þahit oluruz. Göz, beyin, kalp, böbrek gibi pek çok organ ve sistem insaný hayranlýða sürükleyecek kadar önemli iþlevlere sahiptir ve her biri birbiriyle uyum ve ahenk içinde görevlerini yerine getirir.
Kendiliðinden oluþmasý imkânsýz olan ve hayatýmýzýn saðlýklý bir þekilde devam etmesini saðlayan bu mucizevî sistemlerden birkaç tanesini incelemek bile, aslýnda biz farkýnda olmadan vücudumuzda neler olduðunu anlamamýzý saðlayacak ve üstün bir aklýn varlýðýný açýkça görmemize vesile olacaktýr.
Aðrý Duyusu:
Aðrý duyusu, insan vücudundaki olumsuzluðu bildirerek kiþinin önlem almasýný ve vücuduna zarar gelmesinden kaçýnmasýný saðlayan koruyucu bir sistemdir.
Aðrý duyusundan yoksun olan bir insan hiç aðrý hissetmediði için, kendi kendine zarar verebilir. Mesela diþlerini sökebilir, gözlerini çýkarabilir ya da dilini yiyebilir. Bunlar dýþýnda kendini aðrýyla belli eden bir hastalýðý fark edemez ve bu sebepten dolayý kýsa sürede hayatý sona erebilir. Aðrý hissetmemek demek, hastalýðýn verdiði uyarýyý fark edememek ve kendini çevrenin olumsuz etkilerinden koruyamamak demektir.
Portal Venöz Sistem:
Ýnsan vücudunda fazla miktarda aminoasit metabolizmasý sonucunda oluþan amonyak, zehirli etkiye sahiptir. Vücuda giren besinler sindirilip ince baðýrsaklarda emildikten sonra direkt kan dolaþýmýna verilirken, zehirli olan amonyak hepatik portal sistem aracýlýðýyla karaciðere gönderilir. Burada üreye dönüþtürülüp zehirden arýnmýþ olur ve sonra kan yoluyla böbreklere, oradan da idrarla vücut dýþýna gönderilir.
Hepatik portal sistem olmasaydý amonyak da direkt kana geçerdi. Kanda amonyak konsantrasyonu arttýðýndan toksik etki görülürdü.
Kafatasý:
Kafatasý, tek ve çift kemiklerin oynamaz eklemlerle birleþmesiyle oluþur. Kafatasý, hayati öneme sahip olan beyni çepeçevre sarýp dýþ etkilerden korumanýn yanýnda; görme, iþitme, tatma, koklama gibi duyu organlarýný da barýndýrýr. Böylece baþ bölgesine alýnan en sert darbelerde bile beyin ve bu duyu organlarý zarar görmez.
Kemikleri ilk kez yaratýp sonra da onlara et giydiren Allah, bunu bir kez daha yapmaya kadirdir. Bu gerçek Kuran'da þöyle ifade edilir:
Ýnsan, bizim kendisini bir damla sudan yarattýðýmýzý görmüyor mu? Þimdi o, apaçýk bir düþman kesilmiþtir. Kendi yaratýlýþýný unutarak bize bir örnek verdi; dedi ki: "Çürümüþ-bozulmuþken, bu kemikleri kim diriltecekmiþ?" De ki: "Onlarý, ilk defa yaratýp-inþa eden diriltecek. O, her yaratmayý bilir." (Yasin Suresi, 77-79)
Lenf Sistemi:
Ýnsan vücudunda kan ile doku arasýndaki madde alýþ-veriþi kapiler ile doku arasýndaki interstisyel alanda gerçekleþir. Burada kapilerdeki besin ve oksijen dokuya verilirken dokudaki metabolizma artýklarý da kapilere geçer. Mantýken burada sývý birikimi olmamasý için kapilerden çýkan madde miktarý ile kapilere giren madde miktarý eþit olmalýdýr. Ancak deðildir. Kapilere dönen madde miktarý, kapilerden çýkandan azdýr. Aradaki bu fark ise, lenf sistemi denilen özel bir sistemle interstisyel alandan toplanýp tek yönlü olarak iletilir ve tekrardan kan dolaþýmýna verilir.
Lenf sistemindeki olasý bir sorunda interstisyel alandan madde toplanamayacaðýndan burada sývý birikir ve "ödem" dediðimiz tablo oluþur. Lenf sisteminin çalýþmamasý durumunda 24 saat içinde ölüm gerçekleþir.
Üstün Bir Akýl:
Görüldüðü gibi bizim bilmediðimiz ya da farkýnda olmadýðýmýz pek çok sistem, her gün vücudumuzda düzenli ve ahenkli bir þekilde iþlemekte ve hayatýmýzýn saðlýklý olarak devam etmesini saðlamaktadýr. Bu bilgiler ýþýðýnda insanýn saðlýklý olarak hayatýný devam ettirmesini kör tesadüflere baðlamak hata olacaktýr. Hayatýmýzýn her aþamasýnda ve evrendeki tüm canlýlarda üstün bir aklýn varlýðýna açýkça þahit olmaktayýz. Bu üstün akýl ve güç hiç kuþkusuz Yüce Rabbimiz Allah’týr.
O, biri diðeriyle 'tam bir uyum’ (mutabakat) içinde yedi gök yaratmýþ olandýr. Rahman (olan Allah)ýn yaratmasýnda hiçbir 'çeliþki ve uygunsuzluk’ (tefavüt) göremezsin. Ýþte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklýk (bozukluk ve çarpýklýk) görüyor musun? (Mülk Suresi, 3)
Altuð Öztürk



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.