..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Çevrebilim > Taner SARGIN




16 Kasým 2010
Küresel Felaket Senaryolarý ve Gerçekler.  
Görünen Tek Felaket Ýnsanýn Kendisi

Taner SARGIN


Dikkat çekmek istediðim nokta þu; insan ancak kendi felaketini hazýrlayabilir. Þu andaki nükleer silahlar dünyayý birkaç defa yok edebilecek güce sahip. Süper güç tabir edilen devletlerin ellerinde bulunan bu silahlardan dolayý Birleþmiþ Milletlerde alýnan kararlarý veto etme haklarý var. Amerikanýn sloganý ,'' iktidar namlunun ucundadýr '' Bu zihniyet ortadan kalkmadýkça dünya tehdit altýnda.


:BFBE:
'' Sürüngenlerin hâkimiyeti altýndaki Mezozoik dünyasýnda memeliler önemsiz bir grup olarak varlýklarýný sürdürür. Oldukça küçük boyutlarda olan memeliler büyük olasýlýkla sürüngenlerle rekabetten kaçýnmak üzere gececil bir yaþama biçimini benimsemiþti. Dinozorlardan köken alan kuþlar da ilk kez Jurada ortaya çýkar .'' *

''Jurada yaygýnlaþan dinozorlar, Kretasenin sonunda çeþitlilikçe ve yaygýnlýkça zirveye ulaþmýþlarken, pek çok canlý grubuyla birlikte ortadan kalkarlar. Bugün yaygýn þekilde kabul edilen görüþ, yeryüzüne çarpan bir gökcisminin yeryüzünün son kitlesel yok oluþuna neden olduðudur. Kretase/Tersiyer yok oluþu olarak bilinen bu olayla sürüngenlerin yüz milyonlarca yýl süren hâkimiyeti sona erer ve Tersiyerde memelilerin yaygýnlaþmasýný saðlayacak koþullar saðlanýr. '' *


Memeliler ilk ortaya çýktýklarý Mezozoik dönemde yaþadýðý doðal ortamýn en zayýf canlýlarýydý. Memelilerin Yeryüzünde yaygýn bir canlý olmasý tamamen küresel bir felaket sayesinde olmuþ; bir gökcisminin Dünyaya çarpmasý sonucu dev canlýlarýn ortadan kalkmasýný saðladý. Ekosistemdeki deðiþmeler Memelilere geliþim ve yayýlma olanaðý saðladý.

Dev bitki örtüsünü tüketen dev ot obur türlerin yok oluþu, bitkilerin Atmosferdeki Karbondioksit oranýný düþürmesi, Oksijen üretmesi milyonlarca yýl içinde bu günkü gaz dengesine gelmesini saðladý. Karbondioksiti tüketen bitkiler yeni gaz dengesine uygun bitki çeþitliliðini de yeryüzüne kazandýrdý.

Günümüzde yeryüzündeki canlýlarý tehdit eden felaket senaryolarý üretiliyor. 1987’de okuduðum, Tübitak yayýný olan Bilim ve teknik dergilerinden hatýrladýðým kadarýyla, iki bin yýllarýnda olasý felaket senaryolarý öne sürülüyordu. Göktaþý çarpmasý, kuyrukluyýldýz çarpmasý, Hidrojen yakýtýný tüketen Güneþin genleþmesi sonucu dünya yörüngesine kadar yayýlýp dünyayý kavuracaðý, insan faaliyetleri sonucu oluþacak olasý felaketler. Bunlardan bazýlarý belki binlerce belki de milyonlarca yýl sonra gerçekleþebilecek felaketler.

O günlerde hep iki binli yýllarý yaþayabilecek miyim diye düþünürdüm. Bana tercih hakký verilseydi olabildiðince ileri bir tarihte yaþamak isterdim. Þu anda iki bin on yýlýný yaþýyorum ve görebildiðim tek felaket insanýn kendisi. Doðayý o kadar sorumsuz kullanýyoruz ki, insanlara yeni tüketim maddeleri üretme uðruna zararlý madde çevirimini hat safhaya getiren üretim teknolojileri, salt kar amacý güderek aþýrý bir ivmeyle ilerliyor.

Gündemde küresel ýsýnma var; buzullar eriyor. Gelecekte su seviyesi yükselerek karalarý istila edecek, buharlaþma artýp bulutlarýn güneþ ýþýðýný kesecek, ani bir dönüþümle buzul çaðý baþlayacak. Bunlar iddia. Þuna þaþarým, atmosferi kirleten ülkeler in baþýnda gelen Amerika, Kiyoto anlaþmasýna imza koymuyor. Felaket senaryolarýný da üreten ayný Amerika deðil mi?

Bu durumda iki ihtimal düþünüyorum. Ya Amerika kendi elit kesimini bu felaketlerden koruyacak imkânlarý geliþtirdi. Dünya umurunda deðil. Ya da Böyle bir tehlike olmadýðý halde toplumlar üzerinde baský oluþturmaya çalýþýyor. Her ikisi de olabileceði gibi bunlarýn dýþýnda benim düþünemediðim bir durum da söz konusu olabilir.

Bilimkurgu tutkunu biri olarak '' yarýndan sonra '' filmini ilk çýktýðýnda izledim. Buzul çaðýnýn baþlamasýyla ilgili tezlere dayanýlarak hazýrlanmýþ. Ama bana pek inandýrýcý gelmedi. Çünkü dünya algýlanmak istendiði gibi mekanik dengede deðil. Ortaya çýkabilecek yeni koþullara göre yeni dengeler oluþturabilecek bir yapýya sahip.

Düþünsenize güneþ ýþýðýnýn engellenmesi, Dünya atmosferinin soðumasý buzullarýn tekrar kutuplarda toplanmasýný saðlayacakmýþ. Ayrýca bu anlýk olabilecek bir durum deðil binlerce yýlýn geçmesini gerektirebilecek bir durum.

Küresel ýsýma, Atmosferin ortalama deðerinde bir artýþ ise, buzullaþma aniden deðil kademeli bir ýsý düþüþünü gerektirir. Þu anda ki tehlike ýsý düþüþü deðil bilakis yükselmesidir. Evet, þu bir gerçektir ki lokal bazý felaketler olacaktýr. Çünkü küresel ýsýnma ile enerji seviyesi yükselmekte bu ise bir takým dinamikleri normalin dýþýnda tetiklemekte.

Dikkat çekmek istediðim nokta þu; insan ancak kendi felaketini hazýrlayabilir. Þu andaki nükleer silahlar dünyayý birkaç defa yok edebilecek güce sahip. Süper güç tabir edilen devletlerin ellerinde bulunan bu silahlardan dolayý Birleþmiþ Milletlerde alýnan kararlarý veto etme haklarý var. Amerikanýn sloganý ,'' iktidar namlunun ucundadýr '' Bu zihniyet ortadan kalkmadýkça dünya tehdit altýnda.

Peki, niye silah üretiliyor? Emperyalizm in yaþayabilmesi için tek yol savaþtýr. Çünkü savaþ anlýk bir tüketimdir. Milyonlarca dolarýn anlýk yok oluþuyla silahýn tahrip gücüyle milyonlarca dolarlýk deðerleri de yok etmesidir. Tahrip edilen bölgeler yine amerikan þirketleri tarafýndan inþa edilip, Yeni iþ olanaklarý açýlýr. Karlara yeni karlar katýlýr.

Bilimi tekeline alan Pentagon, insanlýk için üretilen projelerden ziyade silah sanayi için gerekli olabilecek araþtýrmalara öncelik tanýyarak insanlýðý yok oluþa sürüklüyor. Baðýmsýz olmasý gereken bilim süper güçlerin oyuncaðý olmuþ. Durum böyle iken diðer felaket senaryolarý bana pek de inandýrýcý gelmiyor.

*giriþ kýsmýndaki alýntýlar için bakýnýz .

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/jeolojik/Fanerozoik

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Saptamalarýnýz doðru.
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
20 Kasým 2010
Ben bu felaket senaryolarýný 1968 yýlýndan beri izliyorum. Felaket senaryolarýnýn inandýrýcý etkisi kuþkusuz var ve toplum üzerinde yýlgýnlýk ve korku yaratmak amacýyla kullanýldýðý da doðru. Ancak, öyle olsa bile depremler ve tektonik olaylardaki artýþý insanlarýn denetleyemediði ortada. ABD'nin son ortaya attýðý ve Lizbon'da görüþülen füze kalkaný sisteminin aslýnda Ýran'ý hedef aldýðýný, ilk adýmýn Ýran'ý bertaraf etmek, ikinci adýmýn ise Mescidi Aksa, Kabe gibi kutsal yapýlarý bombalayarak Ýslamiyeti tamamen yok etmeye yönelik bir nükleer savaþ olacaðýný sanýyorum. Obama Rusya'yý bunun için NATO'ya almak istiyor! Ýslamiyeti yok ettikten sonra sýra diðer dinlere de gelebilir. Bilimkurgu tutkunuysanýz size bir kaç eski (!) film önerebilirim: Omega Man, On the Beach, Hiroshima... Esenlik




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanýn Doða Ýçinde Kendisini Var Etmesi
Ýnsan Beyni Nasýl Çalýþýr?
Bilimin Iþýðýnda Doðayý ve Evreni Doðru Kavramak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.