..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




18 Mayýs 2011
"Hak Rabb'inden Gelendir"  
Fuat Türker
Cahiliye toplumlarýndaki insanlarýn din anlayýþý oldukça çarpýktýr. Kur’an dýþýndaki kaynaklardan edindikleri ya da etraflarýndaki kiþilerden duyduklarý bilgilerin din olduðunu zanneder, gerçek dinin güzelliklerinden yoksun kalýrlar. Herkesin doðrularý farklý olduðundan, toplumda birden fazla din yaþanýr.


:ACEG:
Cahiliye toplumlarýndaki insanlarýn din anlayýþý oldukça çarpýktýr. Kur’an dýþýndaki kaynaklardan edindikleri ya da etraflarýndaki kiþilerden duyduklarý bilgilerin din olduðunu zanneder, gerçek dinin güzelliklerinden yoksun kalýrlar. Herkesin doðrularý farklý olduðundan, toplumda birden fazla din yaþanýr. Oysa dinin gerçek kaynaðý, “Gerçek (hak) Rabbinden (gelen)dir. Þu halde sakýn kuþkuya kapýlanlardan olma. (Bakara Suresi, 147) ayetiyle de ifade edildiði üzere Kur’an’dýr.


Bu yanlýþ yolda yürüyenler, Rabb’imizin tüm insanlara kurtuluþ rehberi olarak indirdiði Kur’an’da neler yazýlý olduðunu merak dahi etmezler. Kafalarýndaki sorularýn cevaplarýný ise Allah’ýn hiçbir þeyi eksik býrakmadýðý Kur’an’da deðil, farklý kaynaklarda ararlar.


Oysa Kuran’a bir kitap gözüyle bakmamak gerekir. Allah insanlýða oradan seslenir, sözü çok etkilidir. Kur’an ne diyorsa doðrudur; haktýr, emirdir, farzdýr. Kuran’ý çok iyi anlamaya çalýþýp, Allah’ýn iþaretlerini takip etmelidir insan. Rabb’imiz hiçbir þeyi boþ ve amaçsýz yaratmamýþtýr.


Kitap okudukça birçok insanýn kibri, enaniyeti artar. Allah, büyüklenenlerin ‘boyunlarýna, çenelere kadar (dayanan) halkalar’ geçirmiþtir; ‘bu yüzden baþlarý yukarý kalkýktýr.’ (Yasin Suresi, 8) Kur’an’ý okumanýn verdiði hissiyat ise farklýdýr. “Ýnsanlar baþaklara benzerler, içleri boþken baþlarý havadadýr, doldukça eðilirler.” der Montaigne. Samimi inananlar da Kur’an’la doldukça Allah’ýn sonsuz gücünü kavrar, boyun büker, Rabb’lerine teslim olurlar; onlar “çenelerinin üstüne kapanarak secde ederler." (Ýsra Suresi, 107)


“…Kullarý içinde ise Allah’tan ancak alim olanlar ’içleri titreyerek-korkar’…”( Fatýr Suresi, 28) Ýlim sahibi olabilen, düþünen insanlar içindir Kur’an. Çünkü, gerçekte ilmin kaynaðý da Kur’an’dýr. Okuduðu her kitapla kibirlenen kiþinin aksine, Kur’an okuyan insan, ayetler üzerinde düþünür, ürperen derileri ve kalbi yatýþýr, Allah’ýn eþsiz kudreti karþýsýnda kendi aczini anlar, O’na kul olur!

Allah, müteþabih (benzeþmeli), ikiþerli bir Kitap olarak sözün en güzelini indirdi. Rablerine karþý içleri titreyerek-korkanlarýn Ondan derileri ürperir. Sonra onlarýn derileri ve kalpleri Allah’ýn zikrine (karþý) yumuþar-yatýþýr. Ýþte bu, Allah’ýn yol göstermesidir, onunla dilediðini hidayete erdirir. Allah, kimi saptýrýrsa, artýk onun için de bir yol gösterici yoktur. (Zümer Suresi, 23)

Bediüzzaman da Kur’an’ýn tüm insanlýk için bir öðüt, sakýnan kullar için de bir hidayet kýlavuzu olduðunu, "Kur’an-ý Hakim þuurlu insanlara imamdýr, cin ve insan topluluðuna mürþiddir, ehl-i kemale rehberdir, ehl-i hakikata öðretmendir..." (Sözler, s. 185) sözleriyle ifade eder.

Kur’an yaþam rehberidir. Rehberlik yapabilmesi için de bizim anlayacaðýmýz bir dilde olmalýdýr ki, neyi iþaret ettiðini/tanýttýðýný görebilelim. Ýnsan yabancý bir ülkede kendi dilinde konuþan rehbere ihtiyaç duyarken, yaþamýnýn rehberi anlamadýðý bir dilde olabilir mi?..


Anlamalýdýr ki, “(Bu Kur’an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düþünsünler ve temiz akýl sahipleri öðüt alsýnlar diye sana indirdiðimiz mübarek bir Kitap’týr . (Sad Suresi, 29) ayetiyle emredildiði üzere ayetlerini iyiden iyiye düþünebilmelidir.


Anlamalýdýr ki, “Kendilerine verdiðimiz Kitabý gereði gibi okuyanlar, iþte ona iman edenler bunlardýr... (Bakara Suresi, 121) ayetiyle tarif edilen müminlerden olmalýdýr.


Anlamalýdýr ki, Kamer Suresi’nde 6 ayetteki, “Andolsun Biz Kur’an’ý zikr (öðüt alýp düþünmek) için kolaylaþtýrdýk. Fakat öðüt alýp-düþünen var mý ? (Kamer Suresi, 17) çaðrýsýna icabet etmeli, ayetleri düþünüp öðüt almalýdýr.


Aksi halde durumu, “Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu (içindeki derin anlamlarý, hikmet ve hükümleriyle gereði gibi) yüklenmemiþ olanlarýn durumu, koskoca kitap yükü taþýyan eþeðin durumu gibidir... (Cum’a Suresi, 5) ayetinde söz edilen kitap yüklü eþeðin durumuna benzeyecektir.


Kur’an Allah’ýn kelamýdýr; ülfetle deðil, aþkla okuyalým. Kur’an’ý okutan, Kendisini tanýtan, iman ettiren, imaný artýran Allah, Kur’an’ý üzerimizde yük gibi taþýmak yerine kalbimize yerleþtirsin. Her okumamýz, secdelerimizi, kýyamlarýmýzý artýrsýn ve bizi karanlýklardan aydýnlýklara çýkarsýn.


Üzerimizdeki gaflet perdeleri kalktýkça aydýnlýðý, son perde kalktýðýnda ise –Rabb’in dilemesiyle-kurtuluþ yollarýný görebilmeyi umut edelim...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.