..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"İçtenlik bütün dehanın kaynağıdır." -Boerne
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




6 Mart 2014
Yayalaştırma  
Hakan Yozcu
O yıllar, müthiş bir bavul turizmi de vardı Mağusa’da. Sokaklar, ticarethaneler hep insan kaynıyordu. Ellerinde bavullarla gezenler, köşebaşlarını mesken tutmuş bavul dizenlerle doluydu. Görüntü olarak belki hoş olmasa da en azından insan kaynıyordu. Canlılık vardı. Mağusa’nın bu günkü hali, doğrusu o günleri bile aratıyor... Bunun dışında da ekonomiye can geliyordu. Esnafın yüzü gülüyor, cebi para görüyordu. Vatandaş evine ekmek götürebiliyordu.


:AAGC:

     Gazimağusa, bir kale içi şehri. Etrafı hendekle çevrili. Adeta kendini korumaya almış bir şehir. Yüzyıllardır ayakta kalmış, adeta asırlara meydan okumuş, tarihi bir şehir...
     Ortaokul ve lise yıllarımda her okul çıkışı mutlaka kale içine gider tur atardım.. Bazen arkadaşlarla, bazen de yalnız. Bu, benim için vazgeçilmez bir tutkuydu.
     O yıllar, burası çok canlı, çok kalabalık ve yaşayan bir şehirdi. Araçlar, kale kapısından içeri girer, yol boyunca ilerler, meydandan geçerek liman yolundan çıkardı. Alış veriş yapmak isteyenler, bir kenara durur, istediği şeyleri alır ve evine giderdi.
     Turistler, hep bu yolu tercih ederdi. Cafeler, restaurantlar dolup taşardı. Canlı, capcanlı bir şehirdi Mağusa...
     O yıllar, müthiş bir bavul turizmi de vardı Mağusa’da. Sokaklar, ticarethaneler hep insan kaynıyordu. Ellerinde bavullarla gezenler, köşebaşlarını mesken tutmuş bavul dizenlerle doluydu. Görüntü olarak belki hoş olmasa da en azından insan kaynıyordu. Canlılık vardı. Mağusa’nın bu günkü hali, doğrusu o günleri bile aratıyor...
Bunun dışında da ekonomiye can geliyordu. Esnafın yüzü gülüyor, cebi para görüyordu. Vatandaş evine ekmek götürebiliyordu.
     Ve yıllar sonra o canlılık kayboldu. Yerini sessizlik, kimsesizlik aldı. Yollar adeta boşaldı. Araçlar hiç geçmez oldu. Yaz sıcaklarında da hiç kimse buralarda yürümez oldu. Bavul ticareti de bitti. Sokaklar bomboş kaldı. Adeta in cin top oynamaya başladı.
     Belediye ani bir kararla Mağusa Kale içini yayalaştırdı. Araçlar giremez oldu. Hal böyle olunca da o kalabalık yok oldu. O canlılık öldü. Esnaf, siftah dahi yapamaz oldu neredeyse.
     Yıllar oldu hala o canlılık bir daha yakalanamadı, geri gelmedi. Bunu telafi için çeşitli etkinlikler, çeşitli düzenlemeler yapıldı. Ama nafile... Sokaklar hala boş... Sokaklar hala kimsesiz... Sokaklar hala sessiz...
     Geçen Lefkoşa sokaklarında gezmek istedim. Aynı sessizlik, aynı cansızlık, aynı kimsesizlik...
     Belediye almış olduğu bir kararla burayı da yayalşatırma düşüncesine girmiş... Keşke girmeseydi. Keşke böyle bir karar almasaydı... İlk etapta hoş bir düşünce gibi geliyor... Ama yıllar sonra bunun acısı ortaya çıkıyor. Çünkü çarşı, eskisi kadar canlı olmuyor. O cazip halini kaybediyor. Olan da esnafa oluyor.
     Umarım Lefkoşa’nın kaderi de Mağusa gibi olmaz.
     Lefkoşa Surlar içi de yıllar sonra Mağusa Surlariçi gibi hayalet bir şehir haline gelmez...
     Şimdiden tedbir alınması lazım. Vatandaşın yolu kesilirse ve vatandaş çarşıya küstürülürse bu hiç iyi olmaz...
     Bu hassas konuyu ince eleyip sık dokumalı ve en doğru, en güzel, en sağlıklı kararı vermeli. Söz konusu olan orada bulunan esnafımızın geleceği ve Güzel Lefkoşa’mızın içinde bulunacağı durum.
     Şehri bir bunalıma sokma gereği var mıydı?...
     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Girne’de Kahve İçimi
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Muhtarlarımızın İstekleri
önce Sağlık
Nkl Sanat Gecesi
Mehmet Ersöz’ün Ardından
Lefke"de Kahve Sohbeti
İnsan Azim Ederse
Müjgan ve Naile Hanım’ları Ağırladık

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir "Mavi Köşk" Yazısı
Kıbrıs'ın İlk Yerli Komedi Filmi
Öyle Bir Dünyada Yaşıyoruz Ki!
İstanbul Notları
güvercinlik’te Hafta Sonu
Nerede O Eski Ramazanlar?
Farklı Bir Yönetici,
"Kod Adı Venüs" Getto Çadırları
ipek Amber İle Gurur Duyduk
izmir Günleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
El Eder [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Hakan Yozcu, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.