..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kış sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uğramadan geçmiyor. -Hal Borland
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Çağdaş Sanat > Hakan Yozcu




18 Nisan 2014
Tiyatro Oyun Dizisi 2  
Hakan Yozcu
Kıbrıs’ta kitap bastırabilmek, basırmaktan da öte, dağıtımını yapıp satmak çok zor. Çünkü kitap basımı için dünyalar kadar para ödüyorsunuz. Kağıtlar, mürekkepler hep Türkiye’den alınıp getirildiği için ücretler oldukça fazla oluyor. Tabii bu ister istemez de çıkacak olan kitabın maaliyetini artırıyor. Yapılan masrafları kurtarmak için de yazarın kitap ücreti olarak hayli para istemesi zorunlu oluyor.


:AACF:

     “Söz uçar, yazı kalır” demiş Atalarımız. Gerçekten yazıya dökülen her düşünce, her fikir, her olay, binlerce yıl sonralarına miras olarak kalabiliyor.
     Bu nedenle günümüzde artık her şey belgelere dökülüyor. Arşivleniyor. Kitap haline geliyor. Uzun bir süre sonra, bunlar, sonraki nesillere kaynak olarak kalıyor.
     Düşününüz şimdi yazılan bir roman, 100 yıl sonra, okuyucunun elinde yeniden hayat buluyor. Bundan tam yüz yıl sonraki insan, günümüz hakkında bilgiler elde ediyor. Şu an bizim hissettiklerimizi hissediyor. Heyecanlanıyor, duygulanıyor bazen de kızıp üzülüyor...
     Yazının önemi büyük. Yazı bulunduğundan bu yana insanın hayatı değişmiştir. Gelecek ile geçmiş arasında bir köprü olmuştur yazı. Artık karanlık diye bir şey kalmamıştır yazı sayesinde.
     Biz de bu nedenle Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları adına kendi yazarlarımızın eserlerini değerlendirip kitap haline getirmeyi düşündük. Geçen yıl bunu, “1. Üner Ulutuğ Oyun Yazma Yarışması”nda ilk sekiz dereceye giren eserleri kitap haline getirerek yapmıştık. Bu sene farklı bir proje ile gerçekleştirdik bunu. Dört ayrı yazarımızın oyunlarından birer tane alıp kitap haline getirdik. Bunda amacımız Kıbrıs Türk Tiyatrosu’nu geliştirmek, tiyatromuza yeni eserler kazandırabilmek, yazarlarımızı teşvik etmek ve onların eserlerini değerlendirebilmek idi. Sanıyorum bunda da başarılı olduk...
     Kıbrıs’ta kitap bastırabilmek, basırmaktan da öte, dağıtımını yapıp satmak çok zor. Çünkü kitap basımı için dünyalar kadar para ödüyorsunuz. Kağıtlar, mürekkepler hep Türkiye’den alınıp getirildiği için ücretler oldukça fazla oluyor. Tabii bu ister istemez de çıkacak olan kitabın maaliyetini artırıyor. Yapılan masrafları kurtarmak için de yazarın kitap ücreti olarak hayli para istemesi zorunlu oluyor.
     Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları olarak amacımızın halkımıza kültür hizmeti sunmak olduğundan yayınladığımız kitaptan her hangi bir ücret talep etmedik, etmiyoruz. Dairemizin bir armağanı olarak dağıtıyoruz. Özellikle okullarımızda görev yapan Edebiyat öğretmenlerine ulaşıp bu kitaplardan hediye ediyoruz. Veya Öğretmenlerimizin bize ulaşması halinde bu kitaplardan kendilerine veriyoruz. Sadece öğretmenler değil, dileyen, bize istekte bulunan herkese hediye ediyoruz. Böylece yapmış olduğumuz hizmetin de amacına ulaşması sağlanıyor. Bunu başarınca da mutlu oluyoruz.
     Kitabımızı yayınlamadan önce yazarlarımızla görüşüp onların onayını aldık. Eserlerini bize karşılıksız olarak verdiler. Herhangi bir telif ücreti talep etmediler. “Eserimizin kitap olarak yayınlanması bizi mutlu kılar” dediler. Onların bu fedakar tutumları da bizleri mutlu etti.
     Kitabımızda Özden Selenge’nin “Pi İle Pan”, İbrahim Türkey Öztiğin’in Dede Korkut Hikayeleri’nden Kan Turalı, Çağlar Yıldız’ın “De Javu” adlı ve benim yazdığım “Folklorcunun Bir Günü” isimli oyunlar yer aldı.
     “Pi İle Pan” Oyunu sevgi konusunu ele alan ve insanın hayatta gerçek sevgiyi, doğruluğu ve dürüstlüğü bulması gerektiği konusunu işleyen bir oyun.
“Kan Turalı” Dede Korkut Hikayeleri’nden oyunlaştırılan, “Kan Turalı” adlı bir Türk yiğidinin Selcan Hatun ile evlenebilmesi için 3 büyük engeli nasıl aştığını konu alan bir oyun.
     “De Javu” Güncel bir konuyu ele alıyor. Karı koca ve insanlar arasındaki ilişkileri komik bir dille anlatıyor.
     “Folklorcunun Bir Günü “ oyununda ise Erzurum’da Edebiyat Fakültesi son sınıfta okuyan bir Kıbrıslı öğrencinin, okul bitirme tezi hazırlamak için bir köyde yaptığı derleme çalışmaları sırasında yanlış anlaşılmalar sonucu başına gelen komik olaylar anlatılıyor.
     183 sayfadan oluşan eser, Mağusa Keleş Matbaası’nda basıldı. Birinci hamur ve kuşe kağıt olarak düzenlendi. Kapak tasarımı Ekman Zaifoğlu, koordinatörlüğü Ertaç Hazer ve editörlüğü de benim tarafımdan yapıldı.
     Kıbrıs Türk Tiyatrosu ve Edebiyatına yeni bir eser kazandırabildiysek ne mutlu bize.
     Bu kitabın hayat bulmasında bize destek olan, projeye izin veren başta Sayın Bakanımız Serdar Denktaş Bey’e, Müsteşarımız Sayın Şahap Aşıkoğlu’na, eserlerinin karşılıksız olarak yaynılanmasına izin veren Özden Selenge’ye, Türkey Öztiğin’e ve Çağlar Yıldız’a teşekkür ediyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın çağdaş sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
İnciraltı Şairleri
Her Şey Gülüşünde Saklı
Boyacı’ya Büyük İlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük İlgi Gördü
İlk Yerli Operamız: Arap Ali Destanı
Nkl’de Edebiyat Sokağı
Erdinç Akgür İle Devlet Tiyatroları’nı Konuştuk

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beşik Gibi Sallandık
"Kırmızı Pazartesi" Romanının Düşündürdükleri
Olcay Kıraç İle Kıbrıs Sorunu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
El Eder [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Hakan Yozcu, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.