..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanın üç kuralı vardır. Ne yazık kimse bu kuralların neler olduğunu bilmiyor. -Somerset Maugham
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




16 Temmuz 2014
Sessiz Giden İki Geminin Ardından  
Hakan Yozcu
Geride birçok tanıdık, sevenler kalır. Gözleri yaşlı, sessiz sedasız giden geminin ardından bakakalır ve ince ince yaş dökerler. Bu hayata veda edenler sessiz bir törenle asıl ait olduğu yere teslim edilirler. Toprağa verilirler. Artık onlar için hayat geride kalmıştır. Geride kalanlara ise hayat kaldığı yerden devam eder…


:AJBA:

               
“Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.”

Yahya Kemal Beyatlı, ölümü en güzel şekliyle bu dizelerde anlatmış. Ölüm, hiçbir canlının kaçamadığı ve mutlaka tadacağı, çaresi olmayan bir durum…
Bir gemiye benzeyen hayat, bir limanda demirlemiş, sessiz sedasız yerinde sayarken, an gelir, demir alır ve bilinmeze doğru hareket eder.
Geride birçok tanıdık, sevenler kalır. Gözleri yaşlı, sessiz sedasız giden geminin ardından bakakalır ve ince ince yaş dökerler. Bu hayata veda edenler sessiz bir törenle asıl ait olduğu yere teslim edilirler. Toprağa verilirler.
Artık onlar için hayat geride kalmıştır. Geride kalanlara ise hayat kaldığı yerden devam eder…
Dün yine iki sevilen babayı, gerçek ait olduğu yere teslim ettik. Biri Dörtyol Köyü’nden sevgili Hocam Can Ahmet Yeniçeri’nin babası, diğeri Yeşilköy’den Hocam Mustafa Tarhan ve Sevgili Dostum Hasan Dede Tarhan’ın babası…
İki cenaze de aynı gün ve aynı saate denk geldi. Her iki merhumun da kaderleri aynıymış. Bir Pazar günü öğle saatleri üzeri ait oldukları, gerçek mekanları toprağa döndüler…
Önce Dörtyol Camii’ne gittim. Burada cenaze namazını kıldık. Kalabalık bir namaz oldu. Derler ki “Cenaze ne kadar kalabalık olursa, merhumun günahları o kadar af olunur.”
Namaz kılındı. Eller havaya kalkıp dualar okundu. Cenaze, omuzlarda mezar yerine götürüldü. Bütün Namık Kemal Lisesi oradaydı. Müdür, Muavin ve öğretmenler… Çünkü Can Hoca burada görev yapıyor. Ve onu bu acılı gününde meslektaşları yalnız bırakmamışlardı…
Son görevimizi yaptık. Sevgili Kardeşim Can Ahmet Yeniçeri’ye ve acılı ailesine baş sağlığı dileyip, oradan ayrıldım.
Arabayı doğruca Yeşilköy’e sürdüm. Burada ikinci bir cenaze vardı. Cenaze namazına yetişemezdim. Ama en azından orada bulunup dostlarımın acısını paylaşmalıydım. Çünkü “Sevgiler paylaştıkça artar, acılar ise paylaştıkça azalır”mış.
Doğruca cenaze evine gittim. Tanıdık tüm dostlar oradaydı. Eski İskele Kaymakamı Bünyamin Merhametsiz, Erenköy Müdür Muavinlerinden Veysel Üresin ve birçok tanığım dostlar…
Cenaze evi kalabalıktı. Herkes sessiz sedasız oturuyordu. Küçük küçük sohbetler oluyordu aralarında. Zaten cenaze yerlerinde büyük sesle konuşmalar olmaz… Acıyı orada bulunan herkes hisseder…
Başsağlığı dileyip oturdum ben de gösterilen yere. Sessizlik bütün benliğimizi sardı. Merhumun yaptığı iyilikler konuşuldu.
Ölümün belki de en güzel yanlarından biri de budur. Merhum olan kişinin ardından kimse kesinlikle kötü konuşmaz. Onu, sevgi ve saygıyla yad eder. Namaz sırasında imam cemaate “Merhumu nasıl bilirdiniz?” diye sorduğunda herkes bir ağızdan ‘İyi bilirdik. Allah Rahmet eylesin” der.
Biraz sonra Din İşleri Başkanı Sayın Talip Atalay da bir ekiple geldi. Acılı aileye başsağlığı diledi. Bu da takdir edilecek bir durumdu. Ben, bu davranışıyla Sayın Atalay’ı çok takdir ettim. Vatandaşla bir olmak ve onların acılarına ortak olmak güzel bir şeydi. Ve bu güzelliğe Din İşlerinin en üst makamı şahsen katılmışsa daha başka bir söz olmazdı.
Merhumun oğullarından biri anlattı: “Babam, geride bıraktıklarıyla kalbimizde yaşayacak. Bakınız, her taraf ağaç ve çiçekler onun eseri. Şu ağaca aşı yapalım dedik. O karşı geldi. Bırakın, aşılanmasın. Meyvelerini kurtlar, kuşlar yer. Onlar da nasiplerini alsın dedi.”
Sayın Atalay “ Bakınız babanız ne güzel anlatmış. Yaşayarak, uygulayarak size hayat dersi vermiş. Aslında bu gün buna çok ihtiyacımız var: Anlatmak. Bu gün bizlere bir çok şey verirler. Bilgi verirler, para verirler, bir şey öğretmek isterler, ama ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı kimse söylemez. Oysa babanız size ne yapacağınızı en güzel şekilde anlatmış. Uygulayarak öğretmiş. Her şeyden önce geride sizler gibi hayırlı evlatla bırakmış. önemli olan bu. Sizler de kendisine karşı görevinizi en iyi şekilde yerine getirmişsiniz. Bu ne güzel bir davranıştır. Keşke herkes böyle olsa. Sevgi ve saygı içinde yaşayıp gitmek, gidenleri en iyi şekilde yad etmek…”
Her iki merhuma da Allah’tan rahmet, ailelerine tekrar sabırlar diliyorum… Mekanları Cennet olsun…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Girne’de Kahve İçimi
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Muhtarlarımızın İstekleri
önce Sağlık
Nkl Sanat Gecesi
Mehmet Ersöz’ün Ardından
Lefke"de Kahve Sohbeti
İnsan Azim Ederse
Müjgan ve Naile Hanım’ları Ağırladık

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir "Mavi Köşk" Yazısı
Kıbrıs'ın İlk Yerli Komedi Filmi
Öyle Bir Dünyada Yaşıyoruz Ki!
İstanbul Notları
güvercinlik’te Hafta Sonu
Nerede O Eski Ramazanlar?
Farklı Bir Yönetici,
"Kod Adı Venüs" Getto Çadırları
ipek Amber İle Gurur Duyduk
izmir Günleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
El Eder [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Hakan Yozcu, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.