Gerçeğin dili çok yalın. -Euripides |
|
||||||||||
|
Bu günlerde KKTC TV kanallarında seri olarak oynayan bir reklam filmi çok konuşuluyor, çok dikkatleri çekiyor. Eşek üzerinde, yerli kıyafetleriyle ilerleyen, arkasında bir plazma TV paketi olan yaşlı bir amca ile yine başında şapkası ve elinde bir değnek olan bir köy delisi görünür ekranlarda. Konuşmaları tam Kıbrıs Ağzıdır. İzledikçe keyif alıyor insan. Mutlu oluyor. Çünkü kendi insanımız, kendi dilimiz ve kendi kültürümüz… Katıksız ve saf… Her şey bizden… Aslen Kaleburnulu olan Sayın Kemal Deveci ile Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Uzman Sanatçısı Sayın Ertaç Hazer bu reklam filminde müthiş bir ikili oluşturuyor. Hani neredeyse akıllara Cafer ile Alikko’yu getiriyor. Eskiler hatırlar bu isimleri… Rahmetli Kemal Tunç ile Osman Balıkçıoğlu’nun yıllar önce canlandırdıkları iki Kıbrıslı Türk tiplemesi… Onlar, halkın nabzını iyi tutmuşlar, gündemi yakalayarak sıkıntıları, dertleri komediye çevirmesini bilmişlerdi. Öyle ki onlar radyoda programa çıktıklarında sokaklar boşalır, herkes radyo başında gülmekten kırılıp geçerdi… İşte Ertaç Hazer ile Kemal Deveci de neredeyse öyle oldu… Bu ikilinin oynadığı ve onlara Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları sanatçılarından bazı oyuncuların da katıldığı reklam filmi halkımız tarafından çok beğeniliyor. Ertaç Hazer "Deli" rolünde izleyenleri çok güldürüyor. Farklı bir tip kompozisyonu çizerek izleyenleri adeta eğlendiriyor. Sayın Hazer’in tipini ekranlarda görünce gülmemek elde değil. Bunun sebebi bana göre, karakterlerin hep bizden olması ve kendi kültürümüzü yansıtmış olması. Kim ne derse desin, bu tür görsel ürünler hep ilgiyle izleniyor halkımız tarafından. Çünkü halkımız kendini buluyor bu tür ürünlerde. Günlük sıkıntılardan, dertlerden, kederlerden uzaklaşıyor bir an tebessüm ederek. Filmde mekân olarak da güzel yerler seçilmiş. Beşparmak Dağları’nın hemen etekleri ve köylerimiz harika görünüyor ekranlarda. Çekim de oldukça kaliteli yapılmış. Konuşmalar herkesin anlayabileceği tarzda olmuş ve abartıya kaçılmamış. Özellikle kıyafetler tam Kıbrıslı… Genelde reklam oluşturacak türdeki konuları kaleme almam. Çünkü başkalarının reklamını yapmak benim işim değildir. Ama işin içinde sanat varsa, kültür varsa işte o benim sayfalarımı süsler. Ona yer ayırırım. Hem de severek, isteyerek… Burada da sanat ve kültür var. Gerek senaryo olarak, gerek oyuncu kadrosu olarak, gerekse de mekân olarak çok iyi bir seçim yapılmış. Doğrusunu isterseniz kaliteli bir film olmuş. Demek ki istenilirse yapılıyormuş dedirtecek türden bir film… Sayın Ertaç Hazer’in bu filmde payı büyük. Kendisi hem yazıyor, hem oynuyor, hem de oyuncu kadrosunu belirliyor. Yani adeta joker… Çok çalışıyor, çok uğraşıyor… Ben, hep şunu demişimdir Sayın Ertaç Hazer için: “Bu ülkeye sanat yönünden heykeli dikilecek adamsın. Senin kıymetini sanırım, sen ölünce anlayacaklar” Öyle ya, bizde bir sanatçı ölmeden kıymeti, değeri bilinmiyor. Allah, Sayın Hazer’e uzun ömür versin… Sayın Kemal Deveci de bu filmde gerçekten büyük bir performans harcıyor. İlerlemiş yaşına rağmen çok başarılı bir oyun gücü sergiliyor. Onun içten gelen konuşması, samimiyeti ve temiz yürekliliği tam bir Kıbrıslı Türk olarak çıkıyor karşımıza. Belki de bu nedendir, seyirci onun tiplemesini çok seviyor. Film, seri halinde gösterimde. Hiç sıkmıyor. Aksine keyif veriyor. Her çıktığında tebessümle izliyorum. Her şeyi bırakıp filmi izlemeye devam ediyorum. "Girne’den Karaoğlanoğlu'na giderken solda, gelirken sağda” ve “Hadi bana eyvallah" sözleri herkesin dilinde... Sayın Hazer ile Sayın Deveci’yi bu başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum. Tabii diğer oyuncuları da aynı derecede tebrik ediyorum. Bizden olunca, bizi anlatınca, kendi kültürümüz olunca tadı bir başka oluyor… “Hadi bana eyvallah!”
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2025 | © Hakan Yozcu, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |