..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşam başlangıcı olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > Muhammed Rıdvan Kaya




7 Ocak 2025
Hadislerin Yazımı ve Kuran’ın Tek Kaynak Olduğuna Dair Bir İnceleme  
Muhammed Rıdvan Kaya
Hadislerin İslam dini içerisindeki yeri, sahihlikleri ve Nebimiz Muhammed’in bu konuda tutumu yüzyıllardır tartışılan bir konudur. Bu makalede hadislerin yazımının yasaklanması, bu yasağın hikmeti, hadislerin sahihliğine yönelik eleştiriler ve İslam dininin ana kaynağının Kuran olduğu yönündeki güçlü deliller ele alınacaktır.


:I:
Hadislerin İslam dini içerisindeki yeri, sahihlikleri ve Nebimiz Muhammed’in bu konuda tutumu yüzyıllardır tartışılan bir konudur. Bu makalede hadislerin yazımının yasaklanması, bu yasağın hikmeti, hadislerin sahihliğine yönelik eleştiriler ve İslam dininin ana kaynağının Kuran olduğu yönündeki güçlü deliller ele alınacaktır.
Nebimiz Muhammed’in hadis yazımına izin vermediği birçok kaynakta aktarılmıştır. Örneğin:
“Benden Kuran dışında hiçbir şey yazmayın. Kim benden Kuran dışında bir şey yazmışsa imha etsin.” (Müslim, Sahihi Müslim, Kitab-ı Zühd; İbni Hanbel, Müsned, 3/12, 21, 33)
“Sahabe Allah’ın elçisinden sözlerini yazmak için izin istediler. Ancak onlara izin verilmedi.” (Darimi, es-Sünen)
“Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar.” (El Hatib, Takyid)
Bu yasaklama, hadislerin Kuran’la karışmaması ve Kuran’ın yegâne kaynak olarak korunması amacıyla uygulanmıştır. Kuran’da yazıya verilen önem de bu tutumu destekler niteliktedir:
“Kaleme ve onun yazdıklarına andolsun.” (Kalem Suresi, 68:1)
“Birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın.” (Bakara Suresi, 2:282)
Kuran, yazının düzeni ve güvenilirliği sağlamada bir araç olduğunu vurgularken, hadis yazımının yasaklanması dinin başka kaynaklarla karmaşıklaşmaması için alınmış bir önlemdir.
Ahmed Emin’in tespiti, hadislerin nicelik açısından bir “piramit” yapısında olduğunu göstermektedir. Nebimiz Muhammed döneminden uzaklaştıkça hadislerin sayısı artmıştır:
Emeviler döneminde hadis sayısı artmış, Buhari ve Müslim’in derlediği hadisler, yüzbinlerce rivayetin arasından seçilmiştir. Örneğin, Buhari 600 bin hadis arasından yaklaşık 7 bin hadis seçmiştir (%1). Toplamda iki milyon hadis olduğu iddia edilmektedir. Nebimiz Muhammed’in 23 yıllık nebilik dönemi dikkate alındığında, her gün başına 200’den fazla hadis düşmektedir. Bu iddia, makul ve gerçekçi olmaktan uzaktır. Bu durum, hadislerin içerisine birçok uydurma rivayetin karıştığını göstermektedir. Zaten Buhari ve Müslim gibi hadis yazarları, birçok rivayeti güvenilir bulmayarak eserlerine almamışlardır. Eğer hadisler dinin ikinci kaynağı olsaydı, bu uydurmalar İslam’ın temelini ciddi şekilde tehlikeye atmış olurdu.
Nebimiz Muhammed’in hadis yazımını yasaklama tavrı, dört halife tarafından da devam ettirilmiştir. Örneğin: Ebu Bekir, doğruluğunu bildiği birçok hadis rivayetini yazdırmamış, bu sözlerin yaygınlaşmasını engellemiştir. Ömer, hadis yazımı konusunda sert tedbirler almış, sahabelere hadisleri rivayet ederken titiz olmalarını emretmiştir. Bu durum, hadislerin yazılmasının ileride İslam toplumlarında bölünmelere, yanlış anlamalara ve ilavelerle dinin özünün kaybolmasına neden olabileceği öngörüsünü destekler.
Kuran’da, dinin tek kaynağı olarak Kuran’a vurgu yapılmaktadır:
“Bu Kuran bana vahyedildi ki, sizi ve ulaştığı herkesi onunla uyarayım.” (Enam Suresi, 6:19)
“Bugün size dininizi tamamladım, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim.” (Maide Suresi, 5:3)
Bu ayetler, İslam dininin eksiksiz bir şekilde Kuran’da tamamlandığını açıkça ortaya koymaktadır. Eğer hadisler dinin ayrılmaz bir parçası olsaydı, Kuran’da onlara da atıfta bulunulması beklenirdi. Oysa, hadisler Kuran’ın önüne geçmeye başlamış ve dinin özünden sapmalara yol açmıştır.
Hadislerin güvenilirliği, rivayet zincirleri ve raviler arasındaki kopukluklarla sorgulanmaktadır. Bir rivayetin sıhhati, ravi zincirindeki herhangi bir kişinin zayıf olması durumunda zedelenmektedir. Kuran ise başı sonu belli, açık ve korunmuş bir kitaptır:
“Şüphesiz, Zikri (Kuran’ı) biz indirdik biz. Onun koruyucusu da elbette biziz.” (Hicr Suresi, 15:9)
Bu ayet, Kuran’ın Allah tarafından korunduğunu ve başka bir kaynağa gerek olmadığını vurgular.
Nebimiz Muhammed’in hadis yazımını yasaklaması, Kuran’ın tek kaynak olarak muhafaza edilmesini sağlamak içindir. Kuran’ın ayetleri, onun yeterliliğini ve eksiksizliğini kanıtlamaktadır. Buna karşın, hadislerin çoğalması, içlerine uydurma rivayetlerin karışması ve İslam toplumunda bölünmelere yol açması, hadislerin dinin ana kaynağı olamayacağını göstermektedir. Bu nedenle, İslam’ı anlamak ve yaşamak için Kuran’a yönelmek, onu okumak ve anlamak yeterlidir. Allah’ın bu konuda kullarını eksiksiz bir şekilde yönlendirdiği açıktır:
“Size kitabı açıklayan ayetleri indirdik.” (Nur Suresi, 24:34)
“Biz bu kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.” (Enam Suresi, 6:38)
Sonuç olarak, Kuran, Allah’ın müminlere en büyük lütfu ve hidayet rehberidir. Hadislerin Kuran önüne geçirilmemesi, dinin özünün korunması açısından hayati önem taşır. Nebimiz Muhammed’in ve dört halifenin bu konudaki hassasiyeti, İslam toplumları için bir rehberdir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam'ın Özüne Dönüş: Kur'an Işığında Din Anlayışı
Şirk ve Aşkın İzdüşümleri: Bir İnsanlık Draması
Sadakat: İman ve İhlasın Gücü
Kur’an’ın Yeterliliği: Dinin Tek Kaynağı Olarak Allah’ın Kitabı
Kur'an Mealini Okuma ve Cemaatlerin Yaklaşımı: Bireysel Bilinçten Toplumsal Bilince
Hadislerin Güvenilirliği ve Kuran’a Dayalı İslam Anlayışı
Yılbaşı ve İslam Perspektifi
Kur’an ve Hadis: Dinin Kaynağı ve Uygulama Alanı Üzerine Bir İnceleme
Kuran’da Akıl ve Gelenek Üzerine: Müslümanların Karşılaştığı Zorluklar
Kur'an ve Hadisler Üzerine: Müslümanın Yönelimi

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şirk ve Tevhid

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Ruh, Varlık ve İlahi Hakikat [Bilimsel]
Maddenin Gerçek Mahiyeti ve Allah'ın Kudreti [Bilimsel]
Kuantum Fiziği Perspektifinden Algılar: Gerçeklik ve Beynin Yorumlama Mekanizması [Bilimsel]
Beynimizde Oluşan Dünyanın Gerçekliği: Algı ve Gerçek Arasındaki Sınırlar [Bilimsel]
İnsanı İnsan Yapan Şey: Ruh ve Bilinç Arayışı [Bilimsel]
Görme Algısının Bilimsel İncelemesi [Bilimsel]
Gerçeklik Algımız: Beynimizde Yaratılan Dünyanın İnandırıcılığı [Bilimsel]
Algı, Gerçeklik ve Materyalist Paradoks: İnsan Bedeninin Sorgulaması [Bilimsel]
Evrende Işık, Renk ve Ses Var mı? [Bilimsel]
Zaman Algısı ve İzafiyet: İnsan Bilincinin Gerçeklik Üzerindeki Rolü [Bilimsel]


Muhammed Rıdvan Kaya kimdir?

Merhaba ben Muhammed Rıdvan Kaya 2014 yılından 2021 yılına kadar çeşitli platformlarda dini paylaşımlar yaptım. Birgün Herkes Etik Hacker Olur, Yapay Zekayı Herkes Öğrenir, Herkes Prompt Mühendisidir, 2024 YKS TERCİHLERİ İÇİN REHBER KLAVUZ kitaplarının yazarıyım.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Muhammed Rıdvan Kaya , 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.